بهترین رشته های علوم انسانی
علوم انسانی دارای تنوع بسیار زیادی است که طیف بزرگی از مشاغل با درآمدهای مختلف را شامل میشود. اگر نگاهی به لیست افراد تأثیرگذار در دنیا بیندازید، متوجه خواهید شد که اکثر این لیست شامل افرادی است که یا در رشتههای علوم انسانی تحصیل کردهاند و یا بهصورت آزاد مطالعاتی در این زمینه داشتهاند.
بیایید با هم نگاهی به شغل های رشته انسانی بیندازیم:
- کارآفرینی
- مدیر منابع انسانی
- مدیریت مالی
- بانکداری
- مدیریت بازرگانی و صنعتی
- حسابداری
- اقتصاد
- حقوق
- روانشناسی
- علوم سیاسی
- علوم اجتماعی
- علوم تربیتی
- تاریخ و جغرافیا
- جامعهشناسی
- فلسفه
- هتلداری
- گردشگری
- مددکار اجتماعی
- خبرنگاری
- نویسندگی و استراتژیست محتوا
- روزنامهنگاری
رشته های انسانی به چه مهارتهایی نیاز دارند؟
به طور کل، رشتههای انسانی به حافظه قوی، درک مطلب، قدرت تحلیل و همچنین فن بیان بالا نیاز دارند. البته همه این موارد در هنگام تحصیل نیاز نیستند و کمکم میتوان آنها را یاد گرفت یا تقویت کرد.
باید این مورد را هم در نظر گرفت که هر شغل، بسته به نیازهای خود به نقاط قوتی نیاز دارد که در مشاغل دیگر کاملاً متفاوت خواهد بود. اما موارد اشاره شده در بالا، یک وجه اشتراک در اکثر مشاغل علوم انسانی هستند.
پردرآمدترین رشته های علوم انسانی چه خواهد بود ؟
روانشناسی
یکی از مشاغل محبوب و البته پردرآمد در علوم انسانیو در واقع یکی از بهترین رشته های علوم انسانی ، رشته روانشناسی است. روان و ارتباطات انسان نسبت به همنوع و جامعه خود، به حدی پیچیده است که گاهی با تنشها و مشکلات مختلف گره میخورد.
روانشناسها با مطالعات عمیق بر روی کارکرد مغز، رفتار انسان، معضلات اجتماعی و خیلی از موارد دیگر، این توانایی را پیدا میکنند تا افراد را در مسیر حل مشکلات، یاری کنند.
روانشناسی شغلی است که درگذشته توجه زیادی به آن نمیشد و بهصورت عمومی توسط مردم مورداستفاده قرار نمیگرفت.
در سالهای اخیر با بالارفتن آگاهی سطح جامعه و افزایش اطلاعات، تقریباً همه به این موضوع واقف هستند که یک مشاور و روانشناس در همهی زمینههای زندگی میتواند به آنها کمک کند تا سادهتر از موانع عبور کنند و آرامش بیشتری را به دست بیاورند.
واردشدن به رشته روانشناسی نیاز به قوهی تحلیل زیادی دارد و فرد علاوه بر کنترل داشتن به احساسات خود، باید شنوندهی خوبی نیز باشد. فن بیان قوی و استفاده درست از کلمات، میتواند به نفوذپذیری گفتههای یک روانشناس کمک کند و پذیرش از سمت مراجعهکننده، راحتتر انجام گیرد. بازه درآمد این شغل، بسته به تجربه و توانایی فرد و همچنین مدل جذب مشتری، بسیار متغیر خواهد بود.
حقوق
احتمالاً همهی شما تا حدودی با این شغل پرچالش آشنا هستید. رشته حقوق از دسته شغلهایی است که برای تحصیل نیاز به حافظهی بالایی دارد، زیرا بهعنوان یک وکیل یا حقوقدان، قوانین و نکات زیادی وجود دارد که باید بهخاطر بسپارید.
گرایشهای رشته حقوق بسیار متنوع است و شامل موارد زیر میشود:
- حقوق قضایی
- محضرداری
- وکالت
- کارشناس و مشاور حقوقی
افراد در جایگاه و عنوان شغلی خود، با کمکگرفتن از توانایی تحلیل و استدلال، باید راهحل درست را تشخیص دهند.
فارغالتحصیلان این رشته، هم میتوانند بهصورت شخصی اقدام به تأسیس دفتر وکالت کنند و خدمات مشاوره ارائه دهند و هم میتوانند با استخدام در شرکتهای خصوصی، ادارات دولتی و… بهعنوان یک کارمند، کسب درآمد کنند.
آینده و بازار کار این شغل چه در داخل و چه در خارج از کشور، قابلتوجه است؛ بنابراین هرچقدر دانش و مهارت بیشتری به دست بیاورید، درآمد و دستمزد شما نیز افزایش پیدا میکند.
رشته MBA
ام بی ای یا مدیریت کسبوکار یکی از رشتههای فوقالعاده محبوب در دنیا است و کشورهایی که در این رشته قوی هستند، از نظر اقتصادی نیز بسیار فعال و موفقاند.
ام بی ای یکی از رشته ها و شغل ای رشته انسانی
ام بی ا، بعد از کارشناسی مدیریت بازرگانی، در مقطع ارشد برای دانشجویان قابل تحصیل است.
علاقمندان به مباحث مدیریتی میتوانند در ۷ گرایش به صورت تخصصی، فعالیت کنند.
گرایشهای MBA شامل موارد زیر است:
- مدیریت مالی
- مدیریت بازاریابی
- مدیریت استراتژی
- منابع انسانی
- مدیریت عملیات
- فناوری
- مدیریت سیستمهای اطلاعاتی
فرصتهای شغلی این رشته همهساله در حال افزایش است. شرکتهای خصوصی و دولتی در گرایشهای مختلف این رشته، از استخدام افراد استقبال میکنند.
اگر به تحصیل و کار در خارج از کشور هم علاقه دارید، این رشته میتواند انتخاب بسیار هوشمندانهای باشد و در رشد شخصیت و شأن اجتماعی شما تأثیر بگذارد.
برای ورود به این رشته بهتر است دارای مهارتهای کار گروهی، سخنوری، مذاکره و قوه تحلیلی باشید.
حسابداری
از حسابداری می توان به عنوان یکی از بهترین رشته های علوم انسانی نام برد. حسابداری از دسته شغلهای رشته انسانی است که کمترین نرخ بیکاری را دارد. از شرکتهای خصوصی کوچک گرفته تا ادارات دولتی و مؤسسات آموزشی، همه به یک حسابدار نیاز خواهند داشت.
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند باید با مباحث مالی بهخوبی آشنا باشند و از اصطلاحات تخصصی آن اطلاع کامل داشته باشند.
حسابداری هم مانند سایر رشتهها، به موضوعات تخصصی تقسیم میشود که مهارتهای لازم برای انجام کارهای ویژه را آموزش میدهد.
بهعنوانمثال برای همکاری با کارخانههای صنعتی در مقام یک حسابدار، باید با حسابداری صنعتی آشنا باشید.
وظیفه یک حسابدار این است که سوابق مالی، مالیات، دستمزدها و تمام پرداختهای یک شرکت را جمعآوری، محاسبه و تنظیم کند.
اگر به مباحث مالی علاقهمند هستید، با بالا بردن دانش خود بهعنوان یک حسابدار، قطعاً درآمد خوبی خواهید داشت.
اقتصاد
دانشجویان عموماً در کارشناسی اقتصاد با مباحث کلی این رشته آشنا میشوند. اگر قصد داشته باشید که تنها با مدرک لیسانس وارد بازار کار شوید، نیاز به تلاش زیادی دارید، زیرا باید بهصورت خود خوان و بدون آموزش آکادمیک، بسیاری از موارد را یاد بگیرید.
این رشته به بررسی مباحث اقتصادی میپردازد و کسانی که در این رشته تحصیل میکنند وظیفه دارند تا با تجزیهوتحلیل مدلهای اقتصادی، مشکلات مالی را تشخیص داده و راهکارهایی ارائه دهند که به برطرفکردن مشکلات اقتصادی کمک کند.
البته که همه افراد به این حد از توانایی دست پیدا نمیکنند و این موضوع مستلزم مهارتهای تحلیلی و پیشبینی، باتوجهبه آمار و … است.
فارغالتحصیلان این رشته بیشتر بهعنوان کارمند در درجات مختلف فعالیت میکنند و بسته به مهارت و تجارب خود دستمزدهای متفاوتی میگیرند.
مکانهای فعالیت برای افراد تحصیلکرده در این رشته بهصورت زیر است:
- بانک مرکزی
- شرکتهای سرمایهگذاری
- سازمان برنامه و بودجه
- مرکز آمار
- وزارت صنایع و اقتصاد
- آموزش و پرورش
- دانشگاهها
- و…
بهجز نهادهای نامبرده، عنوانهای شغلی مختلفی برای این رشته وجود دارد و آینده خوبی برای آن پیشبینی میشود. به طور میانگین درآمد یک کارشناس اقتصادی یا اقتصاددان در آمریکا و سایر کشورهای توسعهیافته، بین ۹۰ تا ۵۰۰ هزار دلار در سال است.
اگر دارای ذهنی فعال هستید و شخصیت کارشناسانهای دارید، رشته اقتصاد قادر خواهد بود تا تواناییهای شما را نمایان کرده و باعث رشد مهارتها شود.
علوم تربیتی
همانطور که از اسم این رشته مشخص است، مربوط به مباحث آموزشی و تربیتی است و اکثر کسانی که در این رشته تحصیل میکنند، بهعنوان مربی تربیتی، مدیر و مسئول مدارس ابتدایی، کارشناس آموزش ابتدایی و سایر مشاغل، در آموزش و پرورش فعالیت خواهند کرد.
هرچند که اهمیت رشته علوم تربیتی بسیار زیاد است و ضرورت آن در کشور و امور آموزشی بهشدت احساس میشود، اما آنطور که باید، توجه زیادی به این رشته نشده است.
کسانی که در این رشته تحصیل میکنند باید مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشند تا با شناخت خصوصیات اخلاقی و شخصیتی افراد بتوانند بهخوبی آنها را در مسیر رشد، هدایت کنند.
هرچقدر دانش، خلاقیت و مهارت شما در این شغل بیشتر باشد، موفقیتهای بیشتری نیز به دست خواهید آورد.
مدیریت بازرگانی
برای تحصیل و موفقیت در رشته مدیریت بازرگانی، اولین ضرورت، داشتن مهارت ارتباطی بالا و مذاکره است. در مرحله بعد، باید دارای قدرت تحلیل بالا و توانایی تیمسازی باشید. همهی اینها در کنار علاقهمند بودن به مباحث اقتصادی، در رشد شما بسیار مؤثر خواهد بود.
این رشته باتوجهبه ارتباطات تجاری زیاد با کشورهایی همچون چین، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و … بازار کار فوقالعادهای در ایران دارد. اگر فرد به زبان خارجی و دانشهای مرتبط با این رشته مسلط باشد، درآمد بسیار خوبی خواهد داشت.
نکتهی مهم دیگر، آموزشهای ابتدایی در مقطع لیسانس است. دانشجویان هنگام تحصیل در لیسانس، با مباحث تخصصی مثل منابع انسانی، حسابداری، مدیریت کسبوکار و … نیز آشنا میشوند.
این ویژگی، علاوه بر افزایش مهارتهای فرد، به انتخاب درست برای رشته تخصصی و تحصیل در مقاطع بالاتر، کمک خواهد کرد.
فارغالتحصیلان این رشته میتوانند بهعنوان مدیر بازاریابی، مدیر صادرات، مدیر تحقیق بازار و تبلیغات، کارشناس بازرگانی و … بهصورت شخصی یا استخدام در شرکتهای خصوصی و دولتی، فعالیت کنند.
شغلهای رشته انسانی و تحصیل در این رشته چه اهمیتی دارد؟
رشته انسانی در خانوادههای ایرانی بهاندازه تجربی و ریاضی اهمیت ندارد. خیلی از افراد بهاشتباه عقیده دارند که فقط افرادی وارد این رشته میشوند که از نظر تحصیلی عملکرد خوبی ندارند.
در ابتدای مقاله هم به این موضوع اشاره کردیم که تقریبا ۸۰ درصد افراد تاثیرگذار، در رشتههای مختلف علوم انسانی تحصیل کردهاند.
متاسفانه سیستم آموزش ما در به وجود آوردن این طرز فکر، بی تقصیر نیست. رشتههای علوم انسانی اگر به درستی اجرا شوند، قادر خواهند بود تا سطح آگاهی جامعه را به طور قابل توجهی افزایش دهند و در نتیجه باعث رشد کشور شوند.
یکی دیگر از دلایلی که در کمرنگشدن یا بیاهمیت شمردن علوم انسانی مؤثر بوده، عدم شناخت کافی از مشاغل این رشته است. اکثر خانوادهها به طور کامل با کار یک پرستار، پزشک، رادیولوژیست، مهندس معمار و… آشنا هستند، اما کمتر کسی در مورد جزئیات و اهمیت شغل یک اقتصاددان اطلاع دارد.
این موضوع در صورتی است که شاید تأثیر یک اقتصاددان در رشد کشور، بیشتر از تأثیر یک پزشک باشد. البته اصلاً قصد کمتوجهی یا بیاهمیت جلوهدادن مشاغل دیگر را نداریم، بلکه در حال مقایسه و پررنگ کردن شغلهای علوم انسانی در کنار مشاغل معروف هستیم.
با تمام این تفاسیر و طبق گفتهی سخنوران و پژوهشگران برتر دنیا، اهمیت و ضرورت علوم انسانی برای یک جامعه بیشتر از هر چیز دیگری است.
این علوم انسانی هستند که باعث افزایش آگاهی جامعه، مدیریت بهتر و رشد اقتصادی میشوند، که همه اینها در کنار هم، یک جامعه قدرتمند و آگاه را تشکیل خواهد داد که در برابر هیچچیز، شکننده نخواهد بود.
ارسال نظر