|
شناسه خبر: 10188

انواع سپتیک تانک و چربی گیر

 

سپتیک تانک که با نام دیگر گندانبار نیز شناخته می شود در واقع مخزنی است که در آن با استفاده از فرآیندهای ته نشینی، بیولوژیکی و شناورسازی تصفیه فاضلاب صورت می پذیرد. این مخازن در انواع و اشکال مختلف از قبیل بتنی، فلزی، فایبرگلاس، پلی اتیلنی و ... ساخته می شوند. سپتیک تانک جزو ساده ترین روش ها در تصفیه فاضلاب می باشد که برای تصفیه فاضلاب های بهداشتی و انسانی بسیار پرکاربرد است. فاضلاب پس از ورود به مخزن سپتیک جامدات موجود در آن در کف مخزن ته نشین می شود و روغن و چربی ها در سطح آب شناور می ماند. پس از ته نشین شدن مواد جامد، فاضلاب از طریق خروجی سپتیک تانک به چاه جذبی و زهکش جهت تصفیه بیشتر هدایت می شود. با فعالیت باکتری های بی هوازی موجود در داخل گندانبار مواد آلی و جامدات ته نشین شده تجزیه می شوند و باعث کاهش حجم لجن و تولید گاز متان می شود.

 

یکی دیگر از تجهیزاتی که در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد چربی گیر می باشد. چربی گیر یا گریس تراپ (grease trap) برای جداسازی چربی های موجود در فاضلاب به کار گرفته می شود تا از ایجاد رسوب و گرفتگی در لوله ها جلوگیری شود. همچنین وجود روغن در فاضلاب و انتقال آن به چاه های جذبی باعث آلودگی محیط زیست و گرفتگی منافذ خاک در چاه های جذبی می شود که کارایی این چاه ها را مختل می نماید. در ادامه مطلب به توضیح هر چه بیشتر سپتیک تانک و چربی گیر خواهیم پرداخت.

انواع سپتیک تانک

سپتیک تانک ها از لحاظ مواد مورد استفاده در تولید و ساخت آن ها به چند دسته تقسیم بندی می شوند که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.

سپتیک تانک پلی اتیلن

پلی اتیلن جزو ساده ترین و ارزان ترین پلیمرها به شمار می رود. مخازن سپتیک تانک پلی اتیلنی در مقابل گرما، فشار، خوردگی مواد شیمیایی و رسوبات مقاومت بسیار بالایی دارد. درصد نشتی این مخازن بسیار پایین است و در صورت نشتی امکان تعمیر آن میسر می باشد. سپتیک تانک های پلی اتیلنی نسبت به سایر مخازن از لحاظ هزینه بسیار مقرون به صرفه می باشند و امکان انتقال آلودگی به محیط اطراف را به صفر می رساند. روند ساخت مخزن های سپتیک پلی اتیلنی نسبت به سایر مخازن راحت تر و ساده تر می باشد و از وزن کمتری نیز برخوردار هستند. این مخازن در برابر اشعه فرابنفش نیز از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

11

سپتیک تانک بتنی

سپتیک تانک بتنی مخازن استوانه ای شکلی هستند که به صورت عمودی از جنس بتن ساخته می شوند که برای تصفیه مقدماتی فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند. مخازن بتنی به دو صورت پیش ساخته و ساخت در محل پروژه امکان بهره برداری دارند. سپتیک تانک بتنی از حجم و وزن بالایی برخوردار می باشد که می تواند جزو مزایای این مخازن به شمار رود زیرا با بالا آمدن آب های زیرزمینی امکان شناور شدن آن ها وجود ندارد. مخازن بتنی از لحاظ طول عمر و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند. از معایب این مخازن می توان به هزینه بالا و تعمیر سخت آن ها در هنگام آسیب دیدگی اشاره کرد. اگر در ساخت مخازن بتنی از مواد با کیفیت پایین استفاده شود امکان به وجود آمدن ترک هایی در آن ها وجود دارد که باعث نشت فاضلاب به محیط بیرونی سپتیک تانک می شود. سپتیک تانک های بتنی به دلیل تکنولوژی ساده ای که در ساخت آن وجود دارد و اینکه نیاز به تجهیزات پیچیده ای برای ساخت آن ها نیست بسیار مقرون به صرفه و کاربردی می باشند.

نحوه عملکرد سپتیک تانک

فاضلاب در ابتدا از طریق لوله ورودی وارد بخش اول سپتیک تانک می گردد. این بخش از سپتیک تانک که بخش عمده آن را تشکیل می دهد از طریق دیوار جداکننده از بخش دوم جدا شده است. با ورود فاضلاب به این بخش مواد جامد و ذرات معلق در فاضلاب شروع به ته نشین شدن می کنند و در کف مخزن تشکیل لجن می دهند. روغن ها و چربی ها نیز به دلیل چگالی کمترشان به طرف سطح بالا می آیند و شناور می شوند. با تجمع مواد آلی و جامدات در کف مخزن میکروارگانیسم ها و باکتری های بی هوازی رشد کرده و تکثیر می شوند. در اثر فعالیت باکتری ها و تکثیر آن ها مواد آلی تجزیه شده و باعث تصفیه فاضلاب می شود. فعالیت باکتری های موجود در فاضلاب باعث تبدیل حجم قابل توجهی از لجن به بیوگاز می شود. این گاز تولید شده معمولا گاز متان می باشد که از سپتیک تانک خارج می گردد. در ادامه پساب به بخش دوم سپتیک تانک منتقل می شود و ذرات باقیمانده چربی در این بخش حذف می گردد.

چربی گیر

چربی ها جزو آلاینده های مهم در فاضلاب ها به شمار می روند که باید حذف شوند. فاضلاب برخی صنایع، کارخانجات، صنایع فولاد، کشتارگاه ها، رستوران ها، تالارها و ... دارای میزان زیادی چربی می باشد که بهترین روش برای حذف این چربی ها استفاده از دستگاه چربی گیر می باشد. روش جداسازی چربی ها در دستگاه چربی گیر به روش شناورسازی می باشد. به سبب کارایی و هزینه کمی که روش شناورسازی دارد اکثرا از این روش استفاده می نمایند. تصفیه فاضلاب در این روش به صورت فیزیکی است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و جهت انجام این فرآیند فقط به یک محیط آرام  و بدون اغتشاش برای فاضلاب نیازمندیم.

12

وظیفه اصلی چربی گیر جداسازی چربی ها از فاضلاب می باشد که برای منظور لازم است تا قبل از اتصال فاضلاب خروجی مجموعه به شبکه اصلی فاضلاب از یک دستگاه چربی گیر استفاده شود تا ضمن جداسازی چربی ها از آسیب رسیدن به محیط زیست نیز جلوگیری به عمل آید. این دستگاه ها عملکرد بسیار ساده ای دارند و در صورت بهره برداری مناسب از آن ها چربی ها به سادگی در سطح فاضلاب شناور می شوند که به راحتی می توان آن ها را جمع آوری نمود. این دستگاه در صورتی که به درستی مورد استفاده قرار گیرند قادرند تا 98 درصد از چربی های موجود در فاضلاب را حذف نمایند. دستگاه های چربی گیر را می توان به صورت دفنی، بر روی سطح، بیرون ساختمان و داخل آشپزخانه نصب نمود که بر اساس محل نصب دارای جنس بدنه متفاوتی می باشند.

کاربردهای دستگاه چربی گیر

  • حذف ذرات جامد و مواد معلق از فاضلاب : برای اینکه از پر شدن سریع چاه های جذبی جلوگیری به عمل آید و همچنین جهت ممانعت از گرفتگی لوله های انتقال فاضلاب از چربی گیر استفاده می شود. مواد و ذرات جامد قابل ته نشینی و چربی موجود در فاضلاب ها را می توان با استفاده از چربی گیرهای ثقلی حذف نمود که این کار موجب افزایش راندمان واحدهای بعدی تصفیه فاضلاب می شود.
  • حذف چربی ها و روغن از فاضلاب : مهمترین کاربرد این دستگاه حذف چربی های موجود در فاضلاب می باشد تا از گرفتگی لوله ها، منهول و دیواره های چاه جذبی جلوگیری شود.
  • متعادل سازی فاضلاب در سیستم های تصفیه : به منظور متعادل سازی کیفی و کمی فاضلاب می توان از دستگاه چربی گیر استفاده نمود. به عبارت دیگر مخزن دستگاه چربی گیرعلاوه بر انجام فرآیند چربی گیری به عنوان مخزن متعادل ساز نیز عمل می کند.
  • پیش تصفیه فاضلاب و کاهش بار آلودگی آن : فاضلاب های بهداشتی و صنعتی معمولا درای چربی هستند که باید حذف گردند. بهترین و ارزان ترین روش برای حذف چربی این فاضلاب ها استفاده از دستگاه چربی گیر می باشد.

برای اطلاع از قیمت انواع سپتیک تانک و چربی گیر می توانید به وب سایت هلدینگ برتر مراجعه نمایید.

 

ارسال نظر