بررسی مصوبهای که به جنگ با غولهای انحصاری خودرو رفته است
مجوز مجلس برای واردات خودرو لغو نشده
بعد از چالشهای بسیار در رابطه با واردات خودرو در سال جاری، در ۱۴اسفندماه سال گذشته در جریان بررسی لایحه بودجه۱۴۰۱ در صحن علنی مجلس، نمایندگان مجوز واردات ۹۶هزار دستگاه اقلام خودرویی را تصویب کردند. بر این اساس مقرر شد ۷۰هزار خودروی سواری امکان واردات داشته باشد که ۵۰هزار دستگاه خودروی سواری و ۲۰هزار خودروی سواری دوگانهسوز، هیبریدی و برقی بود. همچنین در سایر اقلام نیز واردات کامیون، تریلی یخچالدار و کشنده، اتوبوس و ماشینآلات سنگین مصوب شد.
هدف مجلس از گنجاندن این بند در بودجه، تحقق یکی از مطالبات مردم در مورد پایین بودن کیفیت خودروهای داخلی بود. مجلس با اعطای مجوز واردات بهازای صادرات خودرو یا قطعات، اولین قدم را برای رفع انحصار برداشت؛ اقدامی که میتوانست درجهت کنترل قیمت خودرو موثر باشد. همچنانکه رهبر انقلاب که همواره بر حمایت از تولید داخل تاکید داشتند، بهمنماه1400 تاکید کردند «کیفیت خودرو خوب نیست. مردم ناراضیاند و حق با مردم است.»محمد مخبر، معاون اول رییسجمهور درباره وضعیت بازار خودرو گفته بود: وظیفه و تکلیف اصلی دولت تامین رضایت، رفاه و امنیت مردم است و اگر رضایت مردم در تعارض با حفظ وضعیت موجود قرار گیرد، دولت قطعا منافع مردم را در اولویت قرار میدهد. در چنین شرایطی و در وهله اول باید رقبای جدیدی در داخل برای شرکتهای خودروسازی بزرگ ایجاد کرد. در غیر این صورت برای تقویت رقابت حتی اگر مجبور شویم باید به واردات نیز فکر کنیم.هرچند که معاون اول رییسجمهور، اولین راهکار را ایجاد رقبای داخلی میداند اما با وجود رانت بزرگ و لاتاری غیرعادلانه فروش خودروسازان انحصاری، سهم سایر خودروسازان بخش خصوصی از کل تولید سالانه خودرو کشور، از ۱۱.۵درصد در سال۹۷ به ۵.۲درصد در سال۹۹ رسیده است؛ بنابراین هر شرکت خودروسازی جدید که ایجاد شود برای رقابت جدی با دو غول قدیمی سالها زمان میبرد؛ لذا واردات خودرو یکی از راهحلهای فوری برای شکست این انحصار و پایین آمدن قیمتهای نجومی خودرو است.همچنانکه رییس مجلس در گفتوگوی تلویزیونی 25اسفند 1401 گفته بود: نظر شخصی من درباره خودرو این است که رانت هرکجا باشد بد است، حتی برای خودرو. مگر تولید و احیای صنعت اولویت ما نیست؟ رانت دادن بیقیدوشرط به همین تولید هم خوب نیست. حمایت از تولید اولا باید کاهنده و طبق جدول زمانی باشد، ثانیا مشروط باشد اما هیچکدام از این شرطها درباره خودرو رعایت نشد. باوجوداین مصوبه مجلس با وجود موافقت شورای نگهبان، با سد مجمع تشخیص روبهرو شده است.هرچند مجلس اولین گام را برای تحول در صنعت خودرو برداشت اما این مصوبه با سد مجمع تشخیص مصلحت نظام روبهرو شد. شورای نگهبان این طرح را تایید کرده است ولی هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با این طرح مخالفت کرد. نمایندگان اما از نظر مجمع ناراضی هستند و اعتقاد دارند اگر رقابت در این فضا وجود نداشته باشد، خودروسازی در همین شرایط خواهد ماند.
عباسپور: درباره واردات خودرو در جلسه سران قوا تصمیمگیری شود
در همین زمینه روحالله عباسپور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «صبحنو» گفت: بحث واردات خودرو از مطالبات جدی مردم است.
وی با بیان اینکه واردات خودرو میتواند خودروسازان را رقابتی کنند، افزود: اگر خودروسازان میخواهند ادامه حیات دهند مجبورند رقابتپذیر باشند و رقابت نیز ضرورتش ارتقای کیفیت و پایین آوردن قیمت است.عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
ادامه داد: در راستای مطالبات مردم مجلس در بودجه 1401 تصویب کرد 50هزار خودروی سواری وارد شود، شورای نگهبان هم نظر مخالفی نداشت اما هیات عالی نظارت اشکال گرفت.
وی شکست انحصار خودرو را ضروری دانست و گفت: یکی از راهها برای حل این مشکل آن است که در جلسه سران قوا
در خصوص بازار خودرو تصمیمگیری شود و تکلیف واردات خودرو برای ایجاد بازار رقابتی بهمنظور افزایش کیفیت تولیدات داخل مشخص شود.
حدود و ثغور ورود مجمع درمورد مصوبات مجلس چه میزان است؟
بر همین اساس، روز گذشته علیرضا سلیمی، نماینده مردم محلات در مجلس در تذکر شفاهی در صحن مجلس گفت: حدود و ثغور ورود مجمع تشخیص مصلحت نظام و هیات عالی نظارت درمورد مصوبات مجلس چه میزان است؛ آیا میتوانند بهصورت مستقیم مصوبات مجلس را رد کند یا باید همانند شورای عالی امنیت ملی به رهبر انقلاب نامه ارائه کنند و با اذن رهبری مصوبات آنها نافذ شود یا اینکه نامه خود را به
شورای نگهبان بدهند. کمال حسینپور، نماینده مردم پیرانشهر و سردشت در مجلس نیز با اشاره به آمار بالای تصادفات جادهای در ایام عید نوروز امسال تاکید کرد: یکی از دلایل تصادفهای نوروزی علاوهبر وضعیت نامناسب راهها، عدم ایمنی خودروها بوده است؛ اگر مافیای خودروسازی وجود ندارد چرا جوانانی که ماهواره پرتاب میکنند اجازه اصلاح خودروسازی را نمییابند؟!
تنها مجلس باید قانونگذاری کند
همچنین در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، سید غنی نظری، نماینده مردم خلخال و کوثر، با ارائه تذکر آییننامهای با استناد به بند11 ماده22 آییننامه داخلی مجلس با موضوع حفظ شأن و جایگاه مجلس، به حذف بخشی از مصوبه مجلس در قانون بودجه1401 درباره واردات خودروهای سواری انتقاد کرد و اظهار داشت: مجلس با هدف ساماندهی بازار خودرو این مصوبه را گذراند و مردم هم خواستار استفاده از خودروهای وارداتی هستند، چراکه محصولات ضعیف و بنجل سایپا و ایرانخودرو، ملت را بیچاره کرده است. وی ادامه داد: بارها درباره ضعف خودروسازی
تذکر دادهایم اما آنها هیچ اقدامی برای بهبود کیفیت تولیداتشان نکردهاند، چراکه هیچ رقابتی در بازار خودرو نیست و دو شرکت ایرانخودرو و سایپا هر کاری بخواهند میکنند و به کسی هم پاسخ نمیدهند. این نماینده مجلس تاکید کرد: اینکه مصوبه مجلس بدون اطلاع اعضای کمیسیون تلفیق و نمایندگان مجلس حذف شود، قابل قبول نیست. تنها مجلس باید قانونگذاری کند و نمایندگان نباید اجازه دهند نهادهای دیگر در قانونگذاری وارد شوند. این موضوع وهن مجلس است و ناکارآمدی قوه مقننه را نشان میدهد.
واردات خودرو همچنان پابرجاست
علیرغم مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام اما نمایندگان اعتقاد دارند براساس قانونی که مجلس تصویب کرده است، دولت میتواند از ابتدای سال جاری خودرو وارد کند. در همین زمینه سخنگوی هیاترییسه مجلس گفته است مجوز مجلس برای واردات خودرو همچنان پابرجاست. سیدنظامالدین موسوی گفت: یکی از موضوعاتی که مجلس یازدهم در یکسالونیم گذشته دنبال کرده بحث واردات خودرو بوده و تاکنون در این زمینه مصوبات پیدرپی داشته که البته با ایرادات مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شده بود اما آخرین اقدام مجلس در قانون بودجه1401 است که درنهایت بهصورت کلی واردات خودرو به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان
رسیده است و این موضوع جای هیچ خدشهای ندارد.سخنگوی هیاترییسه مجلس در ادامه گفتوگو با خبرگزاری خانهملت توضیح داد: در مصوبه نهایی مجلس که پیش از سال جدید برای شورای نگهبان ارسال شده بود در ذیل بند «ک» تبصره7 برای واردات خودروی سواری تعداد 70هزار خودرو ذکر شده بود که در پی ایرادات مجمع تشخیص و با مجوزی که صحن علنی مجلس داده بود، این عبارت حذف شده است اما در ابتدای این بند صراحتا عبارت
«صدور مجوز واردات خودرو» آمده که به معنی واردات هرنوع خودرو ازجمله خودروی سواری است.وی با رد برخی شایعاتی مبنی بر اینکه در قانون بودجه1401 واردات خودروی سواری حذف شده است، اضافه کرد: در این بند تصریح شده که دولت اجازه واردات خودرو با رعایت سیاستهای کلی نظام و شرایط سهگانهای که در این همین بند آمده دارد ازجمله اینکه «ضوابط واردات خودرو و روش تامین ارز توسط دولت تعیین میشود»، «عدم آسیب به تولید داخلی و بازار ارز با تشخیص دولت» و اینکه «شرایط رقابتی رعایت شود» بنابراین با رعایت این اصول دولت اجازه واردات هرنوع خودرویی دارد و امیدواریم با سیاستگذاری دقیق شاهد استفاده از این مصوبه مهم مجلس باشیم.
ارسال نظر