۳۰ سال آینده درگیر بیکیفیتی خودروی مونتاژ داخل هستیم
جدال بیکیفیت
براساس آمار بانک مرکزی، در ۱۱ماه سال گذشته مجموع شرکتهای بیمه بابت سوانح رانندگی ۲۴هزار میلیارد تومان خسارت پرداخت کردهاند. این آمار دوونیمبرابر درآمدهای نفتی سال۹۹ است. میزان تصادفات جادهای ۲۰برابر استانداردهای جهانی است و میزان کشتههای تصادفات جادهای در روز به ۴۵نفر رسیده است.
سردار کمال هادیانفر، رییس پلیس راهور ناجا اخیرا اظهاراتی درباره کیفیت پایین خودروهای دو شرکت خودروسازی در ایران مطرح کرده است و نظارت نداشتن برخی دستگاههای نظارتی ازجمله سازمان ملی استاندارد ایران، وضعیت جادهها و کیفیت و ایمنی نداشتن خودروهای داخلی را عامل تصادفات در ایران عنوان کرده است که واکنشها در این زمینه نهتنها موجب تلاش خودروسازان برای بالا بردن کیفیت و ایمنی خودرو نشد، بلکه بار انتقادات را بیشتر کرد تا به یک موضوع جنجالبرانگیز تبدیل شود.
در پی اتفاقات و حوادث رانندگی متعددی که در پایتخت و جادههای کشور در ماههای اخیر به وقوع پیوست پلیس راهور بیش از گذشته بر کیفیت خودروهای داخلی دقیق شده و با آسیبشناسی تصادفات رانندگی ایرادات متعددی را به صنعت خودروی کشور وارد کرده است. در ماههای اخیر اما برخی اظهارات در دفاع از خودروسازان افزایش یافت و البته پلیس هم پاسخ به آن نداده بود؛ البته اظهارات و واکنشهای مسوولان نسبتبه همدیگر بحثهایی را درباره وضعیت کنونی تصادفات، خودروهای داخلی و نظارت بر کیفیت و ایمنی خودروها به وجود آورده است که شاید خالی از لطف نباشد که این صحبتها و اظهارات شنیده شود. مدتی پیش مصطفی آقامیرسلیم، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در واکنش به مساله باز نشدن ایربگ خودروهای داخلی در تصادفات جادهای مدعی شده بود: «این ادعا بههیچوجه صحت ندارد! کسانی که مدعی باز نشدن ایربگ خودروها هستند، خودشان در این تصادفات مقصرند! پلیس راهنمایی و رانندگی در جاده مهآلود از عبور و مرور خودروها جلوگیری نمیکند و بعد مدعی بازنشدن ایربگها میشود حتی به فرض اینکه ایربگ خودروها هم باز نشود، یک نقص فنی است که باید برطرف شود. باز نشدن ایربگ 100خودرو بین 900هزار خودروی تولیدشده، آماری ناچیز است!»
ادعای این نماینده مجلس مبنی بر باز نشدن ایربگ 100خودرو بین 900هزار خودروی تولیدشده، واکنش سردار سیدکمال هادیانفر، رییس پلیس راهور را در پی داشت. رییس پلیس راهور گفت: فقط در یکی از پارکینگهای خودروهای تصادفاتی، ۱۰۷دستگاه خودرو وجود داشت، از میان این ۱۰۷دستگاه خودرو که تماما از زاویه جلو یعنی از زاویه مناسب تصادف کردند، ایربگ ۹۷دستگاه خودرو باز نشده بود!
خودروی ملی نداریم؛ مونتاژ میکنیم
وی با تاکید بر ضرورت افزایش ایمنی و کیفیت خودروهای تولید داخل، گفت: هرچند که باید بگویم ما خودروی ملی نداریم و اگر فردی بگوید خودروی ملی داریم، حرف نامربوطی زده است. ما در کشورمان کار مونتاژ را انجام میدهیم و قطعات خودروها را مونتاژ میکنیم.
رییس پلیس راهور با اشاره به دستهبندی رایج خودروسازان گفت: در دنیا سه دسته در صنعت خودرو وجود دارد؛ دسته اول تولیدکنندهها هستند که شرکتهایی مبتکر و خلاق هستند، دسته دیگر مانند صنعت خودروسازی در چین است که کپیکار هستند و کار شبیهسازی از برندها را با همان اسم یا هر اسم دیگری که بخواهید انجام میدهند. دسته سوم اما شرکتهایی هستند که مونتاژکار بوده و یک تکه از آن و از این و ... را برداشته و با قراردادن آنها در کنار هم خودرویی را مونتاژ میکنند. کشور ما در بخش سوم فعالیت دارد اما انتظار مقام معظم رهبری و مردم و پلیس این بود که در این سالها باید تولیدکننده میشدیم، نه اینکه مونتاژکار باشیم. ما توانایی تولید موشک را داریم و واقعا ساخت یک خودرو نسبتبه یک موشک، سخت نیست.
وی درباره اینکه آیا ممکن است امسال نیز شمارهگذاری خودروهایی متوقف شود؟ به ایسنا گفت: ما موضوعات و تصادفات را دستهبندی میکنیم. خودروهای ناایمن را هم براساس تحلیل تصادفات، دستهبندی میکنیم؛ البته برخی میگویند چرا پلیس تازه درباره خودروهای ناایمن شروع به اظهارنظر کرده است، من قبلا هم گفتم و باز هم تکرار میکنم که بههیچعنوان اینطور نیست. ما این موضوعات را از اواخر سال۹۸ متذکر شدیم، چه کسی تولید پراید و پژو۴۰۵ را متوقف کرد؟ تمام مستندات در این رابطه وجود دارد، آن زمان آقای سلیمانی، مدیرعامل وقت سایپا نزد من آمد و گفت که روزانه ۴۰۰دستگاه پراید تولید میکنند یعنی درواقع کارخانه با تولید پراید میچرخید که ما گفتیم باید تولید پراید متوقف شود که با پیگیریهای صورتگرفته از دولت وقت، معاون اول، وزارت صنعت و... تولید پراید و پژو۴۰۵ متوقف شد و همه اینها همراهی و کمک کردند. پس اینطور نیست که بگویند پلیس بهتازگی در این موارد صحبت کرده است و چنین اتهاماتی را نمیتوان متوجه پلیس کرد. من قبلا گفتم و باز هم میگویم حالا که مقاممعظم رهبری، مردم و پلیس مطالبه ارتقای ایمنی خودروهای تولید داخل را دارند، بهتر است بهجای فرافکنی و توجیه، کیفیت تولیدات آنها افزایش پیدا کند.
تا ۳۰ سال آینده درگیر پراید و پژو خواهیم بود
هادیانفر افزود: اگر همین حالا تولید یک خودروی ناایمن متوقف شود، ما طی ۲۰ تا ۳۰سال درگیر آن خواهیم بود. کمااینکه هنوز با پیکان درگیریم. درمورد پراید و پژو۴۰۵ هم همینطور است و ما تا سالها و ۲۰ - ۳۰سال آینده درگیر آن و تصادفات ناشی از آن خواهیم بود.
رییس پلیس راهور فراجا با بیان اینکه تمام تلاش پلیس تولید خودروی ملی است، گفت: ما میخواهیم که خودروی ملی داشته باشیم، خودرویی که به آن افتخار کنیم که تولید ملی ماست. همچنین ایمنی و کیفیت خودروهایی که هماکنون مونتاژ یا وارد میشوند هم بالا برود، حرف ما این است که بهعنوان مثال چرا در تولید خودرو از فولاد کمکربن استفاده نمیکنیم و از ورق سه لایه غیرایمن استفاده میکنیم که خودرو در هر حالت تصادف چه با زاویه مناسب چه غیرمناسب، مچاله شود و سرنشینان در آن گرفتار شوند؟
وی درباره اینکه برخی خودروسازان ادعا میکنند که دلیل باز نشدن کیسه هوا ازسوی راننده است، گفت: کیسه هوا راننده حتما باز میشود و حالت دستی و انتخابی ندارد. در این مواردی که گفتم حتی کیسه هوای راننده نیز باز نشده است. کیسه هوای راننده در تمام دنیا تابع دستی کردن و قفلی نیست و در صورت تصادف باید باز شود اما در برخی از خودروها این امکان وجود دارد که کیسه هوا سرنشین کنار راننده باز یا قفل باشد. این آمار درمورد کیسه هوای راننده است که باز نشده است.
آنچه مسلم است، تمامی موارد مطرحشده ازسوی مسوولان امر در زمینه کاهش آمار تصادفات رانندگی، از بالابردن کیفیت و ایمنی خودروها گرفته تا اصلاح راهها و... موثر است اما اکنون پیش از هر چیز تعامل و همکاری همهجانبه و بیشتر همه متولیان برای حل مسالهای به این مهمی احساس میشود، چون تا زمانی که همافزایی و همفکری برای حل مشکلات وجود نداشته باشد، نمیتوانیم امید به حل آن داشته باشیم و فضای ملتهب رسانهای نیز دردی را دوا نخواهد کرد.
ارسال نظر