نفت ونزوئلا پس از دو سال تحریم به اروپا فرستاده شد
راه های نقش آفرینی ایران در بازار انرژی
ازسرگیری صادرات نفت ونزوئلا به اروپا (ایتالیا، اسپانیا و...) درحالی پس از دو سال تحریمهای آمریکا، بار دیگر قوت گرفته است که در سویی دیگر، روسیه هم با وجودی که درگیر جنگ اوکراین و تحریم کشورهای غربی است، بازار نفتی شرق (چین، هند، کره و...) را به دست گرفته است.
وزارت امورخارجه آمریکا در ماه مه به شرکتهای انی ایتالیا و رپسول اسپانیا اجازه داد واردات نفت خام ونزوئلا را در ازای میلیاردها دلار از بدهیهای خود از این کشور آغاز کنند؛ بنابراین اولین محموله نفت ونزوئلا پس از دو سال به اروپا فرستاده میشود. این در حالی است که صادرات نفت ونزوئلا در ماه مه به پایینترین رقم طی 19ماه گذشته رسیده بود. یک محموله حاوی 650هزار بشکه نفت خام ونزوئلا در نفتکشی به مالکیت شرکت انی ایتالیا عازم اروپاست تا اولین محموله صادرات نفت این کشور پس از دو سال به این قاره فرستاده شود. بهگزارش رویترز، نفتکش دوم تحت مالکیت شرکت انی با نام پانتاناسا درحالحاضر بهسمت ونزوئلا در حرکت است و انتظار میرود دومیلیون بشکه از نفت این کشور را به اروپا برساند.
مدارک و منابع موجود نشان میدهند این محموله نفتی در اواخر ماه جاری ازسوی شرکت نفت دولتی ونزوئلا به شرکت انی تحویل داده خواهد شد و این شرکت میتواند بخشی از این نفت خام را به رپسول اسپانیا جهت استفاده در پالایشگاههای کارتاگنا و بیلبائو بفروشد. نفتکش پانتاناسا با پرچم مالت قرار است نفت ونزوئلا را از طریق انتقال کشتی به کشتی در بندر آموا دریافت کند. شرکتهای نفت اروپا، آسیا و آمریکا مانند شرکتهای انی، رپسول، شورون و ONGC که قراردادهای مشترک با شرکت نفت دولتی ونزوئلا دارند، میلیاردها دلار از این کشور طلبکارند چون دونالد ترامپ، رییسجمهور سابق آمریکا قراردادهای پایاپای نفت در ازای بدهی را در زمان ریاستجمهوری خود معلق کرده بود.
این در حالی است که اخباری مبنی بر صادرات نفت روسیه به چین و هند مخابره میشود، بازارهایی که میتوانند با نفت ایران، سرمایهگذاری کنند. پس از اعمال تحریمهای نفتی علیه روسیه ازسوی اتحادیه اروپا و کاهش قیمت نفت این کشور، هند و چین به بزرگترین خریداران آسیایی آن تبدیل شدهاند. بخش قابلتوجهی از صادرات نفت روسیه به اروپا از طریق خطوط لوله منتقل میشود.
صالحی: ورود ونزوئلا و روسیه به بازارهای غیررسمی نفت، سهم ایران را با کاهش صادرات مواجه ساخت
«حمیدرضا صالحی»، عضو هیاتمدیره اتاق بازرگانی تهران با اشاره به رفع تحریمهای نفتی ونزوئلا و باز نبودن فضا برای ایران در بازارهای نفتی، در گفتوگو با روزنامه «صبحنو»، عنوان کرد: برای اینکه بتوان با یک تحلیل تفکیکهایی برای چرایی صادرات نفت ونزوئلا و روسیه قائل بشویم، باید گفت ما با دو بازار رسمی و غیررسمی مواجه هستیم. بازاری رسمی مثل اوپک که عرضهکنندههای بزرگی مثل روسیه، عربستان، عراق و... وجود دارند که صادرات نفتی آنها مشخص شده است ولی ما در بحث تقاضای جهانی برای نفت، در بازار غیررسمی هستیم که بهدلیل تحریمها در این بازار حضور داریم؛ بازاری که قبلا روسیه در آن نبوده است ولی اکنون بهدلیل جنگ اوکراین و تحریم شدنش ازسوی غرب، وارد بازار غیررسمی شده است؛ ورودی که موجب شده تا سهم ایران در این بازار کاهش یابد.
وی در ادامه افزود: آنهایی که تجربه زیادی در این بازار دارند، میدانند اگر مشکلات برجامی و مذاکرات هستهای حل میشد، شاید موضوع متفاوتتر بود و الان از بازار غیررسمی نفت سخنی گفته نمیشد. اکنون ونزوئلا با وجود گذشت دو سال رفع تحریم، نفت خود را به ایتالیا و اسپانیا ارسال میکند چراکه معافیت تحریمی در صادرات نفت گرفته تا نفتشان را عرضه کنند. از سوی دیگر، اگر از برجام عبور کنیم، میبینیم که بازیگران نفتی هم زیاد شدند. شاید اگر در اوپک تقسیم و سهم نفتی هر عضو مشخص و ثابت میشد، کسی تخطی نمیکرد و به آن چیزی که پیشبینی شده بود میرسیدیم. الان روسیه و ونزوئلا در بازار غیررسمی هم وارد شدند و بازار ما را با کاهش روبهرو ساختند. مسیر بازار غیررسمی مثل اوپک شفاف نیست.
بازاریابی نفتی روی آبها
عضو هیاتمدیره اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: دو میدان بازی داریم؛ یک مسیر آن مشخص است و یک بازار دیگر هم غیررسمی است که کشورها بهصورت دوجانبه با یکدیگر و با کشتی حامل نفت روی آبها بازاریابی میکنند. امیدواریم موضوع برجام حل شود و در بازار آینده سهم بیشتری از بازار بگیریم و در میادین اصلی کار کنیم و احیای میادین نفتی خودمان را شاهد باشیم.
ذخیره پالایشگاهی نفت در بازارهای جهانی
وی با اشاره به راهکار دیگر عرضه نفت، جدای از مذاکرات برجامی، یادآور شد: استفاده از ظرفیت پالایشگاهی کشورهای دیگر است، منابعی را که بیرون داریم و نتوانستیم داخل بیاوریم میتوان در بازارهای دیگر سرمایهگذاری کرد و نفت خودمان را خوراک دیگر پالایشگاهها در دنیا کنیم تا ارزش افزوده بیشتری از نفت به دست گیریم. حتی میتوان ذخیرهسازی نفتی داشت و پروژههای بزرگی مثل کشور عمان که تا حدود 200میلیون بشکه نفت ذخیره میکنند ایجاد کنیم. ما هم باید اینگونه سرمایهگذاری داشته باشیم تا نقشی در مدیریت و کنترل بازار نفت جهان داشته باشیم.
ایجاد ارزش افزوده و تقویت میادین نفتی
صالحی با اشاره به رقابتپذیر بودن بازار نفت جهان، تاکید کرد: در رقابتپذیربودن نفت، شرایط زمین بازی باید برای همه بکر باشد. نمیشود که مثل فوتبال بازی یک تیم 11نفره باشد و تیم دیگر هشتنفره یا ما باید حق رقابت داشته باشیم و اصولی کار کنیم تا هزینه کاری ما بالا نرود یا هم باید ارزش افزوده ایجاد کنیم. بهسمتی نرویم که از میدان و بازار اصلی دور شویم با توجه به سهم نفتمان باید میادین نفتی را تقویت کنیم. این صادرات اندک نفت و گاز نشانه خوبی نیست. این نشان از عدم سرمایهگذاری درست ما در این عرصه است. باید با برنامهریزی و مدیریت درست، ذخایر را بهگونهای سرمایهگذاری و آماده صادرات کنیم تا آیندگان هم از سرمایهگذاری این نعمت خدادادی نیز بهرهمند باشند.
ارسال نظر