مرتضی مکی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با 《صبح نو آنلاین》:
ایران پالس های مثبت به مذاکرات داده است |توپ در زمین اروپاییهاست
مکی معتقد است که جمهوری اسلامی ایران حسن نیت و پالسهای مثبت خود را به مذاکرات داده است. مسئله مهم این است که ببینیم طرفهای مقابل چه اقداماتی برای پیشرفت مذاکرات انجام خواهند داد.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با 《صبح نو آنلاین》 مذاکرات هستهای وین را تحلیل میکند: به نظر میرسد با توجه به گفته های وزیر امور خارجه روسیه در خصوص دعوت به مذاکرات و دو سندی که آقای باقری در دور هفتم مذاکرات ارائه کرد، واکنش و بازتاب هایی داشته است و مخالفت هایی از سوی آمریکا و اروپایی ها را در بر داشت.
وی افزود: وزیرخارجه روسیه هم تاکید داشت که شش دور مذاکرات وین در دوره های قبلی باید همچنان مبنای مذاکرات جدید باشد. اما برای اینکه رضایت ایران را هم جلب کنند گفتند آن شش دور مذاکرات و توافقات قبلی با ملاحظات دولت جدید ایران ترکیب می شود و از آن به عنوان یک سند جدید نام بردند. اما اینطور نیست که مذاکرات قبلی نادیده گرفته شود.
این کارشناس بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در دور جدید از مذاکرات با توجه به نتایج مذاکرات قبلی، ملاحظاتی را دارد و از این مواضع به عنوان یک سند جدید نامبرده اند.
او یادآور شد: تا زمانی که متن سند منتشر نشود نمی توان در مورد جزئیات آن نظر داد و ارزیابی دقیقی داشت. اما واکنش ها به سند جدید نشان می دهد در دستور مذاکرات قرار گرفته است و مهم نتیجه مذاکرات است که طرف ها تا چه مقدار حاضر هستند مواضع خودشان را تعدیل کنند.
*ایران حسن نیت خود را ثابت کرده است
مکی بیان کرد: به نظر میرسد هم جمهوری اسلامی ایران و هم طرف های مقابل به یک چارچوب روشن تری نسبت به گذشته رسیده اند و پیشرفت مذاکرات بهتر بوده است. نباید اینگونه تصور کنیم که این سند جدید قرار است تحولات بنیادی در مذاکرات پیش رو داشته باشد چرا که تا حدود زیادی کلیات مذاکرات مشخص است.
وی تاکید کرد: ما لغو تحریم ها را می خواهیم و طرف های مقابل نیز بازگشت ایران به تعهدات هسته ای را می خواهند. اینکه دو طرف میخواهند با چه سازوکاری به این توافق دست پیدا کنند مهم است. به همین دلیل هم تغییرات و تحولات جدی در روند مذاکرات ایجاد نشده است. به هرحال ما خط قرمزهای خود را می دانیم و طرف های مقابل هم به خوبی این موضوعات را می دانند. برای رسیدن به یک توافق قطعا دو طرف باید تا حدودی در مواضعشان تعدیل داشته باشند که از طرف ایران این مهم انجام شده است.
کارشناس مسائل بینالملل در انتها خاطرنشان کرد: وقتی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان می گوید ما انگیزه ای برای افزایش غنی سازی بالای 60 درصد نداریم و توافق ایران با آژانس برای نصب دوربین های جدید درحال انجام است، میتوان گفت ایران پالسهای مثبتی برای مذاکرات داشته است و حالا باید ببینیم طرف های دیگر چه اقداماتی را انجام می دهند.
ارسال نظر