سرپرست وزارت خارجه طالبان به تهران سفر کرد
رایزنی درباره دولت فراگیر در افغانستان
مولوی امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در رأس یک هیات رسمی عصر دیروز به ایران سفر کرد.
سفری که خبرگزاریهای رسمی کشور آن را تایید کردند و عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان در توییتی نوشت که قرار است متقی در جریان این سفر با مقامهای ایرانی درباره مسائل سیاسی، اقتصادی، ترانزیتی و مهاجران گفتگو کند. متقی پیش از این به پاکستان و قطر نیز سفر داشته است. موضوعی که مورد تاکید «بهرام زاهدی»، کارشناس مسائل افغانستان قرار گرفت و به روزنامه «صبحنو»، گفت: ابهام در شکلگیری دولت فراگیر مورد سوءتفاهم میان طالبان و ایران است.
سفرهای خارجی طالبان، درحالی ادامه دارد که تاکنون هیچ کشوری دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است. تشکیل دولت فراگیر یکی از شرطهای به رسمیت شناختن طالبان ازسوی ایران است. بهتازگی سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که این کشور در نقطه شناسایی دولت طالبان قرار ندارد و این گروه در مسیری حرکت کند که بتواند شناسایی بینالمللی را از طریق اقداماتی که انجام میدهد، به دست آورد؛ ازاینرو گفتوگویی با «بهرام زاهدی»، کارشناس مسائل افغانستان انجام دادیم که در ذیل به آن میپردازیم:
زاهدی: طالبان در راستای سیاستهای منطقهای ایران گام برمیدارد
زاهدی، کارشناس مسائل افغانستان در گفتوگو با «صبحنو» عنوان کرد: ابهام در شکلگیری دولت فراگیر مورد سوءتفاهم میان طالبان و ایران است. وی با اشاره به سفر روز گذشته مقامات طالبان به تهران در گفتوگو با روزنامه «صبحنو»، عنوان کرد: هرچند این سفر تا عصر شنبه، اعلام رسمی نشده است اما میتوان این سفر را مثبت ارزیابی کرد؛ چراکه طالبان، گروهی ضد آمریکایی است که با تروریستهای تکفیری داعش درحال جنگ بوده و از جهت مبارزه با آمریکا و داعش با سیاستهای ایران همسو است و در راستای سیاستها و راهبردهای ایران در منطقه گام برمیدارد. از سوی دیگر، طالبان به انتظارات ایران برای اداره امور افغانستان احترام میگذارد و برای شیعیان افغان در دولت جایگاهی قرار داده تا آنجا که برخی از معاونتهای اجرایی به شیعیان اختصاص یافته است و انتظار میرود جایگاه شیعه بیشتر هم مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه تبادلات اقتصادی و معدنی ایران و کابل در حال گسترش است، افزود: درحالحاضر تبادلات تجاری و اقتصادی میان تهران و کابل جاری است تا آنجا که اوایل مهرماه بود که استاندار وقت خراسان رضوی یک قرارداد ۱۶مادهای، با هیات دولت جدید طالبان در کابل بست و این تفاهم ازسوی استاندار جدید خراسان بار دیگر ادامه یافت و در سفری که اخیرا به کابل انجام داده بر توسعه روابط اقتصادی طرفین تاکید شده است.
زاهدی در پاسخ به این سوال که شکلگیری دولت فراگیر طالبان که یکی از خواستههای مشروط ایران در افغانستان است، به کجا رسیده؟ گفت: البته طالبان، برای شکلگیری دولت فراگیر حرفی دارد و حرف آنها این است کسانی که در این 20سال با اشغالگران آمریکایی همراه بودهاند، در دولت جایگاهی ندارند که میتوان به طیف حامد کرزای، عبدالله عبدالله و... اشاره کرد. طالبان حتی در اظهارنظری به اپوزیسیون خود که در آمریکا و یا اروپا به سر می برند و با سیاستهای غرب همراه هستند، ضدانقلاب میگوید. فراتر از این سخن، دولت طالبان درحالحاضر به ازبکها و تاجیکها در وزارت جایگاه داده و این نشان میدهد که قومیت برای طالبان معنا ندارد و به همه گروهها در اداره دولت نقش میدهد.
وی تاکید کرد: البته در شکلگیری دولت فراگیر و معنای فراگیر ابهام وجود دارد و باید خواستههای طرفین مشخصتر شود؛ چراکه لغزشگاه این قضیه است، ابهام، لغزشگاه این قضیه است و ممکن است باعث سوءتفاهم شود. اگر منظور قومیت است که این موضوع در دولت طالبان دیده شده است و اکنون هم تاجیکها و هم ازبکها و هم شیعیان در ساختار دولت طالبان دارای سمت و عناوین هستند؛ البته امید میرود حضور افراد سالم و ضدآمریکایی از اقوام مختلف در دولت به شکلی جدیتر دیده شود.
ارسال نظر