«صبحنو» اعتراضات خیابانی در فرانسه را در آستانه انتخابات ریاستجمهوری این کشور بررسی کرد
روســـــیه هراسی، محور کمپین ماکـــــرون
درحالی چهار روز دیگر تا انتخابات ریاستجمهوری فرانسه باقی مانده است که اعتراضات داخلی در برخی از شهرهای این کشور، فضای سیاسی انتخابات را تحتالشعاع خود قرار داده است؛ بهنحویکه هرجومرج در خیابانهای شهر آژاکسیو و جزیره کُرس فرانسه وخیم گزارش میشود.
انتخابات ریاستجمهوری فرانسه درحالی چهار روز دیگر برگزار میشود که این کشور اروپایی شاهد تظاهرات و خشونتهای متعدد در برخی از مناطق خود است؛ خشونتهایی که در جزیره کُرس فرانسه چند روزی است ادامه یافته و تاکنون منجر به
زخمی شدن دهها تن ازسوی نیروهای پلیس شده است؛ تظاهراتی که مقابل کمیساریای پلیس و فرمانداری باستیا به خشونت
کشیده شد و میتواند در روند نتایج انتخابات این کشور تاثیرگذار باشد.آنگونه که رسانههای غربی گزارش میدهند، جزیره کرس در جنوب فرانسه از یکماه پیش و همزمان با انتشار خبر درگذشت ایوان کولونا، معروف به چوپان کرژز، صحنه تظاهرات گسترده و خشونتبار نیروهای پلیس و ژاندارمری است. تا آنجا که 15نفر ازجمله یک پلیس در این تظاهرات زخمی شدند.جاناتان سیکسو، گزارشگر، برنامه میدینیوز (شبکه سِ نیوز) درباره اوضاع در جزیره کُرس فرانسه گفت: «امانوئل مکرون (رییسجمهور فرانسه) با آتش بازی میکند. وقتی مشاهده میکنیم که پرچمهای فرانسه
آتش زده میشود، به پاسگاههای ژاندارمری حمله میشود، وضعیت بسیار وخیم است.پایگاه اینترنتی آنونیم سیتوآین، تصاویری از تظاهرات در شهر باستیای جزیره کرس فرانسه منتشر کرد و نوشت: تظاهرات عصر (دوشنبه)، مقابل کمیساریای پلیس و فرمانداری باستیا که در پی دستگیری دو تظاهرکننده در شب گذشته برگزار شده بود، به درگیری منجر شد.
هرجومرج در خیابانهای شهر آژاکسیو
شبکه خبری فرانس۲۴ گزارش داد: روز گذشته، تظاهرات دیگری در کُرس برگزار شد. این تظاهرات در حمایت از «ایوان کولونا»، فعال استقلالطلب کرس برگزار شد. کولونا به جرم کشتن شهردار «کلود اریئناک» محکوم به زندان شد. وی ماه گذشته به دست یک زندانی دیگر هدف ضرب و جرح قرار گرفت و بر اثر شدت جراحات، جان داد. در این درگیریها، ۱۵نفر ازجمله یک مامور پلیس زخمی شدند. خشونتهایی نیز بین تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی در باستیا در شمال جزیره کرس گزارش شد. امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه دیروز خشونتهای شب گذشته در کرس را غیرقابل قبول دانست و اعلام کرد، بدون بازگشت به نظم قبلی، هیچ مذاکرهای وجود نخواهد داشت. ژِرالد دارمانَن، وزیر کشور فرانسه در سفر خود به کرس، از ۱۶ تا ۱۸مارس، و کمی پس از مرگ ایوان کولونا، متعهد شده بود از نخستین هفته ماه آوریل، مذاکراتی درباره کل مشکلات مربوطبه کرس و ازجمله «تحولات در مسیر دستیابی به استقلال کرس» برگزار شود.
سایه تنش اوکراین بر انتخابات فرانسه
فرانسه در حالی شاهد برگزاری این خشونتها در شهرهای متعدد خود است که تا چند روز دیگر شاهد برگزاری انتخابات ریاستجمهوری است و جنگ اوکراین نیز بر روند انتخابات فرانسه نیز سایه انداخته است. تازهترین نظرسنجی درمورد انتخابات ریاستجمهوری فرانسه از کاهش فاصله «امانول مکرون»، رییسجمهوری فعلی و با اصلیترین رقیب خود یعنی خانم «مارین لوپن» حکایت دارد. بااینحال در میان آنان برخی برای اولینبار وارد عالیترین رقابت سیاسی در کشور خود میشوند. مردم از برخی از این کهنهکارها و تازهواردها استقبال کرده و برخی دیگر را نسبتا نادیده گرفتهاند. حال باید دید انتخابات فرانسه در 21فروردینماه نتایج این کارزار را برای انتخاب نماینده الیزه به مدت پنج سال چگونه رقم میزند.روزنامه فرانسوی «لو فیگارو»، تازهترین نظرسنجی که نتیجه آن روز یکشنبه یک هفته مانده به انتخابات ریاستجمهوری فرانسه منتشر شده، بخت پیروزی مکرون و لوپن را در دور نخست، به ترتیب ۲۷ و ۲۲درصد نشان میدهد. برپایه این گزارش، به نظر میرسد که افزایش پنج پلهای محبوبیت مکرون در ماه مارس بهدلیل تاثیر ثانویه بروز جنگ در اوکراین، دیگر از میان
رفته است. محبوبیت مکرون در دو هفته اخیر ۲.۵درصد کاهش یافته و محبوبیت رقیب در این مدت تغییر چندانی نداشته است.در روزهای گذشته، «ژان لوک ملانشون»، از حزب «فرانسه تسخیرناپذیر» جایگاه سومی خود را در فهرست نامزدها تثبیت کرده است. ملانشون با جذب آرای هواداران محیطزیست، سوسیالیستها و دیگر هواداران چپ ۱۵درصد شانس پیروزی در انتخابات دارد.«والری پکرس» و «اریک زمور»، دو نامزد راستگرای دیگر انتخابات برای جایگاه چهارم و پنجم با یکدیگر مبارزه میکنند؛ تا این لحظه زمور از حزب «تسخیر مجدد» با ۱۰.۵درصد از پکرس جمهوریخواه با ۹درصد، پیشی گرفته است.این نظرسنجی نشان میدهد درصورتیکه رویارویی نهایی سال۲۰۱۷ میان مکرون و لوپن تکرار شود، ۷۹درصد از هواداران زمور به لوپن رأی خواهند داد.دور اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه درحالی روز یکشنبه دهم آوریل 21فروردینماه برگزار میشود که اغلب ۱۲نامزد این انتخابات پیشتر نیز بخت خود را برای رسیدن به کاخ الیزه آزمودهاند. مردم فرانسه در روزهای ۱۰ و ۲۴آوریل (۲۱فروردین و ۴اردیبهشت) امسال برای انتخاب رییسجمهوری برای یک دوره پنجساله به پای صندوقهای رأی میروند.
مکی: جنگ اوکراین و روسهراسی مکرون بر انتخابات فرانسه سایه انداخته است
«مرتضی مکی»، کارشناس مسائل اروپا درگفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به انتخابات فرانسه و سایه تنش اوکراین بر آن، عنوان کرد: این دوره از انتخابات فرانسه چندان با استقبال رسانههای غربی مواجه نشد، عدم بازتاب انتخابات این دوره فرانسه به این موضوع برمیگردد که این انتخابات مشابه پنج سال پیش است. همان افراد با همان پیشینههایی که داشته و دارند، همچنان به رقابت میپردازند.
چرایی عدم جذابیت انتخابات فرانسه برای تحلیلگران
این کارشناس مسائل امور فرانسه با اشاره اینکه این دور از انتخابات تغییر جدی در امور سیاسی فرانسه و اتحادیه اروپا، ایجاد نمیکند، تصریح کرد: تعداد افراد شاخصی که در این دوره انتخابات وارد کارزار شدند، همان افرادی هستند که دوره قبل انتخابات فرانسه نیز حضور داشتند به این خاطر است که این دور از کارزار، چندان جذابیتی برای تحلیلگران ندارد؛ البته جنگ اوکراین هم سایهای بر انتخابات فرانسه گذاشت.
نگاه ضد روسی، برگ برنده مکرون در انتخابات
این استاد دانشگاه، با اشاره به اینکه جنگ اوکراین یک موفقیت برای مکرون بود، تاکید کرد: بحران اوکراین، سیاستهای تنشزایی که اروپا و سفرهایی که مکرون در بحران اوکراین انجام داد و نگاه ضدروسی و ضدپوتینی که مکرون و دیگر مقامات اروپا در طول روزهای جنگ اوکراین داشتند، وضعیت کارزار انتخابات را به نفع مکرون تمام کرده است. وی ادامه داد: مکرون با نگاه و انتقاداتی که نسبتبه رویکردهای جنگ اوکراین داشت توانست نسبتبه دیگر رقبا، نگاهها را به خودش معطوف سازد. دیگر رقبای مکرون، قبل از جنگ اوکراین نسبتبه پوتین نگاه مثبت داشتند و حتی عنوان میکردند که فرانسه به یک پوتین قدرتمند نیاز دارد. این سخنان که ازسوی رقبای اصلی مکرون عنوان شده موجب شد تا مکرون در این گونه شرایط، پیشتاز رقابتها باشد و در نظرسنجیها و کسب آرا با شوک افزایش روبهرو شود.
احتمال دومرحلهای شدن انتخابات
مکی با اشاره به شکلگیری اعتراضات جلیقهزردها یا ساکنان جزیره کرس در آستانه انتخابات فرانسه، یادآور شد: جلیقهزردها طی نزدیک به سه سال گذشته تلاش کردند تا در تصمیمسازیهای دولت فرانسه تاثیر بگذرانند. اعتراضات گسترده جلیقهزردها که در فرانسه برگزار شد بهدلیل اینکه از حمایت سندیکاهای قدرتمند برخوردار نبودند، تاثیرگذار نبود و به نظر نمیرسد که در چند روز باقی مانده تا انتخابات تاثیر جدی در روند یا نتایج انتخابات داشته باشند.این کارشناس مسائل فرانسه با بیان اینکه احتمال دومرحلهای شدن انتخابات فرانسه پیشبینی میشود، گفت: هرچند شانس مکرون برای کسب دوباره قدرت و راهیابی به الیزه پیشبینی میشود اما احتمال مرحله دوم انتخابات نیز میرود، چراکه رقابتها و نظرسنجیها نشان از نزدیک بودن آرای نامزدهای انتخاباتی دارد.
نگاهی به برنامههای دو رقیب اصلی انتخابات فرانسه
«امانوئل مکرون» ۴۴ساله که اکنون ریاستجمهوری فرانسه را برعهده دارد، بسیار امیدوار است بار دیگر به این مقام انتخاب شود. اکثر نظرسنجیهای مختلف نیز تاکنون او را پیروز نهایی انتخابات اعلام کردهاند اما به قول خودش، «هیچ چیز از قبل نوشته نشده است» مکرون که سابقه کار در بانک دارد و همچنین وزیر اقتصاد دولت فرانسوا اولاند بود، در سال۲۰۱۷ درحالیکه فقط ۳۹سال داشت، در انتخابات ریاستجمهوری فرانسه به پیروزی رسید و عنوان جوانترین رییسجمهور این کشور به او داده شد. خطوط اصلی برنامههای مکرون بر تکمیل اصلاحات بازنشستگی شامل افزایش سن قانونی بازنشستگی به ۶۵سال، استقلال بیشتر برای موسسات آموزشی، و افزایش قدرت خرید مردم است.البته، «مارین لوپن»، رهبر حزب «تجمع ملی» که در رتبه دوم نظرسنجیها (حدود ۲۰درصد آرا در مرحله اول انتخابات) قرار دارد، دومین بخت انتخابات ریاستجمهوری فرانسه است.او که در سال۲۰۱۷ نیز با مکرون به مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری راه یافت، بسیار امیدوار است این بار بتواند اصلیترین رقیبش را شکست دهد. امیدواری لوپن در شرایطی است که از زمان ژاک شیراک، دو رییسجمهور بعدی فرانسه فقط یک دوره در این مقام بودند.مارین لوپن ۵۳ساله که از ۲۰۱۱ رهبری حزبش را (که پیشتر «جبهه ملی» نام داشت) در دست گرفته، در انتخابات ریاستجمهوری سال۲۰۱۲ نیز نامزد شده بود اما در همان مرحله اول شکست خورد. او که شغل اصلیاش وکالت است، مدت زیادی نماینده فرانسه در پارلمان اروپا و همچنین اکنون نماینده پارلمان فرانسه است.از محورهای اصلی برنامههای اقتصادی او، کاهش مالیات بر ارزش افزوده به ۵.۵درصد برای برق، گاز و سوخت است. لوپن همچنین خواستار برگزاری یک همهپرسی برای محدود کردن مهاجرت به فرانسه و همچنین ارائه یک لایحه به منظور مبارزه با اسلامگرایی «درهمهجا» شده است.
ارسال نظر