|
شناسه خبر: 8631

تجمعات در شهرهای مختلف پاکستان بعد از افطار در حمایت از نخست‌وزیر سابق همچنان ادامه دارد

قدرت‌نمایی مردمیِ عمران‌خان

تظاهرات مردمی پاکستان در اعتراض به رویکرد مداخله‌جویانه آمریکا در امور داخلی و تحولات سیاسی این کشور، همچنان ادامه دارد تا با حمایت ملی و رژه غیرت ملی در خیابان‌های پاکستان، بار دیگر عمران‌خان را به قدرت بازگردانند. انتخاباتی که 18ماه دیگر برگزار می‌شود و موردتاکید عمران‌خان و احزاب سیاسی این کشور است، پیش‌بینی می‌شود که مرد آرام و محجوب عرصه سیاست اسلام‌آباد را با این موج حمایت مردمی، بار دیگر به کاخ ریاست جمهوری اسلام‌آباد بازگرداند.

شهرهای مختلف پاکستان، بار دیگر شاهد تظاهرات ضد آمریکایی شد تا نسبت‌به دخالت‌های کاخ سفید در امور داخلی این کشور، شعار سر دهند؛ شعارهایی که حالا    از نه به استعمار و نشان از غیرت ملی در خیابان‌های متعدد این کشور بود. برخی معترضان عنوان کردند که  بردگی پاکستان برای استعمار آمریکا را قبول نمی‌کنیم چراکه غیرت ملی ما این را نمی‌پذیرد.
عمران‌خان، بازیکن بین‌المللی کریکت پاکستان که توانست با حمایت حداکثری مردم و حزب تحریک انصاف بخت اول نخست‌وزیری خود را چهار سال پیش در اسلام‌آباد رقم زند،اکنون با چالش‌هایی روبه‌رو شده است که آن را توطئه آمریکا و غرب برمی‌شمارد.مرد آرام و محجوب عرصه سیاست اسلام‌آباد یک هفته پیش به‌دلیل مخالفت نمایندگان موافق سیاست‌های آمریکا در مجلس پاکستان طرح عدم اعتماد دریافت کرد و از مقام نخست‌وزیری عزل شد. برکناری عمران‌خان از قدرت، واکنش‌های زیادی در جامعه پاکستان به‌دنبال داشت تا آنجاکه با روی‌کارآمدن شهباز شریف، نخست‌وزیر جدید که موردحمایت آمریکایی‌ها بود، شهرهای مختلف این کشور، شاهد برگزاری تظاهرات ضدآمریکایی شد.
اوضاع سیاسی اسلام‌آباد تا آنجا پیش می‌رود که هر روز شاهد برگزاری تظاهرات ضدآمریکایی علیه سیاست‌های کاخ سفید است؛ تظاهراتی که مردم پاکستان با برگزاری آن درتلاشند تا بار دیگر عمران‌خان را به قدرت بازگردانند. از این رو بود که روز گذشته هزاران نفر در گردهمایی علیه دخالت‌های آمریکا در کشورشان و تلاش برای به قدرت رساندن یک دولت وارداتی(شهباز شریف) شعار سر دادند.عمران‌خان، نخست‌وزیر سابق پاکستان در سخنرانی در جمع حامیان خود در کراچی با تاکید بر اینکه تنها گناه من مخالفت با احداث پایگاه‌های آمریکایی برای حمله به پاکستان و افغانستان بود، عنوان کرد: من دشمن هند، اتحادیه اروپا یا آمریکا نیستم و خواهان روابط خوب با همه هستم اما حاضر نیستم نوکر ذلیل آن‌ها باشم.وی با اشاره به اینکه من خائن و پادوی کسی نیستم و اجازه نمی‌دهم از ملت من برای تامین منافع خود در جنگ‌های‌شان استفاده کنند، تاکید کرد: تنها گناه من این بود که با احداث پایگاه‌های هوایی و نظامی آمریکا برای حمله به پاکستان و افغانستان مخالفت کردم.
 
تجمع ضدآمریکایی هواداران عمران‌خان
 در این راهپیمایی‌ها که در بیش از ۳۰شهر بزرگ پاکستان برگزار شد، شرکت‌کنندگان اعتراض خود را به دخالت‌های خارجی در برکناری دولت اعلام کردند. در این اعتراضات که در پایتخت به‌صورت خودرویی و در دیگر شهر‌های بزرگ همچون کراچی و لاهور با تجمعات بزرگ همراه بود، مردم شعار‌های ضدآمریکایی سردادند. طرفداران عمران‌خان همچنین در دیگر مناطق جهان تظاهرات کردند. برخی معترضان عنوان کردند که بردگی پاکستان برای استعمار آمریکا را قبول نمی‌کنیم چراکه غیرت ملی ما این را نمی‌پذیرد.دخالت غرب در امور داخلی پاکستان علاوه‌بر واکنش‌های مردمی در این کشور، به فراتر از مرزهای پاکستان نیز کشیده شد تا آنجا که لندن نیز شاهد چنین اعتراضاتی بود. گروهی از کارگران حزب «تحریک انصاف» روزهای اخیر در مقابل اقامتگاه نواز شریف، نخست‌وزیر سابق پاکستان در لندن، تجمع کردند و علیه برکناری عمران‌خان از پست نخست‌وزیری دست به تظاهرات زدند. تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است نشان می‌دهد که پلیس در مقابل گروه پرتعدادی از تظاهرکنندگان که پرچم در دست دارند، ایستاده است.
 
قدرت‌نمایی مردمی
 قدرت‌نمایی عمران‌خان در برابر احزاب آمریکایی و کودتاگران نرم وابسته به کاخ سفید در شهر کراچی تا آنجا پیش رفت که این تجمعات پیام آشکاری برای حامیان و همچنین سیاستمداران وابسته به غرب داشت که قصد دارند خان و نزدیکانش در حزب انصاف را از فعالیت سیاسی بازداشته و به آن‌ها هشدار می‌دهد که هرگونه دست‌درازی به خان می‌تواند خان‌مان آن‌ها را به هم ریخته و پاکستان را وارد یک دوره تنش طولانی‌مدت و بدون چشم‌انداز کند. به‌راستی اگر ولادیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین می‌توانست ۱۰درصد این جمعیت را جمع کند کشورهای اروپایی و آمریکا چه غولی از او در رسانه‌های پروپاگاندایی خود می‌ساختند؟
 
استعفای نمایندگان حزب تحریک انصاف از پارلمان ملی
 گفتنی است همزمان با نشست مجلس پاکستان برای انتخاب نخست‌وزیر جدید این کشور، تمامی نمایندگان حزب تحریک انصاف از سمت خود استعفا کردند. نمایندگان جبهه مشترک اپوزیسیون پاکستان متشکل از مسلم لیگ نواز، حزب مردم، جمعیت علمای اسلام، حزب عوامی بلوچستان، حزب جمهوری وطن و حزب ملی عوام در روند رأی موافق به عدم اعتماد علیه نخست‌وزیر پاکستان که یکشنبه گذشته برگزار شده بود، شرکت‌ کردند. این در حالی است که احزاب مخالف تحریک انصاف مدعی هستند که هیچ‌گونه مداخله خارجی وجود ندارد و برکناری عمران‌خان طبق روند دموکراتیک صورت گرفته است. هفته گذشته و با رأی نمایندگان مجلس، شهباز شریف به‌عنوان نخست‌وزیر جدید پاکستان که موردحمایت مستقیم آمریکایی‌هاست انتخاب شد.
«عمران احمدخان نیازی»، از آگوست2018 پس از آنکه حزبش توانست اکثریت کرسی‌های پارلمانی پاکستان را به‌دست آورد، سکان نخست‌وزیری کشورش را برعهده داشت اما اکنون «خان» در وضعیت سیاسی نامشخصی به سر می‌برد. نقل‌قول مشهوری در پاکستان وجود دارد که گفته می‌شود تاکنون هیچ‌کدام از نخست‌وزیران این کشور نتوانسته‌اند دوره خود را به‌طورکل به پایان برسانند. هرکدام از نخست‌وزیران پاکستان به دلایل مختلف ازجمله ترور، کودتای نظامی، پرونده‌های فسادمالی، عدم توانایی اداره کشور یا عدم ایجاد امنیت در کشور زودتر از موعد پنج‌ساله صندلی نخست‌وزیری را ترک کرده‌اند و اکنون به نظر می‌رسد عمران‌خان هم ممکن است شامل این قاعده باشد. به‌طورکلی عمران‌خان، ازجمله نخست‌وزیران پاکستانی بود که با شعارهای ضدآمریکایی روی کار آمد.
عمران‌خان که بازیکن سابق تیم‌ملی کریکت پاکستان نیز به شمار می‌رود، در میان شعارهای انتخاباتی خود، حملات لفظی متعددی را متوجه نظامیان آمریکایی و اشغال افغانستان ازسوی آمریکا کرد و حتی در مقطعی پس از پیروزی در انتخابات واشنگتن را تهدید به بستن مسیر دسترسی به افغانستان کرد، براین اساس بی‌جهت نیست که او اکنون خلع شدنش از قدرت را نتیجه رویکرد ضدآمریکایی خود می‌داند.
گفتنی است، مطالبه عمران‌خان و احزاب مختلف سیاسی پاکستان از مهم‌ترین موضوعاتی است که این روزها در تظاهرات مردمی علیه دولت وارداتی و مداخلات آمریکا در اسلام‌آباد عنوان می‌شود. انتخابات تا 18ماه دیگر برگزار می‌شود و این پیش‌بینی شده که عمران‌خان با این موج حمایت مردمی بار دیگر به کاخ ریاست‌جمهوری در اسلام‌آباد بازگردد.

ارسال نظر