پس از پیروزی مکرون، اعتراض های انتخاباتی فرانسه با کشته و مجروح شدن مخالفان همراه شد
آشوب در فرانسه
رقابتهای نفسگیر انتخاباتی فرانسه به ایستگاه پایانی رسید و آنگونه که نظرسنجیها و تحلیل کارشناسان پیشبینی میکرد، امانوئل مکرون بار دیگر شانس راهیابی به کاخ الیزه را پیدا کرد؛ اعلام نتیجهای که منجر به واکنش گسترده و اعتراضات عمومی شد؛ اعتراضاتی که رسانههای فرانسوی از کشته و مجروح شدن چندین تن خبر دادند.
بلندپروازی مکرون
رییسجمهور فرانسه پس از اعلام نتایج اولیه گفت که پنج سال آینده ریاستجمهوری وی ادامه دوره قبلی وی نخواهد بود و متعهد شد برنامههای انتخاباتی خود را که از آن بهعنوان «پروژه بلندپروازانه» یاد کرد برای کاهش شکافها و اختلافات سیاسی ناشی از انتخابات اخیر اجرایی و فرانسه را مستقلتر و اروپا را قدرتمندتر کند. مکرون گفت که تعدادی از فرانسویها به او رأی دادند اما نه در حمایت از ایدههایش، بلکه برای ایستادن در برابر راستهای افراطی. وی تاکید کرد که فرانسویها بار دیگر به او اعتماد کردند تا پنجسال دیگر کشور را رهبری کند. رییسجمهور فرانسه همچنین متعهد شد که «سبک خود را تغییر داده» و «رییسجمهوری متعلق به همه» باشد. دور دوم انتخابات ریاستجمهوری فرانسه روز یکشنبه برگزار شد. براساس نتایج اعلامشده، امانوئل مکرون، رییسجمهور فعلی با کسب ۵۸.۵۵درصد آرا بر مارین لوپن، رقیب خود از حزب راست افراطی که ۴۱.۴۵درصد آرا را به دست آورد پیروز شد. وزارت کشور فرانسه اعلام کرد که میزان نهایی مشارکت رأیدهندگان در دور دوم ۷۳.۰۷درصد بوده است و میزان عدم مشارکت از سال۱۹۶۹ تاکنون بیسابقه بوده است. با این پیروزی، مکرون اولین رییسجمهوری در فرانسه است که پس از دوره ریاستجمهوری ژاک شیراک در سال۲۰۰۲ مجددا انتخاب میشود.
واکنشها
همزمان با اعلام نتایج جو بایدن، رییسجمهور آمریکا، انتخاب مجدد امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود را تبریک گفت و فرانسه را بهعنوان «شریکی کلیدی واشنگتن در رویارویی با چالشهای جهانی» توصیف کرد. بایدن در توییتر نوشت: من مشتاقانه منتظر ادامه همکاری نزدیک ازجمله حمایت از اوکراین، دفاع از دموکراسی و مبارزه با تغییرات آبوهوایی هستم.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز گفت انتخاب مجدد مکرون یک «سیگنال قوی برای اروپا» است. ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا هم بهنوبه خود پیروزی مکرون برای دومین دوره ریاستجمهوری را خبر بزرگی برای تمام اروپا دانست.
در همین راستا، بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس گفت که مشتاقانه منتظر ادامه همکاری با مکرون درمورد موضوعاتی است که «برای دو کشور و جهان اهمیت دارد».
شارل میشل، رییس شورای اروپا نیز گفت که «ما میتوانیم برای پنج سال دیگر روی فرانسه حساب کنیم.» جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا گفت که مشتاقانه منتظر ادامه همکاری با مکرون پس از انتخاب مجدد وی است. یائیر لاپید، وزیر امورخارجه رژیم اسراییل نیز در توییتر نوشت: «مکرون یکی از بزرگترین رهبران میانهرو در جهان و دوست وفادار اسراییل است. ما به همکاری و تقویت همکاری دوجانبه ادامه خواهیم داد.» از این رو گفتوگویی داشتیم با «رحمان قهرمانپور»، کارشناس مسائل بینالملل که به آن میپردازیم:
چرا مکرون پیروز انتخابات شد؟
پیروزی امانوئل مکرون در این دور از انتخابات فرانسه سخت نبود، همانطورکه دیدیم در دور اول انتخابات 12نامزد وجود داشتند، پیشبینی میشد که مکرون بتواند به دور دوم راه یابد. هرچند تمام کمپین او روسیهراسی نبود اما نگاه او به جنگ اوکراین بیتاثیر در پیشتازی او در انتخابات نبود. در دور دوم طبیعتا باید مکرون فعالتر میشد. با تهدیدی که روسیه علیه اوکراین کرده بود بستر آماده بود تا مکرون از این فرصت استفاده بهینه کند. بهخصوص پس از آنکه در مناظره تلویزیونی با خانم لوپن گفت؛ شما سهماه پس از اشغال شبهجزیره کریمه ازسوی روسیه، 9میلیون یورو از یک بانک روسی وام گرفتید، شما با روسیه بهعنوان یک کشور طرف نیستید که از او وام دریافت کردید، بلکه او ارباب و بانک شماست. این سوال تخریبگونه مکرون از خانم لوپن، منجر به این شد که خانم لوپن جواب درستی نسبتبه این موضوع مکرون نداشته باشد. اثرگذاری این سوال عملکرد خانم لوپن در برابر انتقادات و تخریبهای مکرون را ضعیف نشان داد.
آیا خانم لوپن برای آینده انتخابات ریاستجمهوری در فرانسه امیدی دارد؟
«مارین لوپن» چندین دوره است که در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کرده و پیروز نشده است، باوجوداین دیگر امیدی به آینده انتخابات ریاستجمهوری ندارد. این وضعیت که روزهای گذشته شاهد بودیم، بهترین فرصت برای عرضاندام او در کاخ الیزه بود که برنده شود ولی عملکرد ضعیفش موجب شد تا شکست بخورد. بخشی از جریان راست افراطی که به او رأی داده دیگر امیدی ندارند که او دیگر پیروز باشد. شاید در آینده و در انتخابات پارلمانی فرانسه حزبش رأی بیاورد اما انتخابات ریاستجمهوری پروندهاش برای لوپن بسته شده است. شاید «اریک زمور»، مفسر دست راستی افراطی، رهبری راست افراطی را از خانم لوپن بگیرد. با حمایتی که زیموراز لوپن کرد موجب پیروزی او نشد اما ضعف را از خانم لوپن میدانند. جریان راست افراطی در بدنه جامعه فرانسه وجود خواهد داشت، اما الزاما رهبری آن دیگر با خانم لوپن نخواهد بود.
آیا انتخاب مکرون موجب قدرتمندتر شدن اتحادیه اروپا میشود؟
اتحادیه اروپا در میان صدها مشکلی که دارد یکی از آنها انتخابات کشورهای پیرامونی آن چون رهبری فرانسه است. مسائل و مشکلات اروپا، صرفا مساله رهبری اتحادیه نیست. انبوهی از مشکلات در اتحادیه اروپا دارند که بخشی از آن را در جنگ اوکراین میبینیم، مشکلات موجود دیگری چون روسیه، برگزیت یا توسعه روابط با آمریکا و چین. اینها مسائلی است که اتحادیه اروپا با آنها مواجه است. قدرت گرفتن مکرون نمیتواند مشکلات اتحادیه را کمک یا تقویت کند ولی فرصتی برای اتحادیه اروپا بود تا از یک تهدید بزرگ راست افراطی جلوگیری شود؛ چراکه اگر لوپن برنده انتخابات میشد جریان راست افراطی امور را به دست میگرفت و موضوعاتی چون برگزیت و خروج فرانسه از اتحادیه اروپا را دنبال میکردند. مکرون و پیروزی او در این دور از انتخابات در واقع تهدیدی را دفع کرد که این تهدید، راست افراطیها بودند که در برابر آنها پیروز شد.
تیراندازی مرگبار در شب اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری و ادامه آشوبها در فرانسه را چگونه ارزیابی میکنید؟
فرانسه کشور انقلابها و آرزوهاست. همیشه اینگونه موجهای اعتراضی بوده و جریان روشنفکری بر آن سوار شده است.
از جنبش دانشجویی یا مساله جنگ الجزایر و جنگهای هستهای بگیرید تا همین اعتراضات جلیقهزردها که اکنون هم ادامه دارد. فرانسه همیشه کشور اعتراضات بوده اما این اعتراضات منجر به تغییر رژیم نشده است ولی شکاف اجتماعی بیشتر از گذشته شده است. این شکافهای اجتماعی از زمان شیراک بیشتر به چشم میخورد و فرانسه نتوانست از این شکافها عبور کند. مکرون که رییسجمهور شد، خواست این شکافهای موجود را با راست میانه پر کند ولی موفق نشد. باوجوداین، باید صبر کرد و دید مکرون راهحلی برای رفع این مشکلات اجتماعی دارد یا خیر.
ارسال نظر