صلاح فحص در گفت وگو با «صبح نو» شرایط حاکم بر لبنان را در آستانه انتخابات پارلمانی تشریح کرد
مقاومت لبنان حذف شدنی نیست
«فرصتی برای تغییر»، کلیدواژه این روزهای انتخابات پارلمانی لبنان که ازسوی گروههایی وابسته سیاسی به غرب و کشورهای عربی مرتجع از سه سال پیش در لبنان شکل گرفته که بهدنبال وابستگی بیشتر بیروت به خارج از این کشورند و تلاش دارند تا به هر ابزاری که شده مقاومت را از گردونه پارلمان لبنان خارج سازند.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی اردیبهشتماه ،لبنانیها خود را برای مهمترین رویداد سیاسی سال این کشور آماده کرده اند. انتخابات پارلمانی همواره یکی از عرصههای جدی رقابت اقوام، جریانهای سیاسی و نخبگان در این کشور کوچک اما با ساختار پرتنوع قومی محسوب میشود؛ موضوعی که سرنوشت قدرت سیاسی در لبنان طی چهار سال آینده را تعیین خواهد کرد. قرار است انتخابات پارلمانی لبنان پانزدهم ماه جاری میلادی (۲۵اردیبهشت) با مشارکت ۱۰۳لیست انتخاباتی شامل۱۰۴۴ نامزد برای تصدی ۱۲۸کرسی پارلمان برگزار شود.
فرصتی برای تغییر!
انتخابات پارلمانی لبنان که از دیروز در کشورهای خارجی آغاز شد و تا امروز شنبه ادامه دارد، قرار است روزهای پایانی اردیبهشتماه در داخل لبنان برگزار شود. یکی از مهمترین رویدادهای مرتبط با انتخابات هفته آینده، افزایش قابل توجه لیستهای انتخاباتی نسبت به ادوار پیشین برگزاری انتخابات است. آنگونه که وزیر کشور لبنان پیشتر اعلام کرده بود ۱۰۳لیست انتخاباتی و ۷۱۸ نامزد در انتخابات ثبتنام کردهاند. «بسام مولوی»، تاکید کرد که مقدمات و آمادگیهای لازم برای برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور در موعد مقرر خود انجام شده است. بحران بیسابقه اقتصادی و مشکلات سیاسی لبنان باعث شده که برخی به این انتخابات به چشم فرصتی برای تغییر در صحنه سیاسی لبنان نگاه کنند.
آغاز رأیگیری در حوزههای خارجی
مرحله اول انتخابات پارلمانی لبنان دیروز جمعه با رأیگیری در حوزههای انتخاباتی در ۱۰کشور عربی و اسلامی آغاز شد و رأیگیری در سایر کشورها نیز روزهای اول هفته جاری انجام خواهد شد. مرحله اول انتخابات پارلمانی لبنان دیروز جمعه در حوزههای انتخاباتی 10کشور عربی و اسلامی ازجمله ایران، عراق، سوریه، عربستان، کویت، قطر، عمان، مصر، بحرین و اردن برگزار شد. دیروز جمعه قرار بود ۳۰هزار و ۹۲۹لبنانی در این کشورها که تعطیل رسمی است، پای صندوقهای رأیگیری حضور پیدا کنند. لبنانیهای ساکن امارات نیز همانند لبنانیهای ساکن کشورهای غربی روز یکشنبه که در این کشورها تعطیل رسمی است، پای صندوقهای رأی میروند.
لبنانیهای ساکن امارات پیشبینی کردند با توجه به رویکردی که برای ایجاد تغییر در لبنان وجود دارد، از این انتخابات استقبال زیادی شود. در بین ۱۰کشور یادشده، تعداد رأیدهندگان لبنانی در عربستان بیشتر است و آنگونه که پیشبینی شده، بیش از ۱۳هزار لبنانی در این کشور رأی میدهند.
اولین رأیگیری پس از بحران 2019
این اولین رأیگیری پس از اعتراضات گسترده 17اکتبر 2019 محسوب میشود که در اعتراض به وخامت شرایط معیشتی و اقتصادی روی داد و منجر به استعفای دولت «سعد الحریری» و شروع دومینوی بحران سیاسی در این کشور شد؛ بحرانی که به مدت دو سال ادامه داشت تا اینکه در سپتامبر سال گذشته میلادی (شهریور 1400) بالاخره در پی توافق میان فراکسیونهای پارلمانی کابینه دولت موقت نجیب میقاتی از پارلمان رأی اعتماد گرفت. علاوه بر این، پارلمان بعدی به نوبه خود سرنوشت رییسجمهور بعدی لبنان را برای یک دوره 6ساله بهعنوان جانشین میشل عون انتخاب خواهد کرد. لبنانیها هر چهار سال یکبار 128نماینده پارلمان را انتخاب میکنند که بهطور مساوی بین مسلمانان و مسیحیان تقسیم میشود. در شرایطی که سن رأی در لبنان 21سال است، در این دوره از انتخابات 3,967,507 نفر واجد شرایط رأی دادن هستند.
افزایش چشمگیر لیستهای انتخاباتی
یکی از مهمترین رویدادهای مرتبط با انتخابات هفته آینده، افزایش قابلتوجه لیستهای انتخاباتی نسبتبه ادوار پیشین برگزاری انتخابات است. با پایان مهلت ثبتنام نامزدها در اواسط ماه مارس، مجموعا 1043 نفر نامنویسی کردند براساس آمار وزارت کشور لبنان 42نفر از این افراد انصراف دادند و 284نفر دیگر نیز به لیستهای انتخاباتی نپیوستند. درمجموع 103لیست برای ورود به پارلمان لبنان با یکدیگر رقابت خواهند کرد. این در حالی است که در انتخابات سال2018 تنها 77لیست حضور داشتند.
اکثر مناطق حاوی بیش از یک لیست هستند که مدعی پوشش جنبش اعتراضی 17 اکتبر یا نمادهای انقلابی مشابه هستند. تنها در حوزه انتخابیه طرابلس 11لیست انتخاباتی وجود دارد و پس از آن بیروت پایتخت با 10لیست رقیب قرار دارد.
از طرف دیگر، ازآنجاییکه جنبش آینده (المستقبل) از شرکت در انتخابات خودداری کرده است، نامزدهای وفادار به جنبش در میان چندین لیست از آکار تا صیدا توزیع شدند و برخی دیگر از نمایندگان این بلوک مجددا خود را بهطور مستقل در حوزه انتخابیه شمال و غرب بقاع معرفی کردند که خود یکی از عوامل افزایش لیستهای انتخاباتی بوده است.
درواقع کنارهگیری جنبش آینده، بزرگترین و برجستهترین جریان سیاسی اهل سنت در لبنان، ناگزیر بر ائتلافهای انتخاباتی تاثیر گذاشته و خلائی را در عرصه اهل سنت ایجاد کرده است که هیچکس نمیتواند آن را پر کند. در طرف مقابل اما لیست دو حزب شیعه حزبالله و جنبش امل با تغییرات جزئی در نبطیه، بنت جبیل، زهله و بعلبک هرمل مانند انتخابات قبلی باقی ماند.
فحص: گروههای وابسته سیاسی با نقاب، تغییر بهدنبال حذف مقاومت از پارلمان لبنان هستند
«صلاح فحص»، کارشناس لبنانی با بیان اینکه انتخابات پارلمانی این دوره کشورمان با دیگر دورهها متفاوت است، عنوان کرد: هر چهار سال در لبنان انتخابات مجلس داریم اما این دوره نسبتبه دورههای دیگر متفاوت است. گویا میخواهند مقاومت را تضعیف و از گردونه خارج کنند. از سه سال پیش برنامههایی ریختند و نگاه میکنند. کشورهای عربی مرتجع و غربی آنقدر با رسانههایشان تلاش میکنند تا بهگونهای توجیه کنند که مشکلات اقتصادی و اتفاقات سیاسی متوجه مقاومت لبنان شود. میخواهند با رسانههای تبلیغی که در دست دارند، نظر مردم را نسبتبه مقاومت عوض کنند و هواداران آن را کاهش دهند اما اینگونه نخواهد شد. نماینده جنبش لبنانی امل در تهران با اشاره به اینکه گروههای مخالف مقاومت درلبنان از سه سال پیش با عنوان تغییر برای انتخابات پارلمانی برنامهریزی کردند، تصریح کرد: همانگونه که میدانیم مجلس کنونی در کشور ما، اکثریت آن دست طرفداران مقاومت است. در لبنان چون مقاومت پیروز شده و در عرصه سیاسی پیشتاز است، میخواهند مقاومت را تضعیف کنند. آنها درتلاشند تا بین مقاومت و مردم تنفر ایجاد کنند و وضعیت موجود مثل تورم اقتصادی و مشکلات سیاسی را به گردن مقاومت بیندازند.
فحص با بیان اینکه میخواهند مشکلات کنونی لبنان را پای مقاومت تمام کنند، افزود: گروهی که به ظاهر خودش را گروه تغییر مینامند و میگوید میخواهند در انتخابات نقشآفرین باشد، فراموش کردند حملات رژیم اسرائیل و دخالت غرب در امور اقتصادی و سیاسی کشورمان را. جنگ 33روزه رژیم اسرائیل با ملت و کشور لبنان و جنگ امروز اقتصادی علیه ملت و مقاومت لبنان را نمیبینند. با هماهنگی غرب و کشورهای عربی مرتجع، دلار را گران کردند و از داخل هم نفوذیهایی دارند تا به اهدافشان برسند.
وی افزود: این انتخابات نشان خواهد داد که مقاومت هست و این اکثریت مردم سعیشان این است تا نمایندگانی که ازسوی مقاومت معرفی و حمایت میشوند به پارلمان راه یابند. اکنون وضعیت اقتصادی لبنان به حدی رسیده که مردم خسته شدهاند و میخواهند مردم را بیشتر خسته کنند تا بگویند مقاومت مقصر این موضوع است.
این کارشناس لبنانی با اشاره به تحریم مشارکت در انتخابات ازسوی «سعد الحریری»، گفت: درست است سعد الحریری کنارهگیری کرده ولی به نظر میرسد با فشارهای عربستانسعودی و همراهی گروههای سنی دیگر مثل سمیر جعجع، میخواهند کرسیهای واحد و بیشتری به دست گیرند. یعنی از آرای المستقبل به نفع خودشان بهره ببرند تا کرسیهای بیشتری بهدست آورند اما با ایمان و اعتقاد مقاومت مردم کشورم، قطعا نه سعودیها، نه حریریها به هدفشان نخواهند رسید و حذف مقاومت در لبنان برایشان یک رویا خواهد بود.
ارسال نظر