|
شناسه خبر: 9280

ایران و ونزوئلا سند همکاری های جامع۲۰ ساله امضا کردند

اتحاد علیه آمریکا

همکاری راهبردی ایران با متحدان خود اگرچه در برهه‌هایی هزینه‌هایی دربرداشته اما این موضوع باعث نشده تا جمهوری اسلامی از یاری رساندن به آن‌ها منصرف شود.

ارسال نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا برای پایان دادن به بحران سوخت در این کشور، علی‌رغم تهدیدها و رجزخوانی‌های آمریکایی‌ها به‌خوبی این راهبرد بنیادین ایران را ترسیم می‌کند. حالا «نیکلاس مادورو»، رییس‌جمهور ونزوئلا عصر جمعه و در رأس هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد تا عمق روابط دو کشور را به رخ دشمنان بکشد. وزرای امورخارجه، کشاورزی، ارتباطات، علوم و تکنولوژی، حمل‌ونقل و گردشگری ونزوئلا مادورو را در سفر به کشورمان همراهی می‌کنند. ایران و ونزوئلا که در این سال‌ها با تحریم‌های شکننده آمریکایی‌ها مواجه بوده‌اند با گسترش همکاری‌ها، نه‌تنها چاقوی تحریم را کند کرده‌اند، بلکه به ملت‌های دیگر نیز نشان داده‌اند که بدون کرنش در برابر آمریکایی‌ها و تن دادن به خواسته‌های مضاعف آن‌ها نیز می‌توان به پیش رفت؛ اگرچه این مسیر دشواری‌های زیادی در پی دارد اما نتیجه با هدف فاصله زیادی نخواهد داشت. در چنین شرایطی، رئیسی صبح شنبه پیرو سفر همتای ونزوئلایی خود به ایران و با استقبال رسمی در مجموعه سعدآباد، با نیکولاس مادورو، رییس‌جمهور ونزوئلا دیدار و گفت‌وگو کرد. پس از استقبال رسمی و دیدار و گفت‌وگو، با حضور رئیسی و رییس‌جمهور ونزوئلا سند همکاری‌های جامع راهبردی ۲۰ساله دو کشور به امضا رسید؛ سندی که حالا در ادامه سندهای همکاری ایران با کشورهای دوست دیگر، راهبرد ایران برای تقویت همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را نمایان می‌کند و علاوه بر ونزوئلا، روسیه و چین پیش از این با امضای سندهای همکاری درازمدت، همکاری‌های خود با ایران را گسترش داده بودند.

رئیسی: ونزوئلا، ابرتحریم‌ها را پشت سر گذاشت
همکاری ایران در صنایع پتروشیمی و زیرساختی ونزوئلا می‌تواند این کشور را از بسیاری از مشکلات برهاند و با این اقدامات و بهره‌مندی دوطرف از ظرفیت‌های قابل‌توجه دو کشور، نه‌تنها از فشارها کاسته خواهد شد، بلکه مشی مقابله با تمامیت‌خواهی قدرت‌های غربی به‌عنوان یک اهرم نتیجه‌بخش در دسترس ملت‌ها قرار خواهد گرفت. رئیسی نیز روز گذشته در نشست خبری مشترک با رییس‌جمهور ونزوئلا، اظهار داشت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره ارتباط با کشورهای دوست و همسایه بوده و با کشور ونزوئلا همیشه در این زمینه همکاری خوبی داشته‌ایم. رئیسی با اشاره به تحریم‌های کشورمان گفت: تحریم‌ها و تهدیدها در این ۴۱سال همواره فراوان بوده است اما ملت ایران تلاش کرده تا از این تهدیدها به‌عنوان فرصت جهت تحقق خواسته‌های خود اقدام کند.
رییس‌جمهور بیان کرد: وقتی سخنگوی کاخ سفید اعلام می‌کند سیاست‌های آن‌ها مفتضحانه شکست خورده است نقطه قوت و پیروزی جمهوری اسلامی ایران است. ونزوئلا سال‌های سختی را سپری کرده اما اراده مردم این کشور و شخص رییس‌جمهور ونزوئلا این بوده که باید در مقابل تحریم‌ها مقاومت کرد.
رئیسی اضافه کرد: گزارش ما از این کشور این است که ونزوئلا ابرتحریم‌ها را پشت سر گذاشته است. این نشانه بسیار خوبی است که به همه ثابت می‌کند مقاومت و ایستادگی جواب می‌دهد و دشمن را به عقب‌نشینی وادار می‌کند.
سند 20ساله ایران و ونزوئلا نیز در سخنان رئیسی مورد توجه قرار گرفت و وی خاطرنشان کرد: روابط ما و ونزوئلا روابط راهبردی است و در حوزه‌های مختلف جریان دارد. امضای سند همکاری بیست‌ساله میان دو کشور جلوه‌ای از اراده مسوولان عالی دو کشور برای توسعه روابط متقابل است.

آغاز پرواز تهران - کاراکاس
دو کشور ایران و ونزوئلا به‌واسطه بهره‌مندی از عرصه‌های مختلف در سطوح گوناگون می‌توانند با هم‌افزایی اقدامات بزرگی را رقم بزنند که حالا توجه بیش تری به آن معطوف شده است. رییس‌جمهور در ادامه این نشست خبری تصریح کرد: در این دولت همکاری‌ها در حوزه انرژی، نیروگاه‌های حرارتی و تامین پالایشگاه‌ها در کشور ونزوئلا و صادرات خدمات فنی و مهندسی و روابط در حوزه اقتصادی، دفاعی و نظامی و کشاورزی صورت گرفته و نشان می‌دهد زمینه‌ها و ظرفیت‌های زیادی در ونزوئلا و ایران وجود دارد که می‌تواند زمینه همکاری دو کشور باشد.
رئیسی تاکید کرد: در حوزه علم و فناوری گام‌های خوبی در جمهوری اسلامی برداشته شده است و می‌توانیم تجربیات خود را در اختیار ونزوئلا قرار دهیم و شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری می‌توانند روابط خوبی را در حوزه‌های مختلف برای ما فراهم کنند. وی ادامه داد: آغاز پرواز تهران - کاراکاس زمینه خوبی برای همکاری دو کشور فراهم می‌کند که می‌تواند روابط تجاری میان دو کشور و روابط دو ملت را تقویت کند. برای گسترش همکاری‌ها بهره بردن از پرواز مستقیم عنصری با اهمیت تلقی می‌شود که حالا پس از سال‌ها روابط تنگاتنگ در دستورکار دو کشور قرار گرفته است. با امضای سند همکاری ایران و ونزوئلا، قطعات پازلی در حال تکمیل‌شدن است که نشان‌دهنده یک استراتژی مهم در  سیاست خارجی ایران است؛ «سند همکاری ۲۵ساله ایران و چین»، «سند همکاری ۲۰ساله ایران و روسیه»، «قرارداد راهبردی ایران و هند» و حالا «سند همکاری ۲۰ساله ایران و ونزوئلا» از یکسو و قراردادهای همکاری متعدد با کشورهای دیگر از قبیل عمان، قطر و غیره از سوی دیگر نشان می‌دهد که ایران عزم خود را برای بهره بردن از باشگاه تحریمی‌ها و دوستان دور و نزدیکش جزم کرده است.
 
تحویل دومین کشتی نفتکش ساخت ایران به ونزوئلا
روند اوج‌گیری روابط سیاسی-اقتصادی میان ایران و ونزوئلا در سال‌های اخیر، نشان می‌دهد که ایران حساب ویژه‌ای روی روابط با کشوری باز کرده که ۱۲هزار کیلومتر از مرزهای ایران فاصله دارد. فاصله‌ای که به لحاظ جغرافیایی اگرچه حائز‌اهمیت است اما قرار‌گیری در آمریکای لاتین بر اهمیت آن می‌افزاید. ایران در دو دهه اخیر، شروع به گسترش روابط با ونزوئلا کرده است؛ کشوری که دارنده بزرگ‌ترین ذخایر شناخته‌شده نفت در جهان است و هر چند سال‌ها به‌عنوان یک اقتصاد پیشرو در آمریکای جنوبی شناخته می‌شد، چندین سال است که با مشکل مواجه شده است.

سفر مادورو به تهران علاوه‌بر این باعث شد تا یکی دیگر از عرصه‌هایی که ایران در این سال‌ها پیشرفت‌های زیادی در آن داشته باشد ظهور‌وبروز بهتری پیدا کند. در این راستا، روز گذشته آیین تحویل دومین کشتی نفتکش آفراماکس ساخت شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) با حضور رئیسی و نیکلاس مادورو رؤسای جمهور ایران و ونزوئلا برگزار شد. رؤسای جمهور دو کشور به‌صورت ویدیوکنفرانس با عرشه این کشتی در خلیج‌فارس ارتباط برقرار کرده و در جریان مراحل ساخت و فعالیت این نفتکش اقیانوس‌پیما قرار گرفتند.
اسناد تحویل نفتکش آفراماکس نیز در این جلسه ما بین مدیران شرکت صدرا و طرف ونزوئلایی به امضا رسید. این کشتی نفتکش دومین کشتی از سفارش سال‌های گذشته کشور ونزوئلا به ایران است. طبق قرارداد منعقد شده قرار است ایران دو نفتکش دیگر نیز پس از ساخت به این کشور تحویل دهد. کشتی آفراماکس دارای ۲۵۰متر طول، ۴۴متر عرض، ۲۱متر ارتفاع، ۱۴/۸متر آبخور، با ۱۵نات سرعت است که قابلیت حمل ۸۰۰هزار بشکه نفت را دارد. همچنین در این مراسم به مناسبت میلاد امام هشتم(ع) و هشت ستاره پرچم ونزوئلا، بوق این نفتکش هشت‌بار به صدا درآمد.
در ادامه حضور مادورو در تهران جمعی از وزرا و معاونان رییس‌جمهور به همراه اعضای هیات عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی همراه رییس‌جمهور ونزوئلا، در نشستی مشترک به ریاست رؤسای جمهور دو کشور، به بحث و تبادل نظر درباره راهکارهای گسترش همکاری‌ها و تعاملات دوجانبه در زمینه‌های سیاسی، ‌اقتصادی، ‌ انرژی، علمی و کشاورزی پرداختند. پیش از این نشست، رؤسای جمهور دو کشور در نشستی خصوصی به مدت حدود ۹۰دقیقه دیدار و گفت‌وگو کردند.
نیکلاس مادورو، رییس‌جمهور ونزوئلا در ادامه دیدارها و رایزنی‌های خود با مقامات کشورمان، ظهر دیروز شنبه با همراهی آیت‌الله رئیسی از نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاوردهای دانش‌بنیان تعدادی از شرکت‌های ایرانی در حوزه‌های سلامت، امنیت غذایی، نفت، گاز و پتروشیمی بازدید کرد. در بخش سلامت این نمایشگاه شرکت‌های فعال در ساخت و تولید کیت‌های آزمایشگاهی، واکسن‌های دام و طیور، داروها و واکسن‌های انسانی پیشرفته، کودها و سم‌های زیستی، سی‌تی اسکن، ونتیلاتور، دستگاه‌های دیالیز، اتاق عمل و ماشین بیهوشی آخرین دستاوردهای خود را ارائه کردند.
همچنین رؤسای جمهور دو کشور در این نمایشگاه از نزدیک در جریان فعالیت‌ها و پیشرفت‌های شرکت‌های نفتی ایرانی در حوزه‌های اکتشاف، استخراج، پتروشیمی و هوشمندسازی زنجیره تامین انرژی قرار گرفتند.
 
دو اولویت مادورو در تهران
سخنان نیکلاس مادورو نیز پس از امضای سند همکاری میان ایران و ونزوئلا در نشست مطبوعاتی مربوط به امضای این سند همکاری ۲۰ساله میان دو کشور ابعاد مهمی داشت که فصل جدید از روابط میان دو کشور را به نمایش می‌گذارد. وی اظهار داشت: جبهه‌های مختلف همکاری را میان ایران و ونزوئلا در حوزه نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی و تامین مالی از طریق بانک توسعه ایران و ونزوئلا، حوزه دفاعی و تحکیم روابط دفاعی میان ایران و ونزوئلا شاهد هستیم.
مادورو خاطرنشان کرد: ۱۸جولای شاهد این خواهیم بود که پرواز مستقیم ایران و کاراکاس افتتاح خواهد شد و گردشگری را در این حوزه ارتقا خواهیم داد. ما از طریق این پرواز می‌توانیم شاهد توسعه گردشگری باشیم. ونزوئلا استعدادهای خدادادی زیادی مانند دریای کارائیب، جنگل‌های آمازون دارد که می‌توانند مقصد گردشگری ایرانیان باشند. رییس‌جمهور ونزوئلا اضافه کرد: ما دو اولویت را ترسیم کردیم؛ اولین اولویت توسعه فناوری و تکنولوژی برای توسعه محصولات کشاورزی در ونزوئلاست تا بتوانیم از این تجربیات شگرف استفاده کنیم و از طریق منابع خدادادی خود در ونزوئلا شاهد توسعه محصولات کشاورزی خود باشیم. رییس‌جمهور ونزوئلا با بیان اینکه دومین اولویت ما به حوزه تولید و توسعه تولید محصولات کشاورزی برای صادر کردن به ایران و اقصی‌نقاط ایران ارتباط دارد، گفت: در تبادل‌ها و تفاهم‌نامه‌هایی که داشتیم اهمیت در حوزه امنیت غذایی و توسعه همکاری‌های کشاورزی بلامنازع است. مادورو افزود: اعتقاد من این است که آینده دوستی ما آینده‌ای بسیار مسرت‌بخش و غیرقابل خدشه خواهد بود و شاهد خواهیم بود جهان جدید چگونه شکل خواهد گرفت و در مقابل مشکلات چگونه مقاومت خواهیم کرد و به پیشرفت خواهیم رسید. رییس‌جمهور ونزوئلا در پایان تصریح کرد: جوانان ونزوئلا و جوانان ایرانی باید بدانند که دنیای آینده دنیای تساوی و حامل عدل است و در مقابل دنیای امپریالیسم ایستادگی می‌کند. ما باید در کنار هم این آینده را به سرانجام برسانیم.
همکاری ایران با همه کشورها به‌جز رژیم‌صهیونیستی سیاست اصولی و تغییرناپذیر است که از ابتدای انقلاب در دستورکار بوده است؛ حالا با تجربه پی‌در‌پی از کارشکنی و سوءنیت کشورهای قدرتمند غربی، گسترش همکاری‌ها با کشورهای مستقل و همسایگان دور و نزدیک می‌تواند فشارها را کاهش داده و ملت ایران را در رسدین اهداف و آرمان‌هایش یاری کند.

ارسال نظر