مقامات ایران به اظهارات مقامات غربی در خصوص بازگشت به وین واکنش نشان دادند
بازی تکراری با مذاکره
مذاکرات هستهای علیرغم فرازوفرودهای چندماه اخیر، هنوز هم به نتیجه نهایی نرسیده است و مقامات کشورهای برجامی با اظهارات پیدرپی از ضرورت احیای آن سخن میگویند؛ اگرچه اقدامات نسنجیده گروسی مذاکرات را از مسیر اصلی خود خارج و تهدید و تطمیع را جایگزین عقلانیت و گفتوگوی سازنده کرد اما این مسیر هنوز مسدود نشده است.
در این راستا، سعید خطیبزاده در نشست خبری روز گذشته خود که در خبرهای تاییدنشده بهعنوان آخرین نشست خبری وی در این کسوت معرفی شده با اشاره به این موضوع تاکید کرده که ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت میکنیم و این قطار همچنان از ریل خود خارج نشده است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین افزود: امیدواریم طرف آمریکایی هرچه زودتر به مسیری که نتیجه آن امضای توافق است، برگردد.
از سوی دیگر، آمریکا که در این روزها از هیچ تلاشی برای به نتیجه نرسیدن برجام کوتاهی نکرده و با فشارهای خود قطعنامه جدیدی را علیه ایران تصویب کرده است نیز هنوز از ضرورت ادامه مذاکرات سخن میگوید. در این راستا، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در سخنانی در روزهای اخیر درعینحال توپ را به زمین ایران انداخت و مدعی شد که این امر منوط به صرفنظر کردن تهران از موضوعات خارج برجام است. پرایس گفت: اگر ایران از موضوعات خارج برجام صرفنظر کند امکان بازگشت متقابل به توافق هستهای وجود دارد.
بازی تکراری آمریکا با رمز گزینههای دیگر
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین مدعی شد: اگر ایران به طرح موضوعاتی که به توافق هستهای ارتباط ندارد ادامه دهد، ما گزینههای دیگری داریم که آنها را با متحدان خود موردبررسی قرار دادهایم. در شرایطی شاهد مواضع تکراری مقامات کاخ سفید هستیم که آنها در این سالها همواره با سیاست چماق و هویج در پی مطیع ساختن ایران بودهاند؛ سیاستی که هیچگاه در برابر ایران کارساز نبوده است.
این اظهارات سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در حالی است که وزارت خزانهداری این کشور در روزهای اخیر تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کرد و دو شخص حقیقی و ۹شخص حقوقی مرتبط با ایران را موردتحریم قرار داد. ادعای واشنگتن درخصوص تلاش این کشور برای بازگشت به توافق هستهای سال۲۰۱۵ درحالی مطرح میشود که این کشور در ماه می سال۲۰۱۸ میلادی با نقض قطعنامه۲۲۳۱ شورای امنیت از برجام بیرون رفت.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز روز گذشته درخصوص پیشنهادات کشورمان قبل از صدور قطعنامه آژانس، گفت: قبل از اجلاس حکام و صدور قطعنامه، ایران مجددا تلاش کرد، مسیر توافق را هموار کند. در تمامی این مدت این ابتکارات ایران بوده که بهرغم کارشکنیها و تطویل و اتلاف انرژی که آمریکا از ما و بقیه تلف کرده است، تلاش کردیم مسیر مذاکرات را جلو ببریم. با کنار هم قراردادن تکههای این پازل بهخوبی میتوان به این نتیجه رسید که آمریکاییهای با یک بام و دو هوای خود سیاستی جز ایجاد چالش و فرار از تعهدات خود ندارند.
بیثباتی جوزپ بورل
از سوی دیگر، اگرچه «جوزپ بورل»، مسوول هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزهای اخیر گفت که شرایط اساسی برای بازگشت به برجام و اجرای کامل آن روی میز است و باید در این مورد تصمیمگیری شود اما مرور سخنان وی نشان میدهد که در بیان مواضع خود مذبذب است و چشم به طرف آمریکایی دارد. این در حالی است که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشتر گفته بود که احتمال دستیابی به توافق با ایران روبهکاهش است.
در این راستا، حسین امیرعبداللهیان در گفتوگو با بورل در روزهای اخیر ضمن انتقاد از اقدامات غیرسازنده و شتابزده آمریکا در صدور قطعنامه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و در پاسخ به درخواست تداوم مذاکرات، اظهار کرد: تهران از مذاکره منطقی و مبتنی بر نتیجه همواره استقبال کرده است اما برای رسیدن به توافق خوب و پایدار، ضروری است طرف مقابل رفتارهای دوگانه و متناقض خود را کنار بگذارد.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: ایران هیچگاه از میز مذاکره فاصله نگرفته است، به همین دلیل همواره در گفتوگوها، ابتکارات مهمی را برای رسیدن به توافق مطلوب ارائه کردهایم اما باید مذاکره نتیجهبخش باشد. اگرچه بورل در این گفتوگو بر تلاش خود برای ازسرگیری مذاکرات تاکید میکند اما سابقه اظهارات وی نشان میدهد که از ثبات نظر برخورد نیست و اجراکننده دستورات دیگران است.
اعمال فشار رژیمصهیونیستی
مواضع بورل روز گذشته سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان را نیز مجبور به واکنش کرد. وی در سخنانی تاکید کرد که سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن برای همه روشن است. وقتی اظهارات برخی مقامات آمریکا را میشنوید که میخواهند خطای دولت ترامپ را جبران و کنشگر مسوولی باشند و رفتارهای قانونگریزانه دولت ترامپ را در رفتار آنها میبینند، بیانگر این ضربالمثل است که «قسم حضرت عباس را قبول کنیم یا دم خروس را!» با تمام این تفاسیر و در شرایطی که هنوز کشورهای غربی و اروپایی مدعی آمادگی و تمایل برای ادامه مذاکرات هستهای با ایران هستند، وزیرخارجه رژیمصهیونیستی در حساب کاربری خود در توییتر پس از گفتوگو با همتای فنلاندی خود با اشاره به موضوع ایران در جریان این گفتوگو، گفت: «درمورد موضوع ایران به وزیر (خارجه فنلاند) گفتم که اسرائیل هر کاری که لازم باشد برای توقف برنامه هستهای ایران و دفاع از خود انجام خواهد داد.» موضوعی که با سفر گروسی به اراضی اشغالی و اقدامات مخرب در جریان مذاکرات، دور از ذهن نیز به نظر نمیرسد. پیشتر نیز سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده بود که واشنگتن، اسرائیل را در جریان روند مذاکرات وین برای برچیدن تحریمهای ایران قرار میدهد.
در این راستا، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز گذشته اعلام کرد که هدف غربیها از قطعنامه ضدایرانی شورای حکام خارج کردن مذاکرات وین از مسیر اصلی خود بوده است. حالا بهخوبی به دوگانه توافق- عدم توافق در ادبیات غربیها پی میبریم؛ طرف غربی به تبعیت از آمریکا نهتنها نتیجهای برای مذاکرات هستهای متصور نیست، بلکه با فرافکنی و فشارهای طولانیمدت بهدنبال بهرهبرداری سیاسی است.
ابوالفتح: بازگشت به مذاکرات در وین دور از انتظار است
در این زمینه با امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بینالملل به گفتوگو نشستیم. وی در گفتوگو با «صبحنو» اظهار داشت: علیرغم خبرهایی که منتشر میشود بازگشت به مذاکرات در وین دور از انتظار است.
وی افزود: روز گذشته نیز آقای خطیبزاده گفت که ایران پیشنهاداتی داده و ازسوی دو وزیر خارجه به اطلاع آمریکا رسیده است. با این خبرها میبینیم که پیغاموپسغامها در جریان است اما مذاکره فیزیکی رخ نمیدهد.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه فعل احتمال بازگشت به وین وجود ندارد، گفت: همه طرفها میگویند آماده بازگشت به مذاکرات هستند اما میبینیم که سه ماه از توقف مذاکرات میگذرد و اختلافات آنقدر زیاد است که اتفاق مهمی نمیافتد. وی با تاکید بر اینکه تا زمانی که اختلافات حل نشود بازگشت به وین دور از انتظار است، ادامه داد: ایران میگوید که همه تحریمها باید برداشته شوند تا به مذاکرات وین بازگردند و طرف آمریکاییها هم میگوید که خواسته ایران فرابرجامی است و در این صورت اقدامی را شاهد نخواهیم بود.
ابوالفتح با بیان اینکه باید مذاکرات فیزیکی و ردوبدل کردن پیغام را از هم جدا کنیم، گفت: به نظر بنده مذاکرات به شکل پیغاموپسغام درحالحاضر نیز در جریان است اما در شرایط فعلی منجر به مذاکرات فیزیکی و حضوری نخواهد شد.
ارسال نظر