«صبحنو» در گزارشی ابعاد سفر وزیر خارجه آذربایجان به ایران را بررسی کرد
در مسیر دوستی
«جیحون بایراموف»، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان روز گذشته در نخستین سفرش در دولت سیزدهم به تهران سفر کرد؛ سفری که بعد از مناقشه قرهباغ و همچنین تلاشها برای اختلافانگیزی میان روابط تهران- باکو صورت میگیرد.
ایران، میزبان اجلاس ۳+۳
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری مشترک با «جیحون بایراموف»، ضمن خیرمقدم به همتای آذربایجانی خود با بیان اینکه این سفر در چارچوب رایزنیهای مستمر بین دو کشور انجام شد، گفت: طیف گستردهای از موضوعات دوجانبه را موردبررسی و تبادلنظر قرار دادیم. رؤسایجمهور دو کشور طی ۱۰ماه گذشته دو دیدار با هم داشتند و در جریان این دو دیدار بهویژه دیدار هفته گذشته آقای الهام علیاف و آقای رئیسی درباره مرحله جدید توسعه مناسبات دو کشور گفتوگوهای سازنده و رو به جلویی داشتیم. بر تعمیق مناسبات دو کشور براساس حسن تفاهم، اعتماد و منافع متقابل دو کشور تاکید کردیم. وی گفت: در گفتوگوهای امروز بار دیگر تمامیت ارضی کشورها ازجمله جمهوری آذربایجان مورد تاکید ما قرار گرفت. در سفر هفته گذشتهام به آنکارا با برادرم چاووش اوغلو توافق کردیم نشست سهجانبه جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و جمهوری ترکیه را در تهران در سطح وزرای خارجه برگزار کنیم. امروز با برادرم جیحون درخصوص بازه زمانی و تاریخ آن توافق خواهیم کرد. فرمت دیگری در سطح کارشناسان ارشد وجود دارد موسوم به اجلاس ۳+۳ در منطقه قفقاز، این اجلاس بین کارشناسان ارشد و در گام بعدی بین وزرای خارجه آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و روسیه، ایران و ترکیه برگزار خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران در تاریخی که نسبتبه آن توافق خواهیم کرد میزبان این اجلاس در تهران یا یکی از شهرهای کشورمان خواهد بود.
سفر الهام علیاف به تهران
وزیر خارجه بیان کرد: ما یادداشت رسمی را همزمان با سفر آقای بایراموف مبنی بر آمادگی رییسجمهور آذربایجان برای سفر به تهران دریافت کردیم و درباره نهایی شدن و توافق درباره تاریخ سفر رسمی رییسجمهور آذربایجان در ادامه نشست امروز پیشنهادات را بررسی خواهیم کرد و از همینجا به الهام علیاف برای سفر به ایران خوشامد میگویم. امیرعبداللهیان افزود: انرژی و ترانزیت دو موضوع مهم در همکاریهای اقتصادی دو کشور است. وزیر نیروی ایران در سفری که در هفته جاری به آذربایجان خواهد داشت و برنامهریزی این سفر انجامشده درخصوص بهرهبرداری از سد خدآفرین و سد قیزقلعهسی اقدام خواهد کرد. گفتوگوهای مهمی در این رابطه بین رؤسای جمهور دو کشور هفته گذشته انجام شد. معتقدیم با توجه به ورود به گرمای تابستان هرچه سریعتر این دو پروژه بین دو کشور که به مرحله نهایی رسیده باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
واگذاری ساخت یک بیمارستان و مدرسه به شرکتهای ایرانی
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز گفت: امروز بعد از جنگ ۴۴روزه که به اشغال ۳۰سال اراضی آذربایجان پایان داد و در چارچوب حقوق بینالملل، به عدالت تاریخی تحقق بخشید، موضع دولت خود را بار دیگر تکرار کردیم که مبتنی بر صلح و ثبات و همکاریهای اقتصادی منطقهای در آینده است. بایراموف افزود: جمهوری آذربایجان خواهان عادیسازی روابط با جمهوری ارمنستان بعد از دوران جنگ است و گامهایی را در این زمینه برداشته است. پنج ماده اصلی که به امضای سند صلح بین دو کشور کمک میکند تقدیم ارمنستان کردهایم و آمادگی خود را برای بازگشایی حملونقل و ارتباطات بینمنطقهای بین آذربایجان و ارمنستان و تحدید حدود مرزی بین دو کشور اعلام و پیشنهادهایی را در این زمینه ارائه کرده و گامهایی را برداشتهایم. وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: بعد از ۳۰سال اشغال، اولویت اصلی بازسازی و آبادانی مناطق آزادشده از اشغال است که بعد از ۳۰سال، هموطنان ما و آوارگان اجباری جنگ به این مناطق باز خواهند گشت. وی همچنین اظهار داشت: در همین راستا و برای آغاز، ساخت یک بیمارستان و مدرسه را به شرکتهای ایرانی واگذار کردیم ولی علاوه بر بحث بازسازی، بحث حضور شرکتهای ایرانی در شهرکهای صنعتی و مناطق آزاد تجاری جمهوری آذربایجان پیشبینی شده که معافیتهایی را برای شرکتهای فعال و سرمایهگذاران در آنجا در نظر گرفته شده که به توسعه و رشد مناطق حاشیه مرزی ما خواهد انجامید. برای ارزیابی سفر «جیحون بایراموف» به ایران با پاکآیین، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان گفتوگو کردیم.
پاکآیین: مناسبات اقتصادی تهران -باکو بعد از کرونا افزایش 20درصدی داشته است
محسن پاکآیین در گفتوگو با «صبحنو»، با اشاره به سفر وزیرامورخارجه جمهوری آذربایجان به ایران، گفت: بعد از سوءتفاهماتی که سال گذشته میان تهران-باکو پیش آمد، اراده دو کشور بر این بود که هرچه سریعتر این سوءتفاهمات خاتمه یابد، همچنان که شاهد روند روبه رشد در روابط فیمابین هستیم. وی افزود: تقریبا در ماههای اخیر بهصورت منظم هرماه یک وزیر از ایران در آذربایجان بوده یا یک وزیر از جمهوری آذربایجان به ایران سفر کرده است.
وی با بیان اینکه همکاریهای پارلمانی میان دو کشور نیز رشد داشته است، تصریح کرد: شاهد هستیم که نمایندگان مجالس دو کشور همکاری خوبی با هم دارند و به کشورهای یکدیگر سفر میکنند. اخیرا آقای مصری، نایبرییس دوم مجلس و پیش از آن نیز آقای نیکزاد، نایبرییس اول مجلس به آذربایجان سفر کرده بودند. به همین شکل نمایندگان جمهوری آذربایجان هم به ایران آمدهاند. درمجموع شاهد نوعی فعالیت مثبت و تحرک مناسب در روابط فیمابین هستیم.
سفیر سابق ما در باکو، خبر از افزایش 20درصدی مناسبات اقتصادی دو کشور پس از کرونا داد و گفت: سفرهای گردشگرانه آذربایجان به ایران با توجه به لغو روادید بیشتر شده بهویژه در حوزه سفرهای سیاحتی زیارتی و سلامت و انتظار هست که این روند روبه رشد باشد.
اراده دو کشور برای استفاده از کریدورهای ترانزیتی
پاکآیین با بیان اینکه اراده دو کشور برای استفاده از کریدورهای ترانزیتی افزایش پیدا کرده است، اظهار داشت: آذربایجان آمادگی خود را برای تکمیل خط راهآهن رشت - آستارا اعلام کرده و اخیرا صحبت شده پلی بر رودخانه آستاراچای که رودخانه مرزی ایران و آذربایجان است زده شود و امیدواریم تا پایان سال این پروژه تمام شود.
وی ادامه داد: همچنین مراحل اولیه ساخت راهآهن- رشت به بندرانزلی هم شروع شده و کریدور خلیجفارس - دریای سیاه فعال است که این کریدور حملونقل ترکیبی است که یک بخش آن بهصورت دریایی از کشورهای آفریقایی به بندرعباس میآید و از آنجا با ریل به رشت و از رشت بهصورت جاده به آستارا و از آستارا با خط ریلی به آذربایجان و سپس دریای سیاه و عمق روسیه میرود. ایران هم حلقه اتصال جمهوری آذربایجان به بندرعباس است و هم ترکیه، تمایل دو طرف این است در دریای خزر همکاریهای مشترک صورت بگیرد. درمجموع روابط روبه رشد خوبی را بین دو کشور شاهد هستیم.
هوشیاری در برابر صهیونیستها
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان با اشاره به فتنهانگیزی صهیونیستها در روابط دو کشور، گفت: رژیمصهیونیستی علاقهمند به توسعه روابط ایران و کشورهای همسایه و منطقه نیست و از طرق کانالهایی که در فضای مجازی تاسیس کرده سعی کرده با دروغ اختلال در روابط دو کشور ایجاد کند و خوشبختانه مسوولان تهران- باکو به این موضوع پی بردند و هوشمندانه این خبرها را رصد میکنند و سعی میکنند از تخریبات رسانهای
جلوگیری کنند.
پاکآیین خاطرنشان کرد: درمجموع در یکسال اخیر و در دولت سیزدهم اهتمام بیشتری به تقویت روابط با همسایگان انجام شده و سفرهای خوب دیپلماتیک به کشورهای همسایه در حوزه قفقاز و آسیای مرکزی داشتهایم. در حوزه عربی هم روابط با قطر، عمان، کویت و عراق کاملا رو به رشد است و همکاری خیلی خوبی با پاکستان و تعامل سازنده با افغانستان داریم که این دیپلماسی فعال با همسایگان دستاوردهای خوبی برای ایران داشته است؛ بهخصوص در زمان تحریم که توانستیم از طریق همسایگان تحریمها را مدیریت
کنیم. امیدواریم این نگاه به همسایگان بهصورت راهبردی در دولت دنبال شود که در آینده شاهد آثار مثبت آن خواهیم بود.
ارسال نظر