آمریکا برای چندمین بار مرگ ایمن الظواهری را اعلام کرد
ادعای کشتن رهبر القاعده در افغانستان
کاخ سفید مدعی شده که ایمن الظواهری، دومین رهبر شبکه القاعده را از بین برده است؛ فردی که پیش از این نیز آمریکا چندین بار مرگش را اعلام کرده بود.
جدا از اینکه ادعای آمریکاییها اینبار درست است یا غلط، باید توجه داشت که ظواهری و گروه تحت رهبری وی یعنی القاعده عملا و در سالهای اخیر فعالیت قابلتوجهی نداشتند. اگرچه همچنان شاخههای این گروه در برخی کشورها به حیات خود ادامه میدهند، اما با شکلگیری گروههای تکفیری تندرو همچون داعش، عملا القاعده از کانون توجه خارج شد. در نتیجه حتی اگر ادعای مرگ الظواهری درست باشد، آمریکا یک مهره کمارزش را از بین برده که تاثیری بر تحولات جاری و آینده منطقه نخواهد داشت.
بیش از 20سال است که ناامنسازی افغانستان بهعنوان طرحی آمریکایی که هدف آن موردتهدید قراردادن امنیت کشورهایی همچون ایران، روسیه و چین است، ازسوی غرب بهخصوص کاخ سفید دنبال میشود تا مگر بهواسطه چنین اخبار و گزارشهای رسانهای، افکارعمومی جهان را برای ادامه توطئه و تنش در شبهقاره و غرب آسیا همراه سازند. نباید فراموش کرد؛ ترور افرادی که آمریکا آنها را رهبران گروههای تروریستی در غرب آسیا مینامد، حربهای برای دوام رؤسای جمهور ایالاتمتحده در قدرت بوده است. کمااینکه تمام رؤسای جمهور آمریکا، پس از جورج بوش از این حربه استفاده کردهاند.
توافقات پشت پرده بین طالبان و واشنگتن
موضوع مهمی که در کشته شدن الظواهری میتوان به آن اشاره کرد این است که احتمالا اجرای این حمله طی توافقات پشت پرده بین طالبان و واشنگتن انجام شده است. باتوجه به اینکه حمله به کابل، دقیقا چند روز پس از توافقات طالبان و مقامات کاخ سفید برای آزادسازی بخشی از داراییهای افغانستان انجام شد، این گمانه وجود دارد که طالبان در ازای دریافت داراییهای ارزی که در شرایط کنونی بهشدت به آن نیاز دارد، ناچار تن به خواسته آمریکا داده و اطلاعاتی از الظواهری را در اختیار آنها گذاشته است و به عبارتی، بدهبستانی بین طالبان و واشنگتن در این زمینه انجام شده است. چراکه آمریکا از 11سال پیش دنبال یافتن مقر الظواهری بود و حتی در این مدت نیز هزاران نیروی آمریکایی در خاک افغانستان حضور داشتند اما نتوانسته بودند اطلاعاتی از مخفیگاه او به دست بیاورند. اما اکنون که یکسال است خاک افغانستان را ترک کردهاند، به یکباره و از هزاران فرسنگ دورتر از افغانستان مقر الظواهری را بهراحتی کشف کرده و با یک حمله آن را کشتهاند. از طرفی، طالبان هم در واکنش به این رخداد، تنها حمله پهپادی به کابل را که به گفته این گروه نقض تمامیتارضی افغانستان است محکوم کرده است، نه کشته شدن الظواهری.
شک و تردید نسبتبه ترور رهبر القاعده
از سوی دیگر، برخی گروههای مصری درباره ادعای آمریکا نسبتبه کشته شدن ایمن الظواهری تردید کردند. «ناجح ابراهیم»، یکی از موسسان «الجماعة الإسلامیة» (جماعت اسلامی) مصر و کارشناس امور گروههای اسلامی به اخبار منتشرشده در رسانههای بینالمللی درباره نحوه مرگ «ایمن الظواهری»، سرکرده سازمان تروریستی القاعده در افغانستان واکنش نشان داد. وی در گفتوگو با وبگاه مصری «القاهره ۲۴»، تصریح کرد که اخبار مشابهی درخصوص مرگ ایمن الظواهری از چهار سال پیش و بیش از یکبار در رسانههای غربی منتشر شده است. الظواهری حداقل ۷۰سال دارد و وضعیت سلامتی وی پایدار نیست و اگر فوت شود، کاملا طبیعی است. ناجح ابراهیم توضیح داد: «اگر ایمن الظواهری فوت کرده باشد، در این سن کاملا طبیعی است، بهویژه که به بیماریهایی ازجمله سرطان کبد مبتلا بود و بارها در اینخصوص در رسانهها خبرهایی منتشر شده بود.»
ادعای کاخ سفید در ترور رهبر القاعده
«جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا بامداد سهشنبه، ۲آگوست، به ارائه توضیحاتی درباره حمله پهپادی روز یکشنبه به هدفی در کابل، پایتخت افغانستان پرداخت. وی طی نشست خبری در کاخ سفید گفت: ایمن الظواهری، رهبر گروه تروریستی القاعده را در افغانستان کشتیم.
واکنشها به کشته شدن الظواهری
کشته شدن الظواهری واکنشهایی را در جهان به همراه داشته است. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با تایید حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی به یک منزل مسکونی در کابل، گفت که این حمله به هر هدف و بهانهای که انجام شده باشد، از طرف طالبان محکوم است و این گروه آن را خلاف اصول بینالمللی و سرپیچی از توافقنامه دوحه میداند. سخنگوی طالبان تاکید کرد که این رفتار نشاندهنده تکرار تجربههای ناکام ۲۰سال گذشته آمریکا و خلاف منافع افغانستان و منطقه است. به گفته طالبان، تکرار چنین اقداماتی، به فرصتهای موجود آسیب میرساند.
وزارت خارجه عربستانسعودی هم در بیانیهای از این موضوع استقبال کرد. در بیانیه سعودی آمده است، الظواهری یکی از سرکردگان تروریسم است که طراحی و اجرای عملیاتهای تروریستی نفرتانگیر در آمریکا، عربستانسعودی و تعداد دیگری از کشورهای جهان را رهبری کرد.
ایمن الظواهری کیست؟
ایمن محمد ربیع الظواهری در ۱۹ژوئن سال۱۹۵۱ در منطقه الجیزه در پایتخت مصر، قاهره چشم به جهان گشود. خانواده وی از طبقه متوسط بودند که در بین آنها پزشک و عالم دینی بسیار دیده میشد. پدربزرگ ایمن الظواهری امام دانشگاه اسلامی الازهر بود و پدرش دکتر داروساز و استاد دانشگاه قاهره بود. وی در سن پایین به جنبش اخوانالمسلمین مصر پیوست و برای نخستینبار در ۱۵سالگی به اتهام وابستگی به این جنبش بازداشت شد. بعدها از دانشکده پزشکی عینالشمس مصر در رشته پزشکی و تخصص جراحی فارغالتحصیل شد و فعالیتهای پزشکی خود را در مصر آغاز کرد.
الظواهری در سال۱۹۷۳ به همراه همفکرانش گروه جهاد اسلامی را در مصر تاسیس کرد. در پی ترور انور سادات، رییسجمهوری اسبق مصر به دست پیروان این گروه در سال۱۹۸۱، ایمن الظواهری به همراه صدها تن دیگر به زندان افتاد. وی در سال۱۹۸۵ از شهر جده عربستان به افغانستان سفر کرد تا در بین گروههای جهادی افغانستان به مبارزه مشغول شود.
در ماه مه۲۰۱۱ پس از ترور اسامه بنلادن، رهبر القاعده ازسوی آمریکا، ایمن الظواهری رسما رهبر جدید القاعده شد. نقش برجسته وی در هدایت القاعده باعث شد تا که دولت آمریکا برای دستگیری او ۲۵میلیون دلار جایزه تعیین کند. در دهههای اخیر از وی بیشتر بهعنوان دست راست بنلادن و همچنین مغز متفکر القاعده یاد میشد.
ارسال نظر