نانسی پلوسی با وجود مخالفت و هشدار چین وارد تایوان شد
بازی کاخ سفید با آتش
رییس مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه سفرش به شرق آسیا (سنگاپور، مالزی، کرهجنوبی و ژاپن) با وجود هشدارهای چین، به تایوان رفت و حاکمیت چین را نقض کرد؛ سفری که قطعا تاثیر منفی بر روابط پکن با واشنگتن خواهد گذاشت.
سفر «نانسی پلوسی»، رییس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا به شرق آسیا و اقیانوسیه به موضوعی تنشآفرین در روابط واشنگتن و پکن تبدیل شده است. درحالیکه پلوسی پیش از این هدف از سفرش به منطقه اقیانوس هند و آرام را تاکید بر «تعهد خدشهناپذیر» ایالاتمتحده در قبال متحدانش دراین منطقه عنوان کرده، چینیها بهشدت نسبتبه سفر احتمالی وی به تایوان هشداد دادند؛ البته در طرف مقابل، رییس مجلس نمایندگان آمریکا بدون اشاره به احتمال سفر به تایوان گفته که در سنگاپور، مالزی، کرهجنوبی و ژاپن با رهبران این کشورها گفتوگو می کند. بههرروی اگر چنین سفری انجام شود، آنگونه که چینیها اعلام کردهاند، تدابیر قاطع و نیرومندی برای دفاع از تمامیت ارضی خود اتخاذ خواهند کرد. دولت جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا ضمن کماهمیت جلوهدادن احتمال سفر نانسی پلوسی به تایوان از چین خواسته است تا خونسردی خود را حفظ کند. این درحالی است که این سفر قطعا تنش در روابط چین و آمریکا را افزایش خواهد داد و آمریکا با این اقدام غیرقانونی و ضد دیپلماتیک قصد تحریک کردن چین برای شروع تنش یا جنگ در شرق آسیا را دنبال میکند.
پلوسی در تایوان
با وجود همه هشدارها و تاییدها و تکذیبیهها اما نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان ایالاتمتحده آمریکا اواخر روز سهشنبه دوم آگوست (۱۱مرداد) وارد تایپه پایتخت تایوان شد. رییس مجلس نمایندگان اروپا در فرودگاه ازسوی جوزف وو، وزیر خارجه تایوان مورداستقبال قرار گرفت. نانسی پلوسی پس از ورود به تایپه تاکید کرد که سفرش به تایوان نشاندهنده «حمایت بیقید و شرط» آمریکا از این جزیره است. او افزود که سفرش به تایوان را با سیاست واشنگتن در قبال چین در «تناقض» نمیبیند.
تلویزیون دولتی چین در آستانه ورود نانسی پلوسی به تایوان گزارش داده بود که جنگندههای این کشور درحال «عبور از تنگه تایوان» هستند. دولت چین پس از ورود نانسی پلوسی به تایوان رویکرد «بسیار خطرناک» آمریکا را محکوم کرد.
این سفر در حالی است که چهار روز پیش «شی جین پینگ»، رییسجمهور چین در گفتوگوی مجازی با «جو بایدن»، رییسجمهور آمریکا به وی هشدار داد درمورد موضوع تایوان با آتش بازی نکند. در این گفتوگو رییسجمهور چین تاکید کرد واشنگتن باید نسبتبه این اصل در پکن وفادار باشد که چین مخالف استقلال تایوان و دخالت خارجی در این منطقه است و اگر لازم باشد، چین با زور و اجبار، تایوان را تحت حاکمیت خود درمیآورد. این در حالی است که بایدن خطاب به شی گفت: سیاست آمریکا در قبال تایوان تغییری نکرده و واشنگتن همچنان بهشدت مخالف تلاشهای یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود و تحتتاثیر قراردادن صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان است.
سیاست «ابهام راهبردی» آمریکا در برابر چین
واشنگتن سیاست «ابهام راهبردی» را درمورد دفاع از تایوان در صورت جنگ با چین اتخاذ میکند. آمریکا روابط غیررسمی با تایوان دارد و درعینحال واشنگتن قویترین متحد سیاسی تایوان و منبع تامین تسلیحاتی این منطقه به شمار میرود. هرچند مقامات چین بارها نسبتبه جنگافروزیهای آمریکا در اطراف مرزهای خود هشدار دادند و در جدیدترین اقدام به برگزاری رزمایش بزرگ دریایی کردند اما همه این قدرتنماییها نه برای جنگ بلکه هشداری است برای کاخسفید تا در محاسباتش علیه تمامیتارضی این کشور اشتباه نکند. هرچند تاکنون چین توانسته است خود را از تنش و درگیری دور نگه دارد و توطئهها و بحرانآفرینی آمریکا را مدیریت کند اما کاخ سفید بهدنبال آن است با هر ترفندی شده چین را وارد یک اقدام ناخواسته کند تا شرق آسیا هم از تنشهای غرب بیبهره نماند. هشدارهای چین برای سفر پلوسی به تایوان بهقدری جدی بوده که نگرانی مقامهای آمریکایی را نیز به همراه داشته است؛ بهطوریکه، وزیر خارجه آمریکا و سخنگوی کاخ سفید با درخواست از چین برای عدم تنشزایی در صورت سفر رییس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، مدعی شدند که رفتارهای عصبی مقامات پکن بیمورد است. طبق این گزارش، در صورت حضور پلوسی در تایوان، این اولین توقف یک رییس مجلس نمایندگان آمریکا در ۲۵سال گذشته در این جزیره است و در زمانی انجام میشود که روابط ایالاتمتحده و چین در سطح پایینی قرار دارد.
حمایت روسیه و ایران از چین
کاخ کرملین نیز روز سهشنبه در واکنش به احتمال سفر نانسی پلوسی به تایوان چنین اقدامی را «تحریک محض» خوانده بود. مسکو علاوه بر این بر «همبستگی کامل» روسیه را با چین اعلام کرد. سخنگوی وزارت امورخارجه ایران نیز در واکنش به سفر «نانسی پلوسی» به تایوان، بار دیگر بر حمایت از سیاست چین واحد تاکید و رفتار تنشزای مقامات آمریکا و مداخله در امور داخلی چین و نقض تمامیت ارضی آن کشور را محکوم کرد. سفیر چین در ایران نیز در توییتی ضمن هشدار درباره دخالت خارجی در امور داخلی این کشور اعلام کرد که چین به هیچ شکل اجازه «استقلال تایوان» را نمیدهد.
ارسال نظر