جریانهای سیاسی عراق بهدنبال شکستن انسداد سیاسی ایجادشده در تشکیل دولت هستند
وحدت، نیاز گم شده بغداد
با تشدید تنشهای سیاسی در عراق، رهبران احزاب عمده عراق به دعوت نخستوزیر برای پیدا کردن راهحلی بهمنظور برونرفت از انسداد سیاسی در بغداد گردهم آمدند اما جریان صدر این نشست را تحریم کرد و نتایج آن را برخلاف مصالح ملی اعلام کرد و با این موضعگیری نشان داد که همچنان کف خیابان را بهترین راه برای رسیدن به مقاصد خود میداند.
نباید فراموش کرد، پس از سقوط صدام، بغداد مراحل مختلف سیاسی را پشت سر گذاشت، تمامی این مراحل و تحولات در بیت شیعی و ذیل مرجعیت عراق حلوفصل شد. اکنون غرب بهخصوص کاخسفید بهدنبال ایجاد شکاف و اختلاف رویداده میان بیت شیعی است تا در کوتاه مدت برای ایجاد اختلاف توطئه کند اما میداند که گفتمان صدر بزرگترین تهدید برای منافع آمریکا در عراق است و در بلندمدت میتواند با اتحاد در بیت شیعی، استعمار رو به افول آمریکا را به اضمحلال سوق دهد.
نزدیک به یکسال از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق می گذرد، اما گروههای سیاسی تاکنون نتوانستند به توافقی بر سر تشکیل دولت دست پیدا کنند و روزبهروز بر دامنه اختلافات سیاسی در این کشور افزوده میشود. پس از آنکه نشست رهبران سیاسی عراق بهمنظور متقاعد کردن مقتدی صدر برای عقبنشینی از مواضع خود راه به جایی نبرد، اکنون رهبران همه گروهها دورهم جمع شدهاند تا شاید با همفکری یکدیگر بتوانند از این مشکلات عبور کنند.
عقلانیت سیاسی و گفتوگوی ملی
چهارشنبه گذشته بود که اجلاس رهبران گروههای عراقی با عنوان «گفتوگوی ملی» به دعوت «مصطفی کاظمی»، نخستوزیر این کشور برگزار شد. الکاظمی در سخنانی تاکید کرد که آنچه عراق اکنون به آن نیاز دارد، عقلانیت سیاسی گروهها و برتری دادن منافع ملی بر منافع جریانی است و این هدف نیز صرفا با گفتوگوی سیاسی به دست خواهد آمد. در این جلسه، نوری المالکی و حیدر العبادی، دو رییس پیشین کابینه و همچنین هادی العامری و فالح فیاض، دو مقام ارشد حشدالشعبی به نمایندگی از چارچوب نمایندگی در این نشست شرکت کردند. برهم صالح، رییسجمهور عراق از اتحادیه میهنی، محمد الحلبوسی، رهبر اهل سنت پارلمان و نمایندگان حزب دموکرات و اتحادیه میهنی کردستان در این نشست حضور داشتند.
همیاری در حفظ وحدت عراق
براساس بیانیه اعلامشده پس از این نشست، افراد حاضر بر پایبندی خود به اصول ملی و ایجاد یک راهحل برای تمامی بحرانها از طریق گفتوگو و با روحیهای برادرانه و همیارانه در راستای حفظ وحدت عراق، امنیت مردم این کشور و ثبات آن و همچنین دائمی بودن نظام دموکراتیک برپایه قانون اساسی تاکید کردند. شرکتکنندگان در این نشست همچنین خاطرنشان ساختند زمانی که بحرانهای سیاسی به بنبست میرسد و گروههای سیاسی ملی حکم را به فرایندهای قانونی در انتخابات واگذار میکنند، رفتن دوباره پای صندوقهای رأی در قالب انتخابات زودهنگام یک رویداد استثنایی در تاریخ رخدادهای دموکراتیک به حساب نمیآید. اعضای شرکتکننده، جریان صدر را به مشارکت در گفتوگوی ملی دعوت کردند تا سازوکاری برای حلوفصل فراگیر بحران کنونی عراق ایجاد شود.
نشست گفتوگوهای ملی پس از آن انجام شد که از چند هفته پیش، تعدادی از هواداران جریان صدر در مخالفت با معرفی محمد شیاع السودانی، بهعنوان نامزد نخستوزیری ساختمان پارلمان عراق را اشغال کردند و همین اقدام شکافهای سیاسی را بیش از پیش تشدید کرد. حال صدر خواهان انحلال مجلس و برگزاری انتخابات زودهنگام است و چارچوب هماهنگی شیعیان، بر تشکیل فوری دولت تاکید میکند.
نشست گفتوگوی ملی درحالی برگزار شد که جریان صدر بزرگترین غایب آن بود و این نشست را تحریم کرده بود اما نبود صدر در این نشستها سبب میشود تا انسداد سیاسی همچنان ادامه داشته باشد. به نظر میرسد مقتدی صدر تصمیم خود را گرفته و بر خواستههای خود پافشاری میکند و نشست گفتوگوی ملی را هم اقدام نمایشی میداند. در همین راستا، محمد العراقی، چهره نزدیک به جریان صدر در واکنش به نشست گفتوگوهای ملی اعلام کرد که نشست گفتوگویی که با درخواست الکاظمی برگزار شد، قابل تقدیر است اما در این نشست، تنها به نکاتی اشاره شد که سودی نداشته، مختص ملت نبوده و ارتباطی به خدمت به آنها و خواستههایشان نداشت.
در مسیر صلح؟
مقتدی صدر در روزهای اخیر فراخوان تظاهرات میلیونی هوادارانش را صادر کرده و قرار بود این تظاهرات ادامه یابد اما صدر این تظاهرات را به تعویق انداخت و احتمالا منتظر است تا ببیند نتایج نشست گفتوگوهای ملی به کجا ختم خواهد شد. حال گروههای عراقی تلاش میکنند تا صدر را به مسیر صلح بازگردانند تا انسداد سیاسی بیش از این تداوم نداشته باشد، چراکه ادامه بحرانها بهصلاح عراقیها نیست و میتواند چالشهای جدیدی را برای آنها ایجاد کند. هرچند غربیها به این اختلافات چشم دوختهاند اما باید بدانند که صدر برای غرب و آمریکا، در بلندمدت یک تهدید است، نه یک فرصت، چراکه وی از اندیشه مقاومتی و مبارزاتی علیه استعمار و استثمار غرب برخوردار است.
پیشنهاد مناظره علنی از سوی صدر
با وجود آنکه صد حاضر نشد در نشست گفتوگوی ملی شرکت کند، حال عصر روز گذشته در توئیتی مدعی شد که به سازمان ملل پیشنهاد برگزاری یک جلسه گفتوگو یا مناظره علنی به صورت زنده با همه گروه های سیاسی را مطرح کرده است. الصدر با بیان اینکه پاسخ ملموسی از سوی گروه های سیاسی در این زمینه دریافت نکرده است، در صفحه توئیتر خود نوشت، پاسخی که از طریق واسطه دریافت شد، فایدهای ندارد و «پاسخ آنان، شامل چیزی درباره مطالبات انقلابیون و آنچه مد نظر ملت است، نبود».رهبر جریان صدر تصریح کرد، گروه های سیاسی هیچ اهمیتی به این مسائل ندادند و بنابراین همه باید منتظر اقدام بعدی ما باشند. الصدر در پایان مدعی شد که به خاطر ملت و صلح در عراق، امتیاز زیادی داده است و «منتظر هستیم تا ببینیم برای نجات عراق، چه چیزی برای اصلاح، در اختیار دارند؟».
ارسال نظر