گروههای شیعی برای خروج عراق از بنبست سیاسی پیشنهاد جدیدی به صدر ارائه دادند
انتخابات زودهنگام، یک گزینه قابل مذاکره
پس از اشغال ماه گذشته پارلمان عراق ازسوی هواداران مقتدی صدر بود که شورای عالی قضایی این کشور هم ازسوی آنها محاصره شد تا مگر برای رسیدن به خواستههای سیاسی خود دست یابند؛ خواستههایی که به گزارش رسانههای عراقی غیرقانونی و زیانبار توصیف شده است؛ چراکه عملا این کشور را بهسمت بیثباتی سوق میدهد.
حال گروههای شیعی عراق برای ایجاد همدلی و وحدت بیشتر، گزینه انتخابات زودهنگام پارلمان این کشور را قابل مذاکره عنوان کردند. باوجوداین باید دید با موافقتی که رهبران جریانات دیگر عراق به پیشنهاد جریان صدر دادند، مقتدی چه سیاست جدیدی در پیش میگیرد، تمکین به گفتوگوی ملی و انتخابات زودهنگام یا همچنان خودرأیی.
درحالیکه رهبران سیاسی عراق از مقتدی صدر خواستند تا به روند گفتوگوهای ملی پیوسته و راهحلی برای پایان دادن به بحران سیاسی پیدا کنند اما صدر و هوادارانش تاکنون به این خواستهها بیاعتنا بوده و گزینههای دیگری را برای رسیدن به خواستههایشان در پیش گرفتهاند و صدها تن از طرفداران مقتدی صدر، روز سهشنبه گذشته با تجمع مقابل ساختمان شورای عالی قضایی این کشور در بغداد، دست به تحصن زدند؛ تحصنی که هنوز در مقابل این ساختمان قضایی ادامه دارد. به نظر میرسد صدر اعتراضات در کف خیابان را بهترین گزینه برای رسیدن به امیال سیاسی خود میداند. با وجود آنکه رهبر جریان صدر با صدور دستور استعفای نمایندگان این جریان از پارلمان عملا خود را از گردونه سیاسی فرایند تشکیل کابینه خارج کرد اما تصمیم گرفته است که اجازه ندهد سایر گروههای سیاسی بیت شیعه عراق در ائتلاف چارچوب هماهنگی نیز بتوانند دولت تشکیل دهند.
پس از بینتیجه ماندن روند تشکیل دولت جدید عراق، ماه گذشته چارچوب هماهنگی شیعیان، اقدام به معرفی محمد شیاع السودانی بهعنوان نامزد نخستوزیری کرده بود اما جریان صدر ضمن مخالفت با این روند، ساختمان پارلمان را اشغال کردند تا بغداد وارد مرحله جدیدی از بنبست سیاسی شود و این بار هم شورای عالی قضایی از گزند آنها در امان نمانده است.
عمار الحکیم: گزینه انتخابات زودهنگام قابل مذاکره است
باوجوداین، رهبر جریان حکمت ملی عراق، دیروز خطاب به رهبر جریان صدر، او و حامیانش را به خویشتنداری فراخواند و تصریح کرد که انتخابات زودهنگام یک گزینه قابل مذاکره است. «سید عمار الحکیم»، دیروز شنبه در کنفرانس «روز اسلامی مبارزه با خشونت علیه زنان» با اشاره به انسداد سیاسی در کشور، گفت: پیامی از سر محبت و قدردانی به برادرمان سیدمقتدی الصدر و برادران جریان صدر دارم؛ ما فرزندان میهنی واحد با تاریخی واحد از خاندانی واحد بوده و هستیم و خواهیم ماند و نباید اختلافات و سوءتفاهمات میان ما فاصله اندازد و دستان فتنه و جهل و کینه وحدت ما را بر هم زند». رهبر جریان حکمت ملی عراق با تاکید بر اینکه رفتن سراغ انتخابات زودهنگام به مقدمات و بررسی آن در مجلس و بحثهای حقوقی نیاز دارد تا گزینهای عملی و ایمن و قابلقبول برای همه شرکای سیاسی باشد، گفت: این گزینهای است که میتوان بعد از تشکیل دولت جدید و تعدیل قانون انتخابات و تضمین سلامت کمیساریای عالی مستقل انتخابات و تامین لوازم لجستیک و فنی مطلوب برای اجرای انتخاباتی سالم که در آن اشکالات انتخابات اخیر برطرف شود و نیز تصویب بودجه در کشور درباره آن بحث و بر سر اجرای آن تفاهم کرد.
حکیم از همه طرفها خواست که در عرصه سیاسی و مردمی و رسانهای خویشتنداری پیشه کنند و به عقلانیت و منطق و تفاهم میدان دهند چراکه عراق از جنگ و نزاع و درگیری خسته شده و ملت در انتظار مژده خیر و خدمات و راهحلهاست.
حمایت العامری از انتخابات زودهنگام
البته، پیش از این هم، هادی العامری، رییس ائتلاف فتح عراق در بیانیهای اعلام کرد از برگزاری انتخابات زودهنگامی که مقتدی صدر، رییس جریان صدر عراق خواستار آن شده، حمایت میکند. العامری اظهار کرد: انتخابات قبلی شبهات و مخالفتهای زیادی داشت.
نباید فراموش کرد؛ طبق قانون اساسی عراق، برای انحلال پارلمان دو راه وجود دارد؛ یا اینکه دوسوم نمایندگان رأی به انحلال بدهند، یا نخستوزیر چنین درخواستی را به ریاستجمهوری ببرد و موافقت وی را بگیرد؛ ازاینرو مقتدی صدر که هیچ راه قانونی برای انحلال پارلمان نمیبیند در اقدامی عجیب از شورای عالی قضایی خواسته بود تا این کار را انجام دهد اما این نهاد عراقی با درخواست جریان صدر برای انحلال پارلمان مخالفت کرد و اعلام کرد که این موضوع در صلاحیت شورای عالی قضایی نیست. همین مخالفت سبب شده تا جریان صدر خواستار انحلال این شورا شود و هواداران این جریان نیز در مقابل ساختمان نهاد قضایی دست به تحصن بزنند.
پیشنهاد جدید «صدر»
حال پس از پیشنهاد حکیم، «صالح محمد العراقی» که به وزیر مقتدی صدر رهبر جریان صدر عراق شهرت یافته است، پیشنهاد جدیدی را به نیابت از او برای برون رفت از بحران سیاسی کنونی در عراق مطرح کرد.
صالح محمد العراقی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: موضوع مهمتر از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام، مشارکت نکردن همه احزاب و شخصیتهای دخیل در فرآیند سیاسی پس از اشغالگری آمریکا در سال ۲۰۰۳ تا به امروز در انتخابات و روند تشکیل دولت است؛ با قاطعیت اعلام میکنم که منظورم همه سران، وزرا، کارکنان و مقامات ویژه وابسته به احزاب مختلف حتی جریان صدر است.این طرح به جای همه طرحهایی است که برخی از جمله سازمان ملل به دنبال آن هستند و من آماده ام از اکنون تا حداکثر ۷۲ ساعت توافقنامهای را بر اساس طرح مذکور امضا کنم. نه اینکه گفته شود این طرح باید پس از انتخابات آتی یا به شیوهای خونین محقق شود. العراقی در پایان توئیت خود تأکید کرد: اگر این طرح محقق نشود، فرصتی برای اصلاح باقی نمیماند و بنابراین دلیلی برای دخالت من در تحولات آینده از طریق توئیت یا هیچ چیز دیگری باقی نمیماند.
ارسال نظر