بغداد در آستانه تشکیل دولت
بعد از آشوبهای اخیر، گروههای سیاسی عراق درصدد تفاهم برای رسیدن به گزینههای مشترک نخستوزیری و ریاستجمهوری هستند
دوشنبه گذشته بود که پس از اعلام کنارهگیری سید مقتدی الصدر، رهبر جریان صدر از سیاست، تعدادی از این جریان در منطقه سبز در دستههای پراکنده در خیابانهای مختلف به راه افتادند و وارد ساختمانهای دولتی و حاکمیتی عراق شدند. پس از تداوم اغتشاشگری آشوبگران حامی جریان صدر در بغداد و ورود گروه نظامی «سرایا السلام» وابسته به این جریان به درگیریها، شماری از شهروندان و نیروهای امنیتی عراق کشته و زخمی شدند؛ البته هوشیاری مردم و مسوولان عراق باز هم فتنه دشمنان را خاموش کرد. حال احزاب و گروههای سیاسی عراق درصدد معرفی رییسجمهور و نخستوزیر هستند. چارچوب هماهنگی شیعیان عراق هم همچنان بر نامزدی «السودانی» برای تصدی پست نخستوزیری تاکید دارد، چراکه مورد مقبول همه جریانات و گروههای سیاسی عراق است.
در شرایطی که عدهای با موجسواری روی اختلافات سیاسی قصد داشتند فتنه جدیدی را در عراق ایجاد کرده و این کشور را به جنگ داخلی بکشانند اما مثل همیشه با درایت و ورود بهموقع روحانیت، مردم و مسوولان و هوشیاری سیاسیون عراقی این فتنه در نطفه خفه شد و اجازه داده نشد تا آمریکا و ایادی آن از این فرصت برای تحقق امیال منطقهای خود بهرهبرداری کنند.
تحولاتی که اخیرا در بغداد و تعدادی از شهرهای عراق رخ داد، هیچ شباهتی با اعتراضات مسالمتآمیز برای بیان خواستههای سیاسی که حداقل در هفتههای اخیر ازسوی هواداران مقتدی صدر انجام شد، نداشت و از همان ابتدا بنایش بر ایجاد آشوب و فتنهگری بود. اشغال ساختمانهای دولتی و حمل سلاح ازسوی گروههای شبهنظامی و حمله به مقرهای حشدالشعبی چیزی نبود که از آن با نام اعتراض مسالمتآمیز یاد کرد؛ آشوبی که ازسوی مخالفان در بغداد ایجاد شد هدفش کشاندن عراق بهسمت جنگ داخلی بود و همه گروههای عراقی و مرجعیت این مساله را بهخوبی درک کرده بودند و به همین منظور اجازه ندادند تا این فتنه بیش از این ادامه پیدا کند.
همانگونه که شیخ اکرم الکعبی، دبیرکل جنبش النجباء عراق، گفت که دشمنان قصد داشتند تا جنگ داخلی در عراق به راه بیندازند و سرویسهای اطلاعاتی عبری-عربی-غربی و عناصر وابسته به آن در داخل عراق ازجمله بعثیها و داعش برای تحولات و ناامنیهای عراق برنامهریزی داشتند که حاکمیت و نظام سیاسی این کشور را نشان رفته بودند اما این توطئه با حکمت و درایت مرجعیت عراق و هوشیاری مقتدی صدر در کمتر از 24ساعت خاموش شد.
جریان صدر در دو ماه اخیر بهدلیل اختلافات سیاسی، طرفدارانش را به تظاهرات در عراق واداشته و این افراد در روزهای پایانی هفته بود که با اشغال ساختمان پارلمان روند سیاسی کشور را تعطیل کردند و تشکیل دولت جدید را به تاخیر انداختند. سید مقتدی الصدر، رهبر جریان صدر عراق، روز سهشنبه با حضور در یک نشست خبری در محل اقامتش در نجف اشرف، به ناآرامیها و درگیریهای خونین در عراق واکنش نشان داد و گفت که اگر در عرض ۶۰دقیقه خارج نشوید، از جریان صدر خارج خواهم شد؛ واکنشی که موجب خاموش شدن شعله فتنه دشمنان در این کشور شد.
نقش مرجعیت در حل بحرانها
تحولات اخیر در عراق اگرچه تلنگر تلخی برای گروههای سیاسی بود تا بیش از این فرایند سیاسی را طولانیتر نکنند اما این آشوب بار دیگر نقش دین و جایگاه مرجعیت شیعه را در حل بحرانها بهخوبی نشان داد. همانگونه که عراقیها، در زمان اشغال عراق ازسوی تروریستهای داعش به فتوای آیتالله سیدعلی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان این کشور لبیک گفته و راهی میدانهای نبرد شدند و این تهدید را از بین بردند، اینبار هم سیاست حکیمانه عالمان دین و تشخیص بهموقع مکر و حیله دشمنان، برای سیاسیون این کشور فصلالخطاب بود تا مسیر درستی را انتخاب کنند و بهانه به دست عناصر آشوبگر و برخی طرفهای خارجی که مترصد فرصتی برای ناامن کردن عراق هستند، ندهند و در عمل نیز اینگونه شد و تحت لوای عالمان دینی یک اتحاد بین همه گروهها و مردم برای مقابله با آشوب به وجود آمد. کمااینکه بار دیگر مسیر حرکت پیادهروی و گردهمایی بینالمللی اربعین موردتوجه کشورهای منطقه بهخصوص ایران و عراق قرار گرفت و بر اتحاد و همدلی بیشتر و ایستادگی در برابر توطئه دشمنان تاکید شد. آنگونه که «ماجد الوائلی»، استاندار نجف اشرف دیروز جمعه عنوان کرده است، احتمال دارد که ۲۰میلیون زائر در مراسم اربعین امامحسین(ع) شرکت کنند.
تاکید چارچوب هماهنگی عراق بر نامزدی «السودانی»
تحولات سیاسی عراق درحالی پیش میرود که دیروز جمعه یکی از اعضای ارشد ائتلاف دولت قانون تاکید کرد که چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعی بر نامزدی محمد شیاع السودانی اصرار دارند. «کاظم الحیدری»، از سران ائتلاف دولت قانون به ریاست «نوری المالکی» گفت که همه اطمینان دارند که راه برونرفت از حوادث درهمپیچیده و دشوار جاری در عراق تشکیل دولت است. وی اعلام کرد که تا این لحظه تنها نامزد چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه برای نخستوزیری عراق، محمد شیاع السودانی است. این عضو ارشد ائتلاف دولت قانون افزود که ضرورتی برای تغییر وی دیده نمیشود چون او در میان همه طرفهای چارچوب هماهنگی از مقبولیت برخوردار است.
احتمال توافق بر سر گزینه
ریاستجمهوری عراق
هرچند فضای حاکم بر رایزنیها جهت انتخاب رییسجمهور در عراق بهعنوان محرک روند سیاسی در این کشور، همچنان در شرایط مهآلود قرار دارد، باوجوداین برخی منابع میگویند که دو حزب دموکرات و اتحاد میهنی کردستان سرانجام پس از ماهها اختلاف به نقطه نظر مشترک رسیدهاند. انتخاب رییسجمهور در عراق از سال۲۰۰۳ به این طرف، برعهده احزاب کرد قرار دارد. هرچند هنوز نام این فرد در رسانهها منتشر نشده است اما «غیاث السورجی»، عضو حزب اتحاد میهنی کردستان به المعلومه گفت که حزب دموکرات کردستان به این جمعبندی رسیده است که اتحاد میهنی از گزینه خود برای ریاستجمهوری کوتاه نخواهد آمد؛ از این رو باید با آن بر سر معرفی یک نماینده واحد به پارلمان به توافق برسد. با سقوط صدام، پست ریاستجمهوری که بیشتر نماد حاکمیت و وحدت عراق محسوب میشود به کردها رسید. «برهم صالح»، عضو حزب اتحاد میهنی کردستان، درحالحاضر ریاستجمهوری عراق را برعهده دارد.
ارسال نظر