نقش محوریت زنان مسلمان در شکلگیری جامعه
نرگس نوری فعال اجتماعی
در دین مبین اسلام، زنان دارای مقام و جایگاه مخصوص و ویژهای هستند و براساس آموزههای این دین آسمانی، زن جایگاهی رفیع در نظام هستی دارد و از دامن زن، مرد به معراج میرود. زنان از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار هستند که خداوند متعال در کتاب آسمانی قرآن کریم به آنها اشاره کرده است. افزون بر آن، زنانی همچون حضرت فاطمهزهرا(س)، مریم، آسیه و مادر حضرت موسی(ع) از آن دسته زنانی هستند که خداوند از آنها به بزرگی یاد کرده است. برای شناخت منزلت و شأن حضرت فاطمهزهرا(س) باید به آیههای قرآن کریم و حدیث و کلام پیامبر عظیمالشأن اسلام(ص) و اهلبیت(ع) مراجعه کنیم تا از بین آنها بتوانیم در حد وسع خود، شناختی از منزلت بانوی گرامی اسلام داشته باشیم و بدانیم به چه دلیل حضرت زهرا(س) بهعنوان الگو و سرآمد زنان عالم معرفی شدهاند.
یکی از موضوعات مهم اجتماعی امروز جایگاه و نقش دختر در عرصه خانواده و اجتماع است. با بررسی در منابع اسلامی میتوان فهمید که دختر در اندیشه اسلامی چه جایگاه والایی داشته و دارد.
ایران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، رشد و ترقی بسیار چشمگیری داشته است و زنان در همه ارگانها و نهادها نقش فعالی دارند و در متن جامعه درحال فعالیت هستند. اگر به دیگر کشورهای اسلامی و غیراسلامی نگاه کنید، درمییابید زنان آنچنان در جامعه فعال نیستند و در کشورهای غربی که شاهد فروپاشی اخلاقی هستیم، زنان را بهعنوان کالا مینگرند و هر از چند گاهی شاهد رسواییهای اخلاقی در میان جوامع آنها هستیم که باعث نگرانی و تشویشخاطر قشر زنان میشود. دین مبین اسلام دستورات کامل و جامعی برای انسان دارد که عمل به آنها نهتنها خشنودی خداوند باری تعالی را در پی دارد، بلکه باعث ترقی و شکوفایی نوع بشر در همه زمینهها میشود.
اگر میخواهید جامعهای را اصلاح کنید، باید آموزش زنان جامعه مورد توجه قرار گیرد تا انسانها در اولین مرحله که فضای خانواده است بهدرستی آموزش ببینند. دین مبین اسلام را میتوان بهعنوان بهترین دین الهی دانست که در جهت تکریم زنان، گامهای عملی برداشته است و امروزه زنان در کشورهای اسلامی دارای مقام و منزلت مناسبی برای خویشتن هستند. اما نقش اجتماعی زن در خانه و خانواده، مهمتر از نقش زنی است که خانواده را ترک کرده تا در جامعه باشد، جامعه یک خانواده بزرگ است، شما باید اول در یک خانواده کوچک تربیت و بزرگ شوید و تمام مسائل را تمرین کنید، شکوفا شوید تا بعد وارد خانواده بزرگ شوید. خانواده در اسلام مقدمهای برای ورود فرد به جامعه است. در هر مقطع تاریخی در اسلام، یک زن در کنار مرد بوده است و هیچ قصه مستقلی نداریم که زن یا مرد بهتنهایی قهرمان قصه باشند. اشکالی که در جهان اسلام وجود دارد، این است که بسیاری از مسائل غیردینی با مسائل دینی مخلوط شده و به عنوان مثال در کشور ایران، هویت فرهنگی ایرانی کاملا اسلامی نشده و بسیاری از رفتارها، سلوکها، موقعیتها و قرائتها براساس فرهنگ ایران است، علاوهبراین، تعدد قرائتها در این مورد و اشکالاتی نیز در اجرا به وجود آمده است.
در اسلام، حضرت فاطمهزهرا(س) بهعنوان الگویی برای زنان و بلکه انسانهای جهان معرفی شده است؛ شخصیتی مثل حضرت فاطمه معصومه(ع) نیز عالمه، محدثه و ولایتمحور بوده که مقام عصمت داشته است. ایشان در زمان حیات و هجرت خود و حتی بعد از شهادت تاثیرگذار بودهاند و امروز شاهد حرکت علمی عظیم در شهر قم و در جوار مزار ایشان هستیم. اسلام باید بهصورت یک منظومه کامل در جامعه اجرا شود. باید برنامهریزی کامل انجام شود تا احکام اسلام همه ابعاد زندگی را دربرگیرد. در این عصر غیبت نمیتوانیم به ایدهآل برسیم اما اگر قرار به اصلاح باشد، خودمان میتوانیم در اطراف خودمان اصلاح جزئی انجام دهیم.
ارسال نظر