ساختمان ۱۵طبقه معروف شهر که پنج سال قبل در حریق سهمگین از بین رفت، دوباره سرپا شد
و اینک پلاسکو
پلاسکو، نامی است که تکرار آن برای مردم پایتخت و حتی ایران یادآور رشادت 16آتشنشانی است که جان خود را فدا کردند تا هیچیک از کسبه و مردمی که در آن ساختمان عظیم تجاری حضور داشتند جان خود را از دست ندهند. حادثه تلخ تخریب پلاسکو که 30دیماه سال95 روی داد شوکی بزرگ به مردم وارد کرد. اما روز گذشته بنای جدید در محل پلاسکوی سابق با حضور رییس بنیاد مستضعفان، استاندار تهران، مدیرعامل سازمان آتشنشانی، رییس سازمان انرژی اتمی و کسبه آن افتتاح شد.
ساختمان پلاسکو بهعنوان یک مرکز تجاری ۱۷طبقه با اسکلت فلزی که در سال۱۳۴۱ گشایش یافته بود، یکی از مهمترین کانونهای تولید و فروش پوشاک در تهران بود. این ساختمان در روز پنجشنبه ۳۰دی ۱۳۹۵ دچار آتشسوزی شد و ۵۶۰واحد تجاری در آن از بین رفت. ساختمان پلاسکو پس از سهساعتونیم سوختن، فروریخت و شماری از آتشنشانان که درحال مهار آتشسوزی در بیرون و درون ساختمان بودند، به شهادت رسیدند. اما حالا در نمای پلاسکوی جدید از بتن GFRC استفاده شده که دارای وزن سبک و مقاومت بالا در برابر آتشسوزی است. پلاسکوی۱۴۰۰ طبق جدیدترین مقررات، آییننامهها و دستورالعملهای حوزه ساختوساز و بهخصوص آتشنشانی در ۲۰طبقه و با زیربنای ۲۰هزارمتر ساخته شده است. ساختمان پلاسکوی جدید دارای ۲۰طبقه است که ۱۵طبقه روی زمین و پنجطبقه از آن زیر زمین قرار دارد. شروع ساخت مجدد پلاسکو در سال۹۷ ازسوی بنیاد مستضعفان بهعنوان متولی این پروژه با رویکرد اتمام آن تا سال۱۴۰۰ با عملیات خاکبرداری و احداث سازه نگهبان کلید خورد.نمای بیرونی ساختمان پلاسکو از طرح معماری آجری ایرانی به نام «فخر» و «مدین» الهام گرفته است. محل فرود هلیکوپتر(هلیپد) با ابعاد ۱۸در۱۸متر در بالاترین نقطه ساختمان پلاسکو قرار دارد. این ساختمان از جدیدترین تاسیسات برقی و مکانیکی بهره میبرد و پردههای ضد حریق استفادهشده مانع از انتقال آتش به سایر نقاط ساختمان میشود. ساختمان جدید که دارای ۳۴۶واحد کسبی است، حالا در آخرین روزهای کاری سال شاهد فعالیت گسترده کسبهای است که درحال آمادهسازی نما و دکور داخلی واحدتجاری خود هستند. هر طبقه از ساختمان پلاسکو دارای هزار متر زیربناست. پلاسکوی جدید همچنین دارای ۱۶دستگاه پلهبرقی و آسانسور است. قسمت شمالی پلاسکو که در آتشسوزی سال۹۵ خسارت کمتری دیده بود، با همت کسبه این ساختمان بازسازی و در بهمنماه امسال به بهرهبرداری رسید. احداث ساختمان جنوبی پلاسکو اما ازسوی بنیاد مستضعفان انجام شد و روز جمعه بهصورت رسمی افتتاح شد. قسمت جنوبی پلاسکو با بهرهگیری از استانداردهای روز مانند مدرنترین ساختمانهای دنیا ساخته شده است. فتاح، رییس بنیاد مستضعفان دیروز در مراسم افتتاح ساختمان جدید پلاسکو اعلام کرد: گرچه براساس حکمی که نهایی شده تقصیر بنیاد مستضعفان در حادثه پلاسکو ۱۶.۲درصد بود و ما وظیفه ساخت مجدد آن را نداشتیم اما بهتنهایی و با صرف ۴۰۰میلیارد تومان، پلاسکو را دوباره ساختیم. وی افزود: ما با ایمان این ساختمان را ساختیم، نه با چرتکهاندازی. علاوهبر این با وجود ۶۰۰کسبه در پلاسکو، این ساختمان به نمادی از تولید در صنعت پوشاک تبدیل شده بود که در آینده نیز همین اتفاق خواهد افتاد.
پارکینگ هم ساخته میشود
رییس بنیاد مستضعفان افزود: ساختمان پلاسکو به وسعت هزارمترمربع و در ۲۰طبقه ساخته شد و سختی کار جایی بود که باید مشاعات، آسانسورها و پلهبرقیها به این فضا اضافه میشد و درعینحال رضایت کسبه نیز مورد توجه قرار میگرفت. از سوی دیگر، برای تامین پارکینگ پلاسکو هزینههای آن را یکجا به شهرداری پرداخت کردیم تا ایمنسازی آن به شهرداری واگذار شود. وی گفت: در پی آن هستیم که زمین جانبی ساختمان پلاسکو موسوم به پارکینگ اکبر درصورت دریافت مجوزهای لازم از شهرداری تهران و دیگر دستگاههای متولی مانند وزارت میراث و گردشگری بسازیم و به پارکینگی نمونه و مدرن تبدیل کنیم. فتاح اظهار کرد: بنیاد مستضعفان بهعنوان مالک ساختمان پلاسکو همزمان با آغاز سال جدید مدیریت این ساختمان را به کسبه واگذار خواهد کرد و تا یکسال آینده پیمانکار این ساختمان در پلاسکو باقی میماند تا مشکلات احتمالی این ساختمان را برطرف کند. وی درباره هزینههای ساخت مجدد پلاسکو گفت:
پیش از این و در ابتدای برنامهریزی برای ساخت پلاسکو ۱۷۰میلیارد تومان هزینه برآورد کرده بودیم اما متاسفانه در سالهای گذشته همه چیز چند برابر افزایش قیمت پیدا کرد تا هزینه این ساختمان در بخشهای مختلف ازجمله هزینههای صدور پروانه، مجوزها و عملیات عمرانی به ۴۰۰میلیارد تومان برای بنیاد مستضعفان برسد. وی در پایان اظهار امیدواری کرد که هرچه سریعتر پایان کار ساختمان پلاسکو صادر شود تا کسبه بتوانند اسناد خود را تحویل بگیرند.
ارسال نظر