«صبحنو» از کاخسازی عجیب وسط جنگلهای مازندران گزارش میدهد
جنگلخواری سوپر میلیاردرها
ماجرای کاخ پرحاشیه سیمرغ مجددا ورد زبانها شده و اینبار با ورود دستگاه قضا باید دید تصمیم نهایی در این زمینه چیست؟ کاخی که برای ساخت آن بیش از ۳۰هزار مترمربع از باغات مرکبات تخریب شده است.
تغییر کاربریهای گسترده و ساختوسازهای بیضابطه در مناطق ییلاقی استانهای شمالی زخمی کاری و عمیق بر پیکره بیرمق طبیعت استان گلستان وارد کرده است. مطابق اظهارات کارشناسان محیطزیست، در برخی مناطق تا چشم کار میکند ویلاها و ساختمانهای چندطبقه لاکچری رخنمایی میکنند، با اینکه سختگیری در حوزه ساختوسازهای غیرمجاز و تغییر کاربریهای غیرقانونی در چند سال اخیر بیشتر شده اما هنوز هم ستونهای بتنی و آهنی در دل طبیعت این استان قابل مشاهده است؛ البته این دستاندازی محدود به استانهای شمالی نمیشود، بلکه در سایر نقاط کشور از حریم رودخانه تا جنگل و کوه تجاوز به طبیعت و ساختوسازهای غیرمجاز دیده میشود. همین موضوع سبب شد تا دیماه سال گذشته حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای در نشست شورای عالی قوهقضاییه به موضوع چالشبرانگیز تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی و تغییر کاربری اراضی زراعی و کشاورزی پرداخت و در این راستا، دستورات مهمی را درجهت مقابله همهجانبه، بدون اغماض و هرگونه خط قرمز با متجاوزان و متعدیان به اراضی ملی و منابع طبیعی و سوداگرانی که مبادرت به تغییر کاربری اراضی زراعی میکنند و همچنین قلعوقمع و تخریب بدون ملاحظه بناها و مستحدثاتی که ازسوی افراد عادی و برخی دستگاههای حکومتی و دولتی در حریم رودخانهها احداث میشوند، صادر کرد.
پارک ملی گلستان به نام مردم سند خورد
دستور رییس قوهقضاییه سبب شد تا بخشی از اراضی تصرفشده آزاد شوند و پارک ملی گلستان نیز به نام مردم سند بخورد. حالا بعد از گذشت چندماه ساختوساز عجیب در دل جنگل دوباره سبب واکنش رییس قوهقضاییه شد.
حجتالاسلام محسنیاژهای با اشاره به اقدامات صورتگرفته ازسوی سازمان بازرسی کل کشور در زمینه رسیدگی به تخلفات مربوط به ساخت یک ابرویلا در یکی از روستاهای استان مازندران اظهار کرد: ممکن است برخی تصور کنند ساختوساز یک ویلا چه اهمیتی داشته که سازمان بازرسی به موضوع آن ورود کرده است؛ این موضوع صرفا رسیدگی به یک ساختوساز غیرقانونی نبود؛ چنانچه به تخلفات صورتگرفته در ساخت این ویلا بیتوجهی میشد این امر ساختوسازهای غیرقانونی دیگری را در آن منطقه در پی داشت.
رییس قوهقضاییه گفت: پیگیری ساخت ویلای غیرقانونی مورد اشاره زمانی اثربخش است که منتهی به رفع تخلفات درمورد ویلای مزبور و جلوگیری از موارد مشابه شود.
حجتالاسلام محسنیاژهای با اشاره به پروندههای زیادی که در حوزه زمین و اراضی در قوهقضاییه تشکیل شده و میشود، گفت: با توجه به شناختی که از شخص رییسجمهور وجود دارد بسیار امید داریم اقدام عاجلی از ناحیه دولت برای ساماندهی موضوع زمین، جلوگیری از ساختوسازهای غیرمجاز، تغییر کاربریها و دستگاههای صادرکننده مجوز و پروانه ساختوساز، صورت گیرد.
سوال اساسی در ذهن مطرح میشود و آن این است که چطور به صاحبان این املاک مجوز ساختوساز داده میشود؟ آن هم ساختوسازهایی که علنا در دل رودخانه و کوه قرار دارند و حتی وجود چنین ساختمانهایی برای بومینشینان آن منطقه که شبیه قلعه است خوشایند نیست و عدهای از آنها در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده بودند که «این افراد محلی نیستند، اگر محلی بودند ملک میلیاردی نمیساختند و توان ساخت نداشتند.»
تصرف حق عموم مردم
حسین آخانی، استاد و کارشناس محیطزیست در اینباره به «صبحنو» میگوید: متاسفانه ما هر روز شاهد حضور بیش از پیش ساختمانهای آنچنانی در دل اراضی جنگلی و طبیعت هستیم که در حال بلعیدن طبیعت هستند و البته این فاجعه آنقدر وسیع و جبرانناپذیر است که بهراحتی نمیتوان از آن گذشت، از بطن این فضای سبز و اراضی بهراحتی میتوان محصولات کشاورزی به دست آورد اما تنها سیمان، خاک و غیره نتیجه آنهاست.
او ادامه میدهد: ویلاسازی در طبیعت و تغییر کاربریها و انبوهسازی نهتنها گردشگری را توسعه نداد، بلکه ضررهای جبرانناپذیری بر منابع آبی و منابع طبیعی بکر وارد آورد؛ البته آسیب دیدن طبیعت، مسطح شدن کوهها، فرسایش خاک و آلودگیهای محیطی و همچنین تغییر کاربری زمینهای کشاورزی برای ساخت ویلا باعث شده در درازمدت اثرات محیطی نامناسبی بر طبیعت زیبای شمال یا اطراف تهران به جای بگذارد.
این استاد دانشگاه اضافه میکند: منابع طبیعی به معضل تبدیل شده است، هرچند نمایشی ویلاها را تخریب میکنیم اما باید در ابتدا از ساختوساز جلوگیری شود، هر منطقه ظرفیتی دارد. برخی افراد اقدام به ساخت چنین ویلاها و قصرهایی در دل طبیعت میکنند و جالب اینجاست که بهراحتی هم به آنها برق، گاز و غیره میدهند؛ البته هیچگونه ساختوسازی با مجوز هم نباید لب رودخانه انجام شود؛ زیرا منابع طبیعی هستند و مردم حق طبیعیشان است که بتوانند از آن بهره ببرند، نه اینکه یک فردی غنی و صاحب ثروت بتواند آن را به تصرف خودش درآورد.
برخورد با سودجویان و یک نکته
مبارزه با وقوع جرم و ناهنجاریهای اجتماعی و اقدامات ضدمنافع اقتصادی و ملی و علیه سلامت و حقوق شهروندان نیازمند چند فاکتور اساسی است و یکی از این فاکتورها ایجاد عزم و اراده ملی در دستگاههای اجرایی و مردم برای مبارزه با اقدامات غیرقانونی و ضدمنافع ملی است. دیگری استفاده از ظرفیت گروههای مردمنهاد و نهادهای مدنی و حمایت از آنها در راستای پیشگیری از وقوع اینگونه جرایم و بررسی و استقبال از ارائه راهحلهای پیشنهادی ازسوی آنها در چنین مواردی است؛ البته اقدام رییس قوهقضاییه در این زمینه اقدام مثبتی بوده است.
بیشک مبارزه با تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات باید مبتنیبر سیاستهای پیشگیرانه و توأم با اجرای دقیق قانون بالاخص در حوزه خرد شدن اراضی کشاورزی و باغات و نظارت دقیق دستگاههای ذیربط بر حفظ کاربری آنها باشد. به نظر میآید ما با خلأ قانونی روبهرو هستیم و در این خصوص میطلبد نمایندگان مجلس با آسیبشناسی لازم و مقتضیات روز و شرایط فعلی جامعه و شیوع گسترده این دستاندازیها و اقدامات مجرمانه بهلحاظ تقنینی بستر لازم را برای برخورد صریح و لازم قضایی فراهم کنند.
ارسال نظر