گزارش «صبحنو» از شهریه نجومی مدارس غیردولتی را بخوانید
غیرمتعارف و بیکیفیت!
هرچند امتحانات بهتازگی تمام شده اما پیشثبتنام مدارس از اردیبهشت و خرداد آغاز و باز ماجرای شهریههای چند میلیونی مدارس غیرانتفاعی سر زبانها افتاده است.
مطابق با بررسیها، برای مدرسهای که میانگین ۳۰میلیون تومان از هر دانشآموزی دریافت میکند با ۳۰۰دانشآموز چیزی حدود ۹میلیارد تومان آورده مالی دارد و حالا اگر برای هر دانشآموز حدود ۱۲میلیون تومان اضافه دریافت کنند، سهمیلیارد و ۶۰۰میلیون تومان اضافه دریافت کرده، این در حالی است که به گفته بسیاری از والدین نهتنها خدمات افزایش نداشته، بلکه از کیفیت آنها کاسته هم شده است و نباید این را هم بپذیریم که این افزایش قیمت به جیب معلمهای مدارس میرود که شواهد و گفتههای معلمهای این مدارس نشان میدهد که حقوقهای آنها اصولا از کف حقوق کارگران نیز کمتر است.
توان ثبتنام در مدارس غیردولتی را نداریم
پدر دانشآموزی که امسال را در کلاس اول ابتدایی در مدرسه غیرانتفاعی درس خوانده از قیمتی که مدرسه برای سال دیگر اعلام کرده میگوید: «من و همسرم هر دو شاغل هستیم و هیچکدام فرصت زیادی نداریم که درسها را با کودک دوره کنیم. از سوی دیگر، مدرسهای که کودکم در آن درس میخواند آموزشش تا ساعت ۴بعدازظهر ادامه دارد و این فرصت را به ما میدهد که بعد از کار به دنبالش برویم و او را به خانه ببریم، به همین دلیل بهخاطر شرایط کاری ناچاریم او را در مدرسهای نامنویسی کنیم که بتواند وقت بیشتری در اختیار بچه قرار دهد اما امسال رقم عجیبوغریبی را برای سال آینده اعلام کردهاند که نمیدانیم با شرایط اقتصادی موجود باز هم میتوانیم او را در همین مدرسه ثبتنام کنیم یا باید عطای آن را به لقایش ببخشیم و یک مدرسه دولتی را برای ثبتنام دخترم پیدا کنیم.»
پدر دانشآموز دیگری که دانشآموزش در یکی از این مدرسههای اسم درکرده درس میخواند، درباره افزایش قیمتی که مدرسه اعلام کرده است، میگوید: «سال گذشته پسرم در پایه چهارم درس میخواند و شهریه ۲۵میلیون تومانی برای مدرسه پرداخت کردیم اما امسال به ما گفتهاند که هزینه مدرسه را باید روی ۳۷میلیون تومان حساب کنیم. آخر انصافتان کجاست، چرا باید برای یک پایه این همه افزایش قیمت داشته باشیم.»
چراغ سبز افزایش شهریه به مدارس غیردولتی
«احمد محمودزاده»، رییس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزشوپرورش درباره برخورد با مدارسی که شهریه را خارج از الگوی آموزشوپرورش افزایش میدهند، میگوید: ما بازدید و جلسات زیادی در این زمینه داشتهایم. این موضوع که شما به آن اشاره کردید احتمال دارد که در تهران باشد، زیرا در استانهای دیگر اینطور نیست. ما با مدارس به این توافق رسیدیم که ما هم نگاهی به سقفی که موردنظر مدارس هست داشته باشیم که البته باز هم متناسب با برنامهها و امکانات آن مدرسه خواهد بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: از طرفی هم ازسوی مدارس به ما قول داده شده نسبتبه انتظاری که از آنها داریم متعهد باشند. آنها باید تعهد کنند عددی که درنهایت بهعنوان شهریه مدرسه تعیین میشود ملاک قرار بگیرد؛ شهریهای که اعلام میشود با شهریهای که پرداخت میشود یکی باشد. محمودزاده اضافه کرد: ضمنا طبق قانون جدیدی که برای مجلس بردیم و امسال هم انجام خواهد شد، این است که مبلغ اضافه ثبتنامیها و هم اضافه پرداختیها از مدرسه گرفته خواهد شد و به حسابی که مدنظر است یا خزانه دولت ریخته میشود. معاون وزیر آموزشوپرورش درباره زمان دقیق اعلام شهریه مدارس غیردولتی اظهار داشت: ما تقریبا اوایل فروردینماه امسال الگوی شهریه را به مدارس اعلام کردیم و مدارس براساس آن الگو، میزان شهریه را به شورای نظارت منطقه، استان و درنهایت کشور اعلام میکنند و درنهایت تعیین تکلیف میشود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه استقبال خیلی خوبی از مدارس غیردولتی انجام میپذیرد، بعضا پیشثبتنام اتفاق میافتد؛ از اینرو پیش ثبتنام باید متناسب با شهریه سال گذشته بهصورت علیالحساب انجام پذیرد تا شورای نظارت منطقه، استان و کشور این شهریه را تعیین کنند و ثبتنام را براساس آن
انجام دهند.
رییس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزشوپرورش گفت: شهریهای که مدنظر ماست طبق برنامه درسی است و مابقی آن توافقی میان مدارس و خانواده است. برخی مدارس یکسری فوقبرنامهها دارند. ما شهریه را برای ساعات آموزشی و فوقبرنامههای درسی اعلام میکنیم.
وی با تاکید بر اینکه مدارس مرز میان شهریه ثابت و فوقبرنامه را برای خانوادهها روشن کنند، بیان میکند: اولا از مدارس خواهش میکنیم که بحث شهریه ثابت و فوقبرنامه درسی را از هم تفکیک کنند. ثانیا این موارد را حتما به خانوادهها اطلاعرسانی کنند، اینگونه نشود که خانوادهای وقتی شهریه را پرداخت کرد احساس کند این شهریه بهعنوان کل شهریه ثابت و فوقبرنامه است. رییس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزشوپرورش در توضیح الگوی شهریه مدارس برای سالجاری میگوید: ما کف و سقف شهریه را برای مدارس اعلام میکنیم تا آنها در جریان جزئیات باشند. الگوی شهریه یک معیار بوده و عددی نیست، بدین صورت که ما به مدارس اجازه دادیم براساس تعداد نیروی انسانی و مقدار و فضای آموزشی که در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد اقدام کنند. در کنار این، امسال اجازه دادیم افزایش شهریه برای بخشی از سند تحول بنیادین، ازجمله رویکردهای تربیتی و آموزشی اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: به تعبیر دیگر، ما اجازه دادیم که ۳۵درصد از ۱۰۰امتیاز شهریه به اجرایی کردن سند تحول بنیادین در مدارس و انجام رویکردهای آموزشی و تربیتی اختصاص یابد. یعنی نگاه ما به مدارس جدید متناسب با رویکردهای پرورشی و تربیتی است. اینکه آیا شاخصهای موردنظر ما از نظر تربیتی در مدارس انجام میپذیرد یا نه؟ پس فقط به موضوعات قبولی کنکور بسنده نخواهیم کرد. شاخصها میتواند این باشد که آیا مدارس ما در مسابقات فرهنگی، هنری، قرآنی و جشنوارهها حضور دارند یا نه؟ که متناسب با آن شهریهها بسته خواهد شد.
عدد شهریه برای همه مدارس یکی نیست
محمودزاده گفت: عدد شهریه اینگونه نیست که برای همه مدارس یکی باشد؛ زیرا مدرسه غیردولتی که در شهرستان فعالیت دارد با مدرسهای که در تهران با امکانات بیشتری به دانشآموزان خدمات میدهد شهریه متفاوتی دارند.
رییس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزشوپرورش در پایان گفت: ما امسال نمیخواهیم درصد اعلام کنیم؛ زیرا میخواهیم متناسب با عملکردها، افزایش شهریه داشته باشیم. ممکن است یک مدرسه به علت عملکردهایی که داشته اصلا افزایش شهریه نداشته باشد اما به یک مدرسه دیگر بهخاطر امکانات، تجهیزات و... اجازه افزایش شهریه تا درصد بالا را هم بدهیم.
به نظر میرسد درواقع مدارس غیردولتی دارند طبق دستورالعملها رفتار میکنند و اجازه افزایش شهریه به آنها داده شده است و حالا باید دید با این میزان افزایش شهریهها آیا مدارس غیردولتی با ریزش مخاطب روبهرو میشوند یا خانوادهها با وجود عدم رضایتی که پای آموزشوپرورش نوشته میشود از سبد خانوار میزنند تا فرزندانشان در محیطی با امکانات بیشتر درس بخوانند. این درحالی است که همچنان تراکم جمعیت در مدارس دولتی و افت کیفیت آموزشی و کمبود معلم در مدارس دولتی برجای خود باقی است.
ارسال نظر