کوتاه درباره دوشنبهای که اختلال اینترنت اعصاب همه را خرد کرد
قطع کن، ولی قبلش بگو
دو روز پیش بود که بهشکل ناگهانی عده زیادی از کاربران در ساعات میانه روز درباره قطعشدن خطوط ارتباطی اینترنت یا سرعت کم و قطع و وصل مکرر اینترنت خانگی و همراه توئیت و استوری گذاشتند و از بقیه کاربران دراینباره سؤال کردند.
چرا اینترنت قطع شد؟
علت رسمی این اتفاق آتشسوزی در یکی از حوضچههای ارتباطی منطقه۸ مخابرات تهران اعلام شد که بر اثر آن ارتباط مخابراتی ثابت و سیار در مناطقی از شهر تهران کامل یا مقطعی قطع شده بود. قطعی اینترنت گاهی بهصورت مقطعی و برای چند شرکت خاص اتفاق میافتد و معمولا با سرعت خوبی هم مشکل برطرف میشود، اما اتفاق دو روز پیش از آنجا بیشتر به چشم آمد که شبکه اینترنت همراه و ثابت در چندین شرکت بهطور کامل و بدون اطلاع قبلی قطع شد و اینکه شبکه تلفن همراه نیز برای بعضی کاربران در برخی مناطق تهران از دسترس خارج شد. نکته عجیب ماجرا هم آنجا بود که با وجود نمایش آنتن روی صفحه گوشی، امکان برقراری تماس و ارسال پیامک وجود نداشت. اگر بهدنبال آمار دقیق هم باشیم، میتوانیم به اعداد و ارقام نتبلاکس رجوع کنیم که در حساب توئیتری خود گزارش کرد که ۲۱درصد از اینترنت ایران و نه تهران مختل شده است. یعنی یکپنجم کاربران اینترنتی این اتفاق را لمس کردند که عدد کمی نیست و برای همین بعد خبری پیدا کرد. اما شایعات عجیبوغریب پس از این اتفاق باعث شد که اصل این اتفاق اعصابخردکن کمی کمتر مورد توجه قرار بگیرد.
شایعات آنتنی
پیش از این نوشتیم که نتبلاکس که بهنوعی نهاد ناظر بر اینترنت جهانی است، یکپنجم کاربران را دچار مشکل اختلال اینترنت میدانست، اما در گزارشی که بر اساس دادههای کاربران در شبکههای اجتماعی بیرون آمده بود، کاربران اینترنت موبایل همراه اول در تهران، تبریز، شیراز، اصفهان و مشهد حتی برای دسترسی به گوگل هم با مشکلات جدی مواجه شده بودند و کاربران اینترنت موبایل ایرانسل وضعیت بدتری داشتند و این اپراتور تقریبا از ساعت۱۰صبح این روز با قطعی کامل اینترنت روبهرو بوده است. این گستردگی باعث شد که بازار گمانهزنیهای عجیبوغریب هم داغ شود و بعضیها این اتفاق را خرابکاری عمدی بدانند یا بعضی دیگر آن را در راستای اجرای طرح صیانت از کاربران تلقی کنند. این گمانهزنیها البته یک هفته پیش که اینترنت برای ساعاتی مختل شده بود هم بهشکلی مشابه اتفاق افتاد، اما عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، دلیل این قطعی و اختلال را «قدیمی و فرسودهبودن کابلهای برق داخلی مرکز مخابراتی انقلاب» اعلام و این شکل گمانهزنیها را رد کرد. اما بازار این شایعات را میتوان چیز دیگری دانست؛ اطلاعرسانینشدن به موقع و مناسب در بیشتر اوقات.
توضیح، نشانه ضعف نیست
احتمالا کلیپ معروف و حالا دیگر مبتذلشده «توضیح نشانه ضعف است» را دیدهاید، اما راستش را بخواهید در زمینه اطلاعرسانی به مردم آن هم درباره موضوعی مثل قطع و وصلشدن اینترنت که نهفقط یک سرگرمی و نهفقط یک راه ارتباطی با دیگران، بلکه محلی برای کسب درآمد خیلیهاست، توضیح اصلا نشانه ضعف نیست. اگر دیروز بلافاصله پس از مشکلی که پیش آمد، از طریق خود شرکتهای مربوطه به مردم اطلاعرسانی میشد، کمترین اتفاقی که میافتاد، این بود که مردم کاروکسب آن روزشان را بر اساس قطعی اینترنت برنامهریزی میکردند. آنلاینشاپها و پلتفرمهای حملونقل و اینترنتی و سرویسهای سفارش غذا تکلیف شان را میدانستند و در ارائه خدمات به مردم موفقتر بودند. اما چیزی که نهتنها باعث ایجاد شایعات عجیبوغریب بلکه دلیل اعصابخردی و معطلی خیلیها در میانه روز شد، این بود که نمیدانستند دقیقا چه اتفاقی افتاده و کی قرار است تمام شود. کاری که میشد با ارسال یک پیامک ساده آن را اطلاعرسانی کرد.
ارسال نظر