درحالی دور هشتم مذاکرات از ۶دی آغاز میشود که رفتارهای اروپاییها، رسیدن به فهم مشترک را سخت کرده است
اراده شرق، بیارادگی غرب
مذاکرات وین حالا در مرحله متفاوتی نسبتبه ماههای گذشته قرار گرفته است. دور هفتم مذاکرات اگرچه نتیجهای دربرنداشت و دو طرف برای بررسیهای بیشتر، به پایتختهایشان بازگشتند اما آغاز دور هشتم به فاصله کوتاهی میتواند نشاندهنده ضرورت بهره بردن از دیپلماسی و ابتر بودن تهدیدها و رجزخوانیها باشد؛ رویکردی که اگرچه آمریکا و متحدانش در روزهای اخیر سعی کردند نهایت بهره را از آن ببرند، اما درنهایت به نتیجهای نرسیدند.
در این راستا، «انریکه مورا»، هماهنگکننده اتحادیه اروپا، با انتشار توییتی، نوشت: «مذاکرات وین از دوشنبه ۲۷دسامبر (۶دی) از سر گرفته میشود؛ کمیسیون مشترک برجام برای گفتوگو و تعیین راه پیشرو، جلسه برگزار میکند.»وی در ادامه نوشت که «این مهم است که سرعت حل مسائل کلیدی باقیمانده را افزایش دهیم و با همکاری نزدیک با آمریکا به جلو برویم؛ به دور هشتم خوش آمدید.» مورا در شرایطی از آغاز دور هشتم سخن گفته که بر همکاری نزدیک با آمریکا تاکید کرده است. آمریکاییها که مقصر اصلی وضع موجود هستند، حالا اگرچه از اقدام خود و پشت کردن به یک توافق بینالمللی پشیمان هستند، اما راهی جز تن دادن به خواستههای قانونی و منطقی ایران ندارند.
شکست جبهه واحد علیه ایران
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در نشست هفتگی خود درباره لغو تحریمها علیه ایران گفت: همانطور که گفتیم آمادهایم تحریمهای مغایر با برجام را لغو کنیم. اظهارات آمریکاییها اگرچه با گذشته متفاوت شده است و به این نتیجه رسیدهاند که باید رویکرد متفاوتی را در برابر ایران در پیش بگیرند اما هنوز با خواستههای قانونی ایران فاصله دارند. لغو کامل تحریمها و اقدام سریع آمریکا دراینباره موضوعی است که بههیچوجه قابل اغماض نیست و مقامات کاخسفید باید برای آن تصمیم جدی اتخاذ کنند.البته از سوی دیگر، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مصاحبه با «سیانان »بار دیگر به تاکتیک ضیق وقت استناد کرد تا به زعم خود ایران را در میز مذاکرات وین تحت فشار قرار دهد. وی با این ادعا که زمان برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ رو به اتمام است؛ گفت: در آیندهای نه چندان دور، به این نتیجه خواهیم رسید که برجام دیگر وجود ندارد و باید درباره توافقی کاملا جدید و متفاوت مذاکره کنیم؛ البته به این ترتیب، وارد دورهای از افزایش بحران خواهیم شد.کشورهای غربی در ماههای منتهی به آغاز مذاکرات وین نهایت تلاش خود را به کار گرفتند تا با شکل دادن اجماع علیه ایران، منافع نامشروع خود را محقق سازند؛ اقدامی که با راهبرد منطقی و اصولی ایران در بازگشت به میز مذاکرات ناکام ماند و طرفهای مقابل را در این مسیر نیز ناکام گذاشت. حالا در شرایطی قرار گرفتهایم که به گفته میخائیل اولیانوف، هیچ جبهه واحدی علیه ایران در مذاکرات وجود نداشت.وی در توییتی نوشت: «ما با این ذهنیت پیش میرویم که همه در یک کشتی هستیم. در مذاکرات وین جبهه واحدی علیه ایران وجود ندارد. ایران شریک ارزشمند و قابل احترام ماست و ما به یکدیگر برای یافتن راهحلهایی نیاز داریم که مورد توافق همه طرفها باشد.»
انتقاد امیرعبداللهیان از فرانسه
حالا با مواضع صریح مقامات چین و روسیه در مذاکرات وین و اظهارات متفاوت آنها، اروپا در پیشبرد اهداف آمریکایی-صهیونیستی ناکام مانده است؛ روسیه و چین نهتنها دیگر سنخیتی با اروپاییها ندارند، بلکه بارها با لحنی تند به آنها هشدار دادهاند که حرفهایتر مذاکره کرده و دست از بهانهجویی و مانعتراشی بردارند.
لاوروف، وزیر خارجه فدراسیون روسیه در گفتوگو با شبکه راشاتودی شرایط موجود را بسیار جالبتوجه تبیین کرده و گفته است: ایران اعلام کرده که به محض بازگشت آمریکا به توافق، ایران افزایش غنیسازی اورانیوم و ساخت سانتریفیوژهای هوشمندتر را متوقف خواهد کرد. متاسفانه شرکای غربی ما تلاش میکنند که واقعیتها را وارونه جلوه بدهند.
فرانسه که رویکردش در دور هفتم همه را شوکه کرده است، سگ هار مذاکرات وین شده و نهتنها دست از مانعتراشی برنمیدارد، بلکه قصد امتیاز گرفتن و با گرفتن از همه طرفها، حتی اروپاییها را دارد؛ موضوعی که حالا با واکنش حسین امیرعبداللهیان نیز مواجه شده است. وی عصر روز پنجشنبه در جریان نشست مطبوعاتی مشترک با فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق گفت: در جریان این مذاکرات ما درمجموع موضع برخی کشورهای اروپایی ازجمله فرانسه را سازنده نمیبینیم و انتظار داریم طرف فرانسوی در نقش سازنده در این مذاکرات متمرکز شود.از همین رو، حسین امیرعبداللهیان با استقبال از ادامه مذاکرات وین در روز دوشنبه گفت: «طرفهای مقابل تردید نکنند که اگر بخواهند یک امتیاز بدهند و ۱۰امتیاز بگیرند جمهوری اسلامی ایران هرگز زیر بار این روش نخواهد رفت.»
راهبرد غلط غرب در مذاکرات وین
آمریکا که در سال۲۰۱۸ و در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، علیرغم هشدارهای تحلیلگران و مقامات آمریکایی، از توافقنامه برجام خارج شده بود، حالا نهتنها در مذاکرات وین حضور ندارد، بلکه بهطور غیرمستقیم در مذاکرات جاری شرکت کرده است. امیرعبداللهیان با بیان اینکه طرف آمریکایی نیز بهصورت نانوشته بعضا برخی پیامها را به داخل جلسات میفرستد و پیامها و پاسخهای لازم را دریافت میکند، گفت: ما بهصراحت اعلام میکنیم که با حسننیت و جدیت و با نگاه رسیدن به یک توافق خوب مذاکرات جاری در وین را دنبال میکنیم و طرفهای مقابل نیز باید با چنین رویکردی وارد این مذاکرات شوند.
در همین راستا، فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان گفت که زمان مذاکرات مستقیم میان واشنگتن و تهران نه فقط درمورد برنامه هستهای بلکه درمورد تحریمها نیز فرارسیده است؛ البته وزیر خارجه ایران به پیشنهاد وزیر خارجه عراق مبنی بر ضرورت مذاکره مستقیم تهران و واشنگتن واکنشی نشان نداد.
غربیها که با سابقهای منفی از خود در افکارعمومی جهان در اجرای تعهدات برجامی به جای گذاشتهاند، هنوز هم دست از زیادهخواهی برنداشتهاند؛ آنها که منطق قابل دفاع و طرحی برای پیشبرد مذاکرات ندارند تلاش میکنند با مطرح کردن موضوعاتی، چون طرح دوم، تهدید نظامی، بزرگنمایی بهاصطلاح خطر توسعه هستهای ایران و تاکید بر محدود بودن زمان از منطق گفتوگو برای دستیابی به توافق خوب فرار کنند و اهداف خود را با بهرهگیری از ابزار فشار محقق سازند؛ ابزاری که بیاثر بودن آن امروز بیش از هر زمانی مشخص شده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ادامه همین رویکرد در روزهای اخیر با سفر به سرزمینهای اشغالی و گفتوگو با مقامات ارشد رژیمصهیونیستی که منجر به صدور بیانیه مشترک شد تلاش کرده است در آستانه دور جدید مذاکرات اهرمهای فرامذاکراتی را با ادبیات تهدیدآمیز برای افزایش فشارهای روانی به مذاکرهکنندگان ایرانی تحمیل کند؛ فشارهایی که حالا با همزمانی از پیش برنامهریزینشده رزمایش سپاه با مذاکرات، ابتر بودن آن بر همگان مشخص شده است.
غرش موشکهای بالستیک ایران در روز گذشته و بهرهگیری از توان بیمثال نظامی در این سالها به همه ثابت کرده است که جمهوری اسلامی ایران نهتنها هراسی از دشمنان ندارد، بلکه اهداف خود را با قدرت پی خواهد گرفت.
ارسال نظر