|
شناسه خبر: 6047

تجمع میلیونی عراقی‌ها به مناسبت سالگرد شهدای مقاومت و پایان یافتن مهلت قانونی خروج اشغالگران آمریکایی

# تأرکم _خروج _ المحتل

همزمان با پایان مهلت قانونی خروج اشغالگران آمریکایی، پایتخت عراق شاهد برگزاری تجمع میلیونی به مناسبت دومین سالگرد شهادت فرماندهان پیروزی بر داعش بود و خیل عظیمی از مردم عراق از سراسر این کشور خود را به پایتخت رساندند تا در این مراسم یادبود باشکوه شرکت کنند.

علاوه‌بر مردم، شمار زیادی از شخصیت‌ها و مقام‌های سیاسی عراق در این مراسم حضور داشتند. رسانه‌های عراقی با انتشار تصاویری از حضور «هادی العامری»، رییس ائتلاف الفتح؛ «فالح الفیاض»، رییس سازمان الحشدالشعبی؛ «اکرم الکعبی»، دبیرکل جنبش النجباء عراق؛ «سید عمار الحکیم»، رییس جریان حکمت ملی؛ «قاسم المصلح»، فرمانده عملیات استان الانبار و «قاسم الاعرجی»، مشاور امنیت ملی عراق ازجمله شخصیت‌های عراقی بودند که خود را به الجادریه بغداد رساندند.

ترور فرماندهان مقاومت ،جنایت در حق حاکمیت عراق
مراسم تجمع میلیونی برای بزرگداشت دومین سالگرد شهادت فرماندهان پیروزی بر داعش، روز گذشته از ساعت۱۳:۰۰ به وقت محلی بغداد با سخنرانی فالح الفیاض آغاز شد. وی تصریح کرد: امروز روز وفا به شهدای پیروزی است. ما با فرماندهان شهید پیروزی بر داعش عهد می‌بندیم که راه پیروزی و شهادت را ادامه دهیم. ترور فرماندهان پیروزی بر داعش، جنایت در حق حاکمیت عراق بود.
به نوشته خبرگزاری رسمی عراق (واع)، الفیاض تاکید کرد: آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عالی‌قدر شیعیان در عراق این کشور را در برابر خطرات حفظ کرد.رییس سازمان حشدالشعبی تصریح کرد: عقب‌نشینی نیروهای خارجی یک موضع احساسی نیست، بلکه برای حفاظت از عراق و حاکمیت آن است. این عقب‌نشینی تضمینی برای زندگی باعزت در عراق است. ما از دولت عراق می‌خواهیم که به وظیفه خود برای اجرای عقب‌نشینی و رهایی عراق از چنگ نیروهای خارجی عمل کند. حضور خارجی‌ برای عراقی‌ها، به‌ویژه برای همزیستی مسالمت‌آمیز، سودی نخواهد داشت.
 
#موعدنا_السبت_بالجادریة
  تفاوت برگزاری مراسم امسال با سال گذشته در این است که مهلت مردم و مقاومت عراق به نظامیان اشغالگر آمریکایی برای خروج از این کشور به پایان رسیده است. کاربران عراقی شبکه‌های مجازی از شب گذشته در فضای مجازی هشتگ‌هایی را ترند کرده و خواستار خروج کامل اشغالگران آمریکایی از عراق شدند و مردم را به شرکت در تجمع میلیونی امروز در منطقه الجادریه ترغیب کردند. این کاربران به‌طور وسیع در شبکه‌های اجتماعی توییتر و فیس‌بوک صفحات خود را به تصاویر و طرح‌هایی از شهیدان سپهبد قاسم‌سلیمانی و ابومهدی المهندس مزین کرده و یکدیگر را به تجمع میلیونی در روز شنبه در منطقه الجادریه بغداد دعوت کردند.هشتگ #نحن_قاسم  روز گذشته، رتبه اول ترند صفحات مجازی عراقی را به خود اختصاص داد و عراقی‌ها به‌شکل گسترده با استفاده از این هشتگ ارادت و وفاداری خود را به راه مقاومت و مسیر شهیدقاسم سلیمانی اعلام کردند.کاربران عراقی همچنین با هشتگ #موعدنا_السبت_بالجادریة (موعد ما روز شنبه در الجادریه) خواستار حضور گسترده مردم در این منطقه و زنده نگه‌داشتن یاد و نام شهدای مقاومت و شعار علیه آمریکا و حضور نیروهای این کشور در عراق شدند.آن‌ها همچنین با ترند کردن هشتگ «#اخراج_المحتل_مطلب_وطنی» (اخراج اشغالگر خواسته ملی است) اعلام کردند که ادامه حضور هر نیروی آمریکایی در عراق به هر بهانه‌ای قابل‌تحمل نیست.هشتگ «#تأرکم_خروج_المحتل» (خون‌خواهی شما اخراج اشغالگران است) هم به‌طور وسیع میان کاربران عراقی استفاده شد.
 
پایان مهلت آمریکا در خروج از بغداد
 با خروج نیروهای تروریستی آمریکا از افغانستان همه نگاه‌ها به تحولات عراق معطوف شده است، جایی که نیروهای اشغالگر آمریکایی براساس مصوبه پارلمان این کشور باید تا ابتدای سال نوی میلادی خاک عراق را ترک می‌کردند، موضوعی که روزهای اخیر مورد تاکید مقامات عراق قرار گرفت و «مصطفی الکاظمی» پایان حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق را بار دیگر گوشزد کرده است.
 
مین‌گذاری‌های آمریکا در عراق
  هزینه‌های گزاف مالی و شکست‌های ممتد آمریکا در منطقه موجب شده است تا ضمن خروج نیروهایش از عراق حضورش را به‌شکل مستشاری در بغداد تغییر دهد اما رویدادهای مهم دیگر منطقه همچون رقابت آمریکا با هژمونی‌های جدید روسیه و چین در غرب آسیا باعث شده تا کاخ سفید دست به توطئه‌ها و اقدامات راهبردی دیگری در منطقه بزند. احیا و تقویت مجدد گروه تروریستی داعش، ایجاد اختلاف‌های کاذب و دوقطبی در فضای سیاسی عراق و به تاخیر انداختن تشکیل دولت ازجمله اهدافی است که کاخ‌سفید با دنبال کردن آن تلاش دارد تا ماندگاری نظامی خود را به بهانه تغییر وضعیت نیروها از نظامی به مستشاری در عراق بیشتر کند.

آماده‌باش سفارت آمریکا در بغداد با آغاز 2022
همزمان با آغاز سال2022 میلادی، منابع خبری از آماده‌باش در سفارت آمریکا در بغداد خبر می‌دهند. پایگاه خبری الشرق نیز از فعال شدن سامانه دفاع هوایی سی‌رام سفارت آمریکا در بغداد خبر داده است. همچنین نیروهای امنیتی عراق به‌طور گسترده در اطراف سفارت آمریکا در بغداد مستقر شده‌اند.هیات هماهنگی گروه‌های مقاومت عراق روز سه‌شنبه، ۲۸دسامبر، درباره خروج نظامیان خارجی از این کشور بیانیه‌ای منتشر و اعلام کرد: 
«هر روز برای ما قطعی می‌شود که نیروهای اشغالگر آمریکا در اجرای مطالبات ملت عزیز ما مبنی بر اجرای مصوبه پارلمان عراق در زمینه خروج آنان، جدی نیستند.» مقاومت عراق افزوده که آمریکا قصد دارد، نیروهای خود را در پایگاه‌های کنونی، حفظ کند و همچنین کنترل حریم هوایی عراق را
 در دست داشته باشد و از مناطقی جاسوسی کند که عاری از وجود عناصر داعش است. گروه‌های مقاومت عراقی اعلام کرده‌اند همزمان با پایان ضرب‌الاجل به نیروهای اشغالگر آمریکایی، حمله به آن‌ها تا اخراج کامل از عراق را در پیش خواهند گرفت.
 
شروط صدر
 مقتدی الصدر، رهبر جریان صدر در عراق نیز در بیانیه‌ای درباره پایان ماموریت رزمی نیروهای نظامی بین‌المللی 12شرط برشمرد. او در بخشی از این بیانیه تاکید کرده است: «تحرکات افراد باقی‌مانده از داخل به خارج عراق باید مطابق با قوانین دیپلماتیک باشد. هرگونه حضور نظامی و امنیتی در داخل سفارت آمریکا ممنوع است. نیروهای رسمی عراق متعهد به انجام این وظیفه خواهند بود.»بغداد و واشنگتن در ۲۶ژوئیه گذشته، به توافق رسیدند که نیروهای رزمی ایالات‌متحده تا پایان سال جاری از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی (که شمار آن مشخص نشده است) برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی باقی بمانند.نیروهای آمریکایی در سال۲۰۱۴ به درخواست دولت عراق برای مبارزه با داعش که در آن زمان یک‌سوم خاک این کشور را اشغال کرده بود، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه سه‌هزار نیروی در قالب یک ائتلاف بین‌المللی موسوم به ضدداعش که ۲۵۰۰تن از آن‌ها آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش ازسوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از کشور تاکید کردند.پارلمان عراق در دی‌ماه سال۹۸، در پی اقدام جنایتکارانه آمریکا در ترور سردار شهید حاج «قاسم‌سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابومهدی المهندس»، نایب‌رییس شهید سازمان حشدالشعبی عراق، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد.
با وجود انجام چندین دور مذاکره راهبردی میان بغداد و واشنگتن برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق به‌دلیل پایان نبرد با داعش و نیز تصویب طرح اخراج همه نظامیان خارجی از خاک عراق در پارلمان این کشور، آمریکا هنوز با نقض این مصوبه در خاک عراق حضور دارد.
مقامات آمریکایی اظهارات ضد و نقیضی در این خصوص به زبان می‌آورند. درحالی‌که برخی مقامات از گفت‌وگوی جدی با مقامات عراق برای خروج نیروهای رزمی از عراق و اهتمام ورزیدن واشنگتن به این امر سخن می‌گویند، برخی مقامات نیز مانند ژنرال «کنت مک‌کنزی»، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات‌متحده موسوم به «سنتکام» می‌گوید که کشورش شمار نیروهای خود در عراق را کاهش نخواهد داد و این امر به خواست بغداد است و «عراق خواستار باقی‌ماندن ماست و ما شمار نیروها در آن را کاهش نخواهیم داد».تحلیلگران بر این باورند که گزارش‌ها و تحلیل‌های رسانه‌های آمریکایی در کنار رصد تحرکات آمریکا در عراق مانند ورود گسترده کاروان‌های لجستیکی ارتش آمریکا به خاک این کشور، صرف مبالغ هنگفت برای انجام عملیات توسعه ساختمان‌های پایگاه هوایی عین‌الاسد واقع در غرب عراق، اظهارات برخی مقامات عالی‌رتبه سیاسی و نظامی عراقی مبنی بر نیاز به آمریکا برای مبارزه با تروریسم، نشان می‌دهد که شاید صرفا ماموریت نیروهای آمریکایی در عراق تغییر کند و این نیروها از کشور خارج نشوند.

نتایج نهایی انتخابات پارلمانی
این درحالی‌که است که پس از مدت‌ها انتظار و کش‌وقوس فراوان در پرونده نتایج انتخابات پارلمانی عراق، بالاخره دادگاه عالی عراق رأی خود را در این مورد صادر کرد و بر تایید نتایج اعلام‌شده صحه گذاشت. نتایجی نهایی که براساس اعلام دادگاه فدرال، جریان صدر با کسب 73کرسی از پارلمان 329کرسی، بیشترین کرسی پارلمان را به دست آورد، درحالی‌که ائتلاف «تقدم» 37کرسی و ائتلاف دولت قانون 33کرسی را به دست آوردند. همچنین حزب دموکرات کردستان 31کرسی، ائتلاف کردستان 17کرسی، ائتلاف الفتح 17کرسی، ائتلاف نیروهای دولت ملی به رهبری عمار حکیم چهار کرسی و ائتلاف عزم 14کرسی به دست آوردند و می‌روند که با ائتلاف، دولت جدید عراق را تشکیل دهند و بر حفظ ثبات عراق تاکید کنند.
 
تمکین رهبران سیاسی عراق از رأی دادگاه
با مشخص شدن رأی دادگاه عالی و تمکین غالب رهبران گروه‌های سیاسی به این رأی، به نظر می‌رسد که اعتراضات خیابانی کم‌کم فروکش کند و روند تشکیل کابینه جدید سرعت بیشتری بگیرد. پس از دیدارهای چندگانه میان صدر و رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان، رسانه‌ها از دیدار هادی العامری و مقتدی صدر طی روزهای اخیر خبر دادند. موضوعی که با گذار از فضای هیجانی روزهای اولیه پس از اعلام نتایج، اکنون امید به نزدیک شدن دیدگاه‌های دو طرف را افزایش داده است. در این رابطه «کاطع الرکابی» از رهبران جریان دولت قانون به المیادین گفت: «طی 10روز آینده می‌توانیم به نتیجه‌ای برسیم». وی اظهار داشت: «ائتلاف به دنبال کاهش اختلافات بین نیروهاست» و «در روزهای آینده به اجماع می‌رسیم».
 
رفع بن‌بست سیاسی
ائتلاف فتح به نمایندگی از نیروهای حشدالشعبی که برای اولین‌بار در سال2018 وارد پارلمان شدند، می‌توانند همچنان در اتحاد با یکی از شرکای اصلی خود یعنی ائتلاف دولت قانون به رهبری نخست‌وزیر سابق «نوری المالکی»، فضای نقش‌آفرینی خود در دولت آینده را به وجود آورد.درواقع اگرچه در انتخابات اخیر، تعداد کرسی‌های جریان فتح و متحدان آن کاهش محسوسی داشت اما همچنان بازیگر مهمی در سطح امنیتی و سیاسی در کشور هستند؛ بنابراین، این نیروها در مذاکراتی که منجر به انتخاب نخست‌وزیر و تشکیل دولت می‌شود، در یک فرایند پیچیده سیاسی در کشوری چندقومیتی، حرفی برای گفتن خواهند داشت.چارچوب هماهنگی در روزهای گذشته ابتکاری 9ماده‌ای را برای «رفع بن‌بست سیاسی» ارائه کرد که بیش از هرچیز ابتکاری برای باز کردن گره تشکیل ائتلاف بزرگ از طریق ارائه فرمول حل بحران است. بیشتر ناظران سیاسی معتقدند که تشکیل یک دولت اکثریت ملی که همه احزاب بزرگ را در برنگیرد بسیار دشوار است؛ بنابراین این ابتکار ازسوی چارچوب هماهنگی ارائه شد تا راه تشکیل دولت هموار شود.
راه‌حل‌های اعلام‌شده در ابتکار 9ماده‌ای چارچوب هماهنگی در جست‌وجوی اجماع بلوک‌های قدرت حول برنامه‌های اصلی دولت آینده و مشارکت در تشکیل دولت به نفع عراق و مردم آن است و این راه را برای رسیدن به نتایج مثبت و خروج از بحران فعلی پیش پای طیف‌های سیاسی قرار می‌دهد.

رؤسای سه‌گانه عراق به‌زودی مشخص می‌شود
به گفته یکی از اعضای ائتلاف دولت قانون عراق، به‌زودی اسامی رؤسای سه‌گانه این کشور مشخص خواهد شد. «محمد رسول»، عضو ائتلاف دولت قانون عراق گفت: دیدار سران هیات هماهنگی گروه‌های شیعی با مقتدی صدر مثبت بود و دیدارهای دیگری طی روزهای آتی با گروه‌های سیاسی انجام خواهد شد. وی افزود: طی روزهای باقیمانده تا اولین جلسات پارلمان رایزنی‌ها ادامه خواهد یافت و دولت آتی توافقی و با مشارکت بیشتر طیف‌های سیاسی خواهد بود. رسول از توافقات حاصل‌شده در زمینه ماهیت تشکیل دولت و اینکه اسامی رؤسای سه‌گانه به‌زودی مشخص خواهد شد، هم خبر داد.از سوی دیگر، «فلاح الیاسری»، عضو عصائب اهل‌الحق عراق گفت: گروه‌های سیاسی که در هیات هماهنگی هستند وزنه مهمی در عرصه سیاسی محسوب می‌شوند و در تشکیل دولت توافقی جدید نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. «حسین العقابی»، از رهبران ائتلاف النهج الوطنی هم دیروز شنبه از فشارهای بین‌المللی و منطقه‌ای برای تمدید نخست‌وزیری مصطفی الکاظمی خبر داد و گفت که گروه‌های سیاسی نباید زیر این فشارها بروند. وی بیان کرد: توافق درباره بر مسند قدرت 
باقی ماندن رؤسای سه‌گانه عراق غیرممکن است به‌ویژه که گروه‌های سیاسی سنی روی حلبوسی توافق ندارند. العقابی ادامه داد: گروه‌های سیاسی شیعی جز توافق میان هیات هماهنگی و جریان صدر راهی دیگر ندارند.

تاکید بر شکل‌گیری دولت مقتدر در عراق
«سلیم همزه»، عضو حزب جماعت اسلامی کردستان عراق هم گفت: کردها حامی دولت توافقی برای اداره مرحله آتی هستند و بیت کردی در کنار تلاش‌های هیات هماهنگی برای تشکیل دولت توافقی هستند. «عبدالوهاب البیلاوی»، عضو ائتلاف «عزم» عراق هم بیان کرد: ائتلاف «عزم» حامی دولت توافقی است؛ البته، «مسعود بارزانی»، رییس حزب دموکرات کردستان عراق خواستار تسریع در تشکیل دولت جدید عراق به‌ویژه پس از تایید نتایج از سوی دادگاه فدرال عراق شد. «احمد الجبوری»، از رهبران ائتلاف عزم به رهبری «خمیس الخنجر» نیز گفت: ریاست مجدد محمد الحلبوسی بر پارلمان عراق به دیکتاتوری جدید منجر خواهد شد. هدف ما ریاست فرد جدید بر پارلمان عراق است. وی افزود: حلبوسی حاضر است که در ازای
 به دست‌آوردن ریاست پارلمان، از پنج پست وزارتی برای حزب خود چشم‌پوشی کند. الجبوری گفت: توافقات سیاسی پس از جلسه اول پارلمان آشکارتر خواهد شد و ائتلاف «عزم» فرد جدیدی را برای ریاست پارلمان معرفی خواهد کرد. فصل الخطاب در زمینه انتخاب رؤسای سه‌گانه گروه‌های سیاسی شیعی هستند و اینکه افراد جدید در مسند رؤسای سه‌گانه باشند، خواست مردمی است.
  
روند تشکیل دولت با تایید نتایج انتخابات
پس از اعلام نتایج انتخابات ازسوی کمیسیون عالی مستقل انتخابات و پس از آنکه قانونگذاران در اولین جلسه با اکثریت مطلق یک رییس مجلس و دو نماینده را به‌عنوان معاونان وی انتخاب کردند، پارلمان ظرف 30روز با اکثریت دوسوم نمایندگان، رییس‌جمهور جدید را انتخاب می‌کند. رییس‌جمهور جدید نامزد بزرگ‌ترین بلوک پارلمان را برای تشکیل دولت مکلف می‌کند. نخست‌وزیر منتخب 30روز فرصت دارد تا دولت تشکیل دهد و آن را برای گرفتن رأی اعتماد به پارلمان ارائه کند. مجلس باید برنامه دولت و هر وزیر را جداگانه با اکثریت تصویب کند. اگر نخست‌وزیر منتخب ظرف 30روز نتواند دولت تشکیل دهد یا اگر پارلمان کابینه پیشنهاد نخست‌وزیر را رد کند، رییس‌جمهور باید نامزد دیگری را برای تشکیل دولت ظرف 15روز تعیین کند.

 

ارسال نظر