پرسپولیس و استقلال بالاخره وارد میدان خصوصیسازی شدند
پایان طلسم
یکی از بزرگترین اتفاقات ورزشی و اقتصادی کشور بعد از 24سال فراز و فرود بالاخره اتفاق افتاد و دو باشگاه پرسپولیس و استقلال بهصورت عملی و اجرایی قدم در راه خصوصیشدن گذاشتند. شنبهشب بود که حسین قربانزاده، رییس سازمان خصوصیسازی که در ماههای اخیر و بعد از آغازبهکار در دولت سیزدهم از خصوصیسازی این دو باشگاه گفته بود، در توییتی نوشت: «طلسم 24ساله شکست. امروز باشگاههای استقلال و پرسپولیس نزد سازمان بورس ثبت شدند. حرکت بهسوی حاکمیت شرکتی مطلوب، شفافیت عملکردی، انضباط مالی و مشارکت مردم و هواداران در این دو باشگاه آغاز شد.»
حسین قربانزاده، رییس سازمان خصوصیسازی پیشازاین درباره واگذاری سرخابیها و شرایط این دو باشگاه گفته بود: ارزش نهایی باشگاه پرسپولیس سههزار و ۲۱۰میلیارد تومان و ارزش نهایی باشگاه استقلال دوهزار و ۷۸۰میلیارد تومان است. این ارزشگذاری ازسوی کارشناسان رسمی دادگستری از داراییهای این دو باشگاه و بهویژه دارایی نامشروط که برند دو باشگاه بوده انجام شد و به تصویب اعضای هیات واگذاری رسید. وی اضافه کرد: قرار شد در مجامع دو باشگاه، در زمینه افزایش سرمایه از چگونگی عرضه سهام با سلب حق تقدم دولت انجام شود، مصوبه نهایی ارائه و سپس بار دیگر در هیات واگذاری مطرح شود.اما پس از اعلام خبر مهم آغاز ثبت و عرضه سهام سرخابیها در فرابورس که از سوی رییس سازمان خصوصیسازی اعلام شد، گامهای بعدی برای این اقدام درحال برداشته شدن است. روز گذشته نیز روابطعمومی سازمان بورس اعلام کرد: «علت اینکه باشگاههای پرسپولیس و استقلال تهران باید در بازار پایه درج نماد شوند، این است که دو باشگاه صورتهای مالی شفافی ندارند و جزو شرکتهای سودآور نیستند. همچنین ثبت نزد سازمان بههیچعنوان به معنی پذیرش شرکتها در بورس نیست، بلکه صرفا قرار است این دو باشگاه با توجه به ریسکهایی که دارند در بازار پایه فرابورس درج نماد شوند.» روابطعمومی سازمان بورس در این ارتباط اعلام کرد: برای آنکه تامین مالی پرسپولیس و استقلال به سود باشگاهها باشد بهصورت عرضه اولیه نخواهد بود، بلکه قرار است نماد آن گشایش یابد، بعد از آن افزایش سرمایه اعلام شود و درنهایت مردم از افزایش سرمایه از محل صرف سهام اقدام به خرید سهام سرخابیها کنند.
تلاش دولت سیزدهم نتیجه داد
عرضه سهام تیمهای پرسپولیس و استقلال در بورس و به عبارتی واگذار کردن این دو تیم به مردم از مهمترین مباحثی بود که در دولتهای پیشین بارها دربارهشان حرف زده شد اما آنکه به آن عمل کرد دولت سیزدهم بود. این اتفاق میتواند روزهای روشنی را پیش روی فوتبال کشور و این دو تیم معروف ایران ترسیم کند. کارشناسان بازار سرمایه هم نسبتبه این مساله اذعان میکنند. یک کارشناسارشد بازار سرمایه دراینباره گفته است: اکنون به سبب پیگیریهای سازمان خصوصیسازی و اقدامات دولت سیزدهم، طلسم ۲۴ساله شکسته شد و سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس نزد سازمان بورس و فرابورس به ثبت رسید. سیاوش وکیلی درباره عرضه سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در بازار پایه فرابورس گفت: چند دههای است که گاهی بحث خروج دولت از بنگاهداری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس ازسوی برخی مسوولان مربوطه مطرح میشد اما هربار در مرحله اجرا با وجود پیگیری دستگاههای ذیربط این واگذاری با موانع متعددی برخورد میکرد.این کارشناسارشد بازار سرمایه تصریح کرد: در اصل باید یک نگاه هشداردهنده به عرضه سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در فرابورس داشت، به سبب آنکه واگذاری این دو باشگاه امری مهم برای دولت تلقی میشود. وکیلی گفت:
در راستای تحقق حاکمیت شرکتی اجرای انضباط مالی و شفافیت عملکرد به سبب بهبود نظارت بیشازپیش خواهد شد اما اگر دقت و مراقبت کافی درباره چگونگی واگذاری سهام به هواداران یا سایر اشخاص بهدرستی انجام نشود، همانند سایر عرضههای دولتی تجربه تلخی را به همراه خواهد داشت. وی بیان داشت: در باب
عرضه عمومی این دو باشگاه لازم است ضمن بهره از نظرات کارشناسان اقتصادی، ورزشی و حتی جامعهشناسان مطالعات تطبیقی و تجارب جهانی موردبررسی قرار گیرد.
حل مشکلات با AFC
این کارشناس بازار سرمایه در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: همچنین مسائلی درباره عرضه عمومی سهام این دو باشگاه و افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم مطرح است که باید بهطور دقیق موردبررسی کارشناسان و فعالان حوزه بازار سرمایه قرار گیرد. به گفته وکیلی، «باعرضه سهام این دو باشگاه در بازار سرمایه بسیاری از مشکلات AFC نیز حل خواهد شد.» وی گفت: با رفع ابهامات و بندهای مندرج در گزارشهای حسابرسی و بازرسی آنها و همچنین عرضه تدریجی سهام این دو باشگاه در بازار پایه فرابورس علاوهبر عملکردشان مدیریت آنها نیز بهبود خواهد یافت. این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: عرضه تدریجی سهام سرخابیها در بازار پایه فرابورس در کنار رفع ابهامات و بندهای مندرج در گزارشهای حسابرسی و بازرسی آنها علاوه بر تاثیر در عملکرد آنها مدیریت این دو باشگاه را بهبود میدهد.
وضعیت مالی باشگاهها چطور است؟
ارزشگذاری باشگاههای پرسپولیس و استقلال با واکنشهای برخی هواداران این تیمها همراه بود. این درحالی است که براساس اسناد ارائهشده جمع کل زیان انباشته باشگاه پرسپولیس بیش از 195 و باشگاه استقلال 232میلیارد تومان است. طبق این اطلاعات، میزان زیان انباشته استقلال 19درصد یعنی 37میلیارد تومان بیشتر از باشگاه پرسپولیس است. همچنین اطلاعات مالی موجود از باشگاههای پرسپولیس و استقلال نشان میدهد این دو باشگاه جمعا 600میلیارد تومان بدهی دارند که از این میزان 320میلیارد تومان سهم پرسپولیس و 274میلیارد تومان سهم استقلال است. همچنین میزان بدهیهای باشگاه پرسپولیس 17درصد بیشتر از استقلال است. حالا در شرایط فعلی هواداران منتظر عرضه سهام باشگاهها در بورس و آینده این دو باشگاه هستند.
ارسال نظر