رییس سازمان انرژی اتمی از احتمال حل و فصل موضوع پادمان خبر داد
پیغامآژانس
محمد اسلامی، معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی در برنامه صف اول شبکه خبر اظهار داشت: پیغامها و پیامهایی که از طرف آژانس آمده، نشان میدهد که قصد بستن این پرونده را دارند. امیدواریم صادق باشند و بیش از این وقت خود را تلف نکرده و فکر نکنند که با چنین موردی بتوانند فشار حداکثری خود را اعمال کنند.
وی اضافه کرد: موضوع حائزاهمیت این است که اراده سیاسی باید برای بستن وجود داشته باشد، اراده سیاسی الان برای فشار است، درحالیکه باید اراده سیاسی خود را خرج بستن پرونده کند.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره برنامه پیشنهادی ایران در مجمع عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی توضیح داد: پیشنهاد قطعی و مشخص ما، طرح موضوع خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای در مجمع عمومی آژانس بینالمللی است. وی گفت: در نشست اخیر شورای حکام، بسیاری از کشورها برای صدور قطعنامه علیه ایران همکاری نکردند که این مساله دارای پیام خوبی بود؛ فقط یک بیانیه در چهار بند منتشر شد که در بند چهارم آن مواضع اروپاییها آمده بود.
اسلامی اظهار داشت: صهیونیستها دنبال این هستند که با تغییراتی در NPT بتوانند جای پای خود را باز کنند که هنوز با سایر اعضا به اجماع نرسیدهاند.
یکی از شروط ایران برای احیای برجام، بسته شدن پرونده پادمانی است. آژانس مدعی است که ایران در سه سایت فعالیتهایی داشته که از آنها مطلع نبوده است. ایران اما میگوید: سوالات آژانس مبنای «پادمانی» ندارد و ادامه همان مطالعات ادعایی نظامی (PMD) است. اسلامی میگوید: «مکانهایی که از آن نام میبرند و اتهاماتی که مطرح میشود، همانهایی است که از حنجره صهیونیستها و منافقین شنیده میشود. اینها سالهاست این حرفها را تکرار میکنند.»
در خردادماه سال جاری و درحالیکه تبادل پیامها بین ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات رفع تحریمها بهواسطه انریکه مورا، هماهنگکننده گفتوگوها در جریان بود، آلمان، فرانسه و انگلیس - سه کشور اروپایی عضو برجام - به همراه آمریکا بانی قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدند.
صدور این قطعنامه درحالی صورت گرفت که نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی مدعی شد که هدف از معرفی قطعنامه در شورای حکام دامن زدن به تنشها با ایران نیست و «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران هم گفت که تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامی سیاسی نبوده است.
در این مدت بارها مقامات ایرانی بر حلوفصل مسائل پادمانی بین ایران و آژانس تاکید کردند و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه ۱۶مردادماه در گفتوگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی استمرار دارد. اما معتقدیم آژانس باید با فاصله گرفتن از موضوعات انحرافی و غیرسازنده سیاسی و از مسیر فنی، موضوعات باقیمانده پادمانی را بهطور کامل حلوفصل کند.
در جلسه شهریورماه آژانس نیز رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در نشستی خبری بعد از آغاز نشست شورای حکام ادعاهایی را درباره برنامه هستهای مطرح و مدعی شد که ایران درباره سه مکان ادعایی آژانس به سوالات این سازمان پاسخ نداده است. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز به این اظهارات واکنش نشان داد و اظهار داشت ایران درباره سه مکان ادعایی کمال همکاری را با آژانس داشته است. درنهایت باز سه کشور اروپایی بیانیهای علیه ایران به نمایندگی از ۵۶کشور در نشست شورای حکام قرائت کردند؛ بیانیهای که ایران را به عدم همکاری در موضوعات پادمانی با آژانس متهم میکرد.
ایران در سال۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حلوفصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد. حال جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی رفع تحریمها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلیترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریمها قرار داده و تاکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که در ازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد، منطقی میداند و آن را میپذیرد.
ارسال نظر