آیتالله غروی و ابراهیمی در واکنش به سخنان محققداماد بر ضرورت پشتیبانی حوزه از نظام اسلامی تاکید کردند
رابطه محکم حوزه و دولت دینی
نگاه متفاوت به حوزههای علمیه و نقش و کارکرد آنها موضوع جدیدی نیست و در برهههای مختلف تاریخی شاهد طرح مباحثی در این خصوص بودهایم. در تازهترین نمونه آیتالله سیدمصطفی محققداماد اخیرا در نشست بررسی کتاب «صدسالگی حوزه قم و مسائل جامعه ایران» که در خانه اندیشمندان علومانسانی برگزار شد، گفت: حاج شیخ عبدالکریم حائری بهدلیل آنکه جایگاه روحانیت در جامعه را رو به تباهی دید در قم ماند و تاکید داشت تا حوزهای مبتنی بر عقلانیت، علم و اخلاق شکل دهد. او بر جدایی حوزه از سیاست تاکید داشت و توانست بار دیگر روحانیت را در قلب مردم جای دهد.
تبیین نقش حوزه در نظام اسلامی ازسوی رهبر انقلاب
سخنان مهم حضرت آیتالله خامنهای، در این اجتماع عظیم با تبیین «دو مفهوم و حقیقت ارزشآفرین» یعنی «تکیه نظری و علمی نظام به حوزههای علمیه» و «عدم بیتفاوتی حوزه و روحانیت در قبال نظام» ادامه یافت.
ایشان در باب نکته اول خاطرنشان کردند: نظام اسلامی بهلحاظ نظری و علمی، محتاج علمای دین و حوزههای علمیه است و به تلاشهای آنها مستظهر و پشتگرم است.
رهبر انقلاب در تشریح بیشتر این حقیقت افزودند: بهعلت ذات و ماهیت دینی جمهوری اسلامی، نظریهپردازی در همه عرصهها ازجمله سیاست، اقتصاد، مدیریت، مسائل تربیتی و دیگر مسائل مطرح در اداره کشور، برعهده علمای دین یعنی کسانی است که اسلام را میشناسند و متخصص این امر هستند. حضرت آیتالله خامنهای، در تشریح یک حقیقت دیگر یعنی بیاعتنا نبودن حوزههای علمیه به نظام اسلامی، روحانیت و حوزهها بهخصوص حوزه علمیه قم را «مادر و بهوجودآورنده» نظام خواندند و بر این نکته تاکید کردند که یک مادر، هرگز نمیتواند نسبتبه فرزند خود غافل و بیتفاوت باشد یا در هنگام لزوم از او دفاع نکند.
ازاینرو مغالطهها درخصوص ارتباط حوزه با دولت و حکومت نهتنها پشتوانه نظری و علمی ندارد، بلکه برگرفته از نگاهی تکبعدی و سطحی به رابطه نظام اسلامی و حوزههای علمیه است. پشتیبانی و حمایت فکری و نظری حوزه از انقلاب اسلامی نهتنها باعث ثمرات بسیاری شده، بلکه از جایگزینی کامل و بیچونوچرای نظریههای غربی نیز جلوگیری کرده است؛ ازاینرو در گفتوگو با آیتالله سیدمحمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزهعلمیه قم و حجتالاسلاموالمسلمین حسین ابراهیمی، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز نقش حوزهها در نظام اسلامی را بررسی کردیم.
آیتالله غروی: حوزه وابسته نیست، با نظام تعامل دارد
آیتالله سیدمحمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با «صبحنو» با طرح این سوال که آیا واقعا حوزه وابسته به دولت است یا نه، اظهار داشت: این خلاف واقع است؛ اینطور نیست که وابسته باشد یعنی برنامههای آن وابسته است یا اینکه مدیریت آن وابسته است؟
وی تاکید کرد: اینکه حوزه وابسته به دولت است یعنی چه؟! اگر صحبت این است که کمکهایی حوزهها دارند برای کارهای اجرایی اینکه وابستگی ایجاد نمیکند و شرایط چنین الزاماتی را فراهم کرده است. در غیر این صورت، حوزه ازسوی مراجع اداره میشود و آنها شهریهها را میدهند و اینطور نیست که شهریهها وابسته به دولت باشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: باید با تامل بیشتری مسائل را ببینیم و بعد اظهارنظر کنیم. وی گفت: زمانی صحبت از مسائل سیاسی دولت غیراسلامی است اما زمانی صحبت از نظام اسلامی است؛ وقتی نظام اسلامی باشد، پشتوانه اصلی آن حوزه است. انقلاب از حوزه و جاهای دیگر برخاسته است و حوزه برای حفظ نظاموظیفه دارد.
حوزه باید از نظام دفاع کند
غروی تاکید کرد: نظام هم وظایفی دارد؛ آن چیزی که نادرست است این است که احیانا حوزه وابسته به یک جریان خاص سیاسی باشد. زمانی که بدون جناحبندی به مسائل سیاسی ورود پیدا کند و نقدی را نسبتبه برخی مدیریتها داشته باشد و آنجایی که باید دفاع کند، دفاع کند، وظیفه خود را انجام داده است. حوزه باید از نظام دفاع کند. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: اینطور نیست که اصولا دین از سیاست جدا باشد. نقش حوزه پشتیبانی نظری و فکری از نظام است و نقد و بررسی به جایی باید داشته باشد؛ البته اگر اشکالی را مشاهده کند. وی با بیان اینکه حوزه باید دیدهبان خوبی برای نظام باشد، ادامه داد: اموری را که مربوط به اسلام است باید پی بگیرد؛ اینکه ما بگوییم حوزه باید از مسائل سیاسی کلی اسلام و کشور دور باشد، خطای فاحشی است.
حوزه وابسته نیست
غروی با تاکید بر اینکه نباید الان را با زمانهای دیگر که میتوانست حوزه را موردخطر قرار دهد مقایسه کرد، گفت: در زمان حاج شیخ اگر میخواست در یکسری از مسائل ورود پیدا کند، اصل حوزه را نابود میکردند. شرایط متفاوت است و انسان باید یکسری مسائل را با تامل بگوید، نه اینکه همینطور بگوید و نقد و انتقاد بر آن وارد باشد و همچنین تضعیف باشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تاکید کرد: حوزه وابسته نیست بلکه با نظام تعامل دارد و نقش اصلاحی دارد. حوزه میتواند دیدهبان خوبی باشد. همچنین میتواند ناقد خوبی باشد. وی با بیان اینکه حوزه میتواند پشتیبان خوبی برای نظام باشد، گفت: مسائل نظری را که نظام به آن احتیاج دارد حوزه میتواند تئوریزه کند؛ مگر ما یک نظام لائیک هستیم، تازه در آن شرایطم حوزه وظایفی دارد؛ اگر آقای محققداماد به این شکل مطلبی گفته باشند، مطلب خوبی را نگفتند.
حجتالاسلام ابراهیمی: روحانیت باید برای حفظ نظام در صحنه باشند
حجتالاسلام حسین ابراهیمی، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در گفتوگو با «صبحنو» اظهار داشت: حوزههای علمیه در آغاز و ادامه افرادی تحویل جامعه دادهاند که موجب نجات عراق و ایران شدهاند. در طول تاریخ این افراد درخشیده و کارهای بزرگی انجام دادهاند و در ادامه حضرت امام (ره) که تربیتشده مکتب امام صادق(ع) بود درخشید و انقلابی عظیم و با عظمت را به وجود آورد. آن چیزی که امام را موفق کرد وجود علما، طلاب و بالاخص طلاب جوان و کار کردن در حوزهها در زمان غربت حضرت امام بوده است.
حجتالاسلام ابراهیمی تاکید کرد: این انقلاب نتیجه تلاشهای علمای بزرگ از زمان شیخ مفید است و در ادامه مقدمات فراهم شد و حضرت امام با ذکاوت و درایت توانست از این محصولی که بزرگان را فراهم کرده بودند بهرهبرداری کند. عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز افزود: با قدرتی که خداوند به این انقلاب عنایت کرده است میتواند در مقابله مستکبران عمل کند. حوزههای علمیه هم موجب انقلاب شدهاند که این با سختیهای زیاد و راهنمایی و تبلیغ در روستاها و نقاط مختلف به وقوع پیوست. امروز هم حوزههای علمیه هستند که قوام جمهوری اسلامی را فراهم میکنند. وی با بیان اینکه حوزههای علمیه در زمان حاضر تربیت جوانان، نوآوریهای تازه و حرکتهای جدیدی را رقم زدهاند، گفت: این خط از امام و حضرت آقا گرفته شده است. انقلاب امروز بهوسیله علما بدون توقع و چشمداشت راه خود را ادامه میدهد. شما امروز شاهد این هستید که یک طلبه جوان در یک روستا میتواند چه تحولاتی را به وجود بیاورد.
عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در واکنش به سخنان اخیر آیتالله محققداماد گفت: این سخنان روا نیست. اگر روحانیت دست از انقلاب بردارد به سخنان امام عمل نکرده است. وصیتنامه حضرت امام را بخوانید، به روحانیت چه فرمودند؟ حضرتآقا چه توصیههایی دارند؟
وی ادامه داد: این حکومت با حکومت غیردینی تفاوت میکند، پس با گذشته فرق دارد. تعجب میکنم آیتالله محققداماد این فرمایش را داشته باشد. خود ایشان هم که در نظام بودند و رییس بازرسی کل کشور بودند اولین حکم را ایشان از امام گرفتند، درحالحاضر هم حضور دارند. معتقدم اگر امروز روحانیت از نظام دست بردارد و کنار برود با گذشته فرق دارد و نظام آسیب میببیند. حضور روحانیت از اوجبواجبات است که اینها در نظام باشند و تلاش کرده و هدایت و راهنمایی کنند .
عضو جامعه روحانیت مبارز تاکید کرد: این انقلاب اسلامی است که وجه اسلامیت آن باید ازسوی کارشناسان حفظ شود. کارشناسان اسلام روحانیت است. من تعجب میکنم از فرمایش ایشان و معتقدم روحانیت همچنان که در ایجاد انقلاب تاثیرگذار است در حفظ انقلاب نیز باید حضور داشته باشد و تلاش کند. وی گفت: قضات ما امروز روحانی هستند، این به نفع انقلاب یا به ضرر انقلاب است؟ اکثر افرادی که در نیروهای مسلح و ادارات هستند خدمتگزار مردم بوده و اگر نباشند خلاف این است که از بین نخواهد رفت. تلاش و حضور روحانیت در همه صحنهها عمل به وصیتنامه امام است. امام تاکید دارند که روحانیون از سیاست کنار نروند و باید در نظام حاضر باشند. کسی که این را بگوید به این معنی است که توصیهها و فرمایشات امام را نخوانده است. معتقدم روحانیت مایه برکت است. حجتالاسلام ابراهیمی تاکید کرد: خود حضرتآقا امروز از حوزهها پشتیبانی میکنند. ائمه جمعه و جماعت از حوزههای علمیه بیرون میآیند. تاریخ زندگی آیتالله بروجردی را بخوانید و همچنین مرحوم حائری موسس حوزه علمیه بسیار خدمت کرد و اینها برای برپا کردن انقلاب بود و امام از تلاش روحانیت بهرهبرداری کرد و انقلاب را شکل داد. روحانیت امروز در همه عرصهها فعال است و فعالیتهای آنها بدون چشمداشت است. آنها با اخلاص و بدون توقف و پست و مقام کار خود را انجام میدهند. روحانیت باید برای حفظ نظام در صحنه باشد.
ارسال نظر