عطا بهرامی، کارشناس اقتصاد بینالملل در گفتوگو با《صبح نو آنلاین》:
شرق باید درمقابل تحریمهای غرب متحد شود
بهرامی میگوید: تنش بین روسیه و غرب قیمت انرژی برای اروپا را افزایش میدهد و توان کشورهای تحریم شونده را بیشتر می کند. زیرا کشورهای تحریم شونده با پیوستن روسیه بسیار بزرگ، قوی و متحدتر می شوند و زمانی می توان کشوری را تحریم کرد که کوچک باشد اما اگر به مرور از تحریم کنندگان بزرگتر شوند دیگر تحریم معنایی ندارد.
عطا بهرامی، کارشناس اقتصاد بینالملل در گفتوگو با《صبح نو آنلاین》تحولات اخیر بین روسیه و غرب را تحلیل کرد: واقعیت میدانی این است که آمریکایی ها قصد دارند در میان این تنشها چند کشور رقیب را با هم بزنند. برخی کشورها مانند ایران، ونزوئلا و روسیه دارای منابع هستند و بعضی دیگر مثل چین منابع ندارند اما برای آمریکا دشمن محسوب می شوند.
وی افزود: در همین راستا آمریکا کشورهای ونزوئلا و ایران را تحریم های زیادی کرده است اما ایران توانست خودش را از تحریم ها بیرون بیاورد و به نوعی آنها را خنثی کند. اما متاسفانه ونزوئلا نتوانست این کار را انجام دهد و ایران تا حدود زیادی به آن ها کمک کرد تا سر پا بمانند.
این کارشناس تصریح کرد: حال امروز که در اوکراین جنگ شده و غرب قصد تحریم های شدید علیه روسیه را دارد می خواهد جایگزینی برای منابع این کشور پیدا کند. این درحالی است که فعلا جایگزینی برای گاز وجود ندارد و پیدا کردنش نیز زمان بر است. اما تحریم نفت روسیه برای آن ها شدنی است به شرطی که ایران و ونزوئلا نفت خود را بفروشند.
وی ادامه داد: البته ایران و ونزوئلا می دانند که اگر نفت یا گاز خود را بفروشند غربیها پس از خاتمه تنش روسیه باز هم با تحریمهای شدید آنها را تحت فشار قرار میدهند. بنابراین بهتر است که به صورت هماهنگ در مقابل فشارهای آمریکا ایستادگی کنند.
بهرامی گفت: آمریکایی ها یک زمانی نفت عربستان و روسیه را جایگزین کردند تا بتوانند ایران را از این میدان حذف کنند. آن زمان روسیه به ایران گفته بود ما از شما نفت میخریم و میفروشیم که ایران بتواند مقاومت کند. امروز هم ما باید همین روال را در تنش روسیه و غرب پیش ببریم.
کارشناس اقتصاد بینالملل بیان میکند: اروپا وابستگی زیادی در حوزه انرژی دارد و حتی در حوزه گاز عملا نمیتواند هیچ اقدامی انجام دهد. اما در حوزه نفت برای روسیه مشکلی پیش نخواهد آمد زیرا چین می تواند 2 میلیون بشکه نفتی که اروپا میخرید را از روسیه خریداری کند.
وی تصریح کرد: این تنش ها برای اروپا قیمت انرژی را افزایش میدهد و توان کشورهای تحریم شونده را بیشتر می کند. زیرا کشورهای تحریم شونده با پیوستن روسیه بسیار بزرگ، قوی و متحدتر می شوند و زمانی می توان کشوری را تحریم کرد که کوچک باشد اما اگر به مرور از تحریم کنندگان بزرگتر شوند دیگر تحریم معنایی ندارد.
بهرامی خاطرنشان کرد: اکنون روند اتفاقات به گونه ای پیش میرود که به سمت چند قطبی شدن دنیا در حرکت هستیم و تاثیر دلار در اقتصاد جهان در حال کاهش است. سال گذشته تاثیر دلار به 59 درصد رسیده بود که امسال قطعا کمتر هم خواهد شد.
او در انتها تاکید کرد: فراموش نکنیم کل این موضوعات توان چانه زنی ما در مذاکرات را بالا برده است و دیگر مجبور نیستیم که به غرب امتیازات زیادی بدهیم و عملا تحریم ها برای ما خنثی سازی شده است. ما در تمام جنگ های منطقه ای پیروز شده ایم و غربیها دیگر توان تحریم بیشتر را ندارند زیرا دیگر موضوعی نیست که تحریم نکرده باشند.
میلاد پرتواعلم
ارسال نظر