چگونه باید از نهاد ائمه جمعه حفاظت کرد؟
صدای رسای انقلاب و مردم
تریبون نماز جمعه یکی از جایگاههایی است که تاثیر بسزایی در شکلدهی اذهان عمومی دارد. ائمهجمعه کارکرد واسطهای میان جامعه و نهادهای حاکمیتی دارند و معمولا یکی از مهمترین وظایف این نهاد مردمی، رساندن دغدغههای جامعه به گوش مسوولان امر و تلاش برای حل آنها در حد توان است. با توجه به این مهم، شاید توقع زیادی نباشد که از برخی ائمه جمعه در برخی شهرها بخواهیم در بیان و گفتار خود، مراقبت بیشتری را لحاظ کنند تا هم جامعه متضرر نشود و هم گزک به دست ضدانقلاب در حمله به نظام داده نشود.
نهاد ائمه جماعات سراسر کشور که عهدهدار وظیفه خطیر نمایندگی ولیفقیه هستند؛ جایگاه مهمی در ساختار سلسلهمراتب مدیریت شهرهای سراسر کشور دارند که البته به موجب کارکرد انقلابی آن، همواره مورد هجمه و حمله نیروهای ضدانقلابی هستند.
ویژگی مهم نهاد ائمه جمعه در کشور که آن را از سایر نهادها و جایگاه متمایز میسازد، مردمی بودن و توجه به مسائل و مشکلات تودههای مردمی است. مردمگرایی ائمه جمعه به قدری در تصویر ذهنی عمومی قدرت و قوت دارد که سالها پیش، ماجرای مرکب خاص امامجمعه پیشین ایلام موجب واکنش سریع ازسوی جامعه بهخصوص نیروهای انقلابی شد؛ واکنشهایی که درنهایت اسباب و زمینه استعفای نماینده ولیفقیه در ایلام را فراهم آورد. مردمگرایی یک بخش ماجراست اما بخش مهمتر که لازم است ائمهجمعه از آن بهرهمند باشند، همسویی با مقتضیات زمانه و حرکت
بر اساس تحولات روز است.
از نیمه دهه 90شمسی یعنی از پنج سال پیش تاکنون یکی از سیاستهای مهم جاری در انتصابهای رهبر انقلاب، توجه به جوانگرایی بوده است. در این بین، یکی از جایگاههای مهمی که جوانگرایی در آن بهطور ویژه لحاظ شده، ائمه جمعه مراکز استانها و شهرستانها بوده است.
در همین باره حضرت آیتالله خامنهای در دیماه سال1396 در حکمی، یک روحانی جوان و البته نامآشنا برای مردم به نام حجتالاسلام حاج شیخ محمدجواد علیاکبری را جای حجتالاسلام سیدرضا تقوی، بهعنوان ریاست شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور منصوب کردند.
پایین آمدن نسبی سن ائمهجمعه در سراسر کشور طی سالهای اخیر، یک اثر جانبی اما در نوع خود مهم به همراه داشته و آن همسویی بیشتر مواضع ایشان با نیازها و مقتضیات روز بوده است.
در این بین اما نوع بیان برخی موضوعات و استفاده از برخی عبارت در گفته های ائمهجمعه گرچه از سر دلسوزی و دغدغه مندی است اما موجب حمله دشمنان و سواستفاده آنها
می شود.دراینباره و برای فهم بهتر موضوع، شاید بد نباشد به اظهارنظر اخیر حجتالاسلام سیدیوسف طباطبائینژاد، امامجمعه اصفهان درباره روش و نحوه امربهمعروف به روزهداری اشاره کنیم که تصریح کرد: «باید خود مردم امربهمعروف و نهیازمنکر را انجام دهند، اگر تنهایی امکان انجام این کار را ندارید، چندنفره بروید و بساط روزهخواران را به هم بریزید».
یا در سخن دیگری، آیتالله سیداحمد علمالهدی، امامجمعه مشهد با طرح این دعوی که مجلس در مدیریت فضای مجازی اهمال میکند، تاکید کرد: «مجلس چرا اینقدر درمورد فضای مجازی معطل میکند؛ دشمن قرار است چه کند که شما به فکر مقابله با جریان ولنگار رسانهای باشید»؟
اینها جملاتی است که حتما از سر خیرخواهی و دلسوزی بیان شده اما برای کشور و این نهاد هزینه ایجاد می کند.
باید مراقب بود
ذکر اظهارات بیشتر از این دست، در فرصت گزارش پیش رو نمیگنجد لیکن درباره مواضع دغدغهمندانه برخی ائمهجمعه که بعضا با مختصات روز جامعه تناسب ندارند، ذکر چند نکته ضروری است.
اولا مواضع برخی ائمهجمعه که در نوع خود «تعیین انقلابیگری بدون لحاظ مختصات روز» است، برای حاکمیت نظام جمهوری اسلامی ایران هزینه در پی دارد؛ چراکه هم در داخل و هم در خارج، عدهای چنین گفتههایی را به حساب کلیت سیستم میگذارند و با پیشداوری سطحی (و در موارد بسیاری، مغرضانه) تمام اجزای نظام را متهم میسازند.
ثانیا، چنانچه بخواهیم اصول دینی (ازجمله اصل مترقی امربهمعروف و نهیازمنکر) را بدون رعایت تبصرهها و بندهای ایجابی آن محقق کنیم، جامعه دچار شکاف و ناامنی و مبتلابه دوگانه های کاذب میشود؛ این درحالی است که تمام اقشار و طبقات جامعه ایران، علاقه مند به دین هستند و برای مناسک و نمادهای دینی احترامی ویژه قائلاند.
ثالثا، پس از 43سال تجربه حکمرانی در قالب و چارچوب نظام جمهوری اسلامی، این موضوع باید برای همه نیروهای دغدغهمند مبرهن و بدیهی شده باشد که به ثمررسیدن روندها (در قوای سهگانه و سایر دستگاههای متولی)، امری تاریخی، انباشتی، تدریجی و مستلزم فراهم شدن شرایط و ابزارهای لازم است و اساسا نمیشود انتظار داشت پس از کاشت، سریعا نوبت برداشتمان برسد که اگر چنین بود نیاز به انقلاب و تشکیل حکومت اسلامی نبود.
رابعا، سخنان دغدغهمندانه بدون لحاظ روزآمدی و عوارض سیاسی ازسوی برخی باعث خواهد شد تا جریان مدعی اصلاحطلبی(موسوم به دوم خرداد) در داخل ثمره اجتماعی و سیاسی ببیند و با وجود ناکارآمدی در دولتهای یازدهم و دوازدهم، در سطح منازعات کسب قدرت در آینده، دست بالاتر را پیدا کند.
در نهایت باید گفت که نهاد ائمه جمعه با تحول و تغییر و روزآمد شدن نقش فراوانی همچون گذشته در گسترش انقلاب خواهد داشت.
ارسال نظر