|
شناسه خبر: 8419

رییس مجلس بر انتفاع اقتصادی از توافق تاکید کرد

پنج تذکر نمایندگان به تیم مذاکره‌کننده

مذاکرات هسته‌ای اگرچه در روزهای اخیر با فضای منفی همراه شده است اما این به معنای پایان کار نیست و جمهوری اسلامی ایران همواره بر پایبندی به مذاکره با دنیا و حفاظت از منافع خود تاکید کرده است.

همزمانی این اتفاقات با روز فناوری هسته‌ای نیز باعث شد تا محمدباقر قالیباف، رییس مجلس نیز در نشست علنی یکشنبه 21فروردین‌ماه مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور بر این نکته تاکید کند که مجلس یازدهم با تصویب قانون «اقدام راهبردی»، قفل‌های بسته‌شده به صنعت هسته‌ای را شکست و با برداشتن موانع بر سر راه پیشرفت و ارتقای دستاوردهای علمی در این حوزه نقش‌آفرینی کرد؛ خوشبختانه با ظرفیتی که با بومی‌سازی صنعت هسته‌ای ایجاد شده بود، در فاصله کوتاهی، دست دیپلمات‌های ایران در مذاکرات پر شد. قالیباف یادآور شد: اکنون امیدواریم که سرمایه گرانقدر دانش و فناوری پیشرفته هسته‌ای همراه با مذاکره خوب، توافقی خوب را برای انتفاع اقتصادی مردم ایران رقم بزند. رییس مجلس یازدهم تصریح کرد: ذکر این نکته ضروری است که پیشرفت‌های هسته‌ای کشور، پشتوانه‌ای محکم برای انتفاع اقتصادی ملت ایران است و مجلس یازدهم همچون گذشته بر این اصل تاکید دارد که مذاکرات هسته‌ای باید به حصول منافع تضمین‌شده، پایدار و ملموس اقتصادی برای آحاد ملت شریف ایران منجر شود.

رییس و نمایندگان مجلس در روزهای اخیر بار دیگر خطوط قرمز و اهداف از مذاکرات هسته‌ای را تکرار کردند تا با دستیابی به آن شرایط برای عبور کشور از تنگناها فراهم شود. تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با بهره‌گیری از قانون مجلس شورای اسلامی باید ضمن رعایت خطوط قرمز شرایط انتفاع اقتصادی ایران از هرگونه توافقی را فراهم کند؛ ازاین‌رو اخذ تضمین از محورهای مهم در مذاکرات است که رییس مجلس نیز روز گذشته بر آن تاکید کرده است.

نامه 250نماینده به رییس‌جمهور
در این راستا، در جلسه علنی روز گذشته، مجلس شورای اسلامی، ‌نامه 250نفر از نمایندگان خطاب به رئیسی، رییس‌جمهور درخصوص مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+4 قرائت شد. در بخشی از این نامه خطاب به رییس‌جمهور ضمن تشکر از تلاش‌های تیم مذاکره‌کننده برای رفع تحریم‌ها و با تاکید بر اصول عزت، حکمت و مصلحت و تجارب گذشته، چند تذکر ارائه شده است.
در این نامه که حاوی پنج تذکر است، تاکید شد که تجربه مذاکرات قبلی نشان می‌دهد که عدم تمایل آمریکا و طرف‌های مذاکره‌کننده برای ارائه تضمین‌های لازم، عملا نه‌تنها منافع ملی کشور را تامین نکرد، بلکه به‌دلیل خروج آمریکا از برجام موجب آسیب به منافع ملی و شکست توافق شد؛ لذا در مذاکرات جدید لازم است آمریکا تضمین قانونی دهد که از برجام خارج نمی‌شود و به شکل کاملا قانونی موضوع در نهادهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر آن کشور مانند کنگره نیز مصوب شود که در آینده مانعی برای اجرای آن ایجاد نکنند.تاکید نمایندگان مجلس بر ضرورت اخذ تضمین تنها تذکر به رییس‌جمهور نیست و در بند دیگری تاکید شده است که یکی از شرایط اصلی مذاکره، فقدان تهدید بعد از توافق است و وجود مکانیسم ماشه عملا به معنای حفظ تهدید و شکست مذاکره است؛ لذا لازم است تضمین‌های لازم به شکلی اخذ شود که در صورت ورود آمریکا به برجام، مکانیسم ماشه به بهانه‌های مختلف اعمال نخواهد شد.

ضرورت توجه به نیت تخریبی آمریکا
علاوه بر این، نمایندگان مجلس در تذکر دیگر تاکید کرده‌اند که متاسفانه حتی در حین مذاکرات، آمریکا تحریم‌های جدید را علیه اشخاص، نهادها و دستگاه‌های کشور تصویب می‌کند که بیانگر نیت تخریبی در مسیر مذاکرات است؛ لذا مشخصا در مذاکرات، تصویب و اعمال تحریم‌های جدید ممنوع شده و قید شود که تحریم‌های برداشته‌شده مجددا وضع نخواهد شد. روشن است بدون این تضامین، مشکل تحریم‌ به‌حال خود باقی بوده و درنتیجه، موجب خسارت به منافع سیاسی و اقتصادی و اعتبار ملی کشور است.آمریکایی‌ها که در ماه‌های اخیر نه‌تنها تصمیم لازم برای رسیدن به یک توافق پایدار را اخذ نکرده‌اند، بلکه با فرافکنی‌ها و فضاسازی رسانه‌ای تلاش کرده‌اند تا طرف‌های دیگر را مقصر اصلی معرفی کنند، درحالی‌که این مقامات کاخ سفید هستند که باید تصمیم سیاسی لازم را بگیرند.

نمایندگان همچنین در تذکری دیگر موضوع فروش نفت را موردتوجه قرار دادند و اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران حق دارد در چارچوب سهمیه تعیین‌شده ازسوی اوپک قبل از اعمال تحریم‌ها و با توجه به وضعیت و جایگاه جمهوری اسلامی ایران به هر کشوری و به هر میزانی که مورد توافق طرفین قرار می‌گیرد نفت صادر کرده و از طریق سیستم بانکی مبالغ مربوطه را دریافت کند.
آخرین تذکر درخصوص منابع مالی ایران است که نمایندگان دراین‌باره تاکید کردند که انتقال منابع مالی جمهوری اسلامی ایران ازجمله منابع حاصل از فروش نفت و منابع بلوکه‌شده و مسدودشده از همه کشورها حق جمهوری اسلامی است و کشورهای طرف مذاکره باید موانع موجود در این مسیر را رفع کنند و در این راستا هرگونه مانع در تبدیل ارزها (Conversion) و همچنین ممانعت در جذب سرمایه‌گذاری در جمهوری اسلامی ایران ممنوع است و موردپذیرش ملت ایران نیست و حق راستی‌آزمایی در اختیار دولت ایران است.

شروط اقدام کاهشی در زمینه هسته‌ای ازسوی دولت 
تذکرات نمایندگان مجلس که در شرایط فعلی نشان‌دهنده حساسیت‌های موجود است، باید موردتوجه دولت قرار گیرد تا بار دیگر برجام دیگری تکرار نشود. در همین راستا، نمایندگان تصریح کرده‌اند که بر این‌ اساس بدون شک وعده‌های شفاهی و ازجمله سخنان رییس‌جمهور آمریکا،‌ نمی‌تواند تضمین شمرده شود، آمریکا و سایر کشورهای غربی، حق خروج از برجام، اعمال مکانیسم ماشه و وضع تحریم جدید -یا وضع مجدد تحریم‌های رفع‌شده - را نخواهند داشت، قبل از لغو تحریم‌های نفتی، بانکی و راستی‌آزمایی آن‌ها به‌صورت کامل ازسوی ملت ایران و تایید مجلس، هیچ اقدام کاهشی در زمینه هسته‌ای، ازسوی دولت جمهوری‌اسلامی نباید انجام شود.
با شرح آنچه روز گذشته در مجلس رفت به‌خوبی مشخص است که دولت باید تمام تلاش خود را برای کسب حداکثر منافع برای ملت ایران در میز مذاکرات به‌کار گیرد و اجازه تکرار هیچ‌گونه خسرانی مانند گذشته را ندهد. هرگونه کوتاهی از وظایف محوله می‌تواند آثار مخربی را در پی داشته باشد و تجربه خوش‌بینی به آمریکایی‌ها در دولت قبل نیز درنهایت منجر به شرایطی شد که هزینه آن را ملت ایران پرداختند و دولت انقلابی سیزدهم باید توجه کافی به این موارد داشته باشد.

ارسال نظر