گزارش «صبح نو» درباره حاشیه های یک سفر را بخوانید
پروژه بگیران مشغول کارند
صبح نو گزارش «صبح نو» درباره حاشیه های یک سفر را بخوانید پروژه بگیران مشغول کارند روز سهشنبه سپری شده بود که وحید اشتری، سردمدار گروه موسوم به عدالتخواهی، در رشتهتوییتی از سفر برخی بستگان رییس مجلس به ترکیه خبر داد. اشتری نوشت: «چند تا از مسافران استانبول یکسری فیلم و عکس از یک خانواده چادری(در پروازهای ترکیه چندان مرسوم نیست) فرستادهاند که امروز بهخاطر حجم بالای بار با متصدی کانتر به مشکل خوردهاند و بعد با رفتار عوامل هواپیمایی معلوم شده از خانواده مسوولاناند.
یکی از مهمترین واکنشها به انتشار خبر سفر بستگان رییس مجلس به ترکیه، مطلب اینستاگرامی الیاس قالیباف، فرزند ارشد رییس مجلس بود. الیاس قالیباف ضمن تکذیب هدف این سفر که در رسانهها خرید سیسمونی عنوان شده بود، تصریح کرد: «ناراستیها و بزرگنماییهایی در متنهای منتشرشده وجود دارد اما به هر صورت انجام این سفر خطایی نابخشودنی است، چراکه باعث میشود همه تهمتهایی را که در گذشته به پدرم و خود آنها زده شده است صحیح جلوه دهد.
آنچه این خطا را نابخشودنیتر میکند آن است که به امید و اعتماد مردم ضربه میزند و زبان ضدانقلاب و بدخواهان را دراز میکند». ف
رزند رییس مجلس سفر به ترکیه را خلاف مشی پدرش دانست و گفت: «آنان که میخواهند خطای فرزند را به پای پدر بنویسند، بدانند که این کار از قبل مورد مخالفت ایشان قرار گرفته بود ولی متاسفانه نادیده گرفته شد». قالیباف همچنین نوشت: «بنده به سهم خودم از همه مردم عذرخواهی میکنم و آنها هم حتما باید عذرخواهی نمایند. انشاءالله خدا در این شبهای قدر همه قصورها و خطاهای ما را ببخشد.»
با وجود اظهارات الیاس قالیباف، گرچه رادیکالهای چپ و راست به حملات خود ادامه دادند اما مخالفت قالیباف با این سفر و عذرخواهی فرزند ارشد فضا را تا حدودی تغییر داد. هجمه اضلاع مختلف این پروژه با تعابیری مثل «سیسمونی گیت» آب و تاب داده شد و در فضای مجازی به دروغ خبر استعفای قالیباف را پخش کردند تا نیت درونیشان مشخص شود. سهضلعی رادیکالهای چپ و راست و مدعیان عدالتخواهی با دست گذاشتن روی حساسیت جامعه و کاربران مجازی نسبتبه موضوعات عمومی(با توجه به شرایط بد معیشتی)، سنگینی حملات علیه رییس مجلس را چندبرابر کردند اما فارغ از غوغای مجازی در برخی تحلیلهای عمقیتر، تردیدهایی نسبتبه ذات پروژه ای این اقدام به وجود آمد.
اشتری؛ رانت خبری یا پروژه؟
پس از آنکه فرزند ارشد محمدباقر قالیباف، اقدام خواهر و همسر خواهر خود را گناه نابخشودنی خواند و از آنها خواست که از مردم عذرخواهی کنند. اکنون وحید اشتری، مدعی عدالتخواهی باید به این سوال پاسخ دهد که چه رانت اطلاعاتی دارد که میتواند به عکس مسافران پرواز و اسامی آنها در پرواز دست یابد.
ادامه از صفحه 4
اشتری در توییت خود نوشته بود که «از بعدازظهر تا حالا برای مطمئن شدن با بچههای فرودگاه امام و هواپیمایی معراج ارتباط گرفتم و اطلاعات پرواز را درآوردم. اسم این سه نفر در لیست پرواز شماره 4804 ساعت 13:45 امروز معراج از فرودگاه استانبول به فرودگاه امام است». گویا اشتری میدانسته که این رانت اطلاعاتی او حتما به یک سوال جدی تبدیل شده که مجبور به چنین توضیحی گشته چراکه اطلاعات یک پرواز را نباید در اختیار اشخاص غیرمسوول قرار دهند.
اگر اشتری به ادعای خود یک عدالتخواه ضد رانت است باید به این سوال پاسخ دهد که آیا از رانتی در گرفتن خبر برخوردار است یا اینکه به قصد پیش بردن برخی پروژهها، اخبار را در اختیار او قرار میدهند. او البته در برخی گروههای تلگرامی سعی کرد با اشاره به اینکه دوستانی در برخی از اماکن و نهادها دارد، صورتمساله را پاک کند اما او تا زمانی که به این سوال صادقانه پاسخ ندهد، نمیتواند خود را یک فعال عدالتخواه ضدرانت بداند.
گذاشتن «بپا» برای قالیباف؟
در همین باره، سیدمحمود رضوی، مشاور فرهنگی رییس مجلس در رشتهتوییتی با ایجاد شبهه درباره کارکرد امثال اشتری بهخصوص درمورد غائله سفر به ترکیه، با تاکید بر اینکه «آیا شناسایی داماد، دختر و همسر محجبه رییس مجلس با ماسک در فرودگاه ترکیه و در صف مردم، کاری عادی بوده و همه آنها را میشناسند»، نوشت: «هیچکس از بارداری دختر آقای قالیباف مطلع نبوده و جز کنترل اطلاعاتی، هیچ روشی برای کشف آن به شیوههای دیگر هم وجود نداشته است. یک فعال توییتری چطور متوجه این موضوع و ساخت یک پروژه با همان هشتگ خاص شده است؟» رضوی با ایجاد شبهه درباره نحوه قرارگرفتن اطلاعات پرواز هواپیمایی معراج در اختیار اشتری تصریح کرد: «روابطعمومی شرکت معراج در مصاحبهای صراحتا اعلام کرده این مسافران بار اضافه نداشتهاند و در فرودگاه ترکیه هم هیچ اتفاق و درگیری ادعایی وجود نداشته، این سناریوی تخیلی را چه کسی ساخته و به این اکانت داده است؟ پرواز شماره4804 معراج از استانبول به تهران ساعت19:15 به زمین نشسته که بهطور طبیعی خروج مسافران از فرودگاه دو ساعت طول میکشد؛ کدام مسافری میتوانسته این اطلاعات را طوری به اینها برساند که این آقا بعد از تحقیق از معراج و بررسی و یقین، در ساعت۲۲:۵۴ توییت خود را منتشر کند؟» مشاور فرهنگی رییس مجلس با پروژهای خواندن اقدام اشتری و باند مجازی حامی او تصریح کرد: «همین چند سوال و سوالات مطرحنشده دیگر و مدارک قبلی موجود که تا امروز اجازه طرح آن را ندارم، نشان میدهد که این پروژه هم مانند چند پروژه قبلی یک پروژه امنیتی بوده و قاعدتا مثل همیشه پروژهبگیران عمله مقاصد محافل امنیتی سیاسی شدهاند که منافعشان به خطر افتاده است. درحالیکه انبوهی از وظایف دستگاههای امنیتی روی زمین مانده و صدای دلسوزان و مردم درآمده، معنای بپا گذاشتن برای خانواده قالیباف در سفر شخصی چیست؟» رضوی با انتقاد از عملکرد مشکوک برخی محافل امنیتی برای تسویهحسابهای سیاسی نوشت: «آیا قرار است دستگاههای امنیتی - قضایی کشور...... باز هم همچون بارهای قبل بنشینند و نظاره کنند که محافل امنیتی-سیاسی برای حذف رقبای سیاسی خود، کشور و اذهان عمومی را به هم بریزند؟ گیریم به قالیباف لطمه وارد شد، هدف بعدی اینها چه کسی و کجاست؟»
حمله کاربران به «عامل نمادین پروژه»
نکته مهم پس از عمومی شدن خبر سفر به ترکیه این بود که هرچه میگذشت، از شدت حملات علیه قالیباف کاسته و به همان میزان، بر حملات علیه کارکرد مشکوک اشتری افزوده شد. در توییتر و در سایر بسترهای فضای مجازی، مخالفان اقدام اشتری این سوال را طرح میکردند که این فعال مدعی عدالتخواهی چطور و چگونه به جزئیات سفر بستگان قالیباف به ترکیه دسترسی پیدا کرده است. دراینباره، یکی از کاربران نوشت: «با اصل نقد کاری ندارم ولی یعنی اینقدر دسترسی به این اطلاعات راحته که میشه با بچههای فرودگاه و هواپیمایی معراج ارتباط گرفت و اطلاعات پرواز و اسم مسافرهاش رو درآورد؟ اونم با تفکیک اینکه با کی همسفر بوده؟» کاربر دیگری با انتشار تصویری از اشتری نوشت: «بهقول الیاس قالیباف اشتباه نابخشودنی شده ولی یادتون نره اونی که به اطلاعات محرمانه دسترسی داره و عدالت رو گزینشی و پروژهای کرده، کیه.»
از طرف دیگر، کاربران دیگری تصریح داشتند که پروژه بزرگنمایی سفر به ترکیه، نباید موجب تنزل جایگاه و خدمات قالیباف نزد افکار عمومی شود. دراینباره علی احمدنیا، یکی از نیروهای نزدیک به جریان اصلاحطلبی، با اشاره به مخالفت قالیباف با طرح صیانت به عنوان یکی از دلایل اصلی هجمهها علیه او ازسوی طیف موسوم به پایداری و عدالتخواه، نوشت: «... من نباید فراموش کنم یکی از مخالفان جدی طرح صیانت همین قالیباف است. کسی جای قالیباف نشینه که راه رو برای بستن فضای مجازی همواره کنه». کاربر دیگری نوشت: «فرق قالیباف با مرحوم هاشمی 1- او از اشتباه فرزندانش حمایت نکرد و ساکت نشد و اتفاقا مخالفت علنی کرد. 2- شجاعت معذرتخواهی برای فرزندش را هم از مردم داشت. فرق است میان یک سرباز انقلاب با بقیه.»
تنش در جبهه انقلاب و سستی در حل مشکلات مردم
یکی از دلایلی که تحلیلگران برای اقدام اخیر پروژه بگیران علیه قالیباف اقامه میکنند، ایجاد تنش میان نیروهای موثر جبهه انقلاب با هدف مانعتراشی سر راهحل مشکلات مردم است. دراینباره، محمد ایمانی، فعال رسانهای نوشت: «طراحان عملیات روانی بر این باورند که با ترور شخصیت یکایک اضلاع جبهه انقلاب، هم امید واقعی مردم به بهبود شرایط را متزلزل میکنند، هم این اضلاع و اعضا را به جان هم میاندازند و مجبور میکنند با یکدیگر فاصلهگذاری کنند. بدین ترتیب محتمل است روند همافزایی متوقف شود و افراد به جای دیدن اولویتها و دشمنی دشمنان، به تسویهحسابهای تند در درون جبهه انقلاب بپردازند». ایمانی اضافه کرد: «تجربه اتفاقات چند دهه گذشته بهویژه دو دهه اخیر میگوید، هرگاه نیروهای انقلابی توانستند با وجود سلایق متنوع، همپوشانی و همافزایی کنند، هم توفیقات بزرگی برای کشور رقم خورد و هم سرویسهای جاسوسی دشمن و پادوهای داخلی آنها را به دست و پا انداخت تا با به خدمت گرفتن عناصر نفوذی، شهرتطلب، کمحوصله یا فاقد بصیرت، این همدلی مبارک را هدف بگیرند». ایمانی با اشاره به طرح صیانت و لزوم پرهیز نیروهای انقلابی از ستیز درباره این طرح با هدف به بنبست کشیدن پیادهنظامهای دشمن، تاکید کرد: «میتوان با طرح صیانت موافق یا مخالف بود و منصفانه و دوراندیشانه دیدگاه خود را ارائه کرد. میتوان و باید، ضمن حمایت کلان، به نقد کارکرد اجزای دولت یا مجلس پرداخت. میتوان و باید -به شرط رعایت انصاف و تناسب- مدیران ارشد یا بستگان و اطرافیان آنها را زیر ذرهبین قرار داد و رفتارهای خلاف معیارها را تخطئه کرد اما هرگز نباید از یاد برد که عملیات روانی پیچیده، رکن عملیات پیاده نظام دشمن در جنگ ترکیبی است». این فعال رسانهای درعینحال افزود: «هم مدیران و متولیان و اطرافیان آنها باید از موضع اتهام پرهیز کنند و هم باید زمانشناس و دشمنشناس بود و از نقشآفرینی در نقشههای دشمن اجتناب کرد».
سعدالله زارعی، تحلیلگر مسائل سیاسی نیز در یادداشتی با تاکید بر اینکه «تخریب قالیباف در واقع تخریب راه اصلاح پلشتیهای بهجامانده از دولتهای واداده است»، نوشت: «تخریب قالیباف، زدن یکی از بازوان رهبری برای حرکت دادن امور انقلاب بهسمت قلهها در سالهای پیش رو است. برای دستمالی قیصریهای را به آتش نکشیم و حماله الحطب منافقان و معاندان نباشیم». علی مهدیان، فعال فضای مجازی نیز در رشتهتوییتی با اشاره به داستانسرایی و دروغپراکنی مخالفان قالیباف درباره ابعاد سفر بستگان او به ترکیه نوشت: «میگه موضعت چیه درباره قالیباف. من که اطلاع ندارم. از هیچیاش اطلاع ندارم. اینقدر میدونم که پسر یک مسوول در منظر عموم مردم بدون هیچ ملاحظهای به بقیه خانواده اش تذکر جدی داده. بقیهاش رو هم نمیدونم. شما هم نمیدونید. دیگران هم. اما این رو میدونم که فرهنگی وجود داره بدتر از خوارج، خوارج لااقل وقتی ضربت میزدن، پای غلطی که میکردند میایستادند، خوارج پلاس توی چشم مردم نگاه میکنند، دروغ میگویند بعد هم به روی خودشان نمیآورند. ماجرای خوداختفایی را یادتان نرفته که قصه سیسمونی رو هم بهش اضافه کنید، بقیهاش هم.»
رشد جریان ضد امنیت ملی، با اسم رمز عدالتخواهی
آنچه در باطن ماجرای سفر ترکیه وجود دارد، پیشروی جریانی خطرناک است که به نام عدالت، در این وضعیت نامناسب معیشتی و اقتصادی به جای امیدوار کردن مردم به آینده به امید مردم پس از هشت سال دولت روحانی حمله میکند. جریانی که فرصت اتحاد مجلس و دولت و قوه قضاییه برای رفع مشکلات مردم را تبدیل به یک تهدید جدی برای جریان انقلاب میکند و منافع محافل قدرت را به منافع مردم ترجیح میدهد. جریانی که این توانایی را دارد که یک سفر را به مساله اصلی جامعه تبدیل کند، ابعاد بینالمللی به آن بدهد و بعد توییتزنندگان در جواب به این سوال ساده که این اطلاعات را از کجا آوردهاید؟ لکنت بگیرند. گسترش یافتن جریان «بپا» گذار میتواند پیام نامناسبی را به مردم و جامعه منتقل کند و این هراس را در دل آنها بیندازد که آن سوی عدالتخواهی کاذب، دخالت در شؤون و تفتیش زندگی مردم است. کمااینکه برخی کاربران توییتر این اقدام را پاسخ ایستادگی رییس مجلس در موضوع صیانت دانستند. در مجموع انتظار میرود که این موضوع ازسوی نهادهای مسوول تا رسیدن به نتیجه نهایی دنبال و مشخص شود که این اطلاعات چگونه به اشتری رسیده است. شاید این اقدام بتواند از گسترش و پیشروی این جریان جلوگیری کند
نکته مهم پس از عمومی شدن خبر سفر به ترکیه این بود که هرچه میگذشت، از شدت حملات علیه قالیباف کاسته و به همان میزان، بر حملات علیه کارکرد مشکوک اشتری افزوده شد. در توییتر و در سایر بسترهای فضای مجازی، مخالفان اقدام اشتری این سوال را طرح میکردند که این فعال مدعی عدالتخواهی چطور و چگونه به جزئیات سفر بستگان قالیباف به ترکیه دسترسی پیدا کرده است.
یکی از دلایلی که تحلیلگران برای اقدام اخیر پروژه بگیران علیه قالیباف اقامه میکنند، ایجاد تنش میان نیروهای موثر جبهه انقلاب با هدف مانعتراشی سر راهحل مشکلات مردم است.
ارسال نظر