نخستین کارخانه رسمی تولید پهپاد ایرانی در خارج از کشور در «دوشنبه» افتتاح شد
صادرات پهپاد ایرانی
قدرت نظامی ایران با بهرهگیری از سلاحهایی که حالا آوازه جهانی پیدا کردهاند، دوست و دشمن را به حیرت واداشته است.
نخستین خط تولید رسمی پهپاد ایرانی در خارج از کشور
قدرت پهپادی ایران باعث شده است تا کشورهای قدرتمند جهان نیز نگاه ویژهای به این توانمندی ایران داشته باشند. تاجاییکه در ماههای گذشته نشریه «نشنالاینترست» آمریکایی، در مطلبی به یگانهای پهپادی ایران پرداخت و نوشت: هواپیماهای بدون سرنشین رزمی ایران میتوانند با انواع تسلیحات با اهداف مختلف درگیر شده و همچنین ماموریتهای شناسایی انجام دهند.
به نوشته این نشریه آمریکایی، علیرغم بودجه نظامی سالانه ایران که معمولا بین ۱۵ تا ۲۰میلیارد دلار متغیر است، ایران از بسیاری از کشورهایی که 2 یا 3 برابر بیش تر برای امور دفاعی هزینه میکنند، مانند آلمان، انگلیس و روسیه، هواپیماهای بدون سرنشین مسلح بیشتری تولید میکند. این ظرفیت باعث شده است تا کشورهای دیگر نیز در پی همکاری و بهره بردن از دانش و دستاوردهای ایران باشند؛ آن هم دستاوردهایی که در سختترین شرایط ممکن به دست آمده است.
از سوی دیگر و علیرغم همکاریهای نظامی ایران با کشورهای دیگر، همکاری ایران با تاجیکستان در قالب افتتاح خطتولید رسمی پهپاد اقدامی بیسابقه است و تا پیش از این متخصصان نظامی ایران در هیچ کشوری دست به چنین اقدامی بهصورت رسمی نزده بودند. با این نگاه، این اقدام و همکاری با تاجیکستان میتواند موردتوجه بسیاری از کشورهای منطقه و فرامنطقهای قرار گیرد.
ویژگیهای پهپاد همهکاره ایرانی
پهپادی که حالا نیروهای نظامی تاجیکستان از آن بهره خواهند برد، در زمره نخستین دستاوردهای پهپادی ایران است که تا به امروز تعداد بسیار زیادی از آن تولید شده و در اختیار یگانهای مختلف نیروهای مسلح کشورمان قرار گرفته است. ویژگیهای منحصربهفرد این پهپاد باعث شده است تا علاوه بر ایران ، شهر دوشنبه نیز علاقهمند به تولید آن باشد. این پهپاد که ابتدا با ماموریت مراقبت و شناسایی و هدف تولید شده بود، بعدها ماموریت انتحاری نیز برای آن تعریف شد و هماکنون در قالب این ماموریت در اختیار نیروهای مسلح قرار دارد.
ابابیل-۲ با مداومت پرواز ۱.۵ساعته میتواند تا ۲۰۰کیلومتر برد عملیاتی داشته باشد و بیشینه سرعت کروز آن به ۲۲۰کیلومتر بر ساعت میرسد. این پهپاد میتواند تا ارتفاع ۱۱هزار پا از سطح زمین ارتفاع بگیرد و در عملیات مراقبت و شناسایی مساحتی معادل ۷۷۰کیلومتر مربع را پایش کند. سامانه ناوبری ابابیل-۲ GPS/INS است و نوع هدایت و کنترل آن هم میتواند بهصورت کنترل از راه دور باشد و هم خودکار که در حالت خودکار برد این پهپاد افزایش خواهد یافت.
نیروی پیشران این پهپاد از یک موتور پیستونی دو سیلندر تامین میشود که با توان ۲۵اسببخار، مصرف سوختی در حدود پنج لیتر بر ساعت دارد. ابابیل-۲ همچنین قابلیت برخاستن از روی شناور و قایق تندرو را نیز دارد که طی سالهای گذشته، قایقهای تندرو نیروی دریایی سپاه با این پهپادها مجهز شدهاند.
تاکید باقری بر آمادگی ایران برای صادرات تسلیحات
با ویژگیهایی که شرح آن رفت بهخوبی به ابعاد مهم این اقدام پی میبریم؛ موضوعی که رییس ستادکل نیروهای مسلح نیز بر آن اذعان دارد. سرلشکر باقری نیز روز گذشته در مراسم افتتاح کارخانه تولید پهپاد ابابیل۲ در تاجیکستان با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران با تلاش متخصصان و دانشمندان متعهد خود و با استفاده از ظرفیتهای داخلی توانست در تمام ابعاد نظامی و دفاعی بهویژه هواپیماهای بدون سرنشین رشد قابلتوجهی داشته باشد، گفت: امروز در جایگاهی هستیم که میتوانیم علاوهبر رفع نیازهای داخلی به کشورهای همپیمان و دوست درجهت افزایش امنیت و صلح پایدار، تجهیزات نظامی صادر کنیم.
رییس ستاد کل نیروهای مسلح افتتاح تولید کارخانه ابابیل۲ در تاجیکستان را نقطه عطفی در همکاریهای نظامی بین دو کشور عنوان کرد و افزود: انشاءالله در آینده شاهد افزایش همکاریها و تعاملات بیشتر از تمام سطوح دفاعی نظامی بین دو کشور ایران و تاجیکستان خواهیم بود.
علاوه بر این اتفاق مهم که بر جایگاه فنی ایران در صادرات تجهیزات نظامی صحه میگذارد، سرلشکر باقری، رییس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران پس از استقبال رسمی ازسوی سپهبد «شیرعلی میرزا»، وزیر دفاع تاجیکستان و همچنین شرکت در مراسم باشکوه نظامی و سان از یگانهای نمونه و تشریفات نیروهای مسلح کشور تاجیکستان در یک نشست تخصصی ضمن بررسی راههای توسعه و گسترش همکاریهای دوجانبه و مبارزه با تروریسم در منطقه آسیای مرکزی، همکاریهای منطقهای با محوریت کشور افغانستان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
سرلشکر باقری با تاکید بر اینکه نیروهای مسلح دو کشور باید علاوهبر برقراری امنیت در مرزها با یکدیگر تعامل و تبادلنظر داشته باشند، افزود: توسعه و تحکیم همکاریهای منطقهای و دوجانبه و همچنین تبادل آموزش و توسعه همکاری نظامی پیرامون مبارزه با تروریسم، باید در اولویت نیروهای مسلح دو کشور قرار گیرد.
برگزاری رزمایشهای مشترک و توسعه تجهیزات نظامی
سپهبد «شیرعلی میرزا»، وزیر دفاع تاجیکستان نیز در این دیدار گفت: برگزاری رزمایشهای مشترک و توسعه تجهیزات نظامی از اولویتهای نیروهای مسلح کشور تاجیکستان و جمهوری اسلامی ایران است. تاجیکستان میتواند هدف اول ایران برای صادرات محصولاتی باشد که تا سالهای اخیر اجازه صادرات آن را نداشت. تحریمهایی که حالا با پایان یافتن زمانشان، دستهای ایران برای فروش تسلیحاتش را باز گذاشته است.
تحریمهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران ساعت3:30 بامداد روز یکشنبه 27مهر 1399 (18 اکتبر 2020) براساس قطعنامه2231 شورای امنیت سازمان ملل و بهعنوان یکی از بندهای معاهده برجام لغو شد و طبق اعلامیه وزارت امورخارجه کشورمان در آن زمان «همه محدودیتهای انتقال اقلام تسلیحاتی به و از جمهوری اسلامی ایران و همچنین اقدامات و خدمات مالی مرتبط با آن و تمامی ممنوعیتهای ورود یا عبور از قلمرو دولتهای عضو ملل متحد که پیش از این علیه برخی از شهروندان و مسوولان نظامی ایران تحمیل شده بودند، بهصورت خودکار خاتمه یافت.»
تحریم تسلیحاتی ایران اگرچه از چهاردهه قبل، همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی و بهخصوص در سالهای دفاعمقدس، ازسوی آمریکا علیه کشورمان اعمال شد ولی در همان سالها نیز کشورهای معدودی اقدام به معامله و خرید و فروش (بیشتر فروش) با ایران
میکردند.
سالها پس از پایان جنگ تحمیلی، با برجسته شدن فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران در سال 2002 میلادی، پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل رفت و این شورا یکماه فرصت داد تا ایران تمام فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند.
با رد این درخواست ازسوی دولت آقای محمود احمدینژاد به این خواسته شورای امنیت، از مرداد 1385 تا خرداد 1390، مجموعا 9قطعنامه ازسوی این شورا علیه کشورمان صادر شد که تحریمهای تسلیحاتی به قطعنامههای 1747 (چهارم فروردین 86) و 1929 (19خرداد 1389) برمیگردد.
با روی کار آمدن دولت حسن روحانی، مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 1+5 به شکل دیگری از سر گرفته و این مذاکرات پس از چند دور، منجر به پذیرش توافق جامع درباره برنامه هستهای ایران (برجام) شد که مفاد آن در شورای امنیت سازمان ملل، با رأی تمام اعضای شورا، ذیل قطعنامه2231 به تصویب رسید. در این قطعنامه اینطور آمده است که در صورت پایبندی ایران به برجام، در کنار لغو همه تحریمهای پیشین، تحریمهای تسلیحاتی پس از پنج سال و تحریمهای حوزه موشکهای بالستیک نیز پس از هشت سال ملغی خواهد شد.
در شرایط جدید و با توجه به برداشته شدن محدودیتها ایران با صادرات تسلیحات نظامی علاوه بر به دست آوردن درآمدهای قابلتوجه میتوان به کشورهای مستقل منطقه و جهان برای برقراری صلح و دفاع از خود کمک کند.
وابستگی نظامی به کشورهای غربی باعث شده بود تا بسیاری از کشورها مجبور به تن دادن سلطه کشورهای قدرتمند شوند و در نهایت هم این کشورها نهتنها از ناامنی فاصله نمیگرفتند، بلکه با بدعهدی و هزینههای گزاف دستانشان باز خالی میماند. ایران در چنین شرایطی میتواند نقش متفاوتی ایفا کرده به ملتهای مختلف در جهت برقراری صلح و مقابله با دشمنانشان کمک کند.
ارسال نظر