|
شناسه خبر: 9702

کنعانی و اسلامی به اظهارات گروسی و مقامات غربی واکنش نشان دادند

رد مذاکرات شتابزده و احساسی

ایران که همواره اعلام کرده است تا منفعت اقتصادی ایران از احیای برجام مشخص نشود، از مواضع خود کوتاه نخواهد آمد اما غربی‌ها و به‌ویژه آمریکایی‌ها هنوز هم نگاهی صفر و صدی به موضوع دارند و به‌دنبال توافق برد- برد نیستند

برجام و مذاکرات برای احیای آن اگرچه عمر طولانی ندارد اما فراز و فرودهای زیادی را از سر گذرانده است؛ از عکس یادگیری برای توافقی کم‌عمر گرفته تا خروج ترامپ از آن و حالا مذاکره برای احیای آن، همه نتیجه کنش کشورهای قدرتمند دنیا در حدود هفت سال است؛ موضوعی که در این روزها نیز هنوز مورد توجه است و مقامات غربی بازهم با یک تقسیم کار تکراری به‌دنبال فضاسازی برای تحمیل خواسته‌های خود به ایران هستند.
در این راستا، معاون وزیر خارجه آمریکا در روزهای اخیر بدون اشاره به سنگ‌اندازی‌های واشنگتن و با تلاش برای انداختن توپ به زمین ایران، مدعی شد که اگر ایرانی‌ها بخواهند توافق روی میز است. «جِیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در گفت‌وگویی اختصاصی با پایگاه «دیلی‌بیست» مدعی شد فرصت احیای برجام محدود است و احتمالا طی یک یا دوماه آینده به اتمام برسد.
این راهبرد و تعیین زمان برای ایران البته موضوعی است که مقامات کشورمان باید بیش از گذشته به آن توجه کنند؛ راهبردی که ازسوی رهبر انقلاب نیز در گذشته مورد توجه قرار گرفته است و بارها بر این موضوع تاکید کرده‌اند که مذاکرات هسته‌ای نباید فرسایشی شود. شاید یکی از مصداق‌های فرسایشی شدن مذاکرات شرایطی باشد که در این روزها شاهد آن هستیم و آمریکایی‌ها با همراهی غربی‌ها مدام توپ را به زمین ایران می‌اندازند و از انجام تعهدات برجامی خود فرار می‌کنند.
اگرچه امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه دستیابی به توافق پیرامون برنامه هسته‌ای ایران را همچنان ممکن می‌داند و در گفت‌وگو با رئیسی بر آن تاکید می‌کند اما درخصوص عدم حصول پیشرفت در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای سال۲۰۱۵ نیز ابراز ناامیدی می‌کند. فرانسه که در این سال‌ها همواره بر نقش پلیس بد خود استوار بوده، در این روزها نیز از این نقش‌آفرینی عدول نکرده است.

واکنش ایران به رویکرد گروسی
ایران که همواره اعلام کرده است تا منفعت اقتصادی ایران از احیای برجام مشخص نشود، از مواضع خود کوتاه نخواهد آمد اما غربی‌ها و به‌ویژه آمریکایی‌ها هنوز هم نگاهی صفر و صدی به موضوع دارند و به‌دنبال توافق برد-برد نیستند. از سوی دیگر، برخورد و رویکرد سیاسی گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز باعث شده است تا چالش‌ها در مسیر جدی‌تری قرار بگیرد.
گروسی در روزهای گذشته در مصاحبه با روزنامه ال‌پائیس اسپانیا گفت: خلاصه مساله این است که با یک برنامه هسته‌ای که به‌سرعت رو به پیشرفت است، برای تقریبا پنج هفته، امکان محدودی برای نظارت داشته‌ام و اگر توافقی باشد، برای من خیلی سخت خواهد بود که بتوانم قطعات پازل این دوران عدم نظارت اجباری را کامل کنم. مواضع گاه و بیگاهی که حتی سخنگوی وزارت خارجه‌مان را در روز گذشته مجبور به واکنش کرد. ناصر کنعانی در واکنش به اظهارات مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: اظهارات مدیرکل آژانس را فنی و حرفه‌ای نمی‌دانیم و وی را دعوت می‌کنیم به اصل بی‌طرفی و انصاف و اجتناب از اظهاراتی که با انگیزه‌های سیاسی صورت می‌گیرد.

انعطاف بیش‌ازحد ایران در مذاکرات
علاوه‌براین کنعانی درخصوص مذاکرات نیز روز گذشته آب پاکی را روی دست مقامات آمریکایی ریخت تا بیش از این بازی تکراری و بی‌نتیجه خود را تکرار نکنند. وی درخصوص سیاست ایران در قبال مذاکرات گفت که این مسیر را تا زمان دستیابی به یک توافق خوب قوی و پایدار ادامه خواهیم داد و در همین راستا هم جمهوری اسلامی ایران مذاکرات را ترک نکرد.
ایران که انعطاف‌های زیادی در دورهای جدید مذاکرات داشته و پیشنهادات سازنده نیز ارائه کرده است حالا با اظهارات سخنگوی وزارت خارجه اگر طرف آمریکایی به‌عنوان طرف اصلی در تعیین روند مذاکرات و گفت‌وگوهای رفع تحریم، به‌اندازه جمهوری اسلامی ایران سازنده عمل کند و به ابتکارات مثبت جمهوری اسلامی ایران واکنش مثبت نشان دهد، به توافق نزدیک خواهیم بود.
از این‌رو براساس اعلام رسمی کنعانی نزدیک بودن یا دور بودن به توافق مرتبط با تصمیم سیاسی دولت آمریکاست. وی دراین‌باره گفت که ایران حتما به توافق فکر می‌کند و علاقه‌مند است توافق در آینده نزدیک شکل بگیرد اما قطعا احساسی عمل نخواهد کرد و منافع مردم و کشور را در نظر می‌گیرد.
حالا علی‌رغم اظهارات مقامات غربی در روزها گذشته شاهد ایستادگی و پاسخگویی قاطع مقامات کشورمان هستیم. در این راستا، محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز روز گذشته گفت که ایران نظارت تجدیدشده را برای رفع اتهامات پذیرفته بود، دوربین‌های فراپادمانی نیز برای رفع اتهامات نصب شدند. اگر قرار است این اتهامات پابرجا باشد، دیگر دلیلی برای چنین نظارتی وجود ندارد. این دوربین‌ها درحال‌حاضر جمع و پلمب شده‌اند و ازسوی آژانس در بخش تاسیسات نگهداری می‌شوند.
با بررسی مقامات کشورمان در روزهای اخیر به این نتیجه خواهیم رسید که جمهوری اسلامی در برابر فشارها کرنش نخواهد کرد و تنها با مذاکره برد-برد و تامین منافع اقتصادی به نقطه مشترک با غربی‌ها در موضوع برجام خواهد رسید.
 

 

ارسال نظر