«فیلم سینمایی «جنگ جهانی سوم» بهعنوان نماینده ایران راهی معتبرترین جشنواره فیلم دنیا شد
جنگ جهانی در اسکار
همین چند وقت پیش بود که فیلم هومن سیدی با عنوان «جنگ جهانی سوم» توانسته بود جوایز ارزشمندی را در ایتالیا از آن خود کند و حالا خبر جدید این است که این فیلم قرار است نماینده ایران در اسکار 2023 شود؛ فیلمی که در آن محسن تنابنده نقش اصلی را برعهده دارد و برای همین نقش هم جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره ونیز را گرفت.
ایرانیهای اسکار
اولینبار فیلم «دایره مینا» ساخته داریوش مهرجویی در سال۱۹۷۷ از ایران به آکادمی علوم و هنرهای سینما ارائه شد، اما در میان پنج نامزد نهایی جایی نداشت. بعد از آن تا سال۱۹۹۴ ایران دیگر فیلمی به اسکار نفرستاد. در این سال، «زیر درختان زیتون» بهکارگردانی عباس کیارستمی نماینده ایران در اسکار بود. از آن سال تا امروز بهجز سال۲۰۱۲، ایران هر سال نماینده خود را به اسکار معرفی کرده است. «بچههای آسمان» ساخته مجید مجیدی، نخستین فیلم ایرانی بود که به فهرست پنج نامزد فیلم خارجیزبان اسکار رسید، اما در آن سال این جایزه نصیب فیلم «زندگی زیباست» از ایتالیا شد.
در سال۲۰۱۱ فیلم «جدایی نادر از سیمین» بهکارگردانی اصغر فرهادی دومین فیلم ایرانی بود که توانست در میان پنج نامزد نهایی جا بگیرد و درنهایت این جایزه را از آن خود کرد تا سینمای ایران برای اولینبار صاحب اسکار شود. سومین و آخرین فیلمی که تا امروز به فهرست پنج نامزد نهایی راه یافته است، «فروشنده»، اثر دیگر اصغر فرهادی، بود که در سال۲۰۱۶ دومین اسکار را برای این کارگردان و سینمای ایران به ارمغان آورد. هرچند آن دوره از اسکار، همزمان با قوانین جدید مهاجرتی ترامپ علیه چند کشور از جمله ایران بود و فرهادی و گروهش نیز در اعتراض به قوانین، این مراسم را تحریم کردند و در آن حضور نیافتند. به همین دلیل، عدهای این اسکار را سیاسی دانستند. سال۲۰۲۰، در اقدامی بیسابقه یک فیلم مستند از ایران بهعنوان نماینده در اسکار معرفی شد. مستند «در جستوجوی فریده» نماینده سینمای ایران در اسکار نودوسوم بود، هرچند از راهیابی به جمع پنج نامزد نهایی باز ماند. «خورشید» ساخته مجید مجیدی و «قهرمان» آخرین اثر اصغر فرهادی بهترتیب نمایندگان ایران در اسکار ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ بودند که هیچکدام نتوانستند به جمع پنج نامزد نهایی این جایزه راه پیدا کنند.
پیروز نبرد
امسال اما انتخابهای نماینده ایران در اسکار به چند فیلم محدود شد. حدود پنجاه فیلم سینمایی دارای شرایط ارائه به اسکار وجود داشت، اما واقعیت این است که تکلیف بسیاری از این فیلمها از همان ابتدا روشن بود؛ بهعنوان مثال فیلمهای کمدی اساسا در این انتخابها جایگاهی نداشتند. فیلمهای اکرانشده از پاییز سال قبل تاکنون، «آتابای»، «بندر بند»، «بیهمهچیز»، «منصور»، «تومان»، «عنکبوت»، «بدون قرار قبلی»، «علفزار»، «مجبوریم»، «مرد بازنده»، «روز صفر»، «زالاوا»، «لامینور»، «مستطیل قرمز»، «صحنهزنی»، «رمانتیسم عماد و طوبا»، «طلاخون«، «تیتی» بودند. همچنین کلی فیلم کمدی و فیلم کممخاطب نیز وجود داشت که روی پرده رفتهاند. بااینحال یکی از گزینههایی که شانس حضور در اسکار را داشت، فیلم «برادران لیلا» اثر سعید روستایی بود که باتوجهبه حضور در جشنواره کن امسال میتوانست یکی از گزینههای مناسب باشد، اما متأسفانه فعلا این فیلم از طرف سازمان سینمایی توقیف است. بعد از آن هم فیلمهایی مثل «شب، داخلی، دیوار» وحید جلیلوند و «جنگ جهانی سوم» هومن سیدی که در جشنواره ونیز امسال بودند را میتوان نام برد که آنها هم در داخل کشور اکران نشدهاند. «موقعیت مهدی» بهکارگردانی هادی حجازیفر و «نگهبان شب» بهکارگردانی سیدرضا میرکریمی هم جزو فیلمهایی بودند که نامشان برای معرفی به آکادمی اسکار مطرح شد، اما بهعلت اینکه این فیلمها اکران بینالمللی نداشتند، امتیاز منفی برای آکادمی اسکار حساب میشد.
داستان این فیلم
هومن سیدی، توانسته است گوی رقابت را از همکارانش برباید و در دومین تجربهاش با تهیهکنندگی نماوا، آن را در مهمترین جشنواره سینمایی جهان به نمایش بگذارد. در خلاصه داستان فیلم «جنگ جهانی سوم» اینطور آمده است:«شکیب یک کارگر روزمزد بیخانمان است که هیچوقت خاطره ازدستدادن همسر و پسرش در زمین لرزه چند سال گذشته را فراموش نمیکند. در این چند سال او با یک زن کر و لال بهنام لادن رابطه برقرار کرده است. معلوم میشود در محل ساختوسازی که او امروز در آن کار میکند، قرار است مجموعه فیلمی درباره جنایات هیتلر در طول جنگ جهانی دوم ساخته شود. برخلاف همه انتظارش، به او یک نقش سینمایی، خانه و فرصتی داده میشود تا بتواند زندگیاش را تغییر دهد. وقتی لادن از این موضوع مطلع میشود، به محل کارش میرود و درخواست کمک میکند. نقشه شکیب برای مخفیکردن لادن بهطرز غمانگیزی به اتفاقی وحشتناک تبدیل میشود و وضعیت جدید او و چیزی که بهنظر میرسید میتواند باعث پیشرفت زندگیاش شود، از بین میرود.»
ارسال نظر