|
شناسه خبر: 9069

نخستین نشست خبری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد

میراث فرهنگی در دسترس همه مردم

9ماه از وزارت سیدعزت‌الله ضرغامی در میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی می‌گذرد. دیروز یکم خردادماه نخستین نشست رسانه‌ای او برای پاسخگویی به سوالات خبرنگاران و اصحاب رسانه در موزه ملی ایران برگزار شد.

ضرغامی در این نشست درباره توسعه گردشگری و اهمیت حفظ میراث فرهنگی تاکید کرد. وزیر میراث فرهنگی به دردسترس بودن میراث فرهنگی برای همه مردم تاکید کرد و گفت: برخی تصور می‌کنند حفاظت از میراث فرهنگی این است که اگر مشکلی دارد، مردم آن میراث را نبینند. اگر قرار بود که مردم میراث فرهنگی را نبینند باید آن را دفن می‌کردیم پس چرا کاوش کرده و بیرون آوردیم؟ میراث فرهنگی باید در دسترس باشد. پدیده‌ای به نام مخزن داریم که به آن کمتر توجه شده است.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: ما درباره مسائل میراث فرهنگی تورم قانونی داریم اما گاهی مساله اصلی ما مسکوت مانده، امیدواریم در قانون جامع وزارت که به‌زودی به مجلس داده می‌شود این مشکلات برطرف شوند. درباره استفاده از ظرفیت کارشناسی جمهوری اسلامی ایران با سفرای کشورهای دیگر صحبت شده و برای همکاری با کشورهای دیگر اعلام آمادگی کردیم.
 وی درباره بازنگری حریم آثار تاریخی، اظهار داشت: بافت تاریخی باید حفظ شود. بافت تاریخی با بافت فرسوده فرق دارد. بارها به مردم توضیح دادم که اگر می‌خواهید ساختمانی بسازید که حریم را از بین ببرد مجبوریم مقابله کنیم؛ مثلا در سمنان یک بنای تاریخی وجود داشت که معتادان در آن جمع می‌شوند و شهرداری چنان کار کرده که حریم رعایت نشده و تیرآهن‌ها به بنا آسیب می‌زند، نمی‌دانم چرا کسی اعتراضی نکرده است یا اینکه چرا در کنار شمس‌العماره تهران بنایی ساخته شده که حریم این بنا را از بین می‌برد. در جایی هم می‌بینیم حریم بافت را وسیع در نظر گرفته‌اند من گفتم این کار با حساب و کتاب باشد چون مردم در حال زندگی و حفاظت در کنار این بناها و محوطه‌ها هستند. می‌توان با بررسی قانونی و علمی این حریم‌ها را بازنگری کرد اما من در سفرها می‌بینم که هیچ همکاری ای با مردم انجام نمی‌شود.
وزیر میراث فرهنگی افزود: وقتی قانون جامع وزارت را به مجلس ارائه کنیم می‌توانیم بسیاری از اصلاحات را با کمک دیگران انجام دهیم. متاسفانه یکی از مشکلات کشور این است که کارها عقب می‌افتد؛ البته حفاظت و مرمت آثار میراث فرهنگی هزینه‌هایی هم دارد و این هزینه‌ها را ما حتما می‌دهیم. به‌لحاظ قانونی مشکلاتی بود که مردم نمی‌توانستند کمک‌های مالی خود را به میراث فرهنگی هدیه کنند اما بعد از مصوبه دو هفته پیش دولت این مشکل حل شد. انجمن خیرین میراث فرهنگی برای جذب کمک‌های ارزی و ریالی دوستداران میراث فرهنگی در داخل و خارج کشور تشکیل می‌شود. در اساسنامه صندوق احیا این امکان وجود دارد و انجمن خیرین میراث فرهنگی تشکیل می‌شود. ما باید زمینه جذب کمک‌های مردمی ریالی و ارزی را فراهم کنیم. برخی مردم در خارج از کشور هستند که می‌خواهند به میراث فرهنگی ایران کمک کنند، چه اشکالی دارد که بتوان این کمک‌ها را جذب کرد.
 داربست‌های مسجد امام اصفهان برداشته می‌شود
ضرغامی گفت: بعد از ۱۰سال داربست مسجد امام در میدان نقش‌جهان برداشته می‌شود. خیلی از مناره‌ها و بناها در کشور هم همین‌طور است‌. این اتفاق در هفته میراث فرهنگی می‌افتد. وی گفت: درباره مسائل میراث فرهنگی تورم قانونی داریم اما گاهی مساله اصلی ما مسکوت مانده است که امیدواریم در لایحه جامع وظایف و ماموریت‌های وزارتخانه‌ها، به‌زودی به مراحل آخر تدوین در دولت برسد و به مجلس ارائه شود تا این مشکلات برطرف شوند.
 
نباید از میراث فرهنگی غفلت کنیم
ضرغامی گفت: گاهی یک خبر نادرست موجب اتفاقاتی می‌شود که صواب نیست، اجازه بدهید آزاداندیشی وجود داشته باشد. رسانه‌های رسمی به دلایل مختلف نمی‌توانند شرایطی فراهم کنند که همه حرف بزنند. برخی اوقات دوستان ما می‌خواهند نظر کارشناسی بدهند اما می‌گویند شرایط مناسب نیست؛ خب چرا؟ من سعی می‌کنم شخصا گرفتار این فضا نشوم اما چرا همه کمک نکنیم که این فضا برطرف شود؟ توصیه ما به محیط‌های نخبگانی خودمان این است که نشست‌های تحلیلی برگزار کنند. وی با اعلام اینکه برای حل مسائل میراث فرهنگی همه باید کمک کنند، گفت: مهم‌ترین وظیفه این وزارتخانه حفاظت از میراث فرهنگی است که لایه به لایه آن تعریف شده و برای تحقق آن دنبال شرایطی هستیم که این حفاظت به‌درستی انجام شود.
وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: برخی تصور می‌کنند حفاظت از میراث فرهنگی این است که اگر مشکلی دارد، مردم آن میراث را نبینند. اگر قرار بود که مردم میراث فرهنگی را نبینند باید آن دفن می‌کردیم، پس چرا کاوش و اکتشاف انجام می‌شود؟ آثار میراث فرهنگی باید در دسترس و بازدید عمومی باشد. پدیده‌ای به نام مخزن (اشیای تاریخی و موزه‌ای) داریم که به آن کمتر توجه شده است.
 
معرفی چهره ماندگار حوزه میراث فرهنگی
ضرغامی بیان کرد: ما در بحث‌های سیاسی به نکاتی برمی‌خوریم که می‌گویند اگر میراثی برای دوره پهلوی با قاجار است باید سانسور کرده و نگوییم؛ درحالی‌که اینطور نیست، ما به این میراث هم نگاه معماری و طراحی داریم. من پل ورسک را دیدم که دانمارکی‌ها ساخته‌اند. چه اشکالی دارد بگوییم آن‌ها انجام دادند؟ کار خوبی بوده و کار مهندسی انجام شده است. در زمان حکومت قبل ساخته شده ولی ما آن را ثبت می‌کنیم و اشکالی ندارد، حتی هزینه‌هایی هم دارد و این هزینه‌ها را ما حتما می‌دهیم. همایش چهره‌های ماندگار را برگزار می‌کنیم، در صداوسیما اثر آن را دیده‌ام، در اولین برنامه ۱۰چهره ماندگار حوزه میراث فرهنگی معرفی خواهد شد و به‌عنوان ارزش مهم در کشور به‌صورت سالانه برگزار می‌شود. ضرغامی درباره طرح مجلس برای استفاده بهینه از آثار تاریخی گفت: نامه‌ای تهیه شد و برای نمایندگان مجلس ارسال شده است و اشکالات را اعلام کردیم. من هم گفتم در جریان ارائه و محتوای آن قرار نگرفته بودم؛ البته این اتفاق کم می‌افتد و هماهنگی‌ها به حدی است که مشارکت انجام می‌شود. نمی‌دانم چه سیری طی شده بود که به اطلاع ما نرسید. گفتند با توجه به قانون جامع میراث فرهنگی که درحال تکمیل است. این طرح متوقف می‌ماند. وقتی قانون جامع وزارت را به مجلس ارائه کنیم می‌توانیم بسیاری از اصلاحات را با کمک دیگران انجام دهیم. متاسفانه یکی از مشکلات کشور این است که کارها عقب می‌افتد.
 
هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری گردشگری وجود ندارد
ضرغامی درباره امکان سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه گردشگری و مشکلات سرمایه‌گذاران گفت: سیاست ما در این حوزه مشخص است هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. روز گذشته با مجموعه‌ای از سرمایه‌گذاران ترکیه ملاقات داشتم. حتی محل‌های سرمایه‌گذاری را مشخص کردند. همه نوع همکاری با آن‌ها انجام می‌شود. برای هیچ کشوری در این حوزه غیر از رژیم‌صهیونیستی محدودیتی نداریم. اعلام کردم با افرادی که سرمایه‌گذاری کلان می‌کنند شخصا ملاقات می‌کنم. شاید برخی قوانین و موانع دراین‌باره وجود داشته باشد که در حال برطرف کردن آن هستیم.

برخی تصور می‌کنند حفاظت از میراث فرهنگی این است که اگر مشکلی دارد، مردم آن میراث را نبینند. اگر قرار بود که مردم میراث فرهنگی را نبینند باید آن را دفن می‌کردیم پس چرا کاوش کرده و بیرون آوردیم؟

 

ارسال نظر