گفتوگوی «صبحنو» با داور جشنواره ادبی شعر «مباهله» را میخوانید
سند افتخار شیعه
«مباهله» یکی از درخشانترین فرازهای تاریخ صدر اسلام در اثبات حقانیت خاندان شریف رسالت است. در این راستا، مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری انقلاب اسلامی سومین دوره جشنواره ادبی شعر مباهله را در قالب شعر منظوم، شعر آزاد و نثر ادبی برگزار میکند. در سال دهم هجرى، افرادى از سوى رسول خدا(ص) مامور تبلیغ اسلام در منطقه نجران از بلاد یمن شدند. مسیحیان نجران نیز افرادی را مانند سید و عاقب و اباحارثه، به نمایندگى از سوى خود براى گفتوگو با پیامبر اسلام(ص) به مدینه گسیل داشتند.
گروه نجران وارد مدینه شده و با پیامبر(ص) دیدار کردند. آنها گفتند: اى محمد، آیا تو صاحب و سرور ما را مىشناسى؟
پیامبر(ص) فرمودند: سرور شما کیست؟
گفتند: عیسى بن مریم.
پیامبر(ص) فرمودند: او عبد و رسولخداست.
گفتند: به ما نشان بده کسى را که خدا مانند او آفریده باشد در آنچه دیده و شنیدهاى... .
جبرئیل بر پیامبر(ص) این آیه را نازل فرمود: «إِنّ مثل عیسى عنداللَّه کمثلِ آم خلقه من ترابٍ ثمّ قال له کن فیکون؛ مثل عیسی(ع) در نزد خدا، همچون
آدم (ع) است که او را از خاک آفرید، و سپس به او فرمود: موجود باش. او هم فورا موجود شد.» بنابراین، ولادت مسیح بدون پدر، هرگز دلیل بر الوهیت او نیست.
آنان از پذیرفتن حقیقت سر باز زدند و لجاجت ورزیدند.
درنهایت ابوحارثه (از سران هیات اعزامی نصارا) نزد پیامبر(ص) آمد و گفت: ای ابوالقاسم! از مباهله با ما درگذر و با ما مصالحه کن بر چیزی که قدرت ادای آن را داشته باشیم. پس، حضرت با ایشان مصالحه کرد که هر سال، دوهزار حلّه بدهند که قیمت هر حلّه 40درهم باشد و نیز اگر جنگی با یمن روی دهد، 30زره، 30نیزه و 30اسب را به مسلمانان، عاریه دهند و پیامبر(ص) ضامن برگرداندن این ابزار خواهد بود. پس از نوشتهشدن صلحنامه آنان برگشتند.
پیامبر(ص) بعدها فرمود: سوگند به آن خداوندی که جانم در قبضه قدرت اوست که هلاکت اهل نجران نزدیک شده بود و اگر با من مباهله میکردند هرآینه همگی به میمون و خوک مسخ میشدند و هرآینه تمام این وادی برایشان آتش میشد و میسوختند و حق تعالی جمیع اهل نجران را نابود میکرد و حتی پرنده بر سر درختان ایشان نمیماند و همه نصاری پیش از سال میمردند.
پس از برگشتن نصارا به نجران طولی نکشید که سید و عاقب، با آوردن هدایایی، نزد پیامبر(ص) آمده، مسلمان شدند.
سندیت واقعه تاریخی «مباهله» متقن است
محمود حبیبی، دبیر اجرایی جشنواره ادبی شعر «مباهله» در گفتوگو با خبرنگار «صبحنو» ضمن اشاره به این موضوع که این دوره از برگزاری جشنواره شعر ادبی «مباهله»، سومین دوره برگزاری این جشنواره است، گفت: مباهله یک واقعه تاریخی است که به نوعی سند افتخار شیعه محسوب میشود؛ اتفاقی که هم در قرآن کریم بهصورت مستقیم به آن اشاره شده است و هم در روایات متعدد شرح و توصیف «مباهله» به شکل متقن، توصیف و تشریح شده و میتوان این واقعه را همسطح واقعه «غدیرخم» قرار داد اما برخلاف اهمیت و سندیت تاریخی ای که نسبتبه واقعه «مباهله» وجود دارد، در ادبیات و هنر به آن توجه ویژه نشده است.
وی در ادامه افزود: الحمدلله درخصوص واقعه «غدیرخم» شاعران و ادیبان شیعه در حد وسع خود به آن پرداختهاند اما در رابطه با واقعه «مباهله» خیلی کمتر از آنچه باید به آن توجه میشد، این اتفاق صورت گرفته است.
حبیبی با اشاره به تصمیماتی که از چند سال گذشته نسبتبه واقعه «مباهله» صورت گرفته است، اذعان داشت: با دوستان قصد کردیم در عرصه شعر و ادبیات که حوزه فعالیت ماست، در حد توان اندک خود وظیفهمان را درخصوص کارهای فرهنگی، هنری و ادبی که بتوانند ارزش تاریخی اعتقادی واقعه «مباهله» را به مخاطب فارسزبان ایرانی بشناسانند، انجام دهیم و آثار فاخری را در این عرصه تولید کنیم.
دبیر اجرایی جشنواره ادبی شعر «مباهله» با اشاره به خروجی جشنواره طی دو سال گذشته توضیح داد: در دوسال قبل آثار بسیار خوبی با موضوع «مباهله» ازسوی شاعران خلق و به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از داوری، برگزیدگان آن مشخص شدند و آثارشان منتشر شد که امسال نیز امیدواریم در ادامه دو دوره قبل، آثار بهتری ازسوی شاعران تولید و به دبیرخانه ارسال شود که بهترین آنها انتخاب شود.
قالب آثار ارسالی، شعر کلاسیک است
محمود حبیبی درخصوص قالبهای آثار ارسالی به جشنواره، توضیحاتی ارائه داد: به لحاظ قالب، محدودیتی وجود ندارد.
تمامی قالبهای شعری اعم از کلاسیک مانند: غزل، قصیده، رباعی، ترکیببند، ترجیعبند و مثنوی و امثالهم، نو مانند: نیمایی، سپید، آزاد و... ، قالب محاوره که تسامحا به آن ترانه نیز گفته میشود یا قالب قطعات ادبی مثل نثر ادبی، در دبیرخانه کنگره پذیرفته میشوند و مورد داوری
قرار میگیرند.
وی در ادامه افزود: بیشترین آثار ارسالشده به دبیرخانه جشنواره ادبی شعر «مباهله» در قالب شعر کلاسیک است که قالبهایی همچون غزل، قصیده، رباعی و... را شامل میشود.
حداقل یک یا دو اثر به سرود یا ترانه تبدیل میشود
حبیبی ضمن اشاره به خروجی جشنوارههایی که تاکنون برگزار شده است، گفت: طی دو جشنوارهای که در سالهای گذشته برگزار شد، کتابی تحتعنوان «گزیده آثار» منتشر شده است.
وی ابراز امیدواری کرد: امسال نیز تلاش بر این است که ضمن انتشار گزیده آثار سالهای پیشین، اشعار ارسالی که امسال از سوی مخاطبان ارسال میشود نیز پس از گزینش طی یک یک کتاب جدید به چاپ برسد. علاوه بر این نیز قصد داریم یک یا دو اثری را که به جشنواره میرسند و آثار فاخر و قابل قبولی هستند، به سرود یا ترانه تبدیل کنیم.
اعتقاد جوانان به مکتب اهلبیت(ع) همچنان پابرجاست
دبیر اجرایی جشنواره ادبی شعر «مباهله» نسبتبه پاسخ سوالی که درباره استقبال نوجوانان و جوانان به جشنواره ادبی «مباهله» مطرح شد که: «با وجود هجمههایی که ازسوی غرب وارد میشود و این طیف از جامعه را مورد هدف قرار داده است، اشتیاق جوانان و نوجوانان به چه صورت است؟» خاطرنشان کرد: در سالهای قبل آثار ارسالشده ازسوی جوانان و نوجوانان به کنگره بهلحاظ کمی قابلدفاع بوده است. بیش از 90درصد شرکتکنندگان در کنگرههای ادبی با موضوعهای ادبی جوانان زیر 27، 28سال هستند. از آنجایی که بنده توفیق داشتم در کنگرههای آیینی مذهبی و آیینی دیگر نیز در نقش داور یا نقشهای دیگر حضور داشته باشم، مشاهده کردم جدا از این جشنواره که با موضوع «مباهله» مطرح است، در جشنوارهها و سوگوارههای دیگر نیز که برگزار میشود، چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی استقبال مخاطبان نهتنها قابلتوجه است، بلکه قابل تقدیر است.
وی در ادامه تاکید کرد: این نشان میدهد جوانانی که کار ادبی انجام میدهند، با وجود هجمههایی که از جانب غرب وجود دارد، اعتقادشان را به مکتب اهلبیت(ع) حفظ کردهاند، اگر هم اعتراض و انتقادی وجود دارد، از عملکرد افرادی امثال بنده است و گرنه اعتقاد جوانان ما به مکتب اهلبیت(ع) همچنان پابرجاست.
شناخت مردم طی چند سال اخیر افزایش پیدا کرده است
محمود حبیبی بهعنوان فردی که چند سال در این زمینه فعالیت دارد و نسبتبه حوزه مباحث آیینی، مذهبی و آیینی اشراف پیدا کرده است، آشنایی مردم را با واقعه تاریخی-اسلامی «مباهله» چنین ارزیابی میکند: اگر حدود 10سال پیش، غیر از مردم عادی، حتی در یک هیات نیز حاضر میشدید و از واقعه «مباهله» سوال میکردید، شاید در بهترین حالت، فقط تعداد اندکی از افراد حاضر در جمع میتوانستند توضیحی یک خطی از جریان واقعه «مباهله» ارائه دهند اما اکنون با تلاشهایی که در طول یک دهه اخیر صورت گرفته است؛ چه در زمینه کارهای علمی-پژوهشی و چه در زمینه کارهای تبلیغی و چه در عرصه رسانه (از بیلبوردهای شهرداریها گرفته تا برنامههای تلویزیونی و انتشار کتابهای پژوهشی و برگزاری کنگرهها، جشنها و...) باعث شده است که شناخت مردم در چند سال اخیر بهویژه افرادی که دغدغههای اعتقادی و مذهبی دارند، نسبتبه واقعه «مباهله» بیشتر شود، بهگونهای که این سطح از شناخت با سالهای گذشته قابل قیاس نیست.
وی در پایان با اشاره به اینکه دبیر علمی جشنواره استاد علی انسانی است و شاعرانی که مایل به شرکت در این جشنواره هستند میتوانند اشعار خود را تا تاریخ ۱۵تیرماه سال جاری به نشانی الکترونیکی
mobahele.festival@gmail.com ارسال کنند یا با شماره ۰۲۱۹۱۰۸۸۴۷۹ تماس بگیرند، تصریح کرد: آثار ارسالشده از نیمه تیر تا ابتدای مردادماه داوری میشوند و پس از گزینش آثار، کتاب منتشر میشود. اختتامیه جشنواره نیز حوالی روز مباهله برگزار میشود که به پنج نفر از برگزیدگان بهدلیل تبرک وجود مقدس پنج تن که واقعه «مباهله» نیز حول این بزرگواران به وقوع پیوسته است و عدد مقدس پنج را مدنظر قرار دادیم، هدایای نفیس اهدا شود.
ارسال نظر