فیلم «عنکبوت مقدس» با محتوایی که با واقعیت تطابق ندارد
عنکبوت جشنواره کن
خبری که چند روزی است در فضای مجازی دستبهدست میشود و سرویس فرهنگ رسانهها آن را پوشش میدهد، جشنواره فیلم کن و موضوع فیلم «عنکبوت مقدس« است که منطبق نبودن واقعیت این داستان با آنچه در شهر مشهد اتفاق افتاده، سوژه گزارشهاست.
آیا «عنکبوت مقدس» با واقعیت مطابقت دارد؟
«عنکبوت مقدس» عنوان فیلمی به کارگردان علی عباسی است که در کشور اردن فیلمبرداری شده است. درباره سعید حنایی در طول این سالها یک مستند و البته یک فیلم سینمایی با نام «عنکبوت» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد ساخته شده است اما آنچه موضوع فیلم «عنکبوت مقدس» را از سایر مستندات و فیلمهایی که درمورد سعید حنایی ساخته شده است، متمایز میکند، مسئلهای است که از واقعیت به دور است. موضوع فیلم «عنکبوت مقدس» قتلهای زنجیرهای زنان خیابانی به دست سعید حنایی در مشهد است اما بهطور موذیانه در این فیلم تلاش شده، جنایتهای این قاتل زنجیرهای را به مذهب شیعه و اعتقادات این مذهب ربط دهد. در تریلر این فیلم، عکس هوایی از مشهد است که حرم امامرضا(ع) در مرکز آن است و شباهت عجیبی به تارهای عنکبوت دارد.
در این فیلم زهرا امیرابراهیمی نقش یک روزنامهنگار زن خیالی در حال تحقیق درباره انگیزههای قتل سعید حنایی را بازی میکند تا آن را به تصویر بکشد.
داستان فیلم بر این محور شکل گرفته که سعید حنایی قاتل زنجیرهای معروف دهه70 در شهر مشهد، با انگیزههای مذهبی و دینی و برای اصلاح و پاکسازی شهر مشهد، زنان خیابانی را به قتل میرساند و دست به این جنایات زده و این فرض در تمام داستان و سناریوی فیلم جریان دارد که کاملا نادرست است؛ چراکه طبق مستندات این پرونده، سعید حنایی انگیزههای روحی و روانی، حیوانی و شهوانی از این کار داشته است. طبق اخباری که در زمان جنایت منتشر شده است، ثابت شدن تجاوز سعید حنایی به برخی از قربانیان در زمان قتل و جنایت ثابت میکند که حنایی فاقد هرگونه انگیزه دینی و مذهبی بود.
سعید حنایی پس از دستگیری و در دادگاه برای فرار از مجازات انگیزه خود را از جنایاتش «دینی و اصلاح جامعه» اعلام کرد که مورد پذیرش قرار نگرفت و قاتل به چندین بار قصاص محکوم و بلافاصله به دار مجازات آویخته شد.
با وجود چنین شواهد و اسنادی که وجود دارد، پرسشی که مطرح میشود این است که چرا سازندگان فیلم «عنکبوت مقدس» انگیزههای شهوانی و حیوانی سعید حنایی را نادیده گرفتند و با وجود جانی بودن این فرد، به اظهارات دروغین او که «دینی بودن انگیزهها» بود، استناد کردند و مذهب تشیع را مورد هجمه قرار دادند؟
واکنشها نسبتبه تیزر تبلیغاتی فیلم «عنکبوت مقدس»
با توجه به عدم اکران فیلم و تنها بعد از منتشر شدن تیزر تبلیغاتی و بالاخص تصویر آغازین این فیلم، موج اعتراضات مردم مسلمان ایران، بالاخص شیعیان آغاز شد. در پی این اتفاق، «سازمان سینمایی» بیانیهای صادر کرد که در بخشی از آن آمده است: «سازمان سینمایی، ضمن محکومیت این اقدام جشنواره مذکور و اعلام برائت خود و سینماگران از عوامل این اثر سیاه تصویری بر این نکته تاکید میکند که فرانسه و جشنواره فیلم کن باید نسبتبه احساسات جریحهدار شده میلیونها شیعه مسلمان در جهان پاسخگو باشند و این لکه ننگ ضدفرهنگی را از کارنامه حرفهای خود بزدایند.»
ارادت به امامرضا(ع) با انتشار انواع محتواهای چندرسانهای اعم از عکس، فیلم، عکسنوشت و … و همینطور شعر و متن، در اعتراض به توهینی بود که در تصویر توصیفشده دیده میشد. در ادامه واکنش کاربران را در شبکه اجتماعی توییتر میخوانید.
کاربری در صفحه شخصی خود نوشت: بر دشمنان و توهینکننده اهلبیت و بخصوص آقا علیبنموسی الرضا (ع) هزاران بار لعنت...
مصطفی وثوقکیا، از فعالان رسانه نیز توییت کرد: لازم است قوه قضاییه و وزارت ارشاد پیگیریهای قانونی را برای برخورد با عوامل داخلی (خصوصا تدوینگر مشهور فیلم) که با فیلم ضدملی عنکبوت مقدس همکاری داشتند انجام دهند.
اگر قبلا با عوامل داخلی همکار با آثار غیرقانونی جعفر پناهی برخورد شده بود...
راضیه زیبایی در توییتی نوشته است: زر ابراهیمی در فیلمی بازی کرده که عنکبوت مقدس نام دارد! پوستر فیلم عکس هوایی از شهر مشهد است و شهر را مانند شبکه عنکبوتی نشان داده و در مرکز عکس هم حرم امامرضا(ع) است و زیرش هم نوشته شده عنکبوت مقدس ...
در تیزر فیلم هم قاتل مدام در حرم امامرضا(ع) نشان داده میشود. توهین از این بیشتر؟
سیدمصطفی موسوی نیز در صفحه خود چنین توییتی زده است: تمام تلاش دشمن با ساخت آثاری مثل عنکبوت مقدس این است که مذهب را سیاه و مذهبیها را آدمهایی بیمنطق و فحاش و خشن معرفی کند! با توهین و قلدری در فضای مجازی یا حتی فقط جوابهای احساسی، ما ناخودآگاه حرفشان را تایید میکنیم.
کاربری به نام صدرا به منتشر کردن لیستی از فیلمهای انتخابی جشنواره کن 2022 که اسم 10فیلم در آن آورده شده است و «برادران لیلا» و «عنکبوت مقدس» به ترتیب در رتبهبندی 9 و 10 قرار دارند، نوشته است: شرف داشتید اینها را هم پخش میکردید، فیلم «عنکبوت مقدس» بدترین فیلم جشنواره کن از نظر مخاطبان شده، بعد بگویید جایزه سیاسی نیست؟! آره! زهرا امیر ابراهیمی خیلی قوی است!
علیرضا پورمسعود، کاربر دیگری است که توییت کرده است: «عنکبوت مقدس» هنگام پخش در کن بهعلت حجم خشونت و سیاه بودن، تعدادی سالن را ترک میکنند. یکی از منتقدان هم نوشته است: منتقدان کن در مورد اینکه آیا سومین یا چهارمین خفهکردن زن بیش از حد وحشتناک است اختلافنظر دارند! حمایت سوئد و شاخه فعال سازمان منافقین(سوئد) از این فیلم قابل تامل است.
ارسال نظر