|
شناسه خبر: 9238

«صبح‌نو» در آستانه ولادت امام خوبی‌ها از فعالیت‌های بنیاد بین‌المللی امام رضا (ع) گزارش می‌دهد

برگزاری جشنواره‌های امام رضا (ع)در استان‌های مختلف

بسیاری از ما بنیاد بین‌المللی فرهنگی و هنری امام‌رضا(ع) را به‌دلیل جشنواره‌های هنری و فرهنگی که در شهرهای مختلف کشورمان برگزار می‌شود می‌شناسیم؛ جشنواره‌هایی ازجمله تئاتر، شعر، داستان، خطاطی و فیلم کوتاه.

این بنیاد یکی از زیرمجموعه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محسوب می‌شود که پیش‌تر به‌صورت دبیرخانه برگزارکننده جشنواره‌های امام رضا(ع) فعالیت می‌کرد اما به‌دلیل نیازی که برای توسعه فرهنگ رضوی در کشور وجود داشت، با تصویب هیات‌وزیران، به‌صورت یک بنیاد ملی درآمد که عمده فعالیت‌هایش در رابطه با موضوعات فرهنگی و هنری مرتبط با امام هشتم است. با نزدیک شدن به میلاد امام‌رضا(ع) با «محمودرضا برازش»، مدیرعامل بنیاد بین‌المللی فرهنگی-هنری امام‌رضا(ع) گفت‌وگو کرده‌ایم و او درباره فعالیت‌های ملی و بین‌المللی بنیاد امام‌رضا(ع) به «صبح‌نو» چنین می‌گوید:

«ما چند کار عمده را در بنیاد امام‌رضا(ع) انجام می‌دهیم که یکی از مهم‌ترین آن‌ها برگزاری جشنواره‌های فرهنگی و هنری امام‌رضا(ع) در استان‌های مختلف کشور است. به این معنی که هر سال جشنواره‌هایی را در استان‌های مختلف کشور برگزار می‌کنیم که علاقه‌مندان به فرهنگ رضوی در آن‌ها شرکت می‌کنند. مانند دیگر جشنواره‌ها، این جشنواره‌ها نیز داوری شده و در پایان به برگزیدگان جوایزی اهدا می‌شود.»
 
سه ضلع برگزارکننده
محمودرضا برازش درباره روند برگزاری این جشنواره‌ها چنین گفت: «امسال نوزدهمین دوره این جشنواره‌ها به پایان می‌رسد و از ولادت امام‌رضا(ع) بیستمین دوره آن را در کشور آغاز می‌کنیم. هر جشنواره‌ دارای سه ضلع است؛ ضلع اول بنیاد بین‌المللی امام‌رضا(ع) است که نقش سیاست‌گذاری را برعهده دارد. ضلع دوم معاونت تخصصی موضوع مربوطه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و ضلع سوم، ضلع اجرایی است که ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان‌ها را شامل می‌شود. این سه ضلع در کنار هم جمع شده و یک جشنواره را در یک استان برگزار می‌کنند. طبق فراخوان، همه مردم به‌صورت آزاد می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند، آثار رسیده داوری و به برگزیدگان نیز جوایزی اهدا می‌شود.
 
جشنواره‌ای برای تمام فصول
مدیرعامل بنیاد بین‌المللی امام‌رضا(ع) همچنین درباره برگزاری جشنواره‌های رضوی در طول سال یادآوری کرد: «جشنواره‌های ما به‌صورت مستمر و در طول سال برنامه‌ریزی شده است. معمولا دهه کرامت هر سال فراخوان جشنواره‌ها منتشر می‌شود و طبق زمان‌بندی موردنظر آثار دریافت شده و داوری می‌شوند. در همه استان‌ها بسته به ظرفیتی که وجود دارد جشنواره را برگزار می‌کنیم. این جشنواره‌ها به‌صورت چرخشی برگزار می‌شوند؛ به‌عنوان‌مثال، ممکن است یک سال در یک استان جشنواره تئاتر برگزار شود، بعد از اینکه ارزیابی صورت گرفت و نقاط قوت و ضعف شناسایی شد ممکن است این جشنواره سال بعد به استان دیگری داده شود.»
او درباره تنوع جشنواره‌های امسال در استان‌های مختلف چنین بیان کرد: «امسال نوزدهمین دوره این جشنواره‌ها در 18استان برگزار می‌شود. در آذربایجان‌شرقی جشنواره تئاتر رضوی را برگزار کردیم که دیروز اختتامیه آن بود. در استان خراسان‌شمالی جشنواره عکس رضوی، در استان خراسان‌جنوبی جشنواره خوشنویسی رضوی، در استان آذربایجان‌غربی جشنواره بین‌المللی شعر رضوی به زبان ترکی و در استان چهارمحال‌بختیاری جشنواره ملی ادبیات کودک و نوجوان رضوی برگزار شد. امسال استان کرمان میزبان جشنواره شعر رضوی بود و جشنواره خاطره‌نویسی نیز در استان بوشهر برگزار شد.»
 
معرفی خادمان برگزیده
این فعال عرصه نشر درباره دیگر فعالیت‌های بنیاد امام‌رضا(ع) خاطرنشان کرد: «موضوع دومی که در بنیاد انجام می‌دهیم معرفی خادمان برگزیده فرهنگ رضوی است. هر سال همزمان با میلاد امام‌رضا(ع) خادمان برگزیده فرهنگ رضوی در عرصه‌های مختلف معرفی می‌شوند. این خادمان براساس یک آیین‌نامه در طول سال شناسایی شده و به بنیاد معرفی می‌شوند. آن‌ها در طول چند مرحله مورد ارزیابی قرار می‌گیرند و در مراسم میلاد امام‌هشتم(ع) در مشهد معرفی می‌شوند. در عرصه ملی معمولا هر سال هشت خادم و در عرصه بین‌المللی نیز چند خادم که حوزه امام‌رضا(ع) کاری را انجام داده‌اند معرفی می‌شوند.»

تولید آثار فرهنگی و هنری
برازش بخش سوم فعالیت‌های بنیاد را چنین دانست: «بخش سوم فعالیت‎های ما در بنیاد امام‌رضا(ع) در حوزه تولید آثار فرهنگی و هنری است. به این ترتیب که به برخی از هنرمندانی که در عرصه رضوی فعالیت دارند سفارش کار می‌دهیم. آن‌ها آثار فاخری را تولید می‌کنند و این آثار ازسوی بنیاد خریداری می‌شود؛ به‌عنوان‌مثال، طی چند سال گذشته، فرازهایی از زندگی امام‌رضا(ع) را با همکاری جناب آقای حسن روح‌الامین ترسیم کرده و در اختیار همه علاقه‌مندان به خاندان عصمت و طهارت قرار داده‌ایم. یک تابلوی بسیار فاخر و نفیس به نام «شرط توحید» از حدیث سلسله‌الذهب که امام‌رضا(ع) در نیشابور قرائت فرمودند نیز آماده شده است. همچنین دو تابلوی نقاشی به نام «شیران پرده» و «مناظرات رضوی» هم به عرصه نمایش درآمده است. همچنین برخی از آثار فاخر جشنواره‌های رضوی را از هنرمندان خریداری می‌کنیم؛ مثلا در جشنواره خوشنویسی رضوی بنیاد به‌صورت مستقیم آثاری را که برگزیده می‌شوند خریداری می‌کند؛ این آثار در گنجینه خطی که داریم نگه‌داری می‌شوند. این آثار در نمایشگاه‌های مختلف در معرض دید عموم 
قرار می‌گیرند.»
فعالیت‌های بنیاد در فضای مجازی
این نویسنده درباره فعالیت بنیاد در عرصه فضای مجازی نیز گفت: «در طول دو سال گذشته اقداماتی را در عرصه فضای مجازی انجام داده‌ایم؛ مثلا در حوزه سبک زندگی رضوی موشن‌گرافی‌هایی تولید کرده‌ایم، احادیث و تقویم روزانه‌ای داریم و همین‌طور ارتباط مستقیم و مستمر با مخاطبان را هم در این حوزه انجام می‌دهیم.
درباره فعالیت بنیاد در فضای مجازی باید این نکته را به خاطر داشت که صفحات ما در فضای مجازی به نام بنیاد نیست. طبقه‌بندی صفحات‌مان در پیام‌رسان‌های داخلی و خارجی به این شکل است که ما صفحه‌ای در اینستاگرام به نام «امام مهربانی» برای عرض ارادت به امام‌رضا(ع) داریم که در آن بیشتر به موضوعات حسی می‌پردازیم و با مخاطبان ارتباط مستقیم برقرار می‌کنیم. یکی دیگر ار صفحات ما «رواق هشت» است که در آن هر روز موشن‌گرافی‌ها و برخی از آثار تولیدی بنیاد را منتشر می‌کنیم. هر هفته در مشهد جلسه شعر ارادت را برگزار می‌کنیم که در آن شاعرانی که با بنیاد مرتبط هستند جدیدترین سروده‌های خودشان را در رابطه با امام‌رضا(ع) و دیگر اهل‌بیت(ع) می‌خوانند و این اشعار مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرند. این جلسات هر هفته به‌صورت زنده از صفحه «ارادت رضوی» در اینستاگرام پخش می‌شود. در صفحه «داستان کرامت» نیز موضوعات مرتبط با داستان رضوی دنبال می‌شود. صفحه «پژوهش رضوی» را هم داریم که مربوط به کتاب‌های بنیاد است. صفحه دیگری نیز داریم به نام «هنر رضوی» که موضوعات مربوط به هنر رضوی را در آن بررسی می‌کنیم.»
 
یک فصلنامه علمی
مدیرعامل بنیاد امام‌رضا(ع) درباره بحث پژوهش رضوی و فصلنامه‌ای در این رابطه نیز گفت: «ما در حوزه پژوهش علاوه بر اینکه کتاب‌هایی را منتشر می‌کنیم، فصلنامه فرهنگ رضوی را نیز داریم که یک فصلنامه پژوهشی و دارای رتبه علمی از وزارت علوم است. جدیدترین مقالات پژوهشگران داوری شده و اگر مقاله‌ای برای چاپ در این فصلنامه پذیرش شود، پژوهشگر می‌تواند به این رتبه علمی استناد کند.»
همچنین مجوز دومین فصلنامه علمی- پژوهشی بنیاد نیز عنوان«معارف اهل‌بیت (ع)» نیز گرفته شده و طی چند روز آینده اولین شماره آن منتشر خواهد شد.
 
بانک جامعه اطلاعات رضوی
محمودرضا برازش درباره رونمایی از بانک جامع اطلاعات رضوی چنین اشاره کرد: «اتفاق خوبی که
 قرار است برای نخستین‌بار در کشور در روز تولد امام‌رضا(ع) بیفتد رونمایی از بانک جامع اطلاعات رضوی است که بخش‌های زیادی از پایان‌نامه‌ها، کتاب‌ها، عکس‌ها، فیلم‌ها، موشن‌گرافی‌ها، نماهنگ‌ها و موضوعات مرتبط به کودکان و سبک زندگی را شامل می‎شود. این بانک در قالب یک سایت در معرض دید مخاطبان قرار خواهد گرفت. سعی کردیم تا جایی که امکانش در فاز اول وجود داشت تمامی نیازهای مخاطبان در رابطه با امام‌رضا(ع) و تولیداتی را که انجام شده است جمع‌آوری کنیم و در اختیار مخاطب قرار دهیم. حتی فایل‌های الکترونیک نسخ خطی قدیمی را هم از کتابخانه‌های مختلف جمع‌آوری کرده‌ایم و به‌صورت رایگان در اختیار مخاطبان قرار خواهیم داد. در روز تولد امام‌رضا(ع) با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی از این سایت رونمایی خواهد شد.
 
فعالیت‌های «بین‌المللی» بنیاد امام‌رضا (ع)
او درباره فعالیت‌های بین‌المللی بنیاد امام‌رضا(ع) چنین گفت: «در حوزه بین‌الملل اقدامات متعددی انجام داده‌ایم. برای اینکه بتوانیم اقدامات‌مان را دقیق و هدفمند انجام دهیم یکی از ارکانی که مستقیم با آن‌ها در ارتباط هستیم رایزن‌های فرهنگی در کشورهای هدف هستند. علاوه‌بر اینکه در هر کشوری یک وزارتخانه داریم، یک رایزن فرهنگی هم در آن کشور حضور دارد که موضوعات فرهنگی مختلف را پیگیری می‌کند. این رایزن‌ها وابسته به سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی هستند. ما با آن‌ها ارتباط مستقیم و جلسات مستمر به‌صورت ویدیوکنفرانسی داریم.
جامعه هدفی که در کشورهای مختلف حضور دارند برای ما به دو دسته تقسیم می‌شوند: یکی ایرانیان خارج از کشورند که ارادت ویژه‌ای به امام‌رضا(ع) دارند. سعی می‌کنیم برای این عزیزان تولیدات فرهنگی داشته باشیم و از طریق رایزن‌های فرهنگی آن‌ها را بین ایرانیان خارج از کشور توزیع کنیم. دسته دوم کسانی هستند که مسلمان نیستند و ممکن است با فرهنگ رضوی آشنا نباشند. برای آن‌ها تولیدات دیگری به زبان انگلیسی یا عربی داریم و به‌وسیله رایزن‌های‌مان در آن کشورها، این محصولات را توزیع می‌کنیم تا بدین وسیله فرهنگ رضوی را تا‌جایی‌که می‌توانیم گسترده کنیم.
در حوزه بین‌المللی چندین جشنواره نیز برگزار می‌کنیم ازجمله جشنواره شعر رضوی به زبان عربی و شعر رضوی به زبان ترکی. هر سال چند نفر از خادمان برگزیده‌مان از کشورهای مختلف هستند که ممکن است حتی مسلمان نیز نباشند. مثلا سال گذشته استاد دانشگاهی از ژاپن را به‌عنوان خادم فرهنگ رضوی معرفی کردیم که در حوزه حرم مطهر رضوی کارهای شایسته‌ای انجام داده بود.»
 
جشنواره فیلم رضوی
برازش درباره همکاری بنیاد امام‌رضا(ع) در ساخت فیلم‌های کوتاه به جشنواره فیلم کوتاه رضوی 
اشاره کرد و گفت: «ما جشنواره فیلم کوتاه رضوی را نیز برگزار می‌کنیم. جشنواره‌های فیلم هزینه‌بر بوده و به یک بازه زمانی نیاز دارد تا فیلم‌ها تولید شوند، به همین دلیل برخی از جشنواره‌های‌مان را به‌صورت دو سالانه برگزار می‌کنیم. جشنواره فیلم کوتاه رضوی هم یکی از همین جشنواره‌هاست که سال گذشته در استان گلستان برگزار شد. چندصد فیلم به این جشنواره ارسال شد و برگزیده‌ها نیز مشخص شدند. اما در حوزه فیلم سینمایی بلند، به این دلیل که هزینه بسیار زیادی دارد و از توان بنیاد خارج است، ورود نکرده‌ایم.

 بودجه بنیاد امام‌رضا (ع)
این نویسنده درباره بودجه این بنیاد نیز گفت: «بودجه بنیاد بین‌المللی امام‌رضا(ع) به این دلیل که مصوب هیات‌وزیران است، یک ردیف بودجه در بودجه کشور محسوب می‌شود. در سال‌های گذشته این بودجه به نام بودجه برگزاری جشنواره‌های امام‌رضا(ع) که در ردیف بودجه کشور به مجلس ارائه می‌شد و ردیف بودجه‌اش مشخص بود. ما در بنیاد مجموعه ستادی چابکی با حدود 25کارمند هستیم که موضوعات ستادی را دنبال کرده و سعی می‌کنیم بودجه به‌جای اینکه صرف بنیاد شود، صرف تولید آثار فاخر در حوزه فرهنگ رضوی بشود. کمبود بودجه حتما وجود دارد اما همین بودجه اندک را هم سعی کردیم در زمینه‌هایی صرف کنیم که بیشترین بازخورد را داشته باشیم.»
 
برنامه‌های بنیاد در روز تولد امام‌رضا (ع)
مدیرعامل بنیاد بین‌المللی امام‌رضا(ع) درباره برنامه‌های بنیاد امام‌رضا(ع) در روز تولد امام مهربانی‌ها نیز چنین گفت: «هر سال در ایام میلاد امام‌رضا(ع) جشن باشکوهی در مشهد برگزار می‌شود و در آن هنرمندان، اقشار مختلف مردم، مسوولان تراز کشور، سفرا و مهمانان خارجی حضور دارند. این جشن دارای چند بخش است. بخشی از آن به روال همه این برنامه‌ها سخنرانی ا‌ست. هر سال وزیر محترم فرهنگ و ارشاد سخنرانی می‌کنند و بعضی سال‌ها رییس‌جمهور نیز سخنرانی دارند. امسال از یک تابلوی نقاشی به نام «نماز باران» اثر حسن روح‌الامین رونمایی خواهد شد که فرازی از زندگی امام‌رضا(ع) و نماز بارانی است که ایشان خوانده‌اند. معرفی خادمان برگزیده فرهنگ رضوی در سال‌1401 یکی دیگر از برنامه‌های این جشن است. فاز اول بانک جامع اطلاعات رضوی نیز در این مراسم رونمایی خواهد شد. این برنامه امسال روز میلاد امام‌رضا(ع) در تالار قدس حرم حضرت امام‌رضا(ع) برگزار می‌شود.

 

ارسال نظر