گفتوگوی «صبحنو» با نویسنده کتاب «سلولهای بهاری» را میخوانید
شکوفایی بهار با سلولهای بنیادی
کتاب «سلولهای بهاری»، خاطرات تولید و توسعه سلولهای بنیادی به روایت دکتر حسین بهاروند، ازجمله آثاری است که ازسوی انتشارات «راه یار» منتشر شده و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
فضای کلی کتاب «سلولهای بهاری»
کتاب «سلولهای بهاری» با تمرکز عمیق و سازنده بر زندگی علمی دکتر حسین بهاروند، بهعنوان عضوی موثر و کارآمد در مسیر تولید و توسعه سلولهای بنیادین سعی در ارائه تصویری کاملا شفاف و دقیق از این حیات ارزشمند دارد؛ حیاتی که میتواند سرلوحه مسیر زندگی بسیاری از نوجوانان و جوانان قرار بگیرد.
این کتاب علاوهبر جنبه علمی، داشتن دارای جنبه سبک زندگی درست اسلامی-ایرانی(مساله تربیت فرزند، همسرداری، احترام به والدین، اقوام و دوستان، الگوگیری صحیح از اطرافیان و بزرگان و...) و از همه مهمتر مفهوم توکل و توسل است؛ سبک زندگیای که با پیشرفت جوامع و مدرنیته شدن رو به فراموشی رفته است.
موضوع دانشبنیان، دغدغه مقام معظم رهبری است
نامگذاری شعار سال ازسوی رهبر انقلاب به نام «تولید، دانشبنیان و اشتغالزایی» علاوهبر اینکه نشاندهنده توجه رهبر انقلاب اسلامی به اقتصاد و معیشت مردم است، به موضوع علم و دانش نیز تاکید ویژه داشت. حائزاهمیت بودن موضوع دانشبنیان را میتوان از دستنوشت مقام معظم رهبری بر کتاب «سلولهای بهاری» بهطور ملموس درک کرد. ایشان در تقریظی نوشتهاند: «کتاب دکتر بهاروند را منتشر کنید خدا به آن و بر خود آن انسان عزیز برکت دهد و او را برای اسلام و مسلمین حفظ فرماید.»
برشهایی از کتاب
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم: کار من عشق من است و به ساعات و سختیهایش فکر نمیکنم؛ در ضمن بزرگترین تفریح من هم هست. سعی کنیم بعد داشته باشیم؛ برای مثال، تنها مشغلهمان درس نباشد و سعی کنیم به ابعاد دیگری مانند ورزش، خانواده و درک مردم هم توجه داشته باشیم.
بدین ترتیب رشد، همهجانبه و متعادل میشود؛ بهعبارتی اگر مغزتان بزرگ شود، دست و پایتان هم بزرگ میشود. خودتان که بزرگ شدید باید محیط اطرافتان را هم بزرگ کنید؛ وگرنه وقتی روی صندلی کوچک قبلی بنشینید میشکند و با این کار حتی به دیگران هم آسیب میزنید. در این مسیر به پیشرفت دیگران نیز کمک کنیم. بزرگ بودن به پست و مقام نیست، بلکه کمک به ساختن آیندهای بهتر است. همه ما متعهد به کمک برای پیشرفت دیگران هستیم. قبول مسوولیتهایمان را بهعنوان قبول چالش و وظیفه و تعهدی برای تسهیل پیشرفت جوانان نگاه کنیم؛ راهی برای رسیدن آنها به روزی که بتوانند مایه حرکت بیشتر و پیشرفت بشریت شوند.
به قول آیتالله بهجت معتقدم «به این دنیا آمدهایم تا با زندگی کردن قیمت پیدا کنیم، نه به هر قیمتی زندگی کنیم.» از آنجا که دوبار متولد نمیشویم باید حداکثر بهره را از این فرصت ببریم. گاهی این زمان صرف تحقیق و مطالعه میشود، گاهی خواب، گاهی خوراک، گاهی ورزش، گاهی معاشرت با خوبان و گاهی سفر و کارهایی از این دست. زندگی لطف خداست و هرطور به آن بنگری همانطور مینماید. برای بعضیها «هر چی سنگه، مال پای لنگه»، برای برخی هم «هر چی سنگه» چالشی است برای پختهتر شدن، پیروزی، پیشرفت و درنهایت موثر بودن. هرچه هدف بزرگتر، مسیر بسیار سنگلاخی و پرنشیبوفرازتر... .
چالش اصلی، هماهنگی با دکتر بهاروند بود
«صبحنو» با بهنام باقری، نویسنده کتاب «سلولهای بهاری» به گفتوگو نشست که در ادامه میخوانید.
آقای باقری ممکن است در ابتدا از انتخاب نام کتاب با عنوان «سلولهای بهاری» برای مخاطبان ما بگویید؟
سلولهای بهاری خاطرات دکتر حسین بهاروند و تاریخ شفاهی سلولهای بنیادی است. قصد ما بر این بود نامی را برای کتاب انتخاب کنیم که ارتباطی باشد بین «سلولهای بهاری» و نام دکتر بهاروند که درنهایت بهعنوان «سلولهای بهاری» رسیدیم؛ البته چند عنوان پیشنهادی دیگر نیز مطرح شد که در بین عناوین مطرحشده، نام «سلولهای بهاری» انتخاب شد و مورد توجه قرار گرفت.
هدف از پرداختن به تاریخ شفاهی دکتر بهاروند، صرفا بیان خاطرات بود؟
درواقع هدف اصلی ما این بود دانشمندانی را که در جمهوری اسلامی ایران حضور دارند و تربیتشده ایران هستند و توانستهاند ایران را در عرصه علمی و دانش به قلههای علمی دنیا برسانند معرفی کنیم.
دکتر حسین بهاروند برای انجام گرفتن مصاحبهها راغب بود؟
در اوایل کار راضی به انجام مصاحبه نبود و روی خوشی نشان نمیداد؛ این موضوع هم به دلیل مشغلههای فراوانی بود که به اقتضای کار با آن مواجه بود و هم بهدلیل عدم علاقه از مطرح شدن اسمشان در فضای رسانه بود. به همین دلیل ما برای هماهنگی زمانها جهت انجام مصاحبهها با چالشهای زیادی روبهرو شدیم ولی درنهایت رضایت دادند که گفتوگوها انجام شود که این رضایتمندی از دیدن تدوین بخشی از مصاحبهها بود.
نظر مقام معظم رهبری در میزان رضایتمندی دکتر بهاروند موثر بود؟
بله. دکتر بهاروند از دستنوشته کوتاه مقام معظم رهبری بسیار خوشحال شد؛ البته بازتاب این موضوع تنها به دکتر بهاروند معطوف نشد؛ چراکه دکتر بهاروند نماینده جامعه پزشکی است و از آنجا که زندگی دکتر بهاروند بهعنوان یک شخصیت علمی برای اولینبار بهصورت کتاب گردآوری شده بود، دستنوشته مقام معظم رهبری مورد توجه بسیاری از جامعه علمی و اساتید مطرح کشور قرار گرفت. خوشحالی دکتر بهاروند برای ما نیز بسیار دلچسب بود؛ چراکه نتیجه زحمات چند ساله خود را دیدیم.
انجام شدن گفتوگوها طی مدتی که برای پروژه کتاب «سلولهای بهاری» وقت گذاشتید، چه مدت زمان برد؟
بعد از انتظار حدود ششماهه برای وقت گرفتن از دکتر بهاروند، انجام شدن گفتوگوها نزدیک به هشت ماه طول کشید و تدوین مصاحبههای انجامشده، حول و حوش سه سال زمان برد.
از نکات حائزاهمیتی که میتوانید درخصوص کتاب «سلولهای بهاری» به آن اشاره کنید، چیست؟
چیزی که برای من جالب به نظر میرسد این است که دو هدف از نوشتن کتاب «سلولهای بهاری» داشتم؛ بیان خاطرات دکتر بهاروند و آشنایی عامه مردم با سلولهای بنیادین. اینکه مباحث علمی به بیان ساده گفته شود، کار سختی بود اما خدا را شکر با زحمات دکتر بهاروند و همکارانشان توانستیم از عهده این مسوولیت بربیاییم و این موضوع را از بازخوردهایی که از جانب مردم دریافت شد، حس کردیم. مردم توانستند با دانش سلولهای بنیادی ارتباط برقرار کنند که برای ما آورده بزرگی است.
اگر دکتر بهاروند درحین صحبتها، اصطلاح پزشکی مطرح میکرد، توضیحات آن اصطلاح را بیان میکرد؟
نه اصلا اینطور نبود. وقتی دکتر بهاروند اصطلاحی را مطرح میکرد، بهشخصه پی کنکاش آن میرفتم؛ برای بررسی به آزمایشگاه مراجعه میکردم، در کتابهای علمی جستوجو میکردم. این درحالی بود که مباحث مطرحشده ربطی با رشته تحصیلی من نداشت؛ البته من با نگاه فرصت به این مساله مینگرم، چراکه چون معمایی اول برای خودم حل میشد، سپس آن را به مردم بهعنوان مخاطب منتقل میکردم.
تاکیدات مقاممعظم رهبری روی مساله علم و دانش بنیادی که پیش از سال جاری هم به آن میپرداختند، انگیزه شما در پرداخت به این سوژه بود؟
برای پرداختن به موضوع سلولهای بنیادی از آن جهت که یکی از دانشهای استراتژیک در دنیاست و همانطور که در کتاب گفته شده است، در آیندهای نه چندان دور به یکی از دانشهای مطرح (مثل دانش هستهای) در دنیا تبدیل میشود، مقام معظم رهبری از آن بهعنوان یکی از مظاهر قدرت جمهوری اسلامی ایران در دنیا نام بردند، لذا ما نیز این سوژه را برای پرداخت انتخاب کردیم.
ارسال نظر