«صبح نو» به مناسبت ایام عزاداری ماه محرم پرونده ای درباره مجلس روضه خانگی منتشر می کند
اینجا چراغی روشن است
یک فنجان چای قندپهلو بهانه برای مراسمی جان شیرین است و دل را گره میزند به صحرای کربلا. روضه دستهایش را بالا میبرد و فریاد میکشد: یاحسین(ع). و این خاک و خشت خانه است که قرص میشود و اشکی است که از گونه صاحب عزا از شوق نوکری سرازیر میشود.
آه؛ به سوز و نوا. آه؛ درد و بلا که قرنهاست جانها را به آتش کشیده و خواهد کشید. براساس برخی نقلهای تاریخی، روضههای خانگی زمانی که رضاخان در سال۱۳۱۴ هجری شمسی، برگزاری مجالس عزاداری در مساجد و تکایا را ممنوع کرد، میان مردم رواج پیدا کرد و مردم برای برپایی مجلس عزاداری به خانهها رفتند و هربار یک نفر بانی روضه در منزل خود بود و حتی پس از آزادی دوباره برگزاری مجالس عزاداری در حسینیهها و مساجد، جلسات روضههای خانگی در کنار تکایا و هیاتها ادامه پیدا کرد.
غلامرضا سازگار، پیرغلام اهل بیت(ع):
دنبال روضه خانگی باشیدهمیشه از خدا خواستهام که هیچوقت ما را از نفس کشیدن در هوای روضه محروم نکند. یکی از مداحها میگفت: «من هیچ مجلسی نداشتم و دلم گرفته بود. غروب تاسوعا یکی در خانه ما را زد. گفت: این پاکت را بگیر هفت خانه که پرچم سیاه زدند و روضه است بیدعوت بهجای من بخوان.» وقتی او رفت، پاکت را باز کردم دیدم بهاندازه سه دهه محرم که بخوانم در این پاکت گذاشتند. امامحسین(ع) دست آدم را اینطور میگیرد. خدا کند اعتقادمان تبدیل به اعتماد شود. باید اعتقاد به اهلبیت(ع) را ترویج داد و باید این کار از خانههایمان انجام شود. در روضههای خانگی همکاری و حس خوش زندگی جاری میشود و برکات ذکر اهلبیت(ع) در خانه بیشمار است.
حاج مرتضی طاهری، مداح اهلبیت(ع):
روضههای خانگی، برکات بیحدی دارد
همهچیز در همین روضهها بود، یعنی وقتی روضهخوان میآمد، روضه میخواند پولی که میدادند ناخواسته یک صدقه جاریه محسوب میشد و بلا را دور میکرد. روضهها که بلند میشد ذکر و توسل در و دیوار خانه را بیمه میکرد. روضه که میخواندند به خدا اینقدر بیماری نبود، اینقدر مشکلات خانوادگی نبود. روضه میخواندند اصلا یک صفایی در خانهها حاکم میشد. متاسفانه آمدند این روضهها را به دست خودیها بیشتر کوبیدند و مردم جمع کردند. بعد هم فرهنگ آپارتماننشینی آمد و این هم باعث کمرنگتر شدن اوضاع شد. خوشبختانه در سالهای اخیر، عنایتی شده و حرکتی بهوجود آمده تا روضههای خانگی احیا شوند و تاکید مقام معظم رهبری هم بر این بوده است؛ چون این روضهها واقعا برکات بیحدی دارد. مردم در گذشته به این روضهها اعتقاد عجیبوغریبی داشتند؛ حتی در درمان بیماریهایشان از این روضهها کمک میگرفتند و نتیجه هم میداد، یعنی خانههایی که درونش روضه بود، گرفتاری و فقر و غیره اثر نمیکرد.
مصطفی خورسندی، مداح اهلبیت(ع):
تعالی جامعه با روضه خانگی
روضه خانگی محل رشد فرزند در بهشت معارف و فرهنگ اهلبیت(ع) است. قدما توجه ویژهای به روضههای خانگی داشتند. هماکنون در شهرهایی که روضههای خانگی رواج دارد شاهد اثرات خوب این سنت حسنه در زندگی خانوادگی مردم هستیم و یزد یکی از این شهرهاست. بهعنوان فردی که سالها در عرصه مشاوره فعالیت کردهام باید بگویم که پایین بودن آمار طلاق در شهر یزد و تربیت دینی فرزندان و خانههایی که بوی محبت در آن بیشتر است، از اثرات مثبت روضههای خانگی محسوب میشود. در مقطعی روضههای خانگی رشد بیشتری داشت و در مقطعی دیگر با فراز و نشیب همراه بود. باید از خودمان شروع و برگزاری روضه خانگی را در منزلمان آغاز کنیم. سالهاست که یکی از تذکرات من در مراسم مختلف توجه به روضههای خانگی است. حتی والدین میتوانند مدیریت روضه خانگی را به فرزند خود بسپارند. با این کار فرزندشان مدیریت زمان، مکان، محل نشستن فرد روضهخوان، پذیرایی، نظم در اجرا، محتوای اجرا، اثربخشی آن و ... را بهخوبی و عملی آموزش میبیند.
میثم نادی، مداح اهلبیت(ع):
مراسم، بیتکلف برگزار شود
اگر تنها دلیلتان برای برگزار نکردن روضه خانگی خرج و مخارج این مراسم است، لازم نیست نگران باشید. میتوانید تنها با چای و قند از مهمانان پذیرایی کنید. علاوهبر این، حتما اصراری به برگزاری روضههایی با جمعیت زیاد نداشته باشید، روضه خانگی حتی میتواند فقط با حضور اعضای خانواده برگزار شود. مهم نیت و برگزاری یک مراسم بیتکلف است. ﺁﯾﺖﺍﻟﻠﻪ ﻗﺎﺿﯽ (ره) دراینباره فرمودند: «دﺭ ﻋﺰﺍﺩﺍﺭﯼ ﻭ ﺯﯾﺎﺭﺕ ﺣﻀﺮﺕ ﺳﯿﺪﺍﻟﺸﻬﺪﺍ(ع) ﻣﺴﺎﻣﺤﻪ ﻧﻨﻤﺎﯾﯿﺪ، ﺭﻭﺿﻪ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻭﻟﻮ ﺩﻭ، ﺳﻪ ﻧﻔﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺍﺳﺒﺎﺏ ﮔﺸﺎﯾﺶ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻫﻢ ﻧﺸﺪ ﺩﻫﻪ ﺍﻭﻝ ﻣﺤﺮﻡ ﺗﺮﮎ ﻧﺸﻮﺩ.» روضههای خانگی باعث طول عمر و زیاد شدن رزق و روزی صاحب خانه میشود. در روایات آمده است پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «خانهای که در آن قرآن زیاد تلاوت شود، خیر و برکتش زیاد میشود و اهل خانه در وسعت قرار میگیرند و آن خانه برای اهل آسمان میدرخشد، همان گونه که ستارگان برای اهل زمین میدرخشند».
حاجاکبر بازوبند، پیرغلام اهلبیت(ع):
دست از این روضههای کوچک و ساده برنخواهیم داشت
همه مردم عاشق امامحسین(ع) هستند. باوجود اتمام دهه نخست محرم همچنان مجالس روضه خانگی برپاست. روضه خانگی برکتی دارد که محاسبه آن کار بسیار سختی است. کافی است یکبار امتحان کنیم، دیگر دست از این روضههای کوچک و ساده برنخواهیم داشت. نیازی نیست با جلسات چند صدنفر هیات برگزار شود؛ هیات میتواند در خانهها و فضاهای سرپوشیده باشد. اینکه مراقب سلامتیمان باشیم، اهمیت بسیاری دارد. افتخارم هم همین نوکری است و از خدا میخواهم ما را از اهلبیت(ع) جدا نکند. نوکر همیشه باید خوب نوکری کند. اربابی مثل امام حسین(ع) زیر این آسمان نیامده است و نخواهد آمد. نوکر سیدالشهدا(ع) باید وظیفهاش را درست انجام دهد. جالب است که همه جای دنیا وقتی پستی را از یک صاحبمنصب میگیرند جایگاهش را از دست میدهد. اما نوکر امام حسین(ع) اگر درست نوکری کند روزی که میمیرد عزتش بیشتر میشود.
ارسال نظر