سرمقاله
محیطی برای زیستن
تغییرات محیطزیست و اقلیمی زندگی همه ما را تحتتاثیر قرار خواهد داد. کاش میشد جلوی حرکت همه ماشینها، دودکشهای تمام کارخانه یا قطع و آتشگرفتن درختها را گرفت. گرمایش جهانی یا تغییر اقلیم، چالشهای زیادی برای حیات انسان رقم زده بهطوریکه کارشناسان معتقدند با ادامه این روند تا سال۲۰۲۵ نیاز آبی جهان در بخش کشاورزی ۱.۳، صنعت ۱.۵ و شرب ۱.۸ برابر میشود؛ این تاثیر در ایران نیز بسیار محسوس است زیرا ایران در زمره ۱۱کشور اول جهان از نظر انتشار گازهای گلخانهای است که تبعات زیادی ازجمله افزایش کانونهای گردوغبار را به همراه داشته است.
ادامه روند افزایش میزان تقاضا و مصرف انرژی در چند دهه آینده، تغییر کاربری زمین، گسترش فعالیتهای کشاورزی و دامداری و افزایش ضایعات جامد و مایع، پدیده گلخانهای را در جو زمین تشدید خواهد کرد. مدلهای جوی پیشبینی میکنند که تا سال۲۱۰۰، دمای کره زمین از ۱ تا ۳.۵درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.
انتشار روزافزون گازهای گلخانهای، تولید ذرات معلق با قطر کمتر از دوونیم میکرون و آلودگی حرارتی، عوامل مختلفی هستند که بر سرعت پدیده تغییر آبوهوا تاثیر میگذارند و در این بین تاثیر و اهمیت گازهای گلخانهای بسیار بیشتر و شناختهشدهتر است. اکنون این حقیقت که بشر وضعیت جو زمین را تغییر میدهد، بهوضوح روشن شده و این پدیده انگیزه و محور فعالیتهای گسترده در سطح کشورها و ملل متحد شده، طبیعی است اگر علت اصلی این امر را در رشد بیرویه جمعیت و متعاقب آن نیاز به فناوری و درنتیجه افزایش تقاضای جامعه جهانی برای حاملهای انرژی بدانیم، اکنون قسمت اعظم این انرژی بر سوختهای فسیلی متکی است و چنانچه همین روند در افزایش میزان تقاضا و مصرف انرژی ادامه یابد، در چند دهه آینده تغییرات اقلیمی شدیدی (بهصورت گرمایش جهانی) به وقوع خواهد پیوست. با وجود وضعیت اقلیمی جدید، بیماریهای تازهای هم به دیگر مشکلات موجود افزوده شده است که درنهایت زنجیره مشکلات پیش رو که سلامت بشر را مورد تهدید قرار میدهند افزایش پیدا میکند؛ لذا در کنار تقویت نظام مراقبت بیماریها باید با برنامهریزیهای مناسب و هدفمند آموزشی و اطلاعرسانی بر ترویج شیوه و سبک زندگی سالم تلاش کنیم؛ زیرا همه نسبتبه سلامت خود، خانواده، جامعه و نسلهای آینده مسوولیم.
با کمی تغییر در شیوه مدیریت و بالابردن سطح آگاهی عمومی میتوان این مشکلات را حل کرد. فقط کمی نیاز به تدبر و تفکر و مدیریت صحیح همهجانبه دارد؛ مدیریتی که از خانوادهها شروع شود تا به سطح جامعه و کل کشور برسد.
ارسال نظر