گزارشی از شروع بلیتفروشی جشنواره و نشست دبیر رویداد سینمایی کشور
فجر 39 با «اختلال» آغاز شد
امسال جشنواره فیلم فجر از جهات مختلف تفاوتهایی جدی با دیگر دورههایش را تجربه میکند. به واسطه شرایط ویژه کرونا برگزاری این رویداد تا همین چندماه پیش با اما و اگر فراوان همراه بود.

امسال جشنواره فیلم فجر از جهات مختلف تفاوتهایی جدی با دیگر دورههایش را تجربه میکند. به واسطه شرایط ویژه کرونا برگزاری این رویداد تا همین چندماه پیش با اما و اگر فراوان همراه بود. عدهای باتوجه به وضعیت جدی شیوع کرونا و از طرفی تاثیرش بر تولید سینمای ایران تقاضای تعطیلی جشنواره در سال جاری را داشتند. اما برخی هم برگزاری فجر را اقدامی لازم عنوان میکردند. نهایتا برگزاری فجرسیونهم قطعی شد و قرار شد براساس شرایط وقت، کم و کیف این رویداد مشخص شود. باتوجه به فروکش کردن موج کرونا در کشور و موافقت ستاد ملی کرونا برای اجرای این جشنواره با رعایت پروتکلها، اعلام شد که فجر با کاهش حجم فیلمها و تماشاچیان برگزار میشود. طبق خبر مسوولان جشنواره، اکران مردمی امسال تنها با ظرفیت 30درصد از صندلی سالنها و در سانسهایی کمتر است. ضمنا برخلاف تمام دورهها، امسال بلیتفروشی صرفا از طریق اینترنت خواهد بود.
مسوولان جشنواره اعلام کردند باتوجه به شرایط ویژه امسال، بلیتفروشی اکرانهای عمومی فقط از طریق سامانههای آنلاین است. تفاوت دیگر به نحوه خرید بود. یعنی برخلاف سالهای قبل که بلیتهای اینترنتی به صورت سری فروخته میشد، در فجر39 هر فیلم به صورت جداگانه فروخته خواهد شد. ضمنا بلیتفروشی به شکل فیزیکی در گیشه رخ نخواهد داد. در این دوره بلیتفروشی از طریق سه سامانه ایران تیک، سینما تیکت و گیشه هفت انجام خواهد شد. قیمت بلیت برخی از سینماها، بیست هزار تومان و بقیه نیز سی هزار تومان تعیین شده است. در این دوره، فروش سری بلیتها وجود ندارد و هر نفر با یک شماره همراه، امکان تهیه چهار بلیت برای هر فیلم را دارد. بلیتفروشی اکران مردمی تا روز پایانی جشنواره ادامه دارد و علاقهمندان تا لحظه نمایش فیلم، میتوانند بلیتهای موردنظر خود را خریداری کنند. همچنین براساس شیوهنامه بلیتفروشی سیونهمین جشنواره فیلم فجر، پس از خرید بلیت از طریق سامانههای تعیین شده، کدی برای خریداران ارسال میشود و افراد با ارائه آن به سینما، میتوانند بلیت خود را تهیه کنند.
سرورها تعطیلاند
طبق اعلام قبلی مسوولان جشنواره بلیتفروشی از ساعت14 روز گذشته آغاز شد. اما میزان مشکلات این پروسه بسیار بیشتر از تصورات قبلی بود. به شکلی که صدهانفر از متقاضیان خرید بلیت فیلمهای جشنواره فجر ساعتها با مشکل جدی روبهرو شدند. درهمان ابتدای کار هر سه سامانه فروش بلیت با مشکل مواجه شدند. مردم وقتی وارد این سامانهها میشدند با مشکلات متعددی روبهرو میشدند؛ سنگینی و کندی بسیار زیاد این سامانهها، اختلال سرورها و مسائل مختلف دیگر. تقریبا تمام این مشکلات در سینماتیکت، ایرانتیک و گیشههفت مشهود بود. این درحالی بود که قاعدتا شبکه برای بلیتفروشی امسال کار راحتتری داشت.
سال گذشته ظرفیت بلیت فروشی مردمی بالغ بر ۹۰۰هزار بلیت بود و دوره فعلی این میزان به 200هزار بلیت کاهش پیدا کرده بود. پس قاعدتا بار شبکه سبکتر بود. اما
با این حال مشکل این سامانهها به قدری جدی بود که بعید بود کسی بتواند به نتیجه مطلوب برسد. البته در همان زمان مدیران فجر مدعی فروش 6هزار بلیت بودند و در چینش صندلیهای فروشرفته سامانهها هم برخی از جایگاهها پر شده بود اما باز هم نمیشد شرایط را عادی دانست. نکات عجیب و موارد متعددی در این بین دیده میشد. برای مثال در ساعاتی ورود به سامانهها با گوشیهای همراه بسیار مشکل بود و تنها از طریق اینترنت ثابت امکان ورود وجود داشت. یا برای مثال وقتی به مرحله ثبت نهایی صندلی و خرید میرسیدیم با مشکل مواجه میشدیم. حتی مواردی بود که هزینه از مخاطب کسر شده ولی کد تأیید دریافت نمیشد. البته طبق پیگیری که از مدیران این سامانهها صورت گرفت مشخص شد ظاهرا این مشکل به صورت کلی و از سمت «سمفا» است. تا حدود ساعت18 این اختلال جدی بود اما پس از آن بار شبکه کاهش پیدا کرده و میزان فروش بالا رفت. با این حال تا لحظه نگارش این گزارش همچنان تعداد زیادی از صندلیها خالی است. باید دید که آیا تمام صندلیها فروش خواهد رفت یا صرفا چند فیلم سرشناس امکان نمایش با تمام ظرفیت 30درصدی را خواهند داشت.
فجر 39 رسما کلید خورد
همزمان با شروع بلیتفروشی، نشست رسانهای سید محمدمهدی طباطبایینژاد، دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر بعدازظهر دیروز شنبه ۱۱بهمنماه در برج میلاد برگزار شد. به گزارش مهر، این نشست بهدلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی بهصورت زنده از بسترهای ارتباطی جشنواره در فضای مجازی پخش شد.
طباطبایینژاد در آغاز این نشست ضمن تبریک فرارسیدن ایام دهه فجر گفت: امیدواریم جشنواره فیلم فجر آغازی برای ورق خوردن تقویم سینمایی و همه چیز بر وفق مراد باشد. زمانی که میخواستیم جشنواره را برگزار کنیم، با کاهش آمار درگیر شدگان به کرونا و مبتلایان، شرایط کشور به بهبودی رفت و سینماها باز شدند و امروز این امکان را داریم که در سطح صاحبان آثار و منتقدان و مردم جشنواره فجر را برگزار کنیم. در تهران هفتاد سالن و
سی استان و پنج منطقه آزاد جشنواره بهطور کامل برگزار میشود. وی افزود: سالهای گذشته ما فیلمهای جشنواره را به تفکیک برای استانها میفرستادیم و بر هر استان 10فیلم ارسال میشد امسال در یک شرایط عادلانه همه علاقهمندان میتوانند همه آثار را در همه استانها ببینند و در آرای مردمی شرکت کنند. همه تلاشمان را کردیم که جشنوارهای ایمن و با نشاطی
داشته باشیم.
جزییات آرای مردمی
طباطبایینژاد درباره فروش بلیت گفت: همه تمهیدات در سمفا انجام شده است فروش از دیروز برای کارتهای مهمان شروع شده شرایط لازم و آنچه که باید به لحاظ بهداشتی تمهید میکردیم انجام شده است. دوستان ما در سمفا و سامانههای فروش فعالیت اجرایی را پیش میبرند.
دبیر جشنواره فیلم فجر درباره شرایط اقتصادی نامطلوب سینماداران هم بیان کرد: سالنهای زیادی در فضای جشنواره حضور دارند در استانها هم این چنین است در تهران حدود نود اکران در سینماها رخ میدهد البته برخی نسبت به همین تعداد انتقاد میکنند اینکه جشنواره را به اکران بدل کنیم موضوع درستی نیست. طباطبایینژاد درباره اختلال بهوجود آمده در فرآیند خرید بلیتهای مردمی هم گفت: ما سه سینما را در آخرین لحظات به ناوگان اکران اضافه کردیم اختلال کمی را با سالنهای جدید وجود داشت، ولی الان مرتفع شده است.
وی درباره آرای مردمی و نقش خانه سینما بیان کرد: بلیتها براساس شماره تماس خریداری میشود. خانه سینما در داوری مداخله دارد ولی به شیوه سالهای قبل نیست بلکه سامانه به صورت الکترونیکی کار داوری را انجام میدهد همه کدها در سامانه ثبت میشود و تمام رایها را میشود ردیابی کرد، پس نیازی به شیوه سالهای قبل نیست. در شیوه جدید امکان راستیآزمایی هم وجود دارد ولی خانه سینما هم میتواند نظارت کند. طباطبایینژاد درباره دلیل حذف هیات انتخاب در این دوره از جشنواره هم گفت: ما ابتدا که جشنواره را شروع کردیم گمان میکردیم تعداد فیلمها کم باشد، برای اینکه همه فیلمها مورد داوری قرار بگیرند. امسال استثنا قائل شدیم ولی رفتهرفته دیدیم تعداد فیلمها افزایش پیدا کرد شرایط نمایش هم فراهم شد اما زمان گذشته بود و دیگر نمیشد هیات انتخاب قرار بدهیم. از این جهت تنها فیلمهای نامزد دریافت جایزه برای نمایش انتخاب شدند. البته که این کار دشوار بود. من خودم بهعنوان یک همراه از کار هیات داوران راضی هستم ولی از فیلمهای خوبی که جا ماندند اظهار تأسف کردم، آنها هم میتوانستند باشند ولی گاهی بحث سلیقه است.