گزارش «صبحنو» درباره واکنش سخنگوی سازمان غذا و دارو و پاسخ به شائبه واردات واکسن روسی را بخوانید
اسپوتنیک وی در راه 64 کشور جهان است
واردات واکسن کرونا به ایران در روزهای آینده رنگ عملیاتی به خود میگیرد و میتوان امیدوار بود که تا پایان سال جدید گروههای در اولویت بتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند.

واردات واکسن کرونا به ایران در روزهای آینده رنگ عملیاتی به خود میگیرد و میتوان امیدوار بود که تا پایان سال جدید گروههای در اولویت بتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند. این واکسن که برنامهریزیها برای واردات آن انجام شده است واکسن اسپوتنیکوی ساخت کشور روسیه است که گفته میشود نخستین محموله آن تا 16بهمن وارد کشور خواهد شد. این در حالی است که واکسن ایرانی کرونا هم دستاورد خوبی از جمله توان مقابله با کرونای انگلیسی را از خود نشان داده است.
شیوع واکسن کرونا موجب شد تا گروههای تحقیقاتی مختلفی در کشورهای جهان دستبهکار شوند تا بتوانند واکسنی برای مقابله با ویروس منحوس کرونا بیابند. حدود 9ماه بعد از شیوع جهانی این بیماری، کشور روسیه توانست بهطور رسمی نخستین واکسن کرونا را به نام خود ثبت کند. کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه هم روز گذشته درباره خرید واکسن روسیه گفت: «روز جمعه قرارداد خرید و تولید مشترک این واکسن بین ایران و روسیه منعقد شد. با طرف روسی توافق کردهایم که این واکسن در ایران به شکل مشترک تولید شود.»
واکسن روسیه که قرار است از چند روز دیگر وارد کشور شده و مورد استفاده قرار گیرد از سوی برخی افراد و چهرهها مورد تشکیک قرار گرفته است. این در حالی است که سخنگوی سازمان غذا و دارو به این مساله واکنش نشان دادهاست. آقای دکتر کیانوش جهانپور دیروز با بیان اینکه این واکسن شرایط قابل قبول برای شروع واکسیناسیون را داراست، گفت: تا روزهای اخیر بیش از ۱۴کشور در دنیا این واکسن را تأیید یا مجوز مصرف اضطراری آن را صادر کردهاند و بیش از ۵۰کشور نیز درخواست آن را دارند. وی در تشریح این مساله اظهار داشت: واکسن اسپوتنیک فعلا در زمره ۱۰واکسنی است که فرایند تأیید و ورود به سبد کوواکس را سابمیت کرده و توسطWHO در دست بررسی است لیکن کوواکس هنوز توزیع واکسنی نداشته است.
نظرات غیرحرفهای
دکتر کیانوش جهانپور همچنین با تاکید بر اینکه مرجع اصلی برای تایید واکسن یا دارو سازمان غذا و داروی کشور است به ایسنا گفت: مشخص است که مرجع ملی برای تأیید واکسنها چه تولید داخل و چه وارداتی، سازمان غذا و داروست. البته در صورتی که واکسن یا هر فرآورده سلامتمحور دیگر، تا زمان بررسی مدارک در سازمان غذا و دارو، توسط سازمان جهانی بهداشت یا رگولاتورهای معتبر تأیید شده باشد، این موضوع میتواند تسهیلگر روند بررسی آن در سازمان غذا و داروی کشور باشد. اما برای صدور مجوز مصرف اضطراری و باتوجه به اینکه تا ماههای آینده گزینههای مورد استفاده برای واکسن کووید، محدود خواهند بود، به هیچوجه تأیید یا فهرست سازمان جهانی بهداشت و دیگر رگولاتورهای کشورهای توسعه یافته الزامی نیست. وی ادامه داد: در مجموع هیچکدام از واکسنهای موجود و در دسترس علیه کووید۱۹، فاز چهارم بالینی را طی نکردند، اما با توجه به هزینه اثربخشی برآورد شده، فاز چهارم عملا نادیده گرفته شده تا واکسنها سریعتر به تولید انبوه برسند و به این ترتیب این بحران اپیدمی و مرگومیر ناشی از آن در دنیا کاهش یابد و حتی متوقف شود.
واکسن قابل قبول
از دیگر نکات مهمی که از سوی سخنگوی سازمان غذا و دارو مورد اشاره قرار گرفت مربوط به نتایج بهدست آمده برای واکسن روسی است. جهانپور درباره واکسن اسپوتنیکوی گفت: این واکسن توسط موسسه تحقیقات میکروبیولوژی گامالیا روسیه با مشارکت وزارت بهداشت روسیه، اولین واکسنی است که در کشور مبداء و سازنده ثبت شده و تا روزهای اخیر بیش از ۱۴کشور در دنیا آن را تأیید کرده یا مجوز مصرف اضطراری آن را صادر کردهاند و بیش از ۵۰کشور درخواست آن را دارند. در روسیه نیز تاکنون بیش از ۳میلیون دوز تولید شده و افزون بر یک میلیون دوز از این واکسن تزریق شده است. واکسیناسیون انجام شده در برخی از کشورها و همچنین روسیه با واکسن «اسپوتنیک وی» اثربخشی مناسب همراه با بیخطری را نشان داده است. سخنگوی سازمان غذا و دارو از تفاهم صورت گرفته برای انتقال دانش فنی «اسپوتنیک وی» و تولید مشترک آن در کشورمان خبر داد و گفت: مجوز مصرف اضطراری «اسپوتنیک وی» در کشورمان در ادامه طبق تفاهمات فعلی با انتقال فناوری و تولید مشترک آن نیز همراه خواهد بود و به این ترتیب همکاری مشترک بیوتکنولوژی و صنعت واکسنسازی بین ایران و فدراسیون روسیه در دستور کار است و باتوجه به زیرساختهای عظیم روسیه در این حوزه و توانمندی بالای ایران، قطعا این همکاریها جایگاه هر دو کشور را در حوزه بیوتکنولوژی و واکسنسازی در دنیا ارتقا خواهد داد.
ویروس کرونای انگلیسی مقهور واکسن ایرانی
یکی از خبرهای خوش و امیدوارکننده که عصر دیروز منتشر شد مربوط به موفقیت واکسن ایرانی در برابر ویروس جهشیافته کرونای انگلیسی بود.
این خبر را آقای حسن جلیلی، مدیر گروه تحقیقات تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام اعلام کرد و گفت: پس از شیوع ویروس جهش یافته کرونا موسوم به کرونای انگلیسی، از طریق وزارت بهداشت نمونهای از این ویروس جهشیافته که قدرت سرایت آن ۷۰درصد بالاتر از کرونای معمولی است را دریافت کردیم و دراختیار محققان دارویی ستاد اجرایی قراردادیم. وی افزود: از آنجا که یکی از قابلیتهای هر واکسن اثرگذاری باید باشد که بتواند در برابر جهشهای انجام گرفته برروی ویروس بدن افراد را ایمن کند، پلاسمای خون سه داوطلب اولی که واکسن «کوو ایران برکت» را دریافت کرده بودند را با این ویروس مورد امتحان و آزمایش قرار دادیم. مسوول تیم تولید واکسن افزود: این سه داوطلب در دو مقطع واکسن را دریافت کردهاند و لذا انتظار میرود که پلاسمای خون آنها ایمنی کافی را برای مقابله با ویروس پیدا کرده باشد. جلیلی خاطرنشان کرد: آزمایشهای انجام گرفته نشان داد که واکسن ایرانی با موفقیت کامل، توانسته ویروس جهشیافته را بهطور کامل خنثی کند.