رئیس مجلس شورای اسلامی از دولت جدید آمریکا خواست به جای شرط گذاشتن به تعهدات خود عمل کند
پایان دوران نقد در برابر وعدههای نسیه
هرچند برخی مقامات و جریانات سیاسی در داخل اینگونه وانمود میکردند که با آمدن تیم دموکراتها به کاخسفید، تمامی شرایط به نفع ایران پیش خواهد رفت اما شرط و شروط دولت بایدن برای بازگشت به برجام تمام رویاهای آمریکایی را بر باد داده است.

هرچند برخی مقامات و جریانات سیاسی در داخل اینگونه وانمود میکردند که با آمدن تیم دموکراتها به کاخسفید، تمامی شرایط به نفع ایران پیش خواهد رفت اما شرط و شروط دولت بایدن برای بازگشت به برجام تمام رویاهای آمریکایی را بر باد داده است. همچنانکه «جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری اعلام کرد که «قبل از بازگشت آمریکا به برجام، ایران باید ابتدا اجرای تعهدات هستهای خود را از سر بگیرد.» موضوعی که در ادامه زیادهخواهیهای این کشور خروج یافته از توافق هستهای است. اما این سیاست آمریکا نیز قطعا با شکست مواجه خواهد شد چراکه به گفته رییس مجلس شورای اسلامی «امروز ایرانی مستقل از چنبره قدرت این و آن داریم و در همین حال، طرحهای موذیانه دشمنان را برهم زده و آنها را وادار به عقبنشینی کرده است.»
باید انقلابی عمل کنیم
روز گذشته محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور صحن علنی مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک آغاز دهه مبارک فجر به همه مردم ایران و عدالتجویان سراسر جهان، گفت: ملت ما به رهبری آن بزرگمرد حق طلب و کمنظیر، جرأت انقلاب پیدا کرد؛ تصمیمی که هر چند دلهای بسیاری از ملتهای ستمکشیده با آن همراه است و آرزوی بسیاری از مردم به آن معطوف است ولی هر ملتی در طول حیات خویش، قدرت عملیکردن آن را پیدا نمیکند. ایران، حیاطخلوت قدرتهایی بود که در هیچ لحظهای از تاریخ، عدالت و حق را بر منافع استعماری و استکباری خود ترجیح ندادهاند. وی تصریح کرد: آنها نه از کشتن مردم ایران از قحطی و گرسنگی دریغ کردهاند و نه از به تاراج بردن منابع کشور؛ نه از اشغال ایران کوتاه آمدهاند و نه از جدا کردن بخشهای مختلف این آب و خاک. مردم ایران سالها نظارهگر قدارهبندی و عربدهکشی آمریکا و انگلیس در ایران بودند و با قدرتی که امام راحل؟ره؟به آنها داد، خود در شکل دادن به سرنوشت ایران نقشآفرین شدند. قالیباف در ادامه به مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: با این وجود، امروز در کشور خود مشکلات ریز و درشتی داریم که مردم آنها را در زندگی روزمره خود کاملا احساس میکنند ولی اینچنین نیست که این مشکلات بدون راهحل باشد. نظام سیاسی انقلابی برآمده از اسلام، بنبستی برای خودش متصور نیست؛ چراکه وعده نصرت الهی را با خود دارد؛ مشروط به آنکه به سنتهای الهی «حرکت عمومی مردم» پایبند بماند. رییس نهاد قانونگذاری کشورمان همچنین با اشاره به این مطلب که به همان میزانی که انقلابی هستیم و انقلابی عمل میکنیم، میتوانیم تک تک مردم ایران را قوی کنیم، ابراز داشت: اگر ادعای انقلابیگری ما، کارگران و معلمان و حقوقبگیران و همه زحمتکشان را ضعیف کرد و سفره آنها را کوچک ساخت یعنی عمل و تصمیمهای ما انقلابی نبودهاست. انقلاب اسلامی به نفع مردم است و هر آنکس که انقلابی عمل کند، ایران را قوی خواهد کرد.
دولت بایدن به جای شرط گذاشتن به تعهدات خود عمل کند
قالیباف در ادامه موضع دولت جدید در قبال ایران را ناامیدکننده توصیف کرد و گفت : دولت آقای بایدن به جای اینکه برای انجام تعهدات خود پیش شرط بگذارد، باید معلوم کند چگونه میخواهد تعهد رفع تحریمها را به شکلی عملی لغو کند. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر آمریکا اعتقادی به برجام دارد به جای شرط گذاشتن باید درعمل، پایبندی خود را به آن نشان دهد، خاطرنشان کرد: تجربه برجام جلوی چشمان مردم ایران است؛ مردم با هوش ایران سادهاندیش نیستند که دوباره وارد بازی «اقدامات نقد در برابر وعدههای نسیه» شوند. مثل این است که ما پول کالایی را به فروشنده دادهایم اما کالایی تحویل نگرفتیم. چه کسی حاضر به انجام چنین معاملهای است؟ بنابراین دولت جدید آمریکا به جای پیش شرط گذاشتن به فکر چگونگی اجرای عملی رفع تحریمها و عمل به تعهدات قانونی خود باشد.
شکست حداکثری ترامپ را از یاد نبرید
پیش از این آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری درباره برجام گفته بود : ما با متحدان خود در مورد توافق طولانیمدت با ایران، گفتوگو خواهیم کرد. در صورت بازگشت ایران به توافق هستهای، ما یک تیم تخصصی برای گفتوگو درباره بازگشت به این توافق تشکیل میدهیم. بایدن بسیار شفاف بوده و اگر ایران به پایبندی کامل از تعهدات برجامی خود بازگردد، آمریکا نیز متقابلا بازخواهد گشت و تا زمانی که ایران به تعهدات خود عمل نکند، ما به توافق هستهای بر نمیگردیم.» رییس دستگاه دیپلماسی آمریکا با بیان اینکه «تا رسیدن به توافق با ایران، فاصله زیادی وجود دارد»، افزود: «این توافق میتواند زمینهای برای ایجاد یک توافق طولانیتر که دیگر مسائل تنشزا در روابط با ایران را برطرف کند، باشد«. ظریف، وزیرامور خارجه ایران نیز در پاسخ به اظهارات بلینکن در توییتی گفته است: «هرگز شکست حداکثری ترامپ را از یاد نبرید» او تاکید کرد: «ایالات متحده، برجام را نقض کرد، انتقال مواد غذایی و دارو را برای ایرانیها مسدود کرد، پایبندان به قطعنامه2231 شورای امنیت را مورد تنبیه قرار داد. اما ایران در مقابل و در طول مدت این افتضاح کریه، به برجام پایبند ماند. حالا چه کسی باید گام نخست را بردارد؟»
دوراهی آمریکا
در نهایت دولت بایدن باید در میان دو گزینه «بازگشت کامل به برجام» و«عدم بازگشت به برجام» دست به انتخاب بزند. چراکه ایران راه دیگر و نسیهای برای برجام را پذیرا نیست، هچنان که رهبر معظم انقلاب تاکید کردهاند، مقدمه بازگشت آمریکا به برجام، «رفع تحریمهای ضد ایرانی» خواهد بود. فراتر از آن، نباید فراموش کرد که دولت آمریکا بهعنوان نقضکننده توافق هستهای و بازیگری که رسما از این توافق خارج شده است، باید به جای تعیین تکلیف وقیحانه و پیش شرطگذاری برای بازگشت خود به برجام، به فکر جبران خسارتها و تبعات خروج دولت ترامپ از توافق هستهای باشد. بدون شک اصلیترین وظیفه دستگاه دیپلماسی کشورمان زیر بار نرفتن بازگشت بدون خاصیت آمریکا به برجام و تکرار همان بازی قبلی است که دستاورد «هیچ» برای ایران دارد. ایران در برهه حساس و سرنوشتساز فعلی، باید این گزاره را به صورت مستمر به طرف مقابل یادآور شود که دوران اقدامات نقد در برابر وعدههای نسیه به پایان رسیده و تنها انتخاب گزینه پیشروی آمریکا بازگشت کامل به برجام است و دولت بایدن باید میان عمل کامل به برجام و خارج ماندن از این توافق، دست به انتخابی سرنوشتساز بزند!