محله تاریخی جماران در شمال تهران با مصوبه جدید دیوان عدالت اداری یکبار دیگر مورد توجه قرار گرفت
لغو قانون شورایعالی شهرسازی برای ساختوساز
در آغاز دهه فجر و ایام پیروزی انقلاب اسلامی ایران، یکبار دیگر ماجرای محله جماران و ساختوساز نهادهای دولتی و اختلاف با شهرداری تهران مورد توجه قرار گرفته است.

در آغاز دهه فجر و ایام پیروزی انقلاب اسلامی ایران، یکبار دیگر ماجرای محله جماران و ساختوساز نهادهای دولتی و اختلاف با شهرداری تهران مورد توجه قرار گرفته است. داستان جدال میان نهاد ریاستجمهوری و مدیریت شهری در محله جماران از روزهای آخر خرداد سالجاری آغاز شد؛ آنجا که طبقه سوم ساختمان در دست احداث این نهاد به خواست برخی اعضای شورای شهر، توسط ماموران شهرداری منطقه یک پایتخت تخریب شد. براساس مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری، منطقه جماران، منطقه واجد ارزش فرهنگی شناخته شده و ساختوساز بیش از دو طبقه در این منطقه ممنوع است. این در حالی است که از پنج سال قبل در باغ عمارتی متعلق به نهاد ریاستجمهوری در محله جماران، ساختوساز صورت گرفته و از همین رو، گروهی از اهالی این محله به دادستانی و شورای شهر شکایت کردهاند. بالاخره بعد از کشمکش فراوان روز گذشته محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در پیامی توییتری نوشت: «با رأی دیوان عدالت اداری اجرای مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، مبنی بر لغو محدودیت ارتفاعی محله جماران متوقف شد.»
محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران
26 آذر سالجاری گفته بود: اقدام غیرقانونی لغو محدودیت ارتفاعی جماران با امضای وزرا در حاشیه جلسه هیات دولت صورت گرفته و رانتی برای ساکنان سیاسی جماران ایجاد میکند؛ ساکنانی که بعد از سال 80 و بعد از تصویب محدودیت ارتفاع با قیمتهای ناچیز در این محله خانه خریدهاند و حالا جمعیتشان به 70 درصد رسیده است.
سالاری در واکنش به ابلاغ مصوبه غیرقانونی شورای عالی شهرسازی و معماری مبنیبر لغو محدودیت ارتفاعی محله جماران گفته بود: این رویکرد شورایعالی شهرسازی و وزیر راه تحت تأثیر فشارهای نهاد ریاستجمهوری اتخاذ شده و با هیچ اصول، چارچوب و نگاه کارشناسی سازگار نیست. او با اشاره به اینکه شورایعالی شهرسازی یک نهاد و شورای فرادستی است که فرایند تصمیمگیری در آن عمدتا تحت تأثیر رویکردهای کارشناسی است و غلبه نگاه سیاسی بر آن طی سالهای فعالیتش بسیار کمرنگ بوده است، افزوده بود: تصمیمگیری در این شورا طی دهههای گذشته به شکلی است که مبتنیبر تصمیمسازی از سوی کمیتههای فنی و ذیل آن بوده است. او با بیان اینکه مسائل تصمیمگیریشده مربوط به توسعه شهری و پروندههای حوزه شهرسازی و معماری عموما و تماما با نظرخواهی و مشارکت مدیریتهای شهری کشور پیشمیرود، گفته بود: اما در مساله جماران این رویه وجود نداشت. بعد از اینکه در شورای شهر متوجه تخلف صورتگرفته در ملک جماران شدیم که نهاد ریاستجمهوری بدون پروانه اقدام به اضافهکردن طبقه و ساختوساز غیرمجاز کرده بود، ما شهرداری منطقه را مجاب به اقدام در این خصوص کردیم و بهصورت غیرقابلباوری دیدم که نهاد ریاستجمهوری برای یک دستمال قیصریهای را به آتش کشید.
سالاری با بیان اینکه در جریان این تخلف آشکار نهاد ریاستجمهوری، ما از شهردار تهران خواستیم که در برابر پافشاری این نهاد، رعایت اصول شهرسازی و معماری را زیر پا نگذارد و در صیانت از طرح تفصیلی مقاومت کند، گفته بود: به همین دلیل دیدم که دولت با یک رویکرد تحکمی از بالا به پایین به تکتک اعضای شورای عالی شهرسازی فشار آورد و خواست که نسبت به بازنگری در رأی خود اقدام کنند. این اشاره رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر مربوط به شکرآبشدن روابط مدیریت شهری و دولت است که نتیجه آن اجازه ندادن به آقای پیروز حناچی، شهردار تهران، برای حضور در جلسات هیات دولت بود؛ البته در هفتههای اخیر برخی اظهارات و روابط بین دولت و مدیریت شهری نشان میداد که این مساله و کدورت هم در حال برطرفشدن است و حالا باید دید با رای جدید دیوان عدالت اداری چه اتفاقی روی خواهد داد.
سرنوشت جماران
موضوع جماران نکته مهم دیگری است که در حقیقت علت غیبت حناچی در جلسات هیات دولت است. برای رفع این مساله حالا شورایعالی شهرسازی و معماری هم وارد میدان شده است. شهردار تهران درباره جلسه شورای عالی شهرسازی هم که قرار بود عصر دیروز برگزار شود تا برای مساله ساختوساز در این محله تصمیمگیری شود، گفت: جماران فقط یک محله نیست. بیشتر شبیه ایران است. وی ادامه داد: اتفاقی که در جماران افتاده است را میشود از زبان حتی خارجیها هم شنید. برای مثال وقتی نماینده گورباچف به ایران میآید و به محله جماران میرود، نکات جالبی در این خصوص میگوید. شهردار تهران گفت: برای مثال وقتی فیدل کاسترو هم به ایران آمد، گفت شما در انتقال شعار به دنیا ضعیف عمل کردید و سادهزیستی رهبر جهانی را به گوش مردم نرساندید. حناچی گفت: به نظر من باید با جماران در سه سطح برخورد کرد؛ ابتدا سطح جهانی است که باید این سادهزیستی حفظ شده و به جهانیان منتقل شود. سطح دوم سطح ملی است که باید ثبت شده و حریمی برای آن در نظر گرفته شود و سطح سوم، سطح منطقهای است.
فلانی نباشد
قرار بود عصر دیروز جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری برای تصمیمگیری درباره محله جماران برگزار شود که البته تا زمان تنظیم این گزارش از نتایج این جلسه خبری منتشر نشده بود، اما مساله اینجاست که در تاریخ 30تیر نیز قرار بود این شورا تشکیل جلسه دهد تا درباره همین مساله و نیز ساختوساز در قطعه شماره93 محله جماران که گفته میشود متعلق به اقوام یکی از شخصیتهای اجرایی کشور است، تصمیمگیری شود. گزارش کامل این مساله در شماره978 روزنامه صبحنو به تاریخ 30تیر99 منتشر شد؛ البته صبح دیروز هم آقای محمد سالاری، رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران در توییتی از لغو حضورش در این جلسه خبر داد و نوشت: «طبق روال و بنا بر ارجاع دعوتنامه شورای عالی شهرسازی توسط محسن هاشمی، قرار بود روز دوشنبه (امروز) برای تصمیمگیری در خصوص محله جماران و اعلام مخالفت کمیسیون شهرسازی شورای شهر، در این جلسه شرکت کنم اما از دبیرخانه شورای عالی پیغام دادند که از بالا گفتهاند فلانی در جلسه نباشد.»