کرونا خیال خانوادههای جنوب شرق کشور را از بابت ایمنی فرزندانشان آسوده کرد
خاموشی غول بخاریهای نفتی
سالهاست علیرغم وعده مسوولان مبنی بر حذف بخاریهای نفتی در مدارس اما همچنان چراغها و بخاریهای نفتسوز همنشین دانشآموزان در کلاس درس هستند.

سالهاست علیرغم وعده مسوولان مبنی بر حذف بخاریهای نفتی در مدارس اما همچنان چراغها و بخاریهای نفتسوز همنشین دانشآموزان در کلاس درس هستند.هنوز خاطرات تلخ مدرسه اسوه حسنه و فوت چهار نوگل نشکفته زاهدانی، آتشسوزی شینآباد و سوختگی 28دانشآموز و درگذشت یکی از آنان، آتشسوزی در دبیرستان شبانهروزی وابسته به دانشگاه چابهار و فوت چهار نفر از بهترین دانشآموزان، مرگ یـک دانشآموز در آتشسوزی خوابگاه شبانهروزی در چاه رحمان استان سیستانوبلوچستان و سایر موارد، از ذهنها و خاطرات پاک نشده و هرگز هم فراموش نخواهد شد.اینکه هر سال با شروع فصل سرما باید نگران باشیم که نکند بار دیگر از یک گوشه ایران خبری مبنی بر آتش گرفتن یک بخاری در مدرسهای به گوش برسد و جامعهای را در یک اندوه دیگر فرو ببرد، خبری تلخ که بگوید امروز در فلان مدرسه تعدادی دانشآموز در حالی که داشتند درس میخواندند دچار مشکل شدند.
امسال با شیوع ویروس کرونا والدین دغدغه بیشتری داشتند؛ ترس از ابتلا به بیماری از یک سو و وجود بخاریهای نفتی برای گرمایش کلاسها از سوی دیگر آنان را نگران کرده بود تا اینکه خبر تعطیلی مدارس و تداوم روند آموزش از فضای مجازی در دستور کار قرارگرفت. اگرچه والدین سختی زیادی مبنی بر تدریس به دانشآموزان در خانه را برعهده گرفتند اما خیالشان راحت بود از اینکه گوشبه زنگ تلفن در خانه نبودند تا مبادا خبری تلخ از مدرسه فرزندانشان بشنوند؛ خبری که علیرغم گازرسانی به کلانشهر زاهدان اما همچنان اکثر مدارس باز هم با بخاریهای نفتی گرم میشوند و گازرسانی هم نتوانست ریشه آنها بکند.
تداوم پرونده تکراری بخاریها تا پایان1400
رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، آخرین وضعیت اصلاح و استانداردسازی سیستمهای گرمایشی ناایمن مدارس را تشریح کرد و از بسته شدن پرونده سیستم گرمایشی ناایمن مدارس تا پایان سال آینده خبر داد. مهراله رخشانیمهر، درباره فرصت تعطیلات کرونایی مدارس برای ساختوساز فضاهای آموزشی توضیح داد و در این باره اظهار کرد: اینکه کلاسهای درسی عاری از دانشآموز بود برای ما فرصت ویژهای بهوجود آورد تا همکارانمان بتوانند تعمیرات مدارس و اصلاح سیستمهای گرمایشی و سرمایشی را در دستورکار قرار دهند. وی افزود: مدیریت کردیم و کار پیش رفت، اما بهطور کلی محدودیتها و پروتکلها به اجرای مدارس نوساز آسیب زد؛ گاهی اجازه حمل مصالح و حضور چند کارگر در یک محل و غیره برای ساختوسازهای جدید داده نمیشد. اما در مدارس موجود، انجام تعمیرات و ساخت یا بازسازی سرویسهای بهداشتی و آبخوری، استانداردسازی سیستمهای گرمایشی و مناسبسازی فضای آموزشی ویژه معلولان انجام شد. رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه سال۹۹ برای اولینبار ردیف اعتباری ویژهای تحت عنوان احداث سرویسهای بهداشتی در مدارس فاقد سرویس در بودجه ایجاد و ۷۰میلیارد تومان به این امر تخصیص یافت گفت: این مبلغ در لایحه بودجه سال۱۴۰۰ به ۴۶۵میلیارد تومان افزایش یافت. به محض ابلاغ اعتبارات، برای این امر هم اقدام میکنیم. رخشانیمهر درباره اصلاح و جایگزینی سیستمهای گرمایشی نیز اظهار کرد: حدود ۴۷هزار بخاری گازی غیراستاندارد در مناطق کشور باقی مانده و مابقی سیستمهای غیراستاندارد، یا جمعآوری شده یا پیمانکار در حال کار است. وی ادامه داد: عملا با اقدامات صورت گرفته دیگر بخاری نفتی یا گازی غیرایمن در کشور باقی نمیماند مگر در مناطقی که نتوانیم به علت نبود امکانات، کاری انجام دهیم، بهعنوان مثال در مناطق عشایری که دانشآموزان در چادر درس میخوانند و در این مناطق نه برق هست و نه گاز. این مدارس بخاری نفتی دارند که البته از بخاری نفتیهای خوب پرتابل است که حادثهخیز نیست. رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با اشاره به اینکه در مجموع طی سالهای ۹۲ تا ۹۹حدود ۲۷۶هزار کلاس درس را از نظر سیستمهای گرمایشی استاندارد کردیم که ۱۳۱هزار کلاس درس در دولت یازدهم و ۱۴۵هزار کلاس در دولت دوازدهم تجهیز شدهاند گفت: بهطور میانگین روزانه ۹۵کلاس درس را از نظر سیستم گرمایشی و سرمایشی استاندارد کردهایم. رخشانیمهر افزود: از ابتدای دولت یازدهم ۲۸۰۰میلیارد تومان هزینه کردیم که ۱۷۵۰میلیارد تومان آن از ابتدای دولت دوازدهم محقق شده است. وی گفت: ما ۴۷هزار بخاری گازی غیراستاندارد باقی مانده را هم طی سال آینده جمعآوری میکنیم و به این ترتیب دیگر پرونده بخاری نفتی و گازیهای موجود غیراستاندارد بسته میشود و میتوان گفت تا پایان سال آینده این مسأله حل و پرونده آن بسته خواهد شد.
بخاریهای نفتی مدارس برای همیشه جمع میشود
محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزشوپرورش هم درباره حذف بخاریهای غیراستاندارد از مدارس کشور، اظهار داشت: در دو سال اخیر اقدام بزرگی در این زمینه انجامشده، در تمام مناطقی که دسترسی به گاز داشتهاند بخاریهای نفتی جمعآوری شدند؛ درخصوص سایر مناطق همظرفیتی در قانون بودجه پیشبینیشده است تا با همکاری وزارت آموزشوپرورش، وزارت نفت و سازمان برنامهوبودجه و تخصیص اعتبار از سوی وزارت نفت این مشکل برای همیشه حل شود.