تبرئه ترامپ، دشمنی و خشونت را در جامعه آمریکا گسترش می دهد
ضربه به بایدن
با اینکه کنارهگیری ترامپ از قدرت با حواشی بسیاری در آمریکا همراه بود اما حتی با رفتن وی از کاخ سفید، چالشها در جامعه آمریکا و نهادهای قدرت پایان نیافته است. حالا ترامپ منزویتر از چهار سال حکمرانی در گوشهای در کانون توجه مردم و نهادهای قدرت در آمریکاست.

با اینکه کنارهگیری ترامپ از قدرت با حواشی بسیاری در آمریکا همراه بود اما حتی با رفتن وی از کاخ سفید، چالشها در جامعه آمریکا و نهادهای قدرت پایان نیافته است. حالا ترامپ منزویتر از چهار سال حکمرانی در گوشهای در کانون توجه مردم و نهادهای قدرت در آمریکاست.
دونالد ترامپ تنها رییسجمهوری در تاریخ ایالات متحده آمریکا است که پس از خروج از کاخ سفید مورد محاکمه قرار گرفت زیرا در هفته پایانی حضور در کاخ سفید، با ۲۳۲رأی مجلس نمایندگان استیضاح شد. اتهام رییسجمهوری پیشین آمریکا «تحریک برای شورش» بود، شورشی که نگاه تمام دنیا را دوباره به آمریکا چرخاند و دموکراسی آمریکایی را مورد تحلیلهای بسیاری قرار داد. در جریان آن شورشها، هوادارانش به کنگره حمله کرده و پنج نفر کشته شدند. دهها نفر زخمی شدند و چندین میلیون دلار خسارت برای جامعه آمریکا آن هم زمانی که با آمار بالای فوت کرونایی دستبه گریبان بود، بر جای گذاشت.
شکاف آمریکایی
هنگامی که پیروزی جو بایدن بهعنوان چهلوششمین رییسجمهوری آمریکا در حال نهایی شدن بود، این شورشها اتفاق افتاد و شکاف نهادینه شده در جامعه آمریکایی را برای جهانیان هویدا کرد. مدیران استیضاح منتخب مجلس نمایندگان که در نقش دادستان این پرونده فعالیت میکردند، کیفرخواستی را قرائت کردند که ترامپ را عامل اصلی تحریک این شورش قلمداد میکردند. آنها در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ادله خود را ارائه کردند. ادلههایی که با مستنداتی همراه بود و توییت های ترامپ و فیلمهای حمله به کنگره نیز به آن آب و تاب بیشتری داده بود. وکلای ترامپ اما در مقام دفاع حرفهایی را مطرح کردند. به اعتقاد آنها، قانون اساسی از اظهارات مقامات عالیرتبه حمایت میکند و آنها را تحت پوشش آزادی بیان پشتیبانی میکند از این رو، نباید با آن برخورد شود.روز شنبه در حالیکه سناتورها ابتدا با ۵۵رأی موافق با احضار شاهد موافقت کردند اما پس از تنفس بین جلسه، توافق شد که شاهدی احضار نشود و در نهایت با ارائه آخرین استدلالها و دفاعیات دو طرف، سنا وارد رأیگیری نهایی شد.
ترامپ؛ عامل دشمنی
در نهایت، ۵۷نفر از سناتورها که به عنوان هیات منصفه این محکمه سوگند با مجرم بودن ترامپ موافقت کردند و ۴۳سناتور هم ترامپ را مجرم ندانستند. دست کم باید ۶۷نفر از سناتورها به مجرم بودن ترامپ رأی مثبت میدادند.
با این اتفاق شکاف سیاسی در آمریکا تشدید شده و دشمنیها افزایش خواهد یافت. ترامپ حالا چالشی است برای آینده آمریکا و اقداماتش حالا تنها به ضربه زدن به منافع و امنیت ملی در دوران ریاست جمهوری آمریکا ختم نخواهد شد. گسترش شکاف درونحزبی و بسط آن به سطح نخگان و تودهها حالا بیش از هر زمانی جامعه آمریکا را تهدید میکند.
در همین زمینه گفتوگویی با دکتر امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا داشتیم. امیرعلی ابوالفتح در گفتوگو با «صبحنو»، اظهار داشت: دلایل متعددی باعث شد که دونالد ترامپ در دادگاه استیضاح تبرئه شود. وی افزود: یکی از این دلایل این است که شواهد متقن و دقیقی نسبت به اینکه دونالد ترامپ مسبب حمله به کنگره بوده است، ارائه نشد. البته سخنرانیهای متعددی داشت که انتخابات را زیر سؤال میبرد. این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه ترامپ بعد از ظهر ششم ژانویه مقابل کاخ سفید سخنرانی کرد و هوادارانش را فراخواند، گفت: اما برای اکثریت سناتورهای جمهوریخواه پذیرفته نبود که فرمان حمله را شخص رییسجمهوری داده است.
جمهوریخواهان و ترامپ
ابوالفتح گفت: نکته دیگر این است که سنا که نقش هیات منصفه را بر عهده دارد، تعلقات حزبی دارد و این سناتورها وابستگیهای حزبی دارند. وی با تاکید بر اینکه همان اندازه که سناتورهای دموکرات برایشان مسجل بود که دونالد ترامپ حتما گناهکار است و هیچ تردیدی نداشتند و هیچ سند و مدرکی نمیتواند قضاوت آنها را نسبت به گناهکار بودن ترامپ تغییر دهد؛ برای طرفداران جمهوریخواه هم مسجل بود که دونالد ترامپ بیگناه است و هیچ مدرک، سند و شاهدی نمیتوانست آنها را قانع کند که علیه رییسجمهوری هم حزبی خود رأی بدهند. این کارشناس مسائل آمریکا در ادامه گفت: نکته بعدی این است که دونالد ترامپ به هر حال از حمایت گستردهای برخوردار است و یک شخصیت بسیار با نفوذ در درون حزب جمهوریخواه به حساب میآید. بعضی از سناتورهای جمهوریخواه نگران بودند که اگر علیه رییسجمهوری هم حزبی خود را بدهند، آینده سیاسی خود را نابود میکنند.
منافع شخصی؛ مانع رأی علیه ترامپ
وی افزود: هفت سناتور جمهوریخواه در نهایت علیه ترامپ رأی دادند؛ دو نفر از آنها در حال بازنشسته شدن هستند و سه نفر هم کسانی هستند که تازه انتخاب شدند و تا ۶سال دیگر کرسی آنها به رأی گذاشته نخواهد شد و خیلی نگران نیستند. اکثر آنها نگران بودند که اگر علیه ترامپ رأی دهند در انتخابات۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ امکان شکست دارند و در درون حزب پیگیری خواهد شد. ابوالفتح افزود: آنها مسائل حزبی، شخصی و آینده سیاسی خود را در نظر گرفتند و با دموکراتها برای رأی دادن علیه ترامپ همراه نشدند. این کارشناس مسائل بینالملل در خصوص شکافها ایجاد شده در جامعه آمریکا، گفت: این اتفاق شکافها را تشدید میکند. همچنین ادامه خشونت و دشمنی را بین دو حزب گسترش خواهد داد. دموکراتها احساس میکنند که به آنها خیانت شده است و جمهوریخواهان هم احساس پیروزی دارند.
وحدت پوچ ملی
وی افزود: آن ادعایی که «جو بایدن» روز تحلیف مطرح کرد، مبنیبر اینکه اتحاد در کشور برقرار خواهد کرد و تمرکز آن بر وحدت ملی خواهد بود، محقق نخواهد شد. این کارشناس مسائل آمریکا در ادامه تاکید کرد: جمهوریخواهان تلاش میکنند تلافی کنند، زیرا احساس میکنند که دموکراتها زور میگویند و اجحاف میکنند و میخواهند استبداد را پیاده کنند. وی در ادامه تصریح کرد: دموکراتها فکر میکنند که جمهوریخواهان به آرمانهای کشور خیانت کردهاند و در درون حزب جمهوریخواه هم اختلافات زیاد میشود؛ طیفی در حزب جمهوریخواه در حال ظهور است و قدرت آن روزبهروز در حال افزایش است و طرفداران ترامپ در درون حزب قدرت میگیرند و به تدریج آن گروه از مخالفان ترامپ را به حاشیه خواهند راند.
تسری شکاف به تودههای آمریکایی
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان این که شکافهایی که درون حزب جمهوریخواه است میتواند به نخبگان سیاسی تسری پیدا کرده و از نخبگان به سمت تودهها حرکت کند، فزود: بنابراین یکی از دلایل تشدید تنشها و اختلافات و شکافهای سیاسی و اجتماعی در آینده میتواند، همین بحث محاکمه ترامپ باشد که به قول معروف زخم بسته نشده و یا یک زخم عفونتی است که در آینده مشکلات خود را خواهد داشت. ابوالفتح در ادامه با اشاره به دیدگاه کشورهای دیگر به این ماجرا گفت: نگاههای مختلف وجود دارد؛ خیلی از کشورها نقد میکنند و اینطور وانمود میکنند که ایالات متحده آمریکا دچار مشکلات عدیده است و نمیتواند الگوی مناسب برای دموکراسی باشد.
پیش به سوی استبداد
وی افزود: آنها میگویند آمریکا به جای اینکه تلاش کند دموکراسی را در دیگر نقاط جهان گسترش بدهد ابتدا مشکلات خود را حلوفصل کند و این نگاهی است که کشورهای منتقد به آمریکا دارند. این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه خیلی از کشورهای دیگر شرایط حاضر آمریکا را فرصت میدانند تاکید کرد: آنها معتقدند ساختار سیاسی در آمریکا قوی است و هرکسی نمیتواند نظام آن را به سمت استبداد ببرد و با گردن کشیها مخالفت میشود و این را نقطه قوت آمریکا قلمداد کردند و اینکه ترامپ نتوانست حرف خود را پس از انتخابات و شکست به کرسی بنشاند را به یک نقطه قوت میدانند. ابوالفتح در پایان گفت: این نگاه وجود دارد و نگاه انتقادی هم به این شکل است که دموکراسی آمریکا بیمار است و به سمت فروپاشی است و به سمت استبداد در حال حرکت است.