«صبحنو» از جدیدترین مامور ناسا در مریخ گزارش میدهد
فرود «استقامت» بر سیاره سرخ
ناسا بامداد روز جمعه اعلام کرد که کاوشگر «استقامت» با موفقیت بر سطح سیاره مریخ فرود آمد. تصاویر زیادی در 24ساعت گذشته از خوشحالی کارمندان ناسا در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. «استقامت» بزرگ ترین و پیچیدهترین کاوشگری است که تاکنون به سیاره مریخ ارسال شده است.

ناسا بامداد روز جمعه اعلام کرد که کاوشگر «استقامت» با موفقیت بر سطح سیاره مریخ فرود آمد. تصاویر زیادی در 24ساعت گذشته از خوشحالی کارمندان ناسا در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. «استقامت» بزرگ ترین و پیچیدهترین کاوشگری است که تاکنون به سیاره مریخ ارسال شده است. این کاوشگر که ماموریتی دو ساله دارد برای جستوجوی علائم حیات و آمادهسازی مقدمات برای دیدارهای آتی انسانها بر سطح این سیاره سرخ اعزام شده است.
جدیدترین کاوشگر رباتیک ناسا بامداد جمعه به وقت ایران با رسیدن به سیاره سرخ به سومین فضاپیمایی تبدیل شد که پس از کاوشگر اماراتی امید و مأموریت تیانون۱ چین امسال از مریخ بازدید میکند. این کاوشگر با نام پرسویرنس (بهمعنی استقامت) پنجشنبه ۳۰ژوئیه۲۰۲۰ (نهم مرداد۱۳۹۹) زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک کرد. به باور دانشمندان سیارهشناس، اگر مریخ زمانی میزبان حیات بوده باشد، این مکان میتواند محلی ایدهآل برای یافتن نشانههای حفظ شده آن از میلیاردها سال قبل باشد. بااینحال، برای تحقق این هدف، کاوشگر ناسا اول باید بهصورت بینقص مریخ را بررسی کند.
«استقامت» بزرگترین و پیچیدهترین کاوشگری است که تاکنون به سیاره مریخ ارسال شده و قرار است یک مأموریت ۲ساله را برای جستوجوی علائم حیات و آمادهسازی مقدمات برای دیدارهای آتی انسانها بر سطح این سیاره سرخ آغاز کند. این کاوشگر از هفت ابزار خود برای توصیف سطح دهانه «جزرو» در نزدیکی خط استوای مریخ و جستوجوی نشانههایی از حیات باستانی در مریخ در شعاع ۴۵کیلومتری سنگهای این دهانه که میلیاردها سال پیش میزبان یک دریاچه و یک دلتای رودخانهای بوده است، استفاده خواهد کرد. این ربات ۶چرخ همچنین چند نمونه از مکانهای قابل مطالعه و امیدوارکننده جمعآوری و ذخیره میکند. این نمونهها سپس در عملیاتی که توسط ناسا و سازمان فضایی اروپا انجام خواهد شد، به زمین منتقل میشوند و محققان در آزمایشگاههای سراسر جهان آنها را با جزئیات کامل و بهدنبال نشانههایی از زندگی و سرنخهایی در مورد تاریخ تکامل سیاره سرخ در آنها بررسی میکنند. این کاوشگر در میان اهداف خود، به جمعآوری نمونههایی از خاک مریخ خواهد پرداخت، اولین بالگرد فرازمینی را در مریخ به پرواز درخواهد آورد و همچنین نشانههایی از حیات باستانی را در سیاره چهارم منظومه شمسی جستوجو میکند.
ماجرای هفت دقیقه وحشتناک چه بود؟
این کاوشگر باید برای فرود صحیح روی سطح سیاره مریخ، ابتدا از آنچه مهندسان ناسا آن را «هفت دقیقه وحشت» نامیدند، جان سالم
به در میبرد. این زمان که به هفت دقیقه وحشت معروف شده، هفت دقیقه سختی است که طول میکشد سرعت کاوشگر از سرعت ورودی ۲۰هزار کیلومتر در ساعت که به جو مریخ میرسد به سرعت پایینتری که از سرعت پیادهروی کمتر است، کاهش یابد. خبرگزاری فایننشیال اکسپرس در گزارشی آورده است؛ این کاوشگر ۲/۷میلیارد دلاری که به اندازه یک خودرو است، چند نمونه از مکانهای قابل مطالعه و امیدوارکننده جمعآوری و ذخیره میکند. این نمونهها سپس در عملیاتی که توسط ناسا و سازمان فضایی اروپا انجام خواهد شد، به زمین منتقل میشوند و محققان در آزمایشگاههای سراسر جهان آنها را با جزئیات کامل بررسی میکنند و بهدنبال نشانههایی از زندگی و سرنخهایی در مورد تاریخ تکامل سیاره سرخ در آنها بررسی میکنند. این مریخ نورد به یک هلیکوپتر ۱/۸ کیلوگرمی به نام « نبوغ» نیز مجهز است که در زیر این کاوشگر تعبیه شده و به سیاره سرخ سفر میکند. نبوغ پس از فرود استقامت بر سطح مریخ، آزاد شده و چند پرواز آزمایشی کوتاه را در آسمان مریخ انجام میدهد تا اولین کاوش هوایی را در جهان فرازمینی رقم بزند. تقریبا دو ماه پس از فرود، این مریخنورد هلیکوپتر را از خود جدا میکند. این هلیکوپتر تلاش خواهد کرد تا درمجموع پنج پرواز آزمایشی با مدت زمان افزایشی انجام دهد. اگر آزمونها موفقیتآمیز باشد، ممکن است مسیر برای هلیکوپترهای بزرگتر در آینده هموار شود.
با وجود اینکه تاکنون هشت مأموریت روانه مریخ شدهاند اما هنوز هیچ صدایی بهطور مستقیم از این سیاره به زمین مخابره نشده است؛ اما کاوشگر استقامت بهزودی این موضوع را تغییر خواهد داد. استقامت به دو میکروفن برای ضبط صدای سیاره سرخ مجهز است. میکروفن اول بخشی از سیستم ورود، کاهش ارتفاع و فرود است که فرود امن استقامت را بر سطح مریخ تضمین میکند. صدای فرود این مریخ نورد با تصاویر دوربینهای آن جفت میشود تا نخستین تجربه یک تصویر همراه با صدا را از فرود یک مأموریت بر سطح مریخ داشته باشیم. میکروفن دوم نیز یک نسخه بهبود یافته از ابزار اندازهگیری لیزری تعبیه شده روی مریخ نورد قبلی است. فرود بهشیوهای که بامداد جمعه انجام شد، پیشتر فقط یکبار جواب داده است. مریخنورد کیوراسیتی (کنجکاوی) که هنوز هم در مریخ بهسر میبرد، در سال۲۰۱۲ با موفقیت از همین سامانه فرود استفاده کرد. بااینحال، فضاپیماها سامانههای پیچیدهای هستند و یک موفقیت، تضمینکننده موفقیت دوم نیست به همین دلیل فرود موفقیتآمیز این مریخ نورد، بازتاب گستردهای در رسانههای سراسر جهان داشته است.